Wetenschapsorganisaties: Meer aandacht nodig voor ‘widening’ en onderzoekscultuur in O&I Pact
De koepelorganisaties The Guild, LERU en Science Europe zijn niet tevreden over het voorgestelde Europees Pact voor onderzoek en innovatie, waarover de Raad van de EU het vorige week eens werd. The Guild wil meer aandacht voor excellentie in onderzoek en voor ‘widening’, het bevorderen van r&d-prestaties van landen die op dit punt achterblijven. LERU vindt het Pact niet ambitieus en bindend genoeg. Science Europe hoopt op meer aandacht voor een omslag in de Europese onderzoekscultuur. Daarnaast willen Science Europe en LERU dat het kennisveld beter betrokken wordt bij het bestuur van de Europese Onderzoeksruimte (ERA).
Nieuwsbericht The Guild
Nieuwsbericht LERU
Nieuwsbericht Science Europe (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Verkenning van mogelijkheden om systeem onderzoeksbeoordeling te hervormen
De Europese Commissie (EC) heeft een rapport gepresenteerd met de bevindingen van een raadpleging van belanghebbenden (periode maart-november 2021) over de wijze waarop de beoordeling van onderzoek kan veranderen. Het verkennende rapport noemt de doelen van hervorming van de onderzoeksbeoordeling en stelt een gecoördineerde aanpak voor. Hervorming van de beoordeling van onderzoek wordt steeds meer als een prioriteit beschouwd om de kwaliteit, de prestaties en de impact van onderzoek te waarborgen.
Rapport EC
272 miljoen voor bestaande en nieuwe netwerken van Europese Universiteiten in 2022
De Europese Commissie wil Europese Universiteiten-netwerken steunen met nieuwe financiering uit Erasmus+, voor een totaalbedrag van 272 miljoen euro. Het voornaamste doel is om bestaande netwerken van Europese Universiteiten uit de eerste pilotronde te versterken, te verdiepen en indien gewenst uit te breiden. Daarnaast is er nog enige financiële ruimte voor het opzetten van nieuwe netwerken. De Europese onderwijsvakbond ETUCE is niet blij met het concept van Europese Universiteiten-netwerken. Ze zien het als een bedreiging voor de institutionele autonomie van deelnemende universiteiten, een beperking van de nationale onderwijsbevoegdheden en een doorkruising van het Bolognaproces.
Nieuwsbericht Erasmus+
Nieuwsbericht Neth-ER – 1
Statement ETUSE
Nieuwsbericht Neth-ER – 2
Naar betere integratie van internationale studenten op lokale arbeidsmarkten
De universiteitsorganisatie The Guild organiseerde op 29 november, samen met de universiteit van Tartu (Estland), een seminar over de rol van universiteiten bij de integratie van internationale studenten in het land van ontvangst. Zij kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt in het ontvangstland. Op het seminar kwam naar voren dat, naast allerlei fysieke en organisatorische kwesties, immateriële zaken van belang zijn om afgestudeerden te binden, zoals het bevorderen van tolerantie voor individualisme en identiteit.
Nieuwsbericht
Videoverslag Seminar (YouTube)
Politiek akkoord over Europese dataruimten en meer data-uitwisseling
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een voorlopig akkoord bereikt over de verordening inzake Europese datagovernance. De Europese Commissie is er blij mee, omdat de weg nu vrij is voor de definitieve goedkeuring van de wettekst door het Europees Parlement en de Raad. De verordening is bedoeld om het delen van data en de ontwikkeling van gemeenschappelijke Europese dataruimten te stimuleren, onder meer voor de industrie en de gezondheidssector.
