Europese universiteiten pleiten voor wereldwijde klimaatactie
Diverse Europese universiteiten- en onderzoekskoepels hebben in aanloop naar de COP27 een gezamenlijke oproep gedaan voor collectieve en wereldwijde inspanningen voor klimaatactie. De koepels pleiten voor een systematische aanpak met versterkte samenwerking binnen de wetenschappelijke wereld en met versterkte samenwerking met beleidsmakers, het bedrijfsleven en ngo’s. "Met onze inzet voor de netto-nultransitie, samen met partners uit de onderzoeks- en universitaire systemen, willen we beleidsmakers en maatschappelijke belanghebbenden mobiliseren voor een collectieve inspanning voor de meest urgente uitdaging van onze tijd: klimaatverandering", aldus professor Rik Van de Walle, voorzitter van CESAER. In een artikel op University World News geven verschillende koepels een toelichting op de oproep. Ook Martin Visbeck, ISC fellow, doet in een stuk op de site van de International Science Council uit de doeken hoe wetenschappers het verschil kunnen maken op de COP27.
Artikel University World News
Nieuwsbericht CESAER
Interview International Science Council
Europese oproep voor betere ondersteuning onderzoekers in nood
Verschillende Europese koepelorganisaties voor onderzoekers roepen de Europese Commissie in een open brief op om Oekraïense onderzoeksinstellingen meer te betrekken bij Europese onderzoeksprogramma’s. In de brief wordt gepleit om de samenwerking zowel tijdens als na de oorlog door te zetten om een braindrain in het land te voorkomen. Verder komt het Europees Parlement met een vergelijkbare oproep aan de Europese Commissie om een beursprogramma op te zetten voor onderzoekers in nood. In totaal zullen tot 100 Oekraïense wetenschappers financiële steun ontvangen via het Europees Fonds voor Ontheemde Wetenschappers (EFDS), meldt de federatie van nationale academies van wetenschappen ALLEA. Het fonds biedt financiering voor academische instellingen die Oekraïense wetenschappers huisvesten. Daarnaast biedt het fonds ondersteuning aan Oekraïense academische instellingen voor de voortzetting en/of herstel van wetenschappelijke activiteiten en onderzoekssamenwerkingen.
Artikel Neth-ER
Brief aan Eurocommissaris Gabriel
Brief Europees Parlement
Nieuwsbericht ALLEA
EU: 3 miljard euro voor innovatieve projecten voor schone technologie
De Europese Commissie heeft een derde oproep voor grootschalige verduurzamingsprojecten in het kader van het Innovatiefonds van de EU gepubliceerd. De budgetten zijn beschikbaar voor projecten die zich richten op: algemene decarbonisatie (1 miljard), innovatieve elektrificatie van de industrie en waterstof (1 miljard), productie van schone technologie (0,7 miljard) en middelgrote innovatieve projecten op het gebied van disruptieve of baanbrekende technologie (0,3 miljard).
Persbericht Europese Commissie
Hulpmiddelen voor 'anticiperende innovatie'
Het Observatory of Public Sector Innovation (OPSI) en Designing for Action (DFA) hebben verschillende hulpmiddelen gepubliceerd die gericht zijn op ‘anticiperende innovatie’: het genereren van initiatieven die rekening houden met de toekomst. Het Anticipatory Innovation Resource (AIR) bevat een verzameling benaderingen, voorbeelden en antwoorden op belangrijke vragen over anticiperende innovatie. Daarnaast heeft de OESO een onderzoek gepubliceerd waarin Finland wordt getoetst op het nieuwe model van Anticiperende Innovatiegovernance (AIG) van de OESO.
Artikel Observatory of Public Sector Innovation
Anticipatory Innovation Resource
Publicatie OESO
Publicaties betrouwbare AI
Het TAILOR-project heeft een Strategische Onderzoeks- en Innovatieroutekaart voor betrouwbare AI gepresenteerd. De routekaart bevat doelstellingen voor het versterken en uitbreiden van onderzoekscentra om de wetenschappelijke basis voor betrouwbare AI te onderzoeken, te vertalen in technische eisen voor de industrie en om samenwerking op het gebied van betrouwbare AI te stimuleren tussen academische-, industriële, overheids- en gemeenschapsbelanghebbenden.
