Oekraïne-oorlog dwingt EU tot snellere energietransitie
De Europese Commissie (EC) heeft een voorstel ingediend om ruim voor 2030 onafhankelijk te zijn van Russische fossiele brandstoffen. Verder moet nog voor het einde van dit jaar de vraag naar Russisch gas met tweederde zijn gedaald. De EC zet daarbij in op twee routes. De eerste route is via hetdiversifieren van de gastoevoer door grotere invoer van LNG-gas, leveranties van van niet-Russische leveranciers, maar ook via biomethaan en hernieuwbare waterstof. De tweede route is door stimulering van energiebesparingen, elektrificering en meer hernieuwbare energie. In een artikel op DW wordt toegelicht hoe complex de afhankelijkheid van Rusland is. De enorme mondiale energiebehoefte, de grote beschikbaarheid van energie in Rusland en de beperkte fossiele en duurzame alternatieven, maken het lastig om hier snel grote stappen in te zetten.
Persbericht: REPowerEU: Joint European action for more affordable, secure and sustainable energy
Artikel DW
EIT introduceert nieuw kenniscentrum
Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) wil met een nieuw kenniscentrum bestaande kennis uit de EIT kennis- en innovatiegemeenschappen (KIC’s) bundelen op diverse terreinen, bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie in gezondheidsinnovatie.
Artikel EIT
Artikel Neth-ER
Burgerrechtenorganisaties uiten zorgen over bescherming grondrechten in Europese Digital Service Act en AI Act
In een open brief hebben 72 Europese burgerrechtenorganisaties, vertegenwoordigd in Nederland door Waag, Bits of Freedom en Amnesty International Nederland, hun bezorgdheid geuit over de Digital Service Act. Hierin richten ze zich voornamelijk op de schadelijke gevolgen van bedrijfsmodellen gebaseerd op tracking en targeting, en op het recht op privacy en bescherming van Europese grondrechten. In Nederland is de brief aan diverse politici gestuurd met de oproep zich hierover uit te spreken. In andere brief roepen ruim 40 burgerrechtenorganisaties de Europese Commissie op de inzet van AI systemen bij rechtshandhaving en strafrecht te verbieden. Deze brief is te lezen op de website van Fair Trials. Met invoering van de AI Act (AIA) zou dit namelijk gereguleerd worden. Volgens de organisaties heeft de inzet van AI systemen als gevolg dat discriminatie versterkt wordt en dat er inbreuk gemaakt wordt op de grondrechten, waaronder het recht op een eerlijk proces.
Artikel Waag
Open brief burgerrechtenorganisaties
Oproep Fair Trials
Comité van de Regio’s: Regionale innovatiekloof belemmert missies van Horizon Europe
Het Comité van de Regio’s roept in een conceptrapport op tot meer onderzoek- en innovatieinvesteringen om lidstaten met een minder ontwikkelde wetenschappelijke infrastructuur mogelijkheid te geven om bij te dragen aan de missies van Horizon Europe. Om de vijf onderzoeksmissies van Horizon Europe te laten slagen, moet de EU de innovatiekloof tussen oost en west dichten en de R&D-investeringen in de VS inhalen. Dat schrijft Science|Business in een artikel naar aanleiding van het conceptrapport. Volgens het eerder gepubliceerde 8ste Cohesie Rapport van de Europese Commissie is de regionale innovatiekloof in Europa groter geworden als gevolg van achterblijvende investeringen in onderzoek en innovatie en zwakke regionale innovatie-ecosystemen. Om ervoor te zorgen dat de achterblijvers een bijdrage kunnen leveren aan de missies, roept het concept CvdR-verslag op tot nieuwe manieren om EU-, nationale en regionale onderzoeks- en innovatieprogramma's samen te voegen.
