Tachtig procent ‘s werelds best presterende bedrijven werkt samen met concurrenten
Tata Consultancy Services (TCS) heeft de resultaten gepubliceerd van een wereldwijd onderzoek naar de digitale strategieën van bedrijven. Er blijkt niet alleen sprake van een grote kloof tussen best presterende bedrijven (de ‘leiders’) en de achterblijvers (de ‘volgers’), maar de leiders blijken ook anders te werk te gaan: bijna 80 procent van hen is bereid om samen te werken met concurrenten.
Nieuwsbericht Emerce
Rapport TCS (pdf)
Opinie: De mensheid moet zelf richting geven aan de toekomst met AI
Er wordt vaak gedacht dat vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI) leidt tot banenverlies en meer toezicht. Is dat ook echt zo? Volgens MIT-econoom Daron Acemoglu niet. Hierover schreef hij het boek ‘Redesigning AI’, waarvan hij de hoofgedachten samenvat in een artikel van MIT Sloan Management. De mensheid moet er zelf op toezien dat AI alleen wordt gebruikt voor verhoging van de productiviteit en betere toekomstperspectieven voor de geneeskunde, het vervoer en de werkomgeving. Dat is trouwens wel een enorme uitdaging, meent Acemoglu. Een voorbeeld van hoe AI kan bijdragen aan de mensheid is de inzet van cobots, robots die samenwerken met mensen en het repetitieve en zware werk overnemen. Een artikel van Technisch Weekblad vertelt daar meer over.
Artikel MIT Sloan Management
Artikel Technisch Weekblad
De AI-revolutie en de strategische concurrentie met China
Een artikel van Project Syndicate is het eens met de stelling van het hiervoor besproken artikel van MIT Sloan Management: de mensheid kan en moet zelf bepalen hoe de toekomst met AI eruit gaat zien. Daarbij tekent zich wel een enorme kloof af tussen democratisch en autocratisch bestuurde landen, constateert het artikel van Project Syndicate: “De democratieën van de wereld moeten zich verenigen en opkomen voor hun eigen waarden en strategische belangen.”
Artikel Project Syndicate
EU, NIH en NSF grootste publieke financiers van r&d op gebied van AI in wereld
De Amerikaanse National Institutes of Health en de National Science Foundation, en het EU-kaderprogramma voor onderzoek zijn de grootste financiers van r&d‑projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) in de wereld. Dat laat een OESO-rapport zien. Volgens het OESO-rapport is de wereldwijde financiering van AI-gerelateerde r&d‑projecten gestegen van 207 miljoen dollar in 2001 tot bijna 3,6 miljard dollar in 2019.
Nieuwsbericht Science|Business
Rapport OESO
Waarom en hoe overheden de ontwikkeling van AI moeten monitoren
Twee Britse onderzoekers doen in een open access paper een voorstel voor het verbeteren van de aansturing van kunstmatige intelligentie (AI), door te investeren in overheidscapaciteit om de mogelijkheden en impact van AI-systemen te meten en te monitoren. Alleen op die manier zouden overheden in staat zijn om de ontwikkeling en het gebruik van AI te sturen in een richting die goed is voor de samenleving en de economie. Het paper beschrijft ook hoe het meten en monitoren eruit zou moeten zien.
Artikel arXiv (pdf)
Kunnen we ons uit de klimaatcrisis innoveren?
Kapitalisme en marktkrachten hebben ons in de huidige klimaatcrisis gestort en zijn ook de enige uitweg uit de crisis. Een artikel van Geekwire zet uiteen hoe start-ups en venture capitalists ons uit de klimaatcrisis kunnen innoveren. Hun inspanningen moeten wel worden gesteund door het overheidsbeleid.
Artikel GeekWire
Schone waterstof: versnelling of vertraging voor de energietransitie?
De internationale race naar de waterstofeconomie is begonnen. Daar rapporteerden we vorige week nog over. In het komende decennium moet de productie goedkoper worden en de opslag en het gebruik gemakkelijker. Een artikel van Science|Business vraagt zich af of waterstof de energietransitie nog langer zal laten duren dan nu al gedacht. Momenteel brengen de productie en consumptie van (grijze) waterstof veel meer CO2-emissie met zich mee dan directe omzetting van fossiele energie. Voor de productie van schone (groene) waterstof in de toekomst is zoveel duurzaam opgewekte elektriciteit nodig, dat het zal moeten concurreren met bijvoorbeeld de groene elektrificatie van de industrie.
Artikel Science|Business
Wat gaat de toekomst met 5G en later 6G ons brengen?
Er is nog een lange weg te gaan voordat 5G volledig is geïmplementeerd, maar wat zal er gebeuren nadat deze technologie verouderd is? Een artikel van Geek Culture denkt dat 6G er snel zal komen, omdat de technologie nu sneller vooruitgaat dan vroeger. Waar 6G in uitmondt is, volgens het artikel, nog niet te overzien. Een artikel van ZD Net, van juni dit jaar, deed al eens een poging om de toekomst met 6G te beschrijven.
