Akkoord over traject digitale decennium
De Europese Commissie is blij met het akkoord dat door het Europees Parlement en de Raad van de EU is gesloten over het beleidsprogramma Traject naar het digitale decennium. "Het programma voorziet in een monitoring- en samenwerkingsmechanisme ter verwezenlijking van de gemeenschappelijke doelstellingen en streefdoelen voor de digitale transformatie van Europa die zijn vastgelegd in het digitaal kompas 2030", zo valt te lezen in het persbericht. Volgens Eurocommissaris Breton opent dit programma de weg naar een "innovatievere, inclusievere en duurzamere toekomst voor Europa".
Persbericht Europese Commissie
EP wil Oekraïne in Erasmus+ en strategisch autonomiefonds
Het Europees Parlement wil dat Oekraïne wordt toegelaten tot Erasmus+, zo blijkt uit een statement met betrekking tot het werkprogramma 2023 waar Nether over schrijft. Verder pleit het EP voor een Strategic Autonomy Fund for Europe om investeringen te kunnen doen in zaken die raken aan de strategische autonomie van de EU, zoals grondstoffen, cyberveiligheid, energie.
Artikel Nether
Statement Europees Parlement
Vier nieuwe Europese Universiteiten-allianties
Bij de recente call voor nieuwe Europese Universiteitsallianties zijn vier nieuwe samenwerkingsverbanden toegelaten, waaronder een met een Vlaamse instelling. Bij de formatie Unigreen is Higher Education Institution of the Province of Liège aangesloten. Daarnaast krijgen zestien allianties uit een eerdere pilotronde toestemming om door te gaan. Hierbij zijn onder andere de Universiteit van Antwerpen, de KU Leuven, de Universiteit Maastricht, de Universiteit Leiden, de VUB, de UvA, de Universiteit Twente, ULB en de UU betrokken.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Artikel Nether
Overzicht allianties
EC: Horizon Europe moet 200.000 banen opleveren
De Europese Commissie heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de impact die haalbaar moet zijn met Horizon Europe. Hieruit blijkt dat 200.000 extra banen behaald kunnen worden en een citatiegroei van 90 procent, zo schrijft Nether. Een serie indicatoren toont aan welke impact Horizon Europe nastreeft. Door aan elke indicator een cijfer te plakken, wil de Commissie duidelijk maken hoeveel impact het programma moet hebben om van een succes te spreken.
Artikel Nether
Rapport Europese Commissie
Slagingskans aanvragen Horizon Europe lijkt hoger
Uit eerste voorlopige cijfers blijkt volgens ScienceBusiness dat de slagingskans van projecten bij Horizon Europe hoger ligt dan bij Horizon2020. Volgens onder andere de EUA en Science Europe is het echter te vroeg om conclusies te trekken uit de beschikbare cijfers. De rapportage is enkel gebaseerd op het eerste jaar van Horizon Europe. Bovendien is het budget verhoogd en maakte het vertrek van het VK en Zwitserland meer budget beschikbaar voor de overige lidstaten. Volgens Jan Palmowski van The Guild tonen de cijfers aan dat het essentieel is om volgend jaar niet te bezuinigen.
Artikel ScienceBusiness
Publicatie Europese Commissie
Pleidooi voor holistische aanpak positie promovendi
De positie van promovendi in de EU moet worden verbeterd, zo bepleit Rosemary Deem van de University of London in een artikel op ScienceGuide. Volgens haar is er te weinig diversiteit en zijn er voor postdocs te weinig academische posities. Ook blijven ze vaak uit beeld in het kader van de problemen met mentale gezondheid. Volgens haar is een holistische aanpak nodig.
Artikel ScienceGuide
EC trekt 5,4 miljard uit voor onderzoek waterstof
De Europese Commissie heeft 5,4 miljard euro aan overheidssteun voor onderzoek, innovatie en industriële toepassing van waterstoftechnologie goedgekeurd. In totaal doen 15 landen mee aan IPCEI (Important Project of Common European Interest (IPCEI) Hy2Tech. Naar verwachting wordt er aanvullend nog 8,8 miljard euro aan particuliere investeringen aangetrokken.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Akkoord over hervorming Research Assessment
Aan het begin van de zomer is een akkoord bereikt over de hervorming van het Research Assessment. Ruim 350 organisaties uit meer dan 40 landen waren betrokken bij het akkoord dat er voor moet zorgen dat de kwaliteit en de impact van onderzoek wordt vergroot. "Het akkoord bevat de principes, toezeggingen en het tijdspad voor de hervormingen en zet de principes uiteen voor een coalitie van organisaties die willen samenwerken om die hervorming mogelijk te maken", stelt de toelichting op de site van Science Europe.
