Horizon Europe kan van start
Het onderzoeks‑ en innovatieprogramma Horizon Europe gaat toch nog (bijna) op tijd van start. Een artikel van Neth-ER zet op een rij hoe het budget van 84,9 miljard (in prijzen van 2018) zich verhoudt tot het budget van het vorige kaderprogramma (Horizon 2020) en welke programmaonderdelen erop vooruit‑ en achteruitgaan. In een artikel van Science|Business reageren onderzoekers op de deal en kijken vooruit naar de uitrol van het programma en hoe dit een maximaal effect kan realiseren. Zwitserland heeft besloten voor 5,5 miljard euro mee te doen aan Horizon Europe. orizon Europe. Dat is relatief een grotere inzet dan waarvoor het VK kiest.
Artikel Neth-ER
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2
Akkoorden over andere programma’s met grote onderzoeks‑ en innovatiecomponent
In het laatste nummer van 2020 van de AWTI e-mail alert maakten we melding van het politieke akkoord over de regelgeving en budgetverdeling voor het EU-programma Digital Europe. Rond dezelfde tijd werden ook akkoorden gesloten over andere programma’s met een stevige onderzoeks‑ en innovatiecomponent: EU4Health, het Europees ruimtevaartprogramma, het Europees Defensiefonds, Creative Europe en het programma voor milieu en klimaatactie (LIFE). De officiële teksten zijn nog niet openbaar, maar een artikel van Neth-ER schetst de grote lijnen van de afspraken. Er zit trouwens ook veel geld voor onderzoek en innovatie in het Europese cohesiebeleid. Een notitie van de Europese Commissie (EC) geeft daarin meer inzicht.
Artikel Neth-ER
Notitie EC
Hoe is de 60 miljard euro van Horizon 2020 verdeeld over Europa?
In het kader van het nu afgelopen programma Horizon 2020 is bijna 60 miljard euro besteed en toegezegd aan onderzoeks‑ en innovatieprojecten. Een artikel van Nature zet uiteen hoe dit geld is verdeeld over Europa. Dit bevestigt het beeld van de onderzoeks‑ en innovatiekloof tussen met name Oost‑ en West-Europa. Nederland behoort tot de groep landen die meer geld uit Horizon 2020 kregen dan ze erin hebben gestopt. In het laatste jaar van zijn bestaan heeft Horizon Europe honderden miljoenen euro geïnvesteerd in corona-onderzoek. Een speciale webpagina van de Europese Commissie geeft daar inzicht in. Sommige ondersteunde projecten hebben al concrete resultaten opgeleverd.
Artikel Nature
Webpagina Research projects on Coronavirus – EC
Europese benadering voor verhogen kennis en vaardigheden via micro-credentials
De Europese Commissie (EC) wil eind 2021 een Europese aanpak voor micro-credentials op tafel hebben liggen. Micro-credentials zijn certificaten van korte, toegankelijke en flexibele vormen van studeren voor mensen die niet (meer) een gehele opleiding willen volgen, maar wel hun kennis en vaardigheden willen verhogen. Een groep, onder de naam Micro-credentials Higher Education Consultation Group, heeft aanbevelingen voor zo’n systeem opgesteld.
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht EC
Rapport Adviesgroep (pdf)
Hoe digitaal is EU in vergelijking met andere wereldeconomieën?
De EU-landen presteren beter dan hun mondiale tegenhangers op het gebied van digitale vaardigheden, van basis- tot gevorderd niveau. Ze blijven echter consequent achter als het gaat om de digitalisering van de openbare diensten, blijkt uit de International Digital Economy and Society Index (I-DESI) 2020. Deze vergelijkt de EU-landen en 18 niet-EU-landen op het gebied van connectiviteit, digitale vaardigheden, gebruik van internet, integratie van digitale technologie en digitale overheidsdiensten. De Amerikaanse Fletcher School at Tufts University en Mastercard publiceerden medio december de derde editie van de Digital Evolution Scorecard, die landen vergelijkt op het gebied van digitale ontwikkeling. Heel West-Europa hoort bij de groep van volwassen digitale landen die evenwel weinig momentum vertonen om nu door te pakken. Het onderzoek maakt ook duidelijk welke maatregelen landen moeten nemen om hun positie te verbeteren. Een artikel van Harvard Business Review (HBR) beschrijft de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.
