Rapport: wat heeft het hoger onderwijs van de toekomst nodig?
Sterke samenwerkingsverbanden met instellingen en partners buiten de academische wereld (zoals lokale innovatie-ecosystemen) zijn de sleutel om de transformatie van het hoger onderwijs te bevorderen. Dat concludeert een studie van de Europese Commissie, die input moet leveren voor de European Strategy for Universities. Verder worden in het rapport negen brede prioriteitsgebieden uiteengezet waar institutionele verandering nodig zou zijn op zowel nationaal als Europees niveau, waaronder op het gebied van toegankelijkheid, vaardigheden en onderzoekscarrières.
Artikel Neth-ER
Publicatie Europese Commissie
Zuinige reacties op Europese satellietplannen
Het politieke akkoord over een Europees satellietnetwerk wordt kritisch ontvangen, schrijft Science Business. De Europese Commissie kondigde recent aan 2,4 miljard euro te willen investeren in een satellietnetwerk voor veilige en gecodeerde communicatie in Europa én om gaten in de internettoegang in delen van Afrika te dichten. Diverse betrokken sectoren maken zich echter zorgen over het gebrek aan details over de uitvoering, aangezien er nog geen informatie beschikbaar is over deelnemende consortia of oproepen voor bedrijven. "Hoewel het initiatief gezamenlijk wordt toejuicht, worstelt de industrie om zichzelf te projecteren in een programma dat geen definitie heeft, zoals het huidige programma doet", zegt Pierre Lionnet, onderzoeksdirecteur van de branchevereniging Eurospace.
Artikel Science Business
Artikel Neth-ER
5G in vliegtuigen en wifi op de weg
Het wordt binnenkort mogelijk om in Europa 5G-technologie in vliegtuigen te gebruiken, meldt de Europese Commissie na een actualisatie van het uitvoeringsbesluit over het spectrum voor mobiele communicatie aan boord van vliegtuigen. Daarnaast moet een uitvoeringsbesluit over 5GHz-frequentiebanden het mogelijk maken om wifi beschikbaar te stellen in het wegvervoer. “5G zal innovatieve diensten voor mensen en groeimogelijkheden voor Europese bedrijven mogelijk maken. De lucht is niet langer een limiet als het gaat om de mogelijkheden van supersnelle connectiviteit met hoge capaciteit”, aldus Eurocommissaris Breton.
Publicatie Europese Commissie
Commissie presenteert nieuwe supercomputer in Italië
Europa is sinds 24 november een nieuwe supercomputer rijker. LEONARDO is gevestigd in de Bologna Technopole en komt met een rekenkracht van bijna 250 pentaflops (250 miljoen miljard berekeningen per seconde) op dit moment op de vierde plaats van de krachtigste supercomputers ter wereld. In juni werd de supercomputer LUMI in Finland gepresenteerd, er wordt momenteel nog gewerkt aan Europese supercomputers in Portugal, Spanje en Duitsland. “LEONARDO zal samen met alle andere door de EU gefinancierde supercomputers wetenschappelijke doorbraken mogelijk maken, bijvoorbeeld op het gebied van gepersonaliseerde geneeskunde en klimaatonderzoek in een veel sneller tempo dan voorheen mogelijk was, en de weg vrijmaken voor nog meer Europese excellentie van wereldwijde relevantie”, aldus Eurocommissaris Vestager.
Persbericht Europese Commissie
LIFE-programma financiert 168 groene projecten
De Europese Commissie heeft meer dan 380 miljoen euro aan financiering goedgekeurd voor het LIFE-programma. De aangekondigde financiering betekent een stijging van 27% ten opzichte van vorig jaar. De projecten uit het programma zijn een belangrijk instrument om de doelen van de Europese Green Deal te realiseren. In totaal worden er 168 projecten gefinancierd die een bijdrage leveren aan het bevorderen van biodiversiteit, natuurherstel, circulaire economie en de energietransitie. “De LIFE-projecten maken het mogelijk ambitie in actie om te zetten, door de decarbonisatie te stimuleren en echte veranderingen in de praktijk te bewerkstelligen”, aldus Eurocommissaris Timmermans.
Persbericht Europese Commissie
Interoperable Europe Act om digitale transformative te versnellen
De Europese Commissie wil grensoverschrijdende interoperabiliteit en samenwerking in de publieke sector in de hele EU versterken doormiddel van de Interoperable Europe Act. De Commissie wil onder andere een netwerk van soevereine en onderling verbonden digitale overheidsdiensten oprichten om de digitale transformatie van de Europese publieke sector te versnellen. Daarnaast moet het netwerk ook een sterke kostenbesparing opleveren voor zowel burgers als bedrijven. “Verbetering van de interoperabiliteit van de publieke sector is van fundamenteel belang voor de opbouw van een digitale Europese Unie: een Unie die open, inclusief, eerlijk en betrouwbaar is”, aldus Eurocommissaris Hahn.