Nieuwsbericht Raad van de EU
Nieuwsbericht EC
Voorstel Europese datagovernance – EC (november 2020)
Bescherming bedrijven gelukt in coronapandemie, vergroening en digitalisering niet
De Europese economische beleidsreactie op de coronapandemie heeft gezorgd voor bedrijfscontinuïteit en afscherming van investeringen. Het is echter onvoldoende gelukt om bedrijven te stimuleren groener en digitaler te worden. Dat concludeert een rapport van de Europese Investerings Bank (EIB), op basis van onderzoek onder 12.000 Europese bedrijven. Het economisch beleid van de EU en de lidstaten zou zich dan ook sterker moeten richten op verduurzaming en digitalisering van bedrijven. De Europese Commissie (EC) heeft een rapport uitgebracht over hoe Europese mkb-bedrijven in 2020 zijn ondersteund om de coronapandemie te overleven.
Artikel VOX-CEPR
Rapport EIB (pdf)
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Innovatieve bedrijven zijn, op verschillende manieren, goed uit crisis gekomen
In vergelijking met niet-innovatieve bedrijven zijn de economische prestaties van innovatieve bedrijven in de EU aanzienlijk minder door de pandemie beïnvloed dan die van niet-innovatieve bedrijven. Dat laat een onderzoek van het Joint Research Centre (JRC) onder 21 Europe ‘Innovation Champions’ zien. De aanpak die deze bedrijven hanteerden, was lang niet altijd dezelfde. Zo zette het ene bedrijf de financiële strategie volledig op zijn kop, terwijl het andere op dit punt geen enkele verandering doorvoerde. Het JRC-onderzoek laat verder zien dat EU-instrumenten zoals de herstel- en veerkrachtfaciliteit en Horizon Europe innovatieve bedrijven ruime mogelijkheden hebben geboden om uit de coronacrisis te komen.
Rapport JRC
Opinie: Technologiebeleid EU mist eigen insteek
Digitaal beleid framen als een geopolitieke wedloop, zoals nu gebeurt, is riskant. Dat zegt Marietje Schaken, internationaal beleidsdirecteur van het Cyber Policy Center van Stanford University, in een artikel van Green European Journal. Het leidt, volgens haar, de aandacht af van de eerbiediging van de mensenrechten en goede regelgeving. Het Europese digitale beleid zou zich veel meer moeten richten op investeringen, digitale rechten en coalitievorming met andere landen. Op de EIC Summit 2021 ging een ‘fireside chat’ over bescherming van mensgerichte cultuur en waarden in het streven naar Europese technologische soevereiniteit. Een rapport geschreven op verzoek van de commissie ITRE van het Europees Parlement geeft een beeld van de vooruitgang die de EU de afgelopen jaren heeft geboekt op het gebied van strategische autonomie, de lopende acties en de toereikendheid van de genomen en voorziene maatregelen.
Artikel Green European Journal
Verslag Fireside chat (YouTube)
Rapport ITRE (pdf)
Hoe kunnen overheden de adoptie van AI door bedrijven stimuleren?
De Europese industrie zou veel meer gebruik kunnen maken van kunstmatige intelligentie (AI), denkt de Europese denktank Bruegel. Om die ontwikkeling te versnellen, zouden overheden de belemmeringen voor de invoering van AI moeten wegnemen, zowel indirect (arbeidsmarkt, financiële markt en regelgeving) als in de technologische context (beschikbaarheid van gegevens, basisdigitalisering van bedrijven en technologische onzekerheid). Een artikel van Open Access Government beschrijft in het kort wat het VK (en andere Europese landen) kunnen leren van de meest geautomatiseerde landen van de wereld.
Aankondiging Bruegel
Rapport Bruegel (pdf)
Artikel Open Access Government
Standaards kunnen rol spelen in regulering AI, maar hoe?
Het voorstel van de Europese Commissie voor een Artificial Intelligence Act (AI Act) “is een verreikende poging om een regelgevend fundament te leggen voor de veilige, eerlijke en innovatieve ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de EU”, aldus een rapport van de Oxford Commission on AI & Good Governance. Het probeert licht te brengen in een onderwerp dat tot nu toe nauwelijks is onderzocht: het gebruik van technische normen om de doelstellingen te helpen bereiken. De Britse regering worstelt ook met het probleem. Ze publiceerde afgelopen week een ‘Algorithmic Transparency Standard’ voor de publieke sector, waarmee de komende tijd een pilotproject gaat plaatsvinden.
