ECIU doet aanbevelingen voor volledige uitrol Europees Universitair Initiatief
ECIU, het Europees consortium van innoverende universiteiten, heeft een reeks aanbevelingen gepubliceerd voor de verdere uitrol van het Europees Universitair Initiatief. Volgens de ECIU moet de komende jaren een hoger niveau van innovatie aan de dag worden gelegd, dat is afgestemd op de behoeften van de samenleving. Het Europees Universitair Initiatief moet niet worden gedwongen om toe te werken naar volledige Bachelor‑, Master- en PhD-graden, maar moet de aandacht veel meer uitgaan naar een leven lang leren. Creatie van flexibele leertrajecten moet volledig worden beloond om innovatie op Europees niveau te ondersteunen.
Nieuwsbericht ECIU
Nederlands onderzoek naar ERC wakkert controverse over onafhankelijkheid aan
Een Nederlands onderzoek naar ontvangers van ERC-beurzen voor starters in 2014 beweert ‘bias’ te hebben gevonden. Aanvragers van universiteiten of instellingen waar de beoordelaars werkten, zouden gemiddeld 40 procent meer kans hebben gehad op een subsidie. Het ERC betwist de feiten, maar het debat over een oude controverse is heropend.
Nieuwsbericht Science|Business
Onderzoekssamenwerking binnen EU goed vooraf overwegen
Binnen haar eigen grenzen wil de EU wél onderzoekssamenwerking bevorderen. Maar dan worden er meteen allerlei politieke eisen aan gesteld, aldus een artikel van Europe of Knowledge, zoals het verminderen van de achterstand van Oost‑ op West-Europa. Dat levert in de praktijk veel problemen op, bijvoorbeeld rond de machtsdynamiek in projecten of druk op de financiering. Beleidsmakers zouden vooraf beter moeten nadenken over wat ze met het stimuleren van onderzoekssamenwerking willen bereiken en of hun oplossing het beste middel is om hun doel te bereiken.
Artikel Europe of Knowledge
Wetenschappelijk artikel (pdf)
Horizon Europe Info Days 2021
Van 28 juni tot en met 16 juli vinden de eerste Horizon Europe infodagen plaats. Het online evenement biedt potentiële aanvragers en andere belanghebbenden van onderzoek en innovatie in de EU de kans om informatie te krijgen en vragen te stellen over de nieuwigheden, belangrijkste financieringsinstrumenten en processen van Horizon Europe. De verslagen van de eerste infodagen, onder meer over onderzoeksinfrastructuren en cluster 4 ‘digitaal, industrie en ruimtevaart’ staan online. Aan de nog resterende bijeenkomsten kunt u deelnemen.
Programma en videoverslagen
Europese Commissie lanceert kenniscentrum voor kankerbestrijding
De Europese Commissie (EC) heeft een eerste concrete actie ondernomen in het kader van de nieuwe ‘missie’ Kankerbestrijding, een programma ter waarde van 1 miljard euro voor de komende zeven jaar. Ze lanceerde vorige week het Kenniscentrum voor Kanker, een nieuw onlineplatform voor het verzamelen van informatie over, en het coördineren van maatregelen voor de bestrijding van kanker. Raconteur, de bijlage van The Times, ging afgelopen weekend over het overleven van kanker in de huidige tijd.
Nieuwsbericht EC
Een Europees kankerbestrijdingsplan
Website Kenniscentrum voor Kanker
Nieuwsbericht Science|Business
Raconteur 4-7-2021
Online bijeenkomsten over missiegericht innovatiebeleid
Het Observatory for Public Sector Innovation (OPSI) van de OESO organiseerde op 28 juni een webinar over missiegericht innovatiebeleid. Centraal thema: hoe kan missiegerichte innovatie worden ingezet om complexe uitdagingen aan te pakken? Er kwamen verschillende casestudies en voorbeelden van best practices aan de orde. Het Transformative Innovation Policy Consortium (TIPC) van de Universiteit van Sussex organiseerde vorige maand drie online ‘open learning’-bijeenkomsten over missiegericht innovatiebeleid: hoe onderscheidt het zich van gewoon beleid, welke theorieën zitten erachter en hoe evalueer je de uitkomsten van transformatieve innovatie? Een complete cursus over missiegericht innovatiebeleid is beschikbaar op de ‘online learning’-pagina van het TIPC. De Britse conservatieve denktank Onward organiseerde afgelopen maand een serie webinars over het bereiken van een emissieloze maatschappij in 2050. Thema’s waren onder meer duurzame financiering, landbouw in de toekomst, CO2-vrij stadsvervoer, groene woningen en netto-nul-innovatie.