Artikel ScienceBusiness
8ste Cohesie Rapport Europese Commissie
European Battery Alliance lanceert European Battery Academy
Op de 6e top van de European Battery Alliance is de European Battery Academy gelanceerd. Als onderdeel van de Europese Skills Agenda moet de academie een programma’s voor herscholing en bijscholing in lidstaten coordineren en uitrollen. De EU wil hiermee een bijdrage leveren aan de vraag van 800.000 werknemers die tegen 2025 bij- of omgeschoold moeten zijn in de batterij-industrie. Ondanks de pandemie en aanzienlijke problemen in de bevoorrading, maakt de EU stappen op weg naar een innovatieve, duurzame en competitieve Europese batterij-industrie. Momenteel zijn er in de lidstaten 111 grote batterijprojecten in ontwikkeling, met een investeringsniveau van 127 miljard euro.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Europese Commissie selecteert eerste 50 door vrouwen geleide bedrijven om “deep tech”-innovatie te stimuleren
De Europese Commissie is blij met de eerste resultaten van het nieuwe “Women TechEU” proefprogramma. “Het grote aantal openstaande aanvragen bevestigt dat er bij vrouwen in “deep tech” de behoefte bestaat om in het vroege, meest risicovolle stadium steun te krijgen voor hun bedrijven. Wij zullen deze 50 door vrouwen geleide bedrijven helpen met financierings-, mentorings- en netwerkmogelijkheden en we zullen dit programma in 2022 opschalen”, aldus Eurocommissaris voor innovatie Mariya Gabriel. De voor financiering voorgestelde bedrijven werken rond duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en de eerste projecten beginnen in de lente van 2022.
Artikel Europese Commissie
Europese Commissie presenteert 6G visie op het Mobile World Congress in Barcelona
Eurocommissaris Breton heeft tijdens het Mobile World Congress in Barcelona de Europese plannen voor investeringen in technologie en infrastructuur gepresenteerd. Het doel is om de digitale weerbaarheid te verbeteren, de weg vrij te maken voor 6G en de Europese digitale supply chain te verbeteren. Tijdens de top zijn de tools en strategie besproken om technologische capaciteiten te ontwikkelen voor 6G-systemen als basis voor toekomstige digitale diensten richting 2030.
Nieuwsbericht Europese Commissie
EIT presenteert rapport over de potentie van digitale technologie om groene groei te bereiken in Europa
Het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft een rapport geschreven over de kansen en valkuilen van de versnelde digitale transformatie in Europa: gaat dit het gebruik van niet-groene energie verminderen of juist niet? Het rapport beschrijft verschillende effecten van digitale technologie op energieverbruik en werkt diverse scenario’s uit. In de conclusie worden diverse adviezen meegegeven aan beleidsmakers om hen te ondersteunen over regelgevingskaders die leiden naar een duurzame digitale toekomst.
Rapport EIT
Europese universiteiten coördineren hun inbreng in de vernieuwde European Research Area
10 Europese koepels van universiteiten gaan intensiever samenwerken in de ERA University Associations Group om de vernieuwde European Research Area (ERA) te versterken. Het doel van het nieuwe collectief is een gecoördineerde vertegenwoordiging van de Europese universitaire sectorin het ERA Forum, het nieuwe overlegorgaan tussen Europese Commissie, lidstaten en belanghebbenden over de ontwikkeling en implementatie van de ERA Policy Agenda en ERA Actions.
Artikel EUA
Actieplan voor Diamond Open Access
Science Europe, cOAlition S, OPERAS en het Frans Nationaal Onderzoeksbureau (ANR) hebben een actieplan gepresenteerd voor de ontwikkeling van een community-gestuurd Diamond Open Acces ecosysteem voor wetenschappelijke publicaties. Diamond Open Access staat voor een publicatiemodel waarbij tijdschriften en platforms geen kosten in rekening brengen bij zowel auteurs als lezers. In het plan wordt voorgesteld om Diamond Open Access te versterken door tijdschriften en platforms bij elkaar te brengen rond gedeelde principes, richtlijnen en kwaliteitsstandaarden.