Aankondiging Rapport EC
Rapport I-DESI 2020
Artikel HBR
Rapport Fletcher School / Mastercard (pdf)
Interactieve Index Fletcher School / Mastercard
Europees bedrijfsonderzoek blijft steeds verder achter op concurrentie
Europese bedrijven investeerden in 2019 5,6% meer in onderzoek en ontwikkeling dan in 2018. Net als voorgaande jaren blijft de Europese groei hiermee achter op die in China en de VS. Van de 2.500 grootste private investeerders ter wereld komen er 421 uit Europa, waarvan 38 uit Nederland. Dat blijkt uit het EU Industrial R&D Scoreboard 2020. De EU komt vooral niet mee op het gebied van farma, bio en ict. Volgens het Amerikaanse Peterson Institute for International Economics (PIIE) is vooral de achterstand op het gebied van ict en digitalisering een groot gevaar voor Europa. In een memo aan de Europese Commissie pleit de denktank voor veel meer investeringen in onderzoek, technologie en innovatie.
Nieuwsbericht EC
2020 EU Industrial R&D Investment Scoreboard
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht Science|Business
Memo PIIE
Economen: “Overheden onderschatten perspectieven van innovatie”
“Veel overheidsbeleidsorganisaties leunen in hun besluitvorming te veel op statische instrumenten zoals kosten-batenanalyses. Dergelijke instrumenten zijn niet geschikt voor het begrijpen, voorspellen en aansturen van innovatie en structurele verandering in de economie.” Dat betogen Mariana Mazzucato en Simon Sharpe van het Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) van University College London (UCL) in een artikel van Project Syndicate. In een werkdocument doen ze voorstellen om de traditionele kosten-batenanalyses te verbreden tot “risico-mogelijkhedenanalyses”.
Artikel Project Syndicate
Werkdocument (pdf)
Europa wil techreuzen aanpakken, maar dat zal niet eenvoudig zijn
In de vorige AWTI e-mail alert maakten we melding van twee nieuwe initiatieven van de Europese Commissie (EC): de wet inzake digitale diensten en de wet inzake digitale markten. Artikelen van Brussel Inside, Politico en Time zetten uiteen wat er aan de hand is en wat de EC beoogt: meer controle op online content en minder machtsmisbruik van grote technologiebedrijven. De denktanks European Policy Centre en Konrad-Adenauer-Stiftung pleiten in een paper voor verdergaande stappen naar Europese digitale soevereiniteit. Een artikel van MIT Technology Review wijst op het potentieel marktverstorende effect hiervan als het gaat om de cloud. Het OESO-rapport ‘Data localisation trends and challenges’ gaat daar dieper op in en nuanceert de discussie. Een onderzoek van SOMO schetst de enorme financiële macht van de big tech-bedrijven, waardoor overheden maar moeilijk grip op hen krijgen. De big tech-bedrijven hebben geld genoeg om actief te lobbyen tegen ongewenst overheidsingrijpen, laat een artikel van The Japan Times zien.
Artikel Brussel Inside (Onder: ‘Kerstpakket aan regels voor big tech’)
Artikel Politico
Artikel Time
Paper EPC / Konrad-Adenauer-Stiftung (pdf)
Artikel MIT Technology Review
Rapport OESO
Rapport SOMO
Artikel The Japan Times
Nieuwe strategie en nieuwe regels voor cyberveiligheid
De Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid hebben een EU-strategie voor cyberveiligheid gepresenteerd. Deze moet, als onderdeel van Shaping Europe’s Digital Future, het Herstelplan voor Europa en de EU-veiligheidsstrategie, de collectieve veerkracht van Europa tegen cyberdreigingen versterken en ertoe bijdragen dat alle burgers en bedrijven kunnen profiteren van betrouwbare en betrouwbare diensten en digitale instrumenten. Er zijn ook nieuwe regels, onder andere voor kritische digitale infrastructuur, geformuleerd.
