Experts: Discussie over platformeconomie zou breder gevoerd moeten worden
De discussie over de platformeconomie zou breder moeten worden gevoerd. Dat is een belangrijk kritiekpunt op de ontwerprichtlijn die de Europese Commissie heeft voorgesteld om werknemersrechten beter te verankeren en bovendien inzicht te geven in de werking van de onderliggende algoritmes. "Fundamentele vragen over werkgeluk en algoritmisch management blijven onbeantwoord. De Commissie gaat er vanuit dat een dienstverband wenselijk is, maar dat is maar de vraag", zegt platformexpert Martijn Arets op Zipconomy. Universitair hoofddocent arbeidsrecht Hanneke Bennaars (Universiteit van Amsterdam) deelt zijn opvatting. "Waarom wel extra regels voor Uber-chauffeurs en niet voor zzp’ers die via TCA werken? " In een artikel op Wired wordt nader ingegaan op het belang van transparantie over hoe de algoritmes werken. Dit inzicht kan de hele arbeidsmarkt eerlijker maken.
Artikel Zipconomy
Artikel Wired
EP steunt voorstel uitwerken idee platformcoöperaties
Het Europees Parlement (EP) heeft in december een advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) aangenomen om werk te maken van generieke regels voor digitale platforms waarbij de rechten van platformwerkers worden verankerd en tegelijkertijd innovatie wordt gestimuleerd. Een van de suggesties is de ontwikkeling van platformcoöperaties waar zowel werknemers als ondernemers zijn verenigd.
Artikel EESC
Erasmus+ ondersteunde ondanks coronacrisis in 2020 640.000 leerervaringen
Het Erasmus+-programma ondersteunde in 2020 bijna 640.000 leerervaringen, verstrekte financiering aan 20.400 projecten en 126.900 organisaties. Dit is vorige week bekendgemaakt in het jaarverslag. In 2020 bedroeg de totale begroting van Erasmus+ 3,78 miljard euro, 15% meer dan in 2019. In het hoger onderwijs hebben meer dan 323.000 studenten en 44.000 personeelsleden een onderwijsperiode in het buitenland doorgebracht.
Persbericht
Verzet tegen Israël bij Horizon Europe
Diverse Europarlementariërs keren zich tegen het toelaten van Israël tot het programma Horizon Europe. In een verklaring laat een groep van 60 EP'ers weten dat Israël alleen kan toetreden als het de mensenrechten respecteert en daar is volgens hen momenteel geen sprake van. De Europese Commissie heeft al laten weten de toelating van Israël niet te gaan tegenhouden. Wel zijn er restricties. Zo kunnen instellingen die zijn gevestigd in illegale nederzettingen niet meedoen.
Nieuwsbericht NethEr
Verklaring
Frankrijk maakt als EU-voorzitter speerpunt van technologische soevereiniteit
De Franse president Marcon wil het voorzitterschap van de Europese Unie gebruiken om stappen te zetten in het versterken van de Europese Unie in de mondiale technologiewedloop. In maart moet er een conferentie gepland worden waar een plan uit moet komen om de productie van innovatieve en strategisch gevoelige technologieën te kunnen versterken. In dezelfde maand volgt ook een conferentie over cybersecurity en defensietechnologie, eveneens om tot een gezamenlijke missie te komen. Volgens Macron is de EU te afhankelijk van China en de VS voor cruciale technologie.
Artikel Science|Business
EC investeert 673 miljoen euro in EU Missies
Eind december heeft de Europese Commissie (EC) bekendgemaakt het budget voor het Horizon Europe werkprogramma 2021-2022 toeneemt met 732 miljoen euro tot 15,4 miljard euro. Daarvan is 673 miljoen euro besteed voor de uitrol van 19 nieuwe calls voor de vijf EU Missies. De EU Missies hebben betrekking op klimaatverandering, kankerscreening, waterecosystemen, klimaatneutrale steden en bodemgezondheid.
Persbericht
Experts: Krachtige AI kan EU-regulering snel weer overbodig maken
Wetenschappers waarschuwen dat nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie (AI), zogenoemde ‘foundation models’, de aangekondigde EU-regulering voor AI direct weer achterhaald kunnen maken. Deze nieuwe AI-systemen zijn zo krachtig dat ze als basis dienen voor veel applicaties die momenteel worden gebouwd, maar wel tekortkomingen kunnen bevatten die de EU juist probeert te bestrijden. Dat heeft betrekking op vooroordelen, beveiligingskwetsbaarheden en transparantie. "Deze systemen dragen in wezen tekortkomingen met zich mee. Als je basis gebrekkig is, dan zal je volgende gebruik ook gebrekkig zijn”, zegt Jared Brown, directeur van het Amerikaanse Future of Life Institute (FLI) in Boston op Science|Business.
