EU lijkt aan te sturen op prijsplafond energie
Ondanks grote weerstand bij onder andere Nederland lijkt er toch een Europees akkoord mogelijk over het maximeren van de energieprijzen. Afgelopen week werden de Europese ministers het eens over de uitgangspunten en naar verwachting komt de Europese Commissie op basis daarvan deze week met een voorstel. Onder andere Nederland gaf eerder steeds aan dat een prijsplafond de energietransitie in de weg zou staan, omdat het de afhankelijkheid van fossiel in stand zou houden.
Artikel NOS
Hernieuwing samenwerkingsverband LERU en CE7
De League of European Research Universities (LERU) en de zeven Central European Universities (CE7) hebben een nieuw samenwerkingsverband ondertekend. In 2016 gingen LERU en CE7 een eerste samenwerking aan, na evaluatie besloten de partijen om de samenwerking te verlengen. “Het zijn uitdagende tijden voor alle universiteiten in Europa. Het is belangrijk om een gezamenlijke stem te hebben als het gaat om het verdedigen van waar we als universiteiten voor staan”, aldus LERU voorzitter Professor Yves Flückiger. De organisaties hebben gezamenlijk een prioriteitenlijst op korte termijn voor EU-instellingen gepresenteerd.
Artikel LERU
Publicatie LERU & CE7
Commissie presenteert werkprogramma Erasmus+ 2023
De Europese Commissie heeft het werkprogramma voor Erasmus+ 2023 gepresenteerd. De prioriteiten liggen bij het verbeteren van inclusiviteit van het programma, waaronder de integratie van (Oekraïense) vluchtelingen; vergroening verwerken in alle programmaonderdelen; en scholen ondersteunen met de digitale transformatie. De vlaggenschipinitiatieven Europese Universiteiten en Centres of Vocational Excellence (CoVE’s) keren ook terug in het voorstel. In totaal wordt er ruim 4 miljard euro vrijgemaakt voor het werkprogramma.
Artikel Neth-ER
Publicatie Europese Commissie
Het gedrag van de wetenschap in tijden van oorlog
ScienceBusiness heeft naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne een paper gepubliceerd over het gedrag van de wetenschap in tijden van oorlog. In de paper worden enkele leidende principes voorgesteld voor hoe de (internationale) wetenschap zich zou moeten opstellen in oorlogstijd.
Publicatie ScienceBusiness
Cybervereisten voor Internet of Things-producten
Het aankomende voorstel voor de Cyber Resilience Act zal basisnormen voor cyberbeveiliging verplicht stellen voor alle aangesloten apparaten, schrijft EURACTIV na inzage van het conceptvoorstel van de Europese Commissie. Met deze voorstellen hoopt de EC kwetsbaarheden in de Internet of Things (IoT) sector in te dammen, waar het hacken van een enkel apparaat risico’s oplevert voor een gehele organisatie of keten.
Artikel EURACTIV
Europees Parlement streeft naar consensus innovatiedeel AI Act
Het Europees Parlement werkt toe naar een compromis over het innovatiedeel van de AI Act, schrijft EURACTIV na inzage in het meest recente voorstel waarin meerdere voorstellen van verschillende politieke partijen zijn opgenomen. In het nieuwe voorstel moet elke lidstaat tenminste één AI ‘regulatory sandbox’ opzetten, een digitale testomgeving voor regelgeving, die op het moment van inwerkingtreding van de verordening operationeel moet zijn. De doelstellingen voor de sandbox zijn onder andere het bevorderen van innovatie, verbeterde rechtszekerheid en het vergemakkelijken en versnellen van toegang tot AI voor het MKB en start-ups. In een artikel op Techcrunch reageren verschillende experts uit het werkveld op de gevolgen van de AI Act naar aanleiding van een publicatie van denktank Brookings (zie nieuwsbrief vorige week). In het artikel komen verschillende visies naar voren.
Artikel EURACTIV
Artikel Techcrunch
Opinie: EU en NAVO moeten beter samenwerken op defensie
De defensieonderzoeks- en innovatieprogramma’s van de EU en NAVO moeten beter met elkaar samenwerken om dubbel werk te voorkomen, aldus defensiespecialist Raluca Csernatoni in een artikel op ScienceBusiness. Csernatoni juicht de verhoogde EU investeringen in defensie en verbeterde samenwerking tussen Europese Lidstaten op het gebied van defensieonderzoek toe, maar schrijft dat er nog veel winst behaald kan worden door te zorgen voor betere samenhang tussen onderzoek van de EU en externe initiatieven zoals DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) van de NAVO.
Artikel ScienceBusiness
Oekraïne sluit zich aan bij Digital Europe
De Europese Commissie en Oekraïne hebben een associatieverdrag getekend over deelname aan Digital Europe. Oekraïense bedrijven, organisaties en overheidsdiensten krijgen toegang tot oproepen van het programma met een totaal budget van 7,5 miljard euro voor de periode 2021-2027. "Dit zal van groot belang zijn om Oekraïense bedrijven, onderzoekers en overheidsinstanties dichter bij de EU te brengen in termen van het bouwen van gemeenschappelijke digitale infrastructuren en het bevorderen van digitale transformatie ten behoeve van onze mensen", aldus Eurocommissaris Thierry Breton.