Artikel Geek Culture
Artikel ZD Net
Opinie: Landen zouden gezamenlijk regels moeten stellen voor cryptocurrencies
De markt van cryptocurrencies is sterk gegroeid tijdens de COVID-19-pandemie, constateert een artikel van The European Sting / World Economic Forum (WEF). Regelgevers hebben moeite gehad om deze groei bij te benen en maken nu een inhaalslag. Het artikel is bang dat dit ten koste kan gaan van de financiële inclusie, die door de opkomst van cryptocurrencies juist was gegroeid. Door te kijken naar innovatie in het verleden, zouden regelgevers uit de hele wereld samen regels en beleid moeten opstellen om open concurrentie en snelle innovatie in de cryptocurrency-sector te ondersteunen. Wellicht kan Cambodia daarbij als voorbeeld dienen, stelt een tweede artikel van The European Sting / WEF.
Artikel The European Sting / WEF – 1
Artikel The European Sting / WEF – 2
Investeringen in r&d nodig voor cyber-veilige toekomst
De steeds grootschaliger toepassing van nieuwe connectieve technologieën maakt het noodzakelijk veel oog te hebben voor cyberbeveiliging. Het 2021 Global Threat Intelligence Report van het technologische-dienstenbedrijf NTT, uit mei 2021, gaf daar een goed beeld van. Omdat de technologie zo snel verandert en ook de cyberbedreigingen steeds veranderen, is veel extra r&d nodig op het gebied van cyberbeveiliging, betoogt een artikel van Cyber Theory.
Artikel Cyber Theory
Rapport NT (mei 2021)
Wat te doen met de intellectuele-eigendomsrechten op COVID19-vaccins?
De internationale wereld die de wereldwijde COVID-19-vaccinatiedoelen wil bereiken, staat voor de vraag: hoe gaan we om met intellectuele-eigendomsrechten (IP) nu er geschikte vaccins op de markt zijn maar deze niet toegankelijk zijn voor kwetsbare bevolkingsgroepen in landen met een laag of gemiddeld inkomen? Er zijn veel pleidooien, bijvoorbeeld van de Amerikaanse president Joe Biden, voor afschaffing van de octrooien op COVID-19-vaccins (waivers). Maar er klinken ook veel geluiden dat dit weinig tot niets zal helpen en innovatie in de farmaceutische sector zal afremmen. Een artikel van het Britse Economics Observatory pleit ervoor het probleem aan te pakken aan de wortel: het verbeteren van de mondiale productie‑ en toeleveringsketens. Een artikel van de Amerikaanse denktank Brookings pleit voor de oprichting van publiek-private partnerschappen (PPP’s) met armere landen. Een artikel van de denktank CEPS pleit ervoor de hiervoor genoemde oplossingen in het uiterste geval (als farmaceutische bedrijven echt niet willen meewerken) te combineren met dwanglicenties.
Artikel Economics Observatory
Artikel Brookings
Artikel CEPS
China: Aankondiging ‘innovatie-gedreven’ handelsbeurs in Beijing
De Chinese regering heeft een plan aangekondigd om kleine en middelgrote ondernemingen te stimuleren zich innovatief te ontwikkelen, door een derde beurs op te richten in Beijing. De stap komt op het moment dat de Chinese regering de grootste Chinese techbedrijven juist steeds sterker onder controle tracht te krijgen via regelgeving.
Uitzending KanaalZ
Nieuwsbericht DW
VS: Witte Huis stelt r&d‑prioriteiten voor federale agentschappen
De regering van Biden heeft haar eerste memorandum over r&d-prioriteiten uitgebracht, dat een leidraad biedt voor federale agentschappen bij het opstellen van hun begrotingsverzoeken voor het fiscale jaar 2023. Het memorandum legt de nadruk op het versterken van de voorbereiding op nieuwe pandemieën, klimaatmitigatie, het versterken van de binnenlandse productie en het opnemen van rechtvaardigheidsoverwegingen in federale programma’s.
Nieuwsbericht AIP
VS: Rechter Californië verwerpt wet die ride-share chauffeurs vrijstelt van arbeidswet
Prop 22, de controversiële maatregel die bedrijven toestaat om werknemers als onafhankelijke contractanten te behandelen, werd afgelopen november door Californische kiezers goedgekeurd. Dat gebeurde na een omstreden lobbycampagne van 200 miljoen dollar door bedrijven waaronder Uber, Lyft en DoorDash. Een Californische rechter heeft nu bepaald dat de maatregel ongrondwettelijk en niet afdwingbaar is.
Nieuwsbericht Cities Today