Artikel Science|Business
Industriële uitgaven onderzoek en ontwikkeling in de EU voor het eerst in tien jaar gedaald
De R&D-uitgaven van bedrijven in de EU zijn in 2021 gedaald en dat is voor het eerst in tien jaar. Dat blijkt uit het EU Industrial R&D Investment Scoreboard van de Europese Commissie en zou het gevolg zijn van de coronacrisis. De investeringen in de EU zijn 2,2 procent gedaald vooral door bezuinigingen op onderzoek naar autoinnovaties, ruimtevaart en defensie. In landen als de VS en China zijn in coronatijd de R&D-investeringen juist respectievelijk met 9,1 procent en 18,1 procent gestegen. EU-commissaris Maryia Gabriel liet dan ook weten dat de lidstaten hun investeringen in groene technologieën en innovaties moeten verhogen.
EU Scorebord
Artikel Science|Business
Artikel NethER
EC verleent goedkeuring aan digitale programma Connecting Europe Facility
De Europese Commissie (EC) heeft kort voor kerst goedkeuring verleend aan het werkprogramma van het digitale deel van de Connecting Europe Facility. Het programma heeft betrekking op de reikwijdte en de doelstelling van het CEF Digitaal waaraan een bedrag van 1 miljard gekoppeld is. Met dit geld moet de digitale infrastructuur in de EU worden versterkt, waaronder de 5G-infrastructuur, cloud, kwantumcommunicatie en zeekabels.
Persbericht
Eerste grote onderzoeksprogramma 6G vastgesteld
De EU heeft het eerste grootschalige onderzoeks- en innovatieprogramma naar 6G gelanceerd. Hiervoor zijn vier thema's vastgesteld. De zogeheten Joint Undertaking on Smart Networks and Services towards 6G (SNS JU) krijgt in eerste instantie een budget van 240 miljoen euro voor de periode 2021-2022 en zal activiteiten financieren die variëren van 5G-evolutie tot onderzoek naar 6G-systemen. Bij het Europese publiek-private partnerschap SNS werken Europese Commissie en de industrie samen om Europese spelers in staat te stellen de O&I-activiteiten voor 6G op te bouwen.
Nieuwsartikel
Academische vrijheid
Het Panel for the future of Science and Technology (STOA) van het Europees Parlement organiseerde afgelopen november een conferentie over de uitdagingen rondom academische vrijheid. Het moest een antwoord geven op de vraag wat de definitie is van academische vrijheid en of wetgeving wellicht nodig is. Afgelopen week is de videoregistratie online gezet.
Video
EP verdeeld over vraag of gas en kernenergie ‘groene’ transitiebronnen zijn
Het Europees Parlement (EP) is verdeeld over de vraag of gas en kernenergie moeten worden gelabeld als 'groene' energiebronnen. Onder andere de Nederlandse EP'er Esther de Lange (CDA) vindt dat gas een overbruggingsbron is om sneller tot co2-reductie te kunnen komen. Hierdoor zou sneller afgestapt kunnen worden van bijvoorbeeld steenkool. Andere EP'ers vinden het onvoorstelbaar dat gas een onderdeel kan zijn van de klimaat- en energiedoelstellingen, vastgelegd in de Green Deal. De Europese Commissie is in ieder geval voorstander, maar wel onder voorwaarden. Zo moet gas uit hernieuwbare bronnen komen en moet er sprake zijn van een beperkte uitstoot in 2035.
Artikel The Parliament Magazine
Artikel NewEurope
Rapport: Maak tools om in te kunnen inspelen op gevolgen digitalisering op arbeidsmarkt
Er moeten tools worden ontwikkeld die tijdig signalen afgeven dat digitalisering invloed heeft op de werkgelegenheid. Dat is een van de conclusies uit het rapport 'The digital age: Implications of automation, digitisation and platforms for work and employment' van EuroFound, een Europees agentschap dat onderzoek doet naar en adviseer over verbetering van levens- en arbeidsomstandigheden . Het rapport stelt verder voor om Europese bedrijven meer te ondersteunen bij digitalisering, in het bijzonder het mkb. Ook moeten kwetsbare groepen worden ondersteund bij het werken aan hun digitale vaardigheden.
