Europese Commissie presenteert strategie voor normering producten
De Europese Commissie heeft afgelopen week een strategie gepresenteerd om te komen tot normering van producten. Deze normen helpen fabrikanten de interoperabiliteit van producten en diensten te waarborgen, kosten te verlagen, veiligheid te verbeteren en innovatie te bevorderen. Het doel is mondiale concurrentievermogen van de EU te versterken, een veerkrachtige, groene en digitale economie mogelijk te maken en democratische waarden te verankeren in technologische toepassingen. De Commissie stelt onder andere voor om het potentieel van door de EU gefinancierd onderzoek beter te benutten door vroegtijdig te anticiperen op normalisatiebehoeften. Ook zal een “normalisatiebooster” in het leven worden geroepen om onderzoekers te ondersteunen en komt er een gedragscode. BusinessEurope tekent wel aan dat de standaardiseringsstrategie van de EU er niet voor mag zorgen dat het concurrentievermogen van Europa wordt aangetast. “Het concurrentievermogen van Europa zal afhangen van ons vermogen om leiding te geven en een actieve speler te zijn op het gebied van internationale normen”, aldus BusinessEuropa in een reactie..
Persbericht BusinessEurope
Persbericht Europese Commissie
LERU: Beoordeling van onderzoekers moet op de schop
De Europese universiteitenkoepel LERU pleit voor een andere manier van beoordelen van onderzoekers. Volgens LERU worden onderzoekers nu vooral op output beoordeeld, maar dat zou moeten worden verbreed. Criteria die onder andere een rol zouden moeten spelen zijn volgens hen de inzet van open science, het zoeken van samenwerking en het opleiden van anderen. Ook moet er afgestapt worden van een uniform beoordelingsmodel, omdat zo'n model geen rekening houdt met de individuele context. Eurocommissaris Gabriel liet in een toespraak bij de Paris Open Science European Conference weten het gesprek te willen aangaan met het onderwijsveld over de waardering en financiering van wetenschappelijk onderzoek. Volgens haar vraagt deze tijd om antwoorden op vragen als: "Zijn onderzoekers te veel afhankelijk van publicaties die niet de bredere en diepere "raison d'être" weerspiegelen van de wetenschappelijke missie, waaronder de verspreiding van kennis en begeleiding van nieuwe generaties? Is er sprake van ongezonde en onevenredige concurrentie tussen individuele onderzoekers? Belanden we in een vicieuze cirkel waarin meer publicaties zich vertalen in meer financiering, een kritische beoordeling van de wetenschappelijke inhoud benadelen en de toegang van nieuwkomers beperken?" (Zie in het kader ook het bericht hierboven over het talentprogramma NWO)
Publicatie LERU
Artikel NethEr:
Speech Gabriel
Nieuwsbericht Science|Business
Felle kritiek op taxonomie-besluit gas en kernenergie
De Europese Commissie heeft definitief besloten om gas en kernenergie voorlopig als 'groene' belegging te classificeren. Deze regels voor de taxonomie leverden veel discussie op, aangezien velen deze energiebronnen niet als groen bestempelen en vrezen dat dit zal afleiden van investeringen in volledig duurzame bronnen. Frankrijk en Oost-Europa drongen hier echter toch sterk op aan en kregen op voorwaarden hun zin. Veel landen en instellingen waren uitgesproken tegenstander, waaronder Nederland en de Europese Investeringsbank. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) noemt het besluit in De Volkskrant 'pure volksverlakkerij'. De lidstaten en het Europees Parlement zouden de voorstellen nog kunnen blokkeren, maar de kans dat dit gebeurt lijkt klein.
Persbericht Europese Commissie
Artikel NU.nl
Artikel Volkskrant
Oproep EUA: Hef belemmeringen voor samenwerking universiteiten op
De voorzitter van de European University Association, Michael Murphy, dringt er bij EU-leiders op aan om belemmeringen voor samenwerking tussen universiteiten zoveel mogelijk op te heffen. Dat zei hij recent op een online bijeenkomst van belanghebbenden in het hoger onderwijs. Kort daarvoor maakte de Europese Commissie bekend juist meer samenwerking mogelijk te willen maken, maar volgens Murphy is er nog altijd sprake van beperkingen vanwege de wisselende mate van autonomie en overheidsinvesteringen. Peter Lievens van de KU Leuven wees op de Europese allianties, die volgens hem een game changer zijn in het samenbrengen van Europese universiteiten, al ziet hij ook belemmeringen.. "Op dit moment zijn we niet in staat om gelijktijdig met alle partnerinstellingen in de Una alliantie een diploma uit te reiken”, aldus Lievens. Minister Dijkgraaf erkende in antwoord op Kamervragen van Volt dat de implementatie van de Bologna-instrumenten in diverse lidstaten nog meer vorm moet krijgen. "Als knelpunt ziet Nederland de erkenning van de zogenaamde joint programs vanuit samenwerkende hogeronderwijsinstellingen in verschillende landen", aldus de minister. "Een ander belangrijk knelpunt is de huidige nadruk op fysieke mobiliteit. Een bredere blik op internationalisering, bijvoorbeeld via virtuele mobiliteit, zou kunnen leiden tot meer internationale samenwerking en zou kunnen zorgen dat niet alleen nieuwe doelgroepen en “bestemmingen” worden bereikt.”