Artikel CORDIS
Publicatie wetenschapscommunicatie
Betrouwbare wetenschapscommunicatie kan een effectief middel zijn in de strijd tegen nepnieuws, maar er is een gebrek aan erkende normen of principes. Het ENJOI (Engagement and Journalism Innovation for Outstanding Open Science Communication) project wil toewerken naar een manifest voor open wetenschapscommunicatie. Het project heeft inmiddels al een eerste reeks aan SPI’s (Standards, Principles and Indicators) ontwikkeld die een handreiking moeten bieden voor effectieve en ethische wetenschapsjournalistiek.
Artikel CORDIS
Grootschalige Europese cyberoefening
De Europese Commissie, het EU Agentschap voor Cybersecurity (ENISA) en lidstaten hebben deelgenomen aan de tweedaagse ‘Blueprint Operational Level Exercise’ (Blue OLEx 2022), waarin grootschalige cyberaanvallen zijn gesimuleerd. Het doel van de Blue OLEx 2022 is om crisisbeheersingsprocedures in de praktijk te testen en te kunnen verbeteren. “Meer dan ooit hebben we malafide actoren nieuwe strategieën zien ontwikkelen om onze digitale infrastructuur en diensten aan te vallen, waardoor burgers en bedrijven gevaar lopen. Cyberaanvallen zijn overal en het is onze gedeelde verantwoordelijkheid om samen te werken aan het opstellen en uitvoeren van snelle rampenplannen, met name bij een grootschalig cyberincident of -crisis”, aldus Eurocommissaris Breton.
Persbericht Europese Commissie
EUA ondertekent hervorming onderzoeksbeoordeling
De European University Association (EUA) heeft aangekondigd de Europese overeenkomst over de hervorming van de onderzoeksbeoordeling te ondertekenen. Daarnaast sluit de koepel zich aan bij de Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). In een nieuwsbericht van de EUA staat dat beide beslissingen unaniem zijn gesteund door de EAU-Raad.
Nieuwsbericht European University Association
Commissie kondigt strategische visie voor CCUS aan
De Europese Commissie komt volgend jaar met een strategische visie op technologieën om CO2 af te vangen, te gebruiken en op te slaan (CCUS), blijkt uit een aankondiging van Eurocommissaris Simson. De nieuwe plannen moeten de regels verduidelijken en investeerders zekerheid te geven. “Ik geloof dat CCUS een ongelooflijk potentieel heeft in onze race om klimaatneutraliteit te bereiken", aldus Simson.
Speech Simson
Artikel EURACTIV
The Lancet: klimaatactie voor EU grootste volksgezondheidskans van de eeuw
Een nieuwe publicatie in The Lancet waarschuwt voor ernstige gezondheidseffecten indien er te traag actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering. "Europa wordt uitgedaagd door ongekende en overlappende crises die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en het levensonderhoud en een bedreiging vormen voor het aanpassingsvermogen", aldus het Europa-rapport uit de Global Lancet Countdown over gezondheid en klimaatverandering. De onderzoekers noemen het ondernemen van klimaatactie als "de grootste volksgezondheidskans van de eeuw".
Artikel EURACTIV
Publicatie The Lancet
ALLEA enthousiast over Europese Onderzoeksruimte
All European Academies (ALLEA) pleit in een statement voor implementatie van de voorgestelde beleidsmaatregelen voor de Europese Onderzoeksruimte (ERA). De federatie reageert enthousiast op het initiatief voor een nieuwe ERA die "de visie van de Europese Academies weerspiegelt voor grenzeloze en universele wetenschap als een wereldwijd publiek goed dat nationale en disciplinaire grenzen overstijgt". In het statement staat ALLEA stil bij haar prioriteiten voor de beleidsagenda, en bij het beschermen van de academische vrijheid.