Artikel ScienceBusiness
Nieuwsbericht Europese Commissie
Tsjechië komt met compromis voor bekritiseerde Data Act
Tsjechië, de huidige voorzitter van de EU-Raad, poogt de discussies rondom de Data Act met een nieuw voorgesteld compromis te bevorderen, schrijft Euractiv. Het compromis gaat over het vanuit het bedrijfsleven bekritiseerde vijfde hoofdstuk van de Data Act, wat overheden in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid geeft om toegang tot gegevens van particuliere ondernemingen te kunnen eisen. Om tegemoet te komen aan de eerdere kritiek wordt in het nieuwe voorstel de reikwijdte van de bevoegdheid verduidelijkt en zijn er aanvullende voorwaarden voor overheden toegevoegd. Het aangepaste voorstel wordt op maandag 5 september besproken.
Artikel Euractiv
EU wil met nieuw kantoor in de VS digitale diplomatieke banden versterken
De EU heeft een kantoor geopend in San Francisco met als doel om samenwerking tussen de EU en VS op het gebied van digitale diplomatie te versterken. “De opening van het kantoor in San Francisco beantwoordt aan de toezegging van de EU om de trans-Atlantische technologische samenwerking te versterken en de wereldwijde digitale transformatie te stimuleren op basis van democratische waarden en normen. Het is een concrete stap om het werk van de EU op het gebied van zaken als cyber en het tegengaan van hybride dreigingen, en manipulatie en inmenging van buitenlandse informatie verder te versterken”, aldus Eurocommissaris Josep Borrell.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Experts: Europese financiering van kwantumbedrijven blijft achter op VS
Diverse experts pleiten in ScienceBusiness voor een forse verhoging van Europese investeringen in kwantumbedrijven. In het artikel wordt de 2022 Quantum Technology Monitor van McKinsey aangehaald: hier valt te lezen dat de EU ver achterblijft op de VS, het VK en Canada met respectievelijke investeringen van 2,164 miljard, 979 miljoen en 656 miljoen dollar aan investeringen in kwantumbedrijven tussen 2001 en 2021, ten opzichte van slechts 294 miljoen dollar vanuit de EU. In het artikel doen verschillende experts aanbevelingen om het Europese beleid te verbeteren.
Artikel ScienceBusiness
VK: UKRI-raden presenteren O&I visie
Acht van de negen UKRI-raden (UK Research and Innovation) hebben hun strategische uitvoeringsplannen gepresenteerd. UKRI geeft aan met dat de plannen moeten laten zien hoe ze onderzoek en innovatie van wereldklasse stimuleren en economische, sociale, ecologische en culturele ontwikkeling aanjagen. De UKRI heeft een jaarlijks budget van 7,9 miljard pond.
Nieuwsbericht UKRI
VK verlengt vervangende financiële steun voor Horizon Europe
De Britse regering heeft aangekondigd de vervangende financiering voor alle Britse Horizon Europe-beurzen te verlengen tot en met 31 december 2022. De verlenging is een gevolg van de aanhoudende spanningen rond een eventuele associatie van het Verenigd Koninkrijk (en Zwitserland) met Horizon Europe. Een voorwaarde voor het ontvangen van de Britse steun is dat succesvolle aanvragers al hun financiering moeten ontvangen van Britse instellingen gedurende de gehele duur van de beurs.
Nieuwsbericht Open Access Government
VK: zorgen over wegblijven wetenschappelijk talent
Ondanks verhoogde investeringen in O&O maakt de wetenschap zich zorgen over het wegblijven van wetenschappelijk talent in het VK, aldus experts in een rondetafelgesprek met de wetenschaps- en technologiecommissie van het Britse Hogerhuis. "Imperial (College London, red) ondervindt momenteel een aantal uitdagingen bij het werven. De boodschap over het verwelkomen van hoogopgeleide wetenschappers in het VK wordt steeds meer overstemd door post-Brexit-retoriek en beleid om de algehele immigratie naar het VK te verminderen”, aldus Maggie Dallman, vice-president voor internationale zaken aan het Imperial College London.
Artikel ScienceBusiness
VK: Onzekerheden voor wetenschap en tech door Britse leiderschapswissel
De leiderschapswissel in het VK leidt tot zorgen onder Britse onderzoekers en techexperts. In mei dit jaar kondigde de regering aan het Future Research Assessment Programme te willen hervormen, maar door het opstappen van premier Johnson is er veel onduidelijkheid ontstaan. Op 1 september heeft het Higher Education Policy Institute (HEPI) de bundel ‘Research Evaluation: Past, present and future’ gepubliceerd met essays van diverse experts. In een artikel op University World News lichten enkele schrijvers hun ideeën toe. In de techsector klinken vergelijkbare zorgen. Ondanks dat er onder Johnson diverse initiatieven waren op het gebied van techbeleid, zoals de Online Safety Bill, bleef het thema zo goed als onbehandeld tijdens de verkiezingscampagne. In een artikel in EURACTIV bespreken experts de mogelijke gevolgen voor het Britse techbeleid.
Artikel University World News
Nieuwsbericht HEPI
Artikel EURACTIV