Associatieovereenkomst Oekraïne met Horizon Europe en Euratom
Op donderdag 9 juni zijn de associatieovereenkomsten tussen Oekraïne en Horizon Europe en het Euratom in werking getreden, waardoor Oekraïne onder dezelfde voorwaarden als EU-lidstaten kan deelnemen aan de programma’s. Vanwege de oorlog met Rusland hoeft Oekraïne geen financiële bijdrage te leveren voor de jaren 2021 en 2022. “In deze kritieke tijden toont de associatie van Oekraïne met Horizon Europa en de onderzoeks- en opleidingsprogramma's van Euratom de kracht van ons partnerschap, dat alleen maar sterker kan worden naarmate de EU achter Oekraïne blijft staan”, aldus Eurocommissaris Mariya Gabriel.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Lancering European Policy Data Science Network
Denktank Centre for European Policy Studies (CEPS) heeft in samenwerking met Stiftung Neue Verantwortung (SNV) het European Policy Data Science Network gelanceerd. Het doel van het netwerk van onderzoekers is om Europese denktanks, NGO’s en openbare instellingen die onderzoek doen naar overheidsbeleid te trainen en ondersteunen.
Nieuwsbericht CEPS
EIC lanceert fonds voor Oekraïense startups
De European Innovation Council (EIC) heeft een fonds van 20 miljoen beschikbaar gesteld voor Oekraïense startups. Het fonds stelt beurzen tot 60.000 euro beschikbaar voor deep tech startups. "Oekraïne heeft een levendige deep tech gemeenschap en een sterk potentieel voor het creëren van baanbrekende innovaties. We zijn er vast van overtuigd dat het van het grootste belang is om dit potentieel te behouden en te koesteren, zodat de Oekraïense technologie-industrie een belangrijke economische motor kan worden voor de wederopbouw van de Oekraïense economie en infrastructuur na de oorlog”, aldus Eurocommissaris Mariya Gabriel.
Artikel ScienceBusiness
EC budget 2023: 100 miljoen extra voor Horizon Europe en Erasmus+
De Europese Commissie wil het budget voor Horizon Europe en Erasmus+ met 100 miljoen euro verhogen ten opzichte van 2022, blijkt uit het voorstel voor de Europese begroting van 2023. Volgens de plannen zou het programma nogmaals 1,8 miljard euro extra ontvangen uit het NextGenerationEU herstelfonds.
Artikel Neth-ER
Artikel ScienceBusiness
Nieuwsbericht Europese Commissie
VK dreigt zich terug te trekken uit onderhandelingen Horizon Europe
Het VK dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen om deel te nemen aan Horizon Europe, blijkt uit het laatste bezoek aan Brussel van de Britse minister van wetenschap George Freeman. "Ik ben hier niet om je vanavond te vertellen dat we weglopen, integendeel. Maar het VK is niet bereid om veel langer te wachten. Als de telefoon niet gaat in de herfst, moeten we gaan”, aldus Freeman. De mogelijke Britse deelname aan Horizon Europe is onderdeel geworden van de brede politieke strijd tussen de EU en het VK.
Artikel ScienceEurope
Artikel Nature
Cedefop: Werk aan eenduidige Europese leeruitkomsten
Het hoger onderwijs in de EU zou leeruitkomsten moeten harmoniseren om het stelsel Europees te kunnen inrichten. Dat schrijft het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) in een rapport. Volgens de onderzoekers is het beroepsonderwijs in de EU nog erg nationaal ingesteld, terwijl de uitdagingen van nu juist vaardigheden vragen die over de landsgrenzen heen gaan. Door leeruitkomsten op Europees niveau vast te stellen kunnen opleidingen bovendien beter worden vergeleken.
Artikel NethEr
Rapport Cedefop
Eerste 118 regio's voor EU-missie klimaatadaptatie
De Europese Commissie heeft de eerste 118 regio's aangewezen die meedoen aan de EU-missie voor klimaatadaptatie. Hiervan zijn er vier Nederlands: Rotterdam, Zwolle, Amersfoort en de provincie Utrecht. Voor de missie is 370 miljoen uitgetrokken en dit moet in 2030 zorgen voor 150 klimaatbestendige regio's. De missie wil die regio's en lokale autoriteiten helpen om klimaatrisico's beter te begrijpen, beter erop voorbereid te zijn en beter ermee om te gaan, en om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om klimaatbestendiger te worden. De onderzoeks- en innovatieacties zullen onder andere gericht zijn op het creëren van adaptieve steden die bestand zijn tegen stormen en hittegolven.
Artikel NethEr
Nieuwsbericht Europese Commissie
Europees Parlement kritisch op bestuur European Innovation Council
Het Europees Parlement doet onderzoek naar het bestuur van de European Innovation Council (EIC), schrijft ScienceBusiness in een artikel. De EIC is een nieuw fonds binnen Horizon Europe dat zich voornamelijk richt op start-ups en innovatie. Hoewel de pilot in 2019 succesvol is verlopen, zijn parlementariërs kritisch op de ontstane politieke spanningen over het bestuur van het fonds. Hierdoor hebben vele bedrijven meer dan een jaar na dato nog steeds geen financiering ontvangen, terwijl de EC nieuwe oproepen blijft aankondigen.