Artikel ScienceEurope
Kritische reacties op Data Act
De op 23 februari gepresenteerde Data Act is een van de meest ambitieuze, complexe en controversiële regelgevingsvoorstellen van de EU. Terwijl data steeds belangrijker wordt in een digitale economie, schat de Europese Commissie dat 90% van de Europese data in handen is van slechts een paar Amerikaanse techgiganten. De EC wil onder andere een ‘repatriëring’ van Europese data en een eerlijkere verdeling van data tussen gebruikers, grote en kleine bedrijven. In 2028 zal, als gevolg van de nieuwe wetgeving, naar verwachting €270 miljard extra bruto binnenlands product aan de EU-economie worden toegevoegd, aldus de Europese Commissie. De reacties op de Data Act zijn kritisch. Denktank CEPS plaatst in een opiniestuk kritische kanttekeningen bij de uiteenlopende doelen van de verordering. Universiteitenkoepel The Guild vindt dat de verordering geen eerlijke toegang tot data voor onderzoeksdoeleinden verzekert. BusinessEurope en Digital Europe waarschuwen dat de verordering geen obstakel moet worden voor bedrijven wanneer er geen sprake is van marktfalen.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Analyse The Guild
Analyse CEPS
Analyse BusinessEurope
Analyse Digital Europe
Artikel Neth-ER
Pleidooi voor mee investeringen in onderzoek, innovatie en menselijk kapitaal
Europa is op veel terreinen minder innovatief vergeleken met andere regio’s zoals de VS en Aziatische landen, zo blijkt uit een research & innovation (R&I) paper in opdracht van de Europese Commissie. De onderzoekers bespreken het econometrisch bewijs over de positieve impact van R&I beleid. Daarom pleiten de onderzoekers voor een uitgebreid Europees groeiplan, met een mix van R&I-subsidies en belastingkortingen, meer investeringen in menselijk kapitaal en een opener immigratiebeleid voor hoogopgeleide immigranten.
Artikel Europese Commissie
Artikel Neth-ER
Europese burgerpanels vinden onderwijs, onderzoek & innovatie van groot belang voor de toekomst van de EU
De vier Europese burgerpanels van de Conferentie over de Toekomst van Europa hebben zich in hun aanbevelingen uitgesproken over het belang van onderzoek, innovatie & onderwijs. Ondanks dat onderzoek buiten de boot viel als een van de thema's van de conferentie wordt het belang ervan door ieder panel erkend. De panels vinden dat de EU langdurig moet investeren in onderzoek en innovatie bij universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstituten gericht op een duurzamere samenleving, met veel aandacht voor gezondheid. Ze doen daarvoor ook concrete voorstellen.
Artikel Neth-ER
Europees kwartaaloverzicht van onderzoeks- en innovatieliteratuur
Technologische vooruitgang is niet altijd een maatschappelijke stap vooruit, aldus het Europees kwartaaloverzicht van onderzoeks- en innovatieliteratuur. In het kwartaaloverzicht zijn verschillende artikelen verzameld die ingaan op de vraag hoe technologie de samenleving beinvloedt en hoe om te gaan met de delicate balans tussen de voordelen en risico’s van nieuwe technologieen.
Artikel Europese Commissie
VK: Valkuilen in Britse digitale veiligheidswet
Hoewel de Britse Online Safety Bill recht en orde introduceert in het digitale wilde westen, zijn er aanvullende maatregelen nodig, schrijft Oxford-onderzoeker Anna George. George is positief over de toegenomen verantwoordelijkheid voor techbedrijven. Tegelijkertijd ziet George hier ook valkuilen in: ze vraagt zich af of techbedrijven wel de meest geschikte partij zijn om deze verantwoordelijkheid te dragen. Verder zou de wet te weinig bescherming bieden tegen de gevaren van online trollen en desinformatie.
Artikel Oxford Internet Institute