Artikel Europese Commissie
Artikel ScienceBusiness
Artikel ScienceEurope
Artikel ALLEA
Artikel European University Association
EARTO: mobiliteit onderzoekers in EU is verder verslechterd
Volgens EARTO is de mobiliteit van wetenschappers in Europa de laatste jaren verder verslechterd. Dat schrijft de organisatie in een onlangs gepubliceerd position paper. EARTO doet vier aanbevelingen om de situatie te verbeteren, die zich richten op het voorkomen van onnodig papierwerk rondom zakenreizen, EU-kennisgevingsvereisten en het beginsel van gelijke beloning, werken op afstand (in het buitenland) en de erkenning van verblijfsvergunningen voor mobiele onderzoekers.
Position paper EARTO
Onderzoek naar ethiek achter XR, neurotechnologie en Climate Engineering
Het Oostenrijkse TechEthos heeft onderzoek gedaan naar mogelijke ethische problemen bij digital extended reality (XR), neurotechnologie en Climate Engineering. Daarover schrijft ALLEA. De publicatie, die momenteel bij de Europese Commissie ligt, focust zich op het vinden van algemene waarden en principes, die beleidsmakers, ontwerpers en gebruikers van technologie dienen te helpen om ethische vragen te stellen.
Artikel ALLEA
Analyse TechEthos
Bedrijfsleven adviseert EC over langere houdbaarheid onderdelen van producten
Een groep uit het bedrijfsleven heeft een advies uitgebracht aan de Europese Commissie om te helpen om duurzame producten de norm te maken. Volgens de groep moet de EC zich focussen op; de voorwaarden voor het vervangen van onderdelen die het vaakst defect raken, het vaststellen van een optimale duur voor de beschikbaarheid van reserveonderdelen en, tot slot, het regelen van redelijke doorlooptijden voor de beschikbaarheid van deze onderdelen.
Artikel Digital Europe
Toezichthouders kritisch op Europese Health Data Space
Toezichthouders European Data Protection Board (EDPB) en de European Data Protection Supervisor (EDPS) claimen dat de Europese Health Data Space (HDS) te weinig bescherming biedt voor de burger. Daarover schrijft Nether. Vooral de regels die hergebruik van gegevens mogelijk maken zouden te vaag zijn. Daarnaast is er overlap tussen de HDS en andere dataregels, zoals AVG en de Data Act.
Artikel Nether
Opinieartikel EDPB en EDPS
Europees Parlement wil recht om offline te zijn beschermen
Het Europees Parlement zet zich in om het recht van werknemers om offline te zijn te beschermen in de grondwet. Digitalisering en de covid-pandemie hebben thuis werken en altijd beschikbaar zijn voor de werkgever genormaliseerd. Daardoor is de balans tussen werk en privé vertroebeld, stelt het parlement. Zo werkt 27 procent van de thuiswerkers ook buiten de reguliere werkuren. Dit kan leiden tot overbelasting en daarmee tot gezondheidsproblemen.
Artikel Europees Parlement
CEPR: Beleid richten op behoud vrouwen voor STEM
Het beleid om te komen tot meer vrouwen in science, technology, engineering, and mathematics (STEM) zou mede gericht moeten worden op het behoud van vrouwen die er al werken. Dat blijkt uit een analyse van CEPR. Uit de analyse komt naar voren dat vrouwen vaker dan mannen STEM verlaten vanwege hun beperktere gehechtheid hieraan. "Over het algemeen kan het beleid er baat bij hebben de huidige pogingen om vrouwen aan te trekken voor STEM te versterken met inspanningen om de grotere neiging van vrouwen om STEM te verlaten tijdens hun loopbaan aan te pakken", zo valt te lezen.
Analyse CEPR
Denktank EP biedt beleidsopties voor uitdagingen technologische ontwikkelingen
De denktank van het Europees Parlement heeft onderzoek laten uitvoeren naar de maatschappelijke en ethische uitdagingen die samengaan met de opkomst van nieuwe technische ontwikkelingen als robotica, bionanotechnologie, Internet of Things-toepassingen, blockchain en augmented reality. De studie biedt beleidsopties om de mogelijke gevaren effectief aan te pakken.
Studie Denktank EP
1,2 miljard voor Europees defensieonderzoek
De Europese Commissie trekt 1,2 miljard uit voor 61 samenwerkingsprojecten op het terrein van defensieonderzoek. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om onderzoek naar geavanceerde gevechtsvliegtuigen, militaire cloud, AI en disruptieve technologie.