Webcast OPSI
Webcast ‘Moonshot-Transformations: new generation of Transformative ‘Mission-oriented’ Innovation Policies’
Podcast ‘Theories of Change for Transformative Innovation Policy’
Podcast ‘A Formative Approach to the Evaluation of Transformative Innovation Policies’
Online learning page TIPC
Videoverslagen Onward
Technologie en innovatie om het concurrentievermogen van Europa te versterken
Hoe kunnen programma’s in het kader van Horizon Europe innovatie stimuleren en Europa in staat stellen zijn positie als wereldleider op technologisch gebied te versterken? Dat was de vraag die centraal stond tijdens het evenement ‘Duurzame, langetermijninvesteringen en concurrerende Europese industrie’ van de Europese organisatie van de technologische industrie Orgalim, gehouden op 25 juni jl. In een artikel van Digital Europe noemt directeur-generaal Cecilia Bonefeld-Dahl vier acties die de EU moet ondernemen om haar positie als industriële zwaargewicht van de wereld te behouden.
Verslag Orgalim
Videoverslag
Artikel Digital Europe
“Wat betekent AI voor productiviteit en de toekomst van werk?”
Het Britse Productivity Institute organiseerde op 9 juni een onderzoeksconferentie. Keynote speaker was Erik Brynjolfsson, directeur van het Stanford Digital Economy Lab. Hij presenteerde recente bevindingen van zijn instituut over welke beroepen en bedrijven het meest te maken hebben met AI en hoe dit de economie, de productiviteit, de manier waarop we werken en de lonen op de arbeidsmarkt beïnvloedt.
Verslag Productivity Institute
Videoverslag Keynote
EU-akkoorden maken onderzoeksfinanciering voor landbouw en regio’s mogelijk
De Europese Commissie, het Europees Parlement (EP) en de Europese Raad hebben overeenstemming bereikt over twee grote beleidsterreinen: cohesie (23/6) en landbouw (25/6). In het cohesiebeleid (373 miljard euro) zijn ruimere mogelijkheden opgenomen voor regionale investeringen in onderzoek en innovatie. Zo worden de regels voor staatsteun aan onderzoek en innovatie versoepeld. Ook is een nieuw instrument opgezet: het Interregional Innovation Investment Instrument. In het landbouwprogramma (van 377 miljard euro) is geld uitgetrokken voor technologieën die de voedselproductie duurzamer maken.
Nieuwsbericht EP (23/6)
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Interregional Innovation Investment Instrument (pdf)
Nieuwsbericht EC (25/6)
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Stel mensen centraal in energietransitiebeleid, zeggen wetenschappelijke adviseurs
De Groep van wetenschappelijk hoofdadviseurs van de Europese Commissie (GCSA) heeft een wetenschappelijke opinie uitgegeven over een systemische aanpak van de energietransitie in Europa. Een van de belangrijkste aanbevelingen is dat voor een duurzame en eerlijke overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem niet alleen innovatieve technologieën nodig zijn, maar ook een mensgerichte aanpak die alle deelnemers, waaronder burgers, actief bij de energietransitie betrekt.
Nieuwsbericht EC
Rapport GCSA (pdf)
Finland: Verder optrekken O&O-intensiteit zal nog grote inspanningen vergen
Finland stelt zich voor 2030 ten doel 4 procent van het bbp te besteden aan onderzoek en innovatie. Tot dusver zijn evenwel weinig beleidsmaatregelen genomen om dit doel te halen. Een rapport van de OESO laat zien hoe Finland de huidige 3 procent in de afgelopen vijftig jaar heeft gehaald. In het verleden behaalde resultaten zijn echter geen garantie voor de toekomst, maakt het rapport duidelijk.
Rapport OESO
VK: Boris Johnson zou datadeal met EU zomaar weer kunnen schrappen
Het Verenigd Koninkrijk heeft met de Europese Unie een overeenkomst over gegevensstromen gesloten, die jaarlijks goed is voor miljarden aan handel. Een artikel van Politico stelt dat het VK er al direct over nadenkt om zich niet aan alle regels te houden, omdat die voor het bedrijfsleven veel te complex zouden zijn. Hoe de EU daarop zal reageren, is ongewis.
Artikel Politico