Artikel University World News
Verslag schriftelijk overleg
Digital Europe roept op tot techafspraken tussen VS en EU
De techindustrie in de EU, verenigd in Digital Europe, roept de VS en de EU op om te komen tot gezamenlijke afspraken over digitalisering. In een rapport doet de belangenorganisatie 24 voorstellen die bij de Trade Technology Council besproken moeten worden en gerealiseerd dienen te worden voor 2024. Zo wordt onder andere voorgesteld gezamenlijke standaarden te ontwikkelen voor kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging. Ook wil Digital Europe dat tegen 2030 vier grote gezamenlijk gefinancierde O&O-projecten op het gebied van halfgeleiders tussen de EU en de VS worden gelanceerd.
Nieuwsbericht Digital Europe
Rapport Digital Europe
Lidstaten bereiken akkoord EIC werkprogramma
Er is een akkoord bereikt over het werkprogramma van de European Innovation Council (EIC), dat van de Commissie een grote techinvesteerder maakt. Hiermee komt er een einde aan de politieke impasse die het werkprogramma heeft opgehouden. Het oponthoud werd veroorzaakt door een meningsverschil over de wijze waarop het fonds moest worden beheerd, zo schrijft Science|Business. Het fonds is een kerncomponent van het nieuwe innovatiebureau en het belangrijkste onderdeel van het Accelerator-programma voor startende ondernemingen.
Artikel Science|Business
Europese Commissie: Beleidsmakers moeten inzetten op digitale transitie mkb
Beleidsmakers in de Europese Unie moeten werk maken van het digitaal opleiden van mkb'ers. Dat zei Outi Slotboom van de dienst Interne Markt en MKB van de Europese Commissie tijdens een panelmeeting van Euractiv. Volgens haar zijn de 25 miljoen kleine- en middelgrote ondernemingen nog onvoldoende uitgerust om de digitale transitie aan te kunnen. De focus in het beleid zou moeten komen te liggen op digitale infrastructuur en vaardigheden. Overigens blijkt uit cijfers van de Europese Commissie dat de coronacrisis de digitale transitie ook bij mkb'ers een boost heeft gegeven.
Artikel Euractiv
CEPS: Herziening emissierechten moet CO2-arme producenten helpen innoveren
De toewijzing van gratis CO2-uitstootrechten zou moeten worden herzien om bedrijven met een lage CO2-uitstoot te helpen met innovatie op weg naar klimaatneutraliteit. Daarvoor pleit denktank CEPS in een rapport. Volgens de onderzoekers profiteren momenteel vooral grote CO2-intensieve bedrijven van de verdeling van de gratis uitstootrechten. Zij pleiten daarom voor invoering van een 'zero carbon'-benchmark, waarbij koolstofarme bedrijven worden beloond met extra uitstootrechten om hun investeringen te kunnen dekken.
Publicatie CEPS
CEPA: DMA dreigt te botsen met AVG
De invoering van de Digital Market Acts zou voor problemen kunnen zorgen doordat veel vragen over de koppeling met de privacywet AVG nog niet zijn beantwoord. Dat schrijft denktank CEPA. "De DMA vereist dat gatekeepers klanten gratis "continu en realtime toegang" bieden tot hun "geaggregeerde en niet-geaggregeerde gegevens". Er is geen vereiste - of vaak zelfs de mogelijkheid - voor de poortwachters om te weten hoe deze klanten van plan zijn de gegevens te gebruiken. AVG-schendingen kunnen daardoor toenemen", waarschuwt CEPA, die daarom voorstelt extra regels of gedragscodes op te stellen
Analyse CEPA
Expertpanel ALLEA roept op tot meer duurzaamheidsregels wetenschappelijk onderzoek
Extra regelgeving om duurzaamheidsregels op te leggen zal geen negatieve impact hebben op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Dat concludeerde een expertpanel tijdens een sessie van ALLEA, een samenwerkingsverband van Europese onderzoeksacademies. Volgens professor Carly McLachlan zou duurzaamheid een belangrijke doelstelling moeten zijn van academisch onderzoek. Ze benadrukte dat er al restricties en regels zijn om collega's, proefpersonen en instellingen te beschermen en dat het beschermen van het milieu een uitbreiding zijn van de regelgeving die al van kracht is.
Artikel ALLEA
Onderzoek Franse mededingingswaakhond naar complexe cloudsector
De Franse mededingingswaakhond AdIC heeft aangekondigd de concurrerende werking van de cloudsector te onderzoeken. Dat meldt EURACTIV Frankrijk. De nadruk in het onderzoek ligt op "de definitie van relevante markten in de cloudsector, de beoordeling van de positie en concurrentievoordelen van de verschillende betrokken partijen”, aldus AdIC. Het onderzoek ligt gevoelig in Frankrijk: lokale cloud bedrijven beschuldigen de Amerikaanse techreuzen Google, Amazon en Microsoft van oneerlijke praktijken. Daarnaast wordt de Franse regering beschuldigd van het verhinderen van de opkomst van Europese topbedrijven, door de Amerikaanse bedrijven voor te trekken. Verwacht wordt dat de mededingingswaakhond begin 2023 met conclusies komt over het onderzoek.
Artikel Euractiv
VK zet sociale wetenschap in voor klimaattransitie
Het Verenigd Koninkrijk wil sociale wetenschappers gaan inzetten in de missie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Met de investering van ruim 6 miljoen pond vanuit de Britse Economic and Social Research Council (ESRC) zal een team worden samengesteld om onderzoek doen naar institutionele, gemeenschaps- en individuele gedragsveranderingen die van belang zijn in de klimaattransitie, evenals andere milieu-, biodiversiteits- en duurzaamheidsdoelstellingen.
Nieuwsbericht UKRI