Rapport
Digitale transformatie, groene transitie en volksgezondheid speerpunten voor EP in 2022
In een vooruitblik op het nieuwe jaar worden digitalisering, volksgezondheid en de weg naar klimaatneutraliteit door het Europees Parlement (EP) gezien als de speerpunten. Het EP zal verder werken aan de Digital Services Act en de Digital Markets Act en aan een standpunt over de regelgeving rondom kunstmatige intelligentie. Ook zal mogelijk een akkoord worden bereikt tussen het EP en de Raad over regulering van crypto's. Verder zal er in 2022 vermoedelijk gestemd worden over het Fit for 55-pakket, waarmee de EU in 2050 volledig emissievrij zou moeten worden. Ook zal het EP de verdere consolidering van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedkeuren,
Artikel
EC wil techbedrijven dwingen tot hardere actie tegen seksueel misbruik kinderen
Techbedrijven moeten harder inzetten op het bestrijden van seksueel misbruik van kinderen. De wetgeving hiervoor wordt aangescherpt, zo liet EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson weten. De huidige regels zouden vooral uitgaan van vrijwilligheid, maar worden onvoldoende nageleefd. "Ik zal in de komende maanden wetgeving voorstellen die bedrijven verplicht seksueel misbruik van kinderen op te sporen, te melden en te verwijderen", zegt Johansson. "Een melding op vrijwillige basis is dan niet langer toereikend."
Artikel nu.nl
Europees Parlement stemt in met Digital Markets Act
Kort voor kerst stemde het Europees Parlement voor ingrijpende regelgeving om de macht van de grote techbedrijven te beperken. De Digital Markets Act (DMA) legt strenge regels op aan digitale platforms die zo groot zijn dat ze nauwelijks kunnen worden beconcurreerd. Met de DMA kan de Europese Commissie 'killeracquisities' - puur om concurrenten uit de markt te halen - tegengaan. "In de toekomst zal de Europese Commissie niet langer achter Big Tech-bedrijven aanlopen", zei de Duitse wetgever Andreas Schwab, die het wetsvoorstel schreef tegen Politico. Kort voor kerst presenteerde Euractiv een overzicht van de wetgevingsontwikkelingen rond het thema digitalisering die verwacht kunnen worden in 2022. Naast de DMA zijn dat onder andere de Digital Services Act (DSA), de Datawet, de discussies rond de AVG, de AI-wetgeving, de aangekondigde regels rondom de platformeconomie, cyberveiligheid en halfgeleiders.
Artikel Politico
Artikel Euractiv
Baanbrekende onderzoeksontwikkelingen verwacht in 2022
In Horizon, het wetenschapsmagazine van de Europese Commissie, reageren wetenschappers optimistisch over hun verwachtingen voor 2022. Zo worden baanbrekende ontwikkelingen verwacht op diverse onderzoeksgebieden, zoals nieuwe vaccinaties en ziektebehandelingen, de verkenning van de ruimte en kwantumcomputing. Ook wordt veel verwacht van slimme apps, AI en sensorische technologie. Op Science|Business werd een vooruitblik geschetst op de ontwikkelingen voor r&d-beleid in 2022. Zes onderdelen worden uitgelicht, waaronder de haalbaarheid van de groene ambities, het ambitieuze plan van Frankrijk om van de EU innovatiekoploper te maken en de implementatie van de Europese onderzoeksruimte (ERA).
Artikel Horizon
Artikel Science|Business
Merics: Europa moet wetenschappelijke samenwerking met China herijken
Europa moet dringend werk maken van het herijken van de samenwerking met China op het gebied van onderzoek en innovatie. Dat stelt Merics in een analyse. Volgens hen zijn de regels rondom onderzoeksveiligheid weliswaar aangescherpt, maar is dit onvoldoende om de dreiging tegen te gaan. Aanleiding is het bericht van november van een Chinese professor die in Denemarken meewerkte aan een onderzoek naar hersenschade op grote hoogte. Cruciale kennis voor het Chinese leger dat op hoogte strijd voert met het Tibetaanse volk. Volgens Merics is scherpe strategie nodig om de balans te vinden tussen constructieve samenwerking en het voorkomen van ongewenste kennisoverdracht.
Analyse Merics