Persbericht Europese Commissie
Strategisch crisismanagement EU op dit moment onvoldoende
De Europese Unie heeft behoefte aan beter en meer strategisch crisismanagement, concludeert een evidence review report van onafhankelijke wetenschappelijke en ethische adviseurs via het Scientific Advice Mechanism (SAM) en de European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE). Het rapport waarschuwt voor de veranderende aard van crises, die sectoren en grenzen overstijgen en gevolgen hebben voor de maatschappij, economie en het milieu. Volgens het rapport worden crises op dit moment nog te vaak sectoraal benaderd. De onderzoekers doen verschillende aanbevelingen om het beleid rond risico- en crisisbeheersing te verbeteren, onder andere door te investeren in de weerbaarheid van de EU en om samenwerking tussen besluitvormers, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector te verbeteren.
Publicatie SAPEA
Persbericht Europese Commissie
Bruegel: Versterking digitale infrastructuur nodig voor herstel van de pandemie
Breedbandinfrastructuur met hoge capaciteit is een belangrijke factor voor een toekomstgericht herstel van de coronacrisis, schrijft denktank Bruegel in een beleidsnota. Volgens de denktank heeft de pandemie aangetoond dat kwalitatief, betaalbaar en toegankelijk vast en mobiel breedband cruciaal is, bijvoorbeeld door de forse toename op het gebied van werken op afstand, thuisonderwijs en e-commerce. De onderzoekers adviseren dat regeringen een belangrijke regulerende rol moeten innemen aan zowel de aanbod- als aan de vraagzijde, omdat de markt vaak geen oplossing kan bieden voor volledige landelijke dekking.
Publicatie Bruegel
Horizontale beleidsprioriteiten onvoldoende geïntegreerd in Europese programma’s
De belangrijkste horizontale beleidsprioriteiten van de Europese Unie worden onvoldoende opgenomen in de programma’s van de EU, concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport. Met name de doelstellingen op het gebied voor gendergelijkheid, digitalisering en de SDG’s zijn onvoldoende geïntegreerd in de programma's, biodiversiteit en klimaat zijn het meest geintegreerd. Verder is de Rekenkamer kritisch op de grote verschillen in de monitoring en rapportering van beleidsprioriteiten door de Europese Commissie.
Artikel Neth-ER
Publicatie European Court of Auditors
Europese begroting 2023 aangenomen
Het Europees Parlement heeft de begroting van de Europese Commissie voor 2023 met een ruime meerderheid aangenomen. Vorige week werd al bekend gemaakt dat de Commissie, het Parlement en de Raad een politiek akkoord hadden bereikt. In het persbericht valt te lezen dat het Parlement voor verschillende programma’s aanvullende financiering heeft geregeld ten opzichte van de conceptbegroting van de Commissie, waaronder 120 miljoen euro extra voor Erasmus+ (voor ondersteuning van Oekraïense studenten en onderzoekers) en 10 miljoen euro voor Horizon Europe.
Persbericht Europees Parlement
Aanbevelingen voor bevordering digitaal burgerschap
De EU Digital Citizenship Working Group heeft de Europese Commissie een non-paper gestuurd over het belang van digitale inclusie en digitaal burgerschap in de digitale transformatie, schrijft EURACTIV. De werkgroep heeft vijf pijlers uiteengezet met concrete aanbevelingen voor beleidsacties op gebieden als technologie, maatschappelijke betrokkenheid, mensenrechten en democratische participatie. “Voor veel mensen zijn woorden als 'digitaal burgerschap' en 'digitale inclusie slechts modewoorden. Er is echter actie nodig om iets te doen aan het feit dat steeds meer gedigitaliseerde samenlevingen niet voor alle groepen even voordelig zijn”, aldus voormalig minister van Digitale Zaken van Slovenië Boris Andrijanič tijdens een evenement van de stuurgroep. De werkgroep heeft zowel deelnemers uit de academische wereld, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.
Artikel EURACTIV
Europese Rekenkamer: onvoldoende samenhang tussen Horizon Europe en structuurfondsen
De EU kan profiteren van meer synergie tussen Horizon Europe en structuurfondsen, concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport. Met name het doel om de Europese O&I kloof te dichten verloopt moeizaam: achterblijvende regio’s die aanvullende financiering ontvangen nemen in de praktijk alsnog relatief weinig deel aan grootschalige Horizon-projecten, waardoor de impact beperkt blijft. De Europese Rekenkamer beveelt de Commissie en lidstaten onder andere aan om de interoperabiliteit tussen databases te verbeteren en om een structurele dialoog op te zetten tussen de bestuursorganen van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen (ESIF) en Horizon Europe.
Publicatie European Court of Auditors
Artikel Neth-ER
Artikel Science Business
Geleerde lessen van het European Artificial Intelligence Fund
Het is een positief teken dat er een grote toename is in aanvragen van maatschappelijke organisaties voor het European Artificial Intelligence Fund, maar het is opvallend dat gebieden waar AI potentieel de meest schadelijke gevolgen (zoals klimaat of discriminatie) kan hebben ontbreken. Dat schrijft directeur van het fonds Catherine Miller in een artikel over de bevindingen van de oproep van het fonds uit 2022. Miller benadrukt dat het fonds met partners gaat samenwerken om deze hiaten aan te pakken. Verder gaat Miller in op de uitdagingen van het fonds en aanbevelingen voor aanvragers. In de tweede oproep van het fonds zijn 14 nieuwe organisaties geselecteerd die ondersteuning bij beleids- en belangenbehartigingswerk rond AI ontvangen.
Artikel European Artificial Intelligence Fund