Nieuwsbericht ALLEA
Statement ALLEA
Europees Strategisch Onderzoeks- en Innovatieplan voor duurzame chemicaliën
De Europese Commissie heeft een Strategisch Onderzoeks- en Innovatieplan (SRIP) gepubliceerd om de overgang naar duurzame en veilige chemicaliën en materialen te versnellen. In het SRIP worden voor onderzoeksfinanciers de belangrijkste onderzoeks- en innovatiebehoeften voor de transitie uitgelicht en worden er richtlijnen uiteengezet voor O&I activiteiten. "We kunnen grote economische kansen benutten door ons te concentreren op veilige en duurzame chemicaliën en materialen. De Europese industrie kan een concurrentievoordeel behalen en het vertrouwen van de consument winnen door in dergelijke innovatieve oplossingen te investeren”, aldus Eurocommissaris Gabriel.
Publicatie Europese Commissie
Effecten van digitale media op publieke opinie klimaatverandering
Ondanks nepnieuws helpen digitale media over het algemeen om het bewustzijn en de publieke opinie over klimaatverandering te verbeteren. In een artikel van de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement lichten onderzoekers de effecten van digitale media op klimaatverandering toe. “Het internet stelt iedereen in staat om te publiceren en een publiek te bereiken. Dus mensen die niets weten over klimaatverandering of kwaadaardig zijn, publiceren ook online nieuws over klimaatverandering. Dit is het onvermijdelijke resultaat van het democratiseren van uitgeverijen. Speciaal voor klimaatverandering zijn er online gecoördineerde campagnes van mensen die klimaatverandering proberen te ondermijnen”, aldus Claudio Morana, professor aan de University of Milano-Biconna over de effecten van nepnieuws.
Artikel Onderzoeksdienst van het Europees Parlement
VS pleit voor aanpassingen Europese AI Act
De VS dringt bij de EU aan op aanpassingen van de AI Act, meldt EURACTIV op basis van inzage van een Amerikaans document dat verstuurd is naar de Europese Commissie en enkele Europese ambtenaren. In de zogenaamde ‘non-paper’ wordt gepleit voor een smallere definitie van AI, een bredere vrijstelling van AI voor algemene doeleinden en een geïndividualiseerde risicobeoordeling in de AI Act. "Veel van onze opmerkingen zijn ingegeven door onze groeiende samenwerking op dit gebied onder de U.S.-EU Trade and Technology Council (TTC) en zorgen over de vraag of de voorgestelde wet de voortzetting van de samenwerking zal ondersteunen of beperken", aldus het non-paper.
Artikel EURACTIV
EP: Aanjagen slimme mobiliteit
De transportcommissie van het Europees Parlement wil digitalisering in de transportsector aanjagen. Enkele maatregelen zijn een betere verbinding van mobiliteitsapps en het borgen van een bredere uitwisseling van data. Ook wil de commissie het Intelligent Transport Systems (ITS) stimuleren.
Persbericht Europees Parlement
CESAER doet aanbevelingen voor ‘Do No Significant Harm’ principe
De Europese koepel van technische universiteiten CESAER heeft aanbevelingen gepubliceerd om te zorgen dat het principe ‘Do No Significant Harm’ (DNSH) de bijdragen van wetenschap en technologie aan maatschappelijke vraagstukken echt een boost geeft. DNSH is geïntroduceerd als één van de technische screeningscriteria in de Europese taxonomie voor economische activiteiten. CESAER vreest dat het breed implementeren van het DSNH-principe het risico loopt om activiteiten te vertragen in bepaalde gebieden zoals vroegefase onderzoek waarbij nog onduidelijk is of er potentiële schadelijke impact zal zijn of juist duurzaamheidswinst.
Nieuwsbericht CESAER
Europese handleiding toepassing wetenschappelijke kennis
Het Joint Research Centre (JRC) heeft een document gepubliceerd met aanbevelingen voor lidstaten om wetenschappelijke kennis beter toe te passen in beleid. Het document bepleit dat wetenschap voor beleid een collectieve taak is voor alle bestuursniveaus en wetenschappelijke disciplines. Het JRC zal, samen met de OESO, komende twee jaar samenwerken met zeven lidstaten (waaronder België en Nederland) om de doeltreffendheid te verbeteren van hun overheidsdiensten bij het leveren en toepassen van wetenschappelijke kennis bij beleidsvorming.
Nieuwsbericht Joint Research Centre