Opinie: Onderzoeksdata beschermen via Digital University Act
Een Digital University Act moet ervoor zorgen dat wetenschappelijke data wordt beschermd tegen de macht van grote platformbedrijven. Daarvoor pleiten UvA-rector Karen Maex en beleidsadviseur Matthias Bakker op Scienceguide. Volgens hen is deze data steeds meer in handen van private techbedrijven, terwijl de data publiek beschermd zou moeten worden. Daarnaast zou er een publieke infrastructuur kunnen worden opgezet om de noodzaak om over te stappen op private beheerders teniet te doen.
Artikel ScienceGuide
Eerste wetgevingsoverleg digitalisering op 7 november
Op 7 november zal het eerste wetgevingsoverleg worden georganiseerd over de digitale componenten van de diverse begrotingen. Dat is afgelopen week vastgesteld tijdens de procedurevergadering Digitale Zaken.
Convocatie wetgevingsoverleg
Kamer wil niet morrelen aan end-to-end-encryptie
Bij de stemmingen naar aanleiding van het hoofdlijnendebat digitale zaken heeft de Kamer een motie van de PvdD aangenomen die het kabinet verzoekt om end-to-end-encryptie in stand te houden en voorstellen vanuit de Europese Commissie om toch de encryptie te kraken te blokkeren. Het kabinet wilde deze optie juist graag open houden om nader te onderzoeken.
Motie
Nederland komt nucleaire experts tekort
Nederland zal werk moeten maken van het opleiden van nucleaire experts. Dat blijkt volgens staatssecretaris Heijnen uit onderzoek van Berenschot waarover zij afgelopen week de Kamer informeerde. "Duidelijk is dat het beperkte aantal nucleaire experts die de Nederlandse onderwijsinstellingen afleveren in zijn geheel niet overeenkomt met de huidige en toekomstige behoefte aan nucleair experts van de Nederlandse nucleaire sector", aldus de staatssecretaris. "Dit rapport vormt de basis voor het verder verkennen en beoordelen van verschillende oplossingsrichtingen voor het versterken van de kennisbasis. Daar zijn ook andere ministeries actief bij betrokken."
Kamerbrief Heijnen
Harbers praat Kamer bij over smart mobility
Minister Harbers heeft afgelopen week de Kamer bijgepraat over diverse initiatieven op het terrein van smart mobility. "In 2025 moeten realtime verkeersinformatiediensten, waaronder verkeersregelingen en informatie over het gebruik van het netwerk, beschikbaar zijn voor het hoofdwegennet en in 2028 voor het gehele wegennet", schrijft Harbers. "Op 4 juli jl. zijn er afspraken gemaakt met zes aanbieders van in-car navigatiediensten. Dankzij deze afspraken krijgen miljoenen weggebruikers vanaf dit jaar meldingen in de auto die -door het informeren van bestuurders- de verkeersveiligheid verbeteren. Het gaat om meldingen over rode kruizen, filestaarten, naderende hulpdiensten en bijvoorbeeld spookrijders. Deze waarschuwingen zijn effectief gebleken." Daarnaast licht de minister de voortgang rondom de Intelligente Snelheidsassistent (ISA) toe.
Kamerbrief Harbers
Adriaansens wil meer r&d-resultaten in sector industrie
Het kabinet wil de investeringen in r&d opschroeven om voorop te blijven in industriebeleid. Dat schrijft minister Adriaansens aan de Kamer. "Het kabinet zet in op verhoging van R&D investeringen van 2,3% (2020) tot 3% van het BBP. Specifiek voor de industrie streeft het kabinet naar een evenredige bijdrage hieraan van de bedrijven in de sector industrie", aldus de minister. Ook wil het kabinet knelpunten voor innovatie wegnemen. "In een separate Kamerbrief over Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid zal het kabinet na de zomer ingaan op hoe de specifieke knelpunten op dit vlak zullen worden geadresseerd", aldus de minister.