Nieuwsbericht en meer informatie EC
EU-lidstaten verzamelen best practices voor uitrol 5G-netwerken
De EU-lidstaten hebben een rapport gepresenteerd met ‘best practices’ voor de uitrol van 5G-netwerken en het bevorderen van de toegang tot 5G. Het rapport is te gebruiken als een op zichzelf staand instrument, maar vormt ook de opstap naar uitgebreidere Toolbox waaraan de EU-landen nog werken.
Nieuwsbericht EC
Rapport (pdf)
Bijdrage Nederland (pdf)
EIC levert eerste ‘unicorn’ op
De Europese Innovatieraad (European Innovation Council; EIC) heeft zijn eerste ‘unicorn’ opgeleverd, een start-up met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar. Het gaat om het Zweedse bedrijf Cellink, dat steun ontving uit de regelingen Fast Track to Innovation (FTI), FET Open en EIC Accelerator Grants. Cellink ontwikkelt 3D-printers voor het maken van menselijk weefsel.
Nieuwsbericht EIC
Website Cellink
Brexitdeal regelt nog weinig op gebied van gegevensuitwisseling
In de eerste rubriek van deze e-mail alert schrijven we over de gevolgen van de brexitdeal voor het wetenschappelijk onderzoek in Europa. Artikelen van Computable, NL Digital en TechUK beschrijven de gevolgen voor de techsector. Die zijn niet erg overzichtelijk. Bovendien zijn beide partijen een overgangsperiode van nog eens een half jaar overeengekomen om te puntjes op de i te zetten als het gaat om data-uitwisseling. En daar zitten enkele hete hangijzers bij.
Artikel Computable
Artikel NL Digital
Artikel TechUK – 1
Artikel TechUK – 2
Europese techbedrijven proberen aansluiting te vinden bij Amerikaanse supergroei
Bedrijven uit de VS hebben in 2020 het grootste deel van de wereldwijde beursfondsen aangetrokken, met een recordopbrengst van meer dan 81 miljard dollar. Europese techbedrijven kwamen niet verder dan 19 miljard dollar, het laagste bedrag in ten minste tien jaar. Dit komt overigens mede door de groei van private equity deals in Europa. Een artikel van Sifted vertelt daar meer over. Een artikel van Station F zet uiteen hoe de Europese VC-sector verder zou kunnen groeien.
Nieuwsbericht Reuters
Artikel Sifted
Artikel Station F
Bruegel: Blauwdruk voor een groen Europees industriebeleid
Europa heeft een “groen industriebeleid” nodig om zijn ambities op het gebied van klimaatverandering te realiseren. Maar wat is een groen industriebeleid? Welk marktfalen moet het aanpakken? De Europese denktank Bruegel legt in een ‘blueprint’ uit hoe de EU fouten uit het verleden kan voorkomen en groene doelen kan combineren met sociale.
Aankondiging Rapport
Rapport Bruegel (pdf)
Duitsland en Frankrijk zetten zwaar in op industriebeleid
Frankrijk en Duitsland praten jaarlijks met elkaar over economische samenwerking los van de EU. Duitsland is steeds meer geneigd om het actieve Franse industriebeleid na te volgen. Het wil bijvoorbeeld in een aantal sectoren technologieprojecten lanceren die door de staat gefinancierd worden.
Artikel Handelsblatt (D)
Artikel Nederlands Innovatie Attaché Netwerk
EU sluit investeringsverdrag met China
De EU en China hebben een investeringsverdrag gesloten. Dit moet de weg effenen voor een groen, digitaal wereldwijd herstel na de pandemie. De Europese industrie zal een betere toegang krijgen tot de enorme binnenlandse Chinese markt, net op het moment dat China een periode van groene en digitale economische herstructurering doormaakt en Europa ernaar streeft om op deze gebieden in de technologische voorhoede te blijven.
Persbericht EC – 1
Persbericht EC – 2
Statement EC
Artikel DW
Artikel Project Syndicate