Artikel ScienceBusiness
EU-ministers eens over Europese hervorming onderzoeksbeoordeling
De Europese ministers hebben een akkoord bereikt over de steun aan hervormingen van de beoordelingssystematiek voor onderzoek. Het fiat van de ministers geeft extra urgentie aan de langlopende discussie over een herziening, die meer ruimte moet geven voor kwalitatieve uitkomsten. Wetenschapskoepel Science Europe noemt dit "een belangrijke stap", omdat de beoordeling hierdoor minder leunt op kwantitatieve indicatoren. Wel behouden de lidstaten een zekere mate van autonomie. Verder zijn de ministers het eens geworden over gezamenlijke waarden en beginselen die als leidraad moeten fungeren voor internationale samenwerking op het terrein van onderzoek en innovatie.
Nieuwsbericht Raad van ministers
Artikel ScienceBusiness
Nieuwsbericht Science Europe
Zorgen over Europees defensie-innovatie-ecosysteem
Ondanks verschillende grote aangekondigde programma’s vanuit de NAVO (Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA) en de Europese Commissie (EU Defence INnovation Scheme, EUDIS), maken experts zich zorgen over het Europese defensie-innovatie-ecosysteem, schrijft ScienceBusiness. "EUDIS is een initiatief op het juiste moment voor de EU-lidstaten, maar vanuit macro-strategisch oogpunt is nog een lange weg te gaan als ze een concurrerend onderzoeksecosysteem op mondiale schaal willen opbouwen", aldus specialist in defensie-innovatie bij het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie in België Alain De Neve. In het artikel uiten diverse experts hun zorgen, voornamelijk over het gebrek aan details over de invulling van de plannen en beperkte grensoverschrijdende initiatieven.
Artikel ScienceBusiness
Science Europe presenteert raamwerk gedeelde waarden onderzoeksruimte EU
Science Europe heeft een raamwerk gepubliceerd van gedeelde waarden die als basis moeten dienen voor de Europese onderzoeksruimte. "Het raamwerk is een basis voor beoordeling en aanpassing en kan bijdragen aan de evolutie van de onderzoekscultuur", zo valt te lezen.
Artikel Science Europe
Dreigend tekort aan talent is een risico voor Europese cyberveiligheid
Dreigende tekorten aan professionals met technische vaardigheden zijn een risico voor de Europese cyberveiligheid, schrijft Euractiv. Alleen in Frankrijk zijn er momenteel al 15.000 vacatures op het gebied van cyberveiligheid, blijkt uit onderzoek van Wavestone. "Het is alsof er branden zijn, maar er zijn geen brandweerlieden meer”, aldus voorzitter van de Campus Cyber in Parijs Michel Van Den Berghe over de tekorten. Naast publieke plannen bemoeien private partijen zich ook met de kwestie: zo heeft ook Microsoft recent een ‘Cybersecurity Skills Plan’ aangekondigd, met als doel 10.000 professionals op te leiden tegen 2025.
Artikel Euractiv
Wijzigingsvoorstellen EP na privacyzorgen Europese digitale identiteit
Na kritiek van onder andere Nederland heeft het Europees Parlement diverse wijzigingen voorgesteld aan het voorstel voor een digitale identiteit voor elke Europeaan. Rapporteur Romana Jerković licht op Euractiv toe dat de European Digital Identity Wallet (EDIW) kostenverlagend moet werken, de cyberweerbaarheid moet vergroten en innovatie moet versterken.
Artikel Euractiv
Brookings: Impact Artificial Intelligence Act zal tegenvallen
Denktank Brookings onderzoekt in een analyse de mogelijke gevolgen van de aankomende Europese Artificial Intelligence Act (AIA). De analyse is enigszins kritisch en verwacht een beperktere wereldwijde impact dan dat de EU voorspelt en ziet daarom liever dat de EU zich gaat richten op meer samenwerking met andere regeringen op het gebied van AI. In een ander artikel duidt CEPA de laatste stand van zaken rond de politieke discussie en de insteek per fractie.
Analyse Brookings
Analyse CEPA
FleishmanHillard: EHDS vereist verduidelijking
De Europese Commissie moet de plannen voor een European Health Data Space (EHDS) beter uitwerken om de potentie voor onderzoek en ontwikkeling optimaal te benutten. Dat schrijft FleishmanHillard in een analyse. In het voorstel moet medische data Europees kunnen worden uitgewisseld, hetgeen enorme mogelijkheden biedt voor onderzoek door de ruimere beschikbaarheid van gezondheidsgegevens. Het is volgens FleishmanHillard echter nog onduidelijk welke data kan worden gedeeld om bijvoorbeeld nieuwe behandelingen en medicijnen te kunnen ontwikkelen. Ook is niet duidelijk hoe de verhouding is tussen verschillende wetgeving, als de AVG, Data Act en de AI Act.
Analyse FleishmanHillard