Kamerbrief Adriaansens
Kabinet wil investeringstoets voor sector Defensie
Het kabinet heeft afgelopen week de Kamer geïnformeerd over de lopende initiatieven om kennis te beschermen. Veel punten zijn al bekend, maar aanvullend wil het kabinet ook een investeringstoets invoeren voor de sector Defensie. In de brief wijzen de ministers Yeşilgöz-Zegerius en Adriaansens op het belang van kennisbescherming. "Onze open markt en kenniseconomie, met sterke innovatiekracht en hoogwaardige hightech-ecosystemen, maakt ook dat we een aantrekkelijk doelwit zijn voor landen die kennis en technologie proberen te stelen of achter bedrijfsovernames, fusies en investeringen zitten die Nederland geen goed doen", zo valt te lezen.
Kamerbrief Yeşilgöz-Zegerius en Adriaansens
Kabinet wil online fraude tegengaan
Het kabinet heeft afgelopen week maatregelen aangekondigd om online fraude zoals Phishing en Spoofing tegen te gaan. Zo moet spoofing wettelijk strafbaar worden en zal de communicatie naar consumenten toe worden aangescherpt. Ook gaat het kabinet met banken en telecomaanbieders in gesprek over wat zij kunnen doen om consumenten beter te beschermen. Bij politie en OM zal de aanpak van online fraude meer prioriteit krijgen en TNO is gevraagd nader onderzoek te doen. Komende tijd zullen de initiatieven verder worden uitgewerkt.
Kamerbrief Yesilgöz-Zegerius, Kaag, Weerwind, Adriaansens
Kabinet wil meer digitale diensten aanmerken als 'vitaal'
Minister Adriaansens is voornemens om meer digitale diensten aan te merken als 'vitaal', waardoor zij onder strengere cyberbeveiligingsregels zullen vallen. Zij denkt hierbij aan meer DNS-dienstverleners dan nu het geval is en aan datacenters. "Er is reden om in Nederland meer DNS-dienstverleners als essentieel te zien dan nu het geval is. Het gaat dan om aanbieders zoals hostingbedrijven die DNS- diensten leveren aan een groot aantal klanten, bijvoorbeeld in het mkb. Een incident bij een aanbieder kan leiden tot honderdduizenden onbereikbare websites, e-mailsystemen, enzovoorts", aldus de minister.
Kamerbrief Adriaansens
Hoogleraar: Wetenschappers moeten meer de samenwerking zoeken
Wetenschappers moeten meer de samenwerking zoeken met wetenschappers uit andere disciplines en mensen uit de praktijk bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen. Dat stelt hoogleraar Laurens Hessels bij zijn intreerede als hoogleraar Maatschappelijke waarde van wetenschap.
Artikel Rathenau Instituut
Essay: Beleidsmakers moeten debat aan over kwaliteit onderzoek
Ook beleidsmakers moeten het gesprek aan durven gaan over de kwaliteit van wetenschappelijke onderzoeken. Dat staat in het essay 'Twijfelachtige onderzoekspraktijken zijn een zorg voor de hele samenleving' van het Rathenau Instituut. Onderzoekers zouden niet altijd de juist conclusies trekken op basis van hun metingen en waarnemingen, schrijft het instituut. Discussies hierover worden nu enkel onder wetenschappers zelf gevoerd.
Artikel Rathenau Instituut
Rathenau: Onderzoeksproductie umc's groeit
De universitair medische centra worden een steeds belangrijke factor in het onderzoeksstelsel. Dat blijkt uit een nieuwe factsheet van het Rathenau Instituut. Zo is het aantal wetenschappelijke publicaties in tien jaar met 53 procent gegroeid. "In de maatschappelijke discussie in Nederland over de wetenschap gaat het vaak vooral over de universiteiten en veel minder over de umc's", aldus onderzoeker Alexandra Vennekens van het Rathenau Instituut. "Dat is onterecht want zij nemen een groot deel van de wetenschappelijke output voor hun rekening. De kwaliteit daarvan is internationaal gezien hoog."