Aankondiging Oxford |Information Labs
Rapport (pdf)
Nieuwsbericht Britse overheid
Informatie Britse overheid
Blogpost Britse onderzoekers
Bericht Sky News
Nieuwe ranglijst geeft breed beeld van prestaties Europese mkb-bedrijven
Nu Europa de pandemie te boven komt en aan een groene en digitale revolutie zou moeten beginnen, lanceert de denktank Lisbon Council de ‘Green, Digital and Competitive SME Index’ (bètaversie). Ierland is het beste (nummer 1). Nederland is een snelle stijger (nummer 5). En Zweden, Denemarken en Finland (nummers 2, 3 en 4) hebben belangrijke troeven waarop zij kunnen voortbouwen.
Aankondiging Lisbon Council
The Green, Digital and Competitive SME Index (Beta)
Regulering van de markt voor Transport on Demand
De denktank CERRE, Centre on Regulation in Europe, heeft een rapport uitgebracht over het reguleren van taxiplatforms (Transport on Demand (ToD); ride-hailing). Het rapport beschrijft de ontwikkeling van ToD in de afgelopen tien jaar, de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende vormen van vervoer, de gaten in de huidige regelgeving en manieren om deze te verhelpen. Volgens een artikel van Bloomberg Technology publiceert de Europese Commissie een dezer dagen een voorstel voor regulering van de hele sector van taxi‑ en voedselleveringsplatforms. Het voorstel zou de Europese consument 4,5 miljard euro per jaar gaan kosten.
Aankondiging CERRE
Rapport CERRE (pdf)
Artikel Bloomberg Technology
Kritiek uit Telecomsector: 5G-plannen EU niet haalbaar
Politici moeten hun beleid aanpassen en beter afstemmen op marktontwikkelingen. Digitale ambities moeten omgezet worden in concrete acties, anders zijn de EU-doelstellingen voor 5G-dekking en glasvezelaansluitingen in het jaar 2030 niet haalbaar. Dat schrijven elf ceo’s van grote telecombedrijven in een open brief aan de Europese Unie.
Brief Telecom-ceo’s
Nieuwsbericht iBestuur
Europese Commissie praat met burgemeesters over slimme en groene steden
Eurocommissaris Thierry Breton heeft online met een groep burgemeesters en regionale bestuurders gesproken over de digitale en groene transitie op lokaal niveau. Dit gebeurde in twee rondes. Het eerste panel spitse zich toe op de planning en uitvoering van de groene en digitale transformatie van de lokale economie en samenleving, de rol van innovatie en technologie, lokale ‘green deals’ en het bij- en omscholen van de lokale beroepsbevolking. Het tweede panel richtte zich op de kracht van technologie, datagovernance en de perspectieven van ‘digital twins’ op lokaal niveau. Een artikel van Open Access Government zet uiteen waarom lokale en regionale overheden een rol moeten spelen bij de overgang naar duurzame energie.
Webcast (YouTube)
Artikel Open Access Government
EU komt met “democratisch” alternatief voor Chinese Nieuwe Zijderoute
De Europese Commissie (EC) heeft een nieuwe Europese strategie gepresenteerd ter bevordering van slimme, schone en veilige verbindingen op digitaal, energie- en vervoersgebied en ter versterking van de gezondheids-, onderwijs- en onderzoekssystemen in de hele wereld. Het plan, Global Gateway, beoogt tot 300 miljard euro te investeren tussen 2021 en 2027, rekening houdend met “de behoeften van onze partners en de eigen belangen van de EU”.
Nieuwsbericht EC
Voorstel EC (pdf)
Bericht RTL Nieuws
Bericht VRT Nieuws
Artikel Politico
VK: Britse overheid springt met financiering in associatiegat Horizon Europe
Succesvolle Britse aanvragers van Horizon Europe-projecten zijn verzekerd van financiering, doordat de Britse overheid in het gat springt dat ontstaat als associatie uitblijft. Associatie met het Kaderprogramma blijft wel het uitdrukkelijke doel van de Britten.
Nieuwsbericht Neth-ER