Persbericht Europese Commissie
Opinie: de Europese Unie moet Data Act heroverwegen
De Europese Unie zou industriële data moeten vrijwaren van de afspraken in de Data Act. Althans, dat wordt gesteld in een opiniestuk van Zach Meyers in Centre For European Reform. Volgens de auteur zijn deze afspraken een belemmering voor één van de doelen van de wet - het beter kunnen gebruiken van data. Volgens Meyers kan de EU beter de datastrategie uit 2020 volgen, waarin data niet verplicht gedeeld hoeft te worden, maar meer focus ligt op het versterken van de prikkel om data te verzamelen.
Analyse CER
Rapport: EU moet meer gebruik maken van data bij vorming en evaluatie beleid
De Europese Unie moet meer gebruik gaan maken van data, en in het bijzonder Artificial Intelligence (AI), bij de vorming en evaluatie van nieuw beleid, concludeert de denktank van het Europese Parlement. Dat zou het veel makkelijker maken om te onderbouwen waarom bepaalde beleidskeuzes zijn gemaakt. Daarnaast zou reeds uitgevoerd beleid op een volledigere en objectievere manier kunnen worden geëvalueerd met behulp van AI.
Artikel Europees Parlement
Verenigd Koninkrijk investeert 1 miljard in biomedische wetenschap
De Medical Research Council (MRC), Cancer Research UK (CRUK) en Wellcome hebben aangekondigd dat er 1 miljard pond wordt geïnvesteerd in het Francis Crick Institute, een van de belangrijkste organisaties in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van biomedische wetenschap. Het instituut zet zich onder meer in voor een betere preventie, diagnosestelling en behandeling van ziektes, zoals kanker, hartziekten, infecties en neurodegeneratieve ziekten.
Artikel UKRI
European Innovation Council hevig bekritiseerd in rapport
De Europese Commissie moet anders leiding geven aan de European Innovation Council (EIC). Dat staat in een rapport, dat werd opgesteld nadat de EIC fouten maakte bij de financiering van deep-tech startups. "Het belangrijkste probleem met het EIC is dat de Commissie het programma aanpast aan haar bestaande bureaucratische gewoonten in plaats van het aan te passen aan de doelstellingen van de wetgeving en, wat nog belangrijker is, het af te stemmen op de behoeften van de aanvragers", aldus rapporteur en initiatiefnemer van het onderzoek, Christian Ehler, tegen EURACTIV.
Artikel EURACTIV
VK, Duitsland, Frankrijk en Nederland kregen samen 55% van Europese beurzen
Meer dan de helft van de in 2020 door de European Research Council (ERC) uitgereikte wetenschappelijke beurzen (55 procent) ging naar het Verenigd Koninkrijk (18 procent), Duitsland (17 procent), Frankrijk (11 procent) en Nederland (9 procent). België staat met 4 procent op plek zeven.
Artikel ScienceBusiness
Studie ERC
VK wijst AI-regulering Europese Unie af en gaat eigen koers varen
Het Verenigd Koninkrijk wijst de plannen van de Europese Unie voor de aanpak van Artificial Intelligence (AI) af. Volgens de Britten zijn ze niet flexibel genoeg, te gecentraliseerd en innovatiebeperkend. In plaats van het toezicht op AI over te laten aan één regelgevende instantie, zoals in de EU het geval, wil het VK die verantwoordelijkheid verdelen over meerdere instanties. Hierdoor zullen de regels beter aansluiten bij de behoeften van verschillende sectoren, beargumenteren de Britten.
Artikel ScienceBusiness
Artikel EURACTIV
UK start arbitragezaak vanwege uitsluiting
Het Verenigd Koninkrijk onderneemt stappen tegen de Europese Unie vanwege de Britse uitsluiting van deelname aan Horizon Europe Association. Het verzoek om tot het programma toe te treden raakte na de Brexit-onderhandelingen verstrikt in een geschil over de Noord-Ierse kwestie. Zolang de bredere politieke kwesties niet zijn opgelost, weigert de Europese Commissie het VK op gelijke voet met de EU-lidstaten toe te laten tot het wetenschapsprogramma.
Artikel ScienceBusiness
UKRI investeert bijna 8 miljard pond in ondersteuning wetenschapsplannen VK
UK Research and Innovation (UKRI) heeft bekendgemaakt haar jaarlijkse budget van 7,9 miljard pond te investeren in de wetenschapsambities van de Britse overheid. Het geld moet bijdragen aan de plannen om een wereldleider te worden in onderzoek en innovatie. Daarnaast moeten de gelden het VK helpen om de meest aantrekkelijke plek te worden voor bedrijven die graag innoveren.
Artikel UKRI