Artikel Rathenau Instituut
QuTech lanceert testbed voor veilige quantumcommunicatie
Een consortium van partijen waaronder QuTech (een samenwerking van TNO en de TU Delft) heeft een Quantum-testbed gelanceerd waarmee beveiligde communicatie kan worden onderzocht op basis van quantumfysica. Met Quantum-sleuteldistributie (Quantum Key Distribution, QKD) moeten gegevens beter beveiligd zijn. In dezelfde week kondigde UK Research and Innovation (UKRI) aan dat een nieuwe stap is gezet in QKD via satellieten. Ook hier zit via ISISPACE een Nederlands tintje aan.
Nieuwsbericht QuTech
Nieuwsbericht UKRI
Kaag wijst op innovatieve karakter digitale euro
Minister Kaag benadrukt in een Kamerbrief het innovatieve element van de mogelijke invoering van een digitale euro. "De digitale euro kan dienen als pan-Europese open basis-infrastructuur voor het betalingsverkeer. Private partijen, zoals banken en fintechs, kunnen met behulp van de digitale euro voor de hele eurozone nieuwe toepassingsmogelijkheden voor bank- en betaaldiensten gaan ontwikkelen", aldus de minister. Kaag stelt dat daarbij aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan. "Er dienen waarborgen te zijn voor de financiële stabiliteit en de transmissie van het monetaire beleid. De privacy van gebruikers moet zorgvuldig worden vormgegeven, evenals de waarborgen om te voorkomen dat de digitale euro wordt gebruikt voor witwassen, terrorismefinanciering en belastingontduiking", aldus Kaag, die een wetgevend voorstel verwacht in 2023.
Kamerbrief Kaag
Nederland dient voorstel in voor herstel- en veerkrachtplan
Nederland heeft formeel een voorstel ingediend in het kader van het Europese herstel- en veerkrachtplan (RRF). Dit plan is opgesteld om landen te ondersteunen bij het toekomstgerichte herstel na corona. Als het plan wordt goedgekeurd door de Europese Commissie ontvangt Nederland 4,7 miljard euro, onder andere voor projecten op de thema's groene transitie, versnellen van de digitale transformatie, verbetering van de woningmarkt, versterking arbeidsmarkt en toekomstgericht onderwijs. Uit een analyse van het CPB blijkt dat de macro-economische gevolgen van het plan zeer beperkt zijn.
Persbericht Europese Commissie
Nieuwsbericht CPB
Jetten: Nederland draagt bij aan kennisverspreiding om klimaatmitigatie
Op verzoek van het CDA heeft minister Jetten de Kamer afgelopen week bijgepraat over de diverse initiatieven die Nederland steunt om in het kader van de klimaattransitie te zorgen voor technologie- en kennisoverdracht. "Nederland loopt in veel van deze sectoren voorop wat betreft innovatieve en duurzame technieken en draagt ook actief bij aan het verder verspreiden van deze kennis en technologie, om zo klimaatmitigatie wereldwijd te bevorderen", schrijft Jetten.
Kamerbrief Jetten
Adriaansens: Veiling 3,5 Ghz-band in tweede kwartaal 2023
Minister Adriaansens streeft er naar om de veiling van de 3,5 Ghz-band in het tweede kwartaal van volgend jaar te houden, zodat de band eind 2023 beschikbaar komt voor mobiele communicatie. Dat schrijft ze aan de Kamer. Naar aanleiding van een advies, dat de steun heeft van Inmarsat (bedrijf in satelliet communicatie) en de mobiele netwerkoperators, besluit Adriaansens om met Inmarsat aan te sturen op verhuizing naar Griekenland, al kent het proces nog wel enige onzekerheden.
Kamerbrief Adriaansens