Grootste onderzoeksfonds ter wereld gaat onderzoek komende 7 jaar richting geven
Horizon Europe heeft de komende zeven jaar 95,5 miljard euro te besteden. Dat zal een enorme impact hebben op het wetenschappelijke onderzoek in Europa. Een artikel van Nature constateert dat er veel verandert ten opzichte van het vorige kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020, maar dat veel veranderingen nog verder moeten worden uitgewerkt. Denk aan de specifieke doelstellingen, de onderzoeksbehoeften en de indicatoren voor het meten van de impact van de vijf ‘missies’ waarop een deel van het onderzoek zich gaat richten. Een artikel van Science|Business beschrijft, op basis van vertrouwelijke documenten die het in handen heeft gekregen, de plannen van Horizon Europe voor de sociale en geesteswetenschappen. Die krijgen een grotere rol dan in Horizon 2020. Een tweede artikel van Science|Business meldt dat er, voor het eerst, geld komt uit de EU voor genetische bewerking in de agrarische sector.
Artikel Nature
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2
Israël, Zwitserland en VK sluiten zich tegen eind 2021 aan bij Horizon Europe
De Europese Commissie heeft in beginsel overeenstemming bereikt met het VK over de associatie met Horizon Europa. Nu moet het Europees Parlement zich erover uitspreken. De overeenkomsten met Israël en Zwitserland kunnen tegen het einde van het jaar worden afgerond, meldt Science|Business. De European Research Council (ERC) heeft zijn eerste financieringsronde van onderzoeksvoorstellen al “voorwaardelijk” opengesteld voor deelnemers uit de genoemde landen.
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Best practices op het gebied van kennisvalorisatie in kaart gebracht
De Europese Commissie (EC) heeft een rapport gepubliceerd met een samenvatting van de resultaten van de enquête ‘Naar een beleidsdialoog en uitwisseling van best practices inzake kennisvalorisatie’. Deze was gericht aan de EU-lidstaten en belangstellende EER-landen. In totaal hebben 23 landen, inclusief Nederland, aan de enquête deelgenomen en best practices naar voren gebracht. Het rapport is een eerste stap naar een omvattende aanpak van kennisvalorisatie in de EU en EU-lidstaten.
Rapport EC
Factsheet EC
Opinie: Hoger onderwijs moet open science-kerncurriculum ontwikkelen
Een expertgroep van de European Open Science Cloud (EOSC) adviseert instellingen voor hoger onderwijs in de EU een kerncurriculum en trainingsprogramma’s te ontwikkelen met aandacht voor vaardigheden voor FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) en Open Science. Dit moet de overgang naar open science versoepelen en de impact van de open science onderzoeksresultaten vergroten.
Nieuwsbericht EOSC-secretariaat
Advies werkgroep EOSC
Nieuwsbericht Neth-ER
Academies van Wetenschappen: inspanningen hernieuwbare energie moeten omhoog
‘We kunnen niet zomaar rekenen op lineaire ontwikkelingen en een gestage energietransitie in de komende 30 jaar tot 2050’, aldus William Gillett, Energy Programme Director van de EASAC (European Academies Science Advisory Council). In een reactie op de openbare raadpleging van de Europese Commissie over de herziening van de Richtlijn hernieuwbare energie (RED II) stelt EASAC dat de EU haar inspanningen op dit gebied al op korte termijn moet vergroten. Een rapport van CDP Europe en adviesbureau Oliver Wyman onderschrijft de noodzaak van veel sneller en harder ingrijpen, met name omdat grote bedrijven in Europa veel te weinig doen tegen klimaatverandering.
Persbericht KNAW
Rapport CDP Europe / Oliver Wyman (pdf)
Nieuwsbericht PR Newswire
Opinie: Snelle vaccinontwikkeling COVID-19 dankzij grote fundamentele kennisbasis
De snelle ontwikkeling van COVID-19-vaccins was alleen mogelijk dankzij de brede basis van fundamenteel-wetenschappelijke kennis, stelt Nobelprijswinnaar en neurowetenschapper Edvard Moser in een interview met Science|Business. Die basis was gelegd door het financieren van dit soort onderzoek door de EU, aldus Moser. Dat moet de EU dus blijven doen. Een rapport van de OESO zet uiteen wát wetenschap, technologie en innovatie afgelopen jaar concreet hebben opgeleverd in de strijd tegen de coronapandemie.
Artikel Science|Business
Rapport OESO
EU bereidt zich voor op toenemende dreiging coronavarianten
De Europese Commissie (EC) heeft een actie aangekondigd om nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus op te sporen: het European bio-defence preparedness plan against COVID-19 variants (“HERA Incubator”). Hierin gaat de EC 225 miljoen euro investeren. Het geld is bedoeld voor genoom-sequencing van gevaarlijke virusvarianten en proeven met aangepaste vaccins. De goedkeuring van vaccins zal worden versoepeld en leveringscontracten zullen worden gewijzigd.
Nieuwsbericht EC
Mededeling EC
Q&A
Nieuwsbericht Science|Business
EU-strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering
De Europese Commissie (EC) heeft een strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering goedgekeurd. Deze schetst hoe de EU zich op de onvermijdelijke gevolgen van de klimaatverandering moeten voorbereiden. De strategie omvat verbetering van de kennis van klimaateffecten en aanpassingsoplossingen, intensivering van aanpassingsplannen en klimaatrisicobeoordelingen, versnelling van aanpassingsmaatregelen en het helpen versterken van de klimaatbestendigheid wereldwijd. De EC vindt onder meer dat de Knowledge and Innovation Community on Climate Change (Climate KIC) meer resultaat moet hebben als het gaat om concrete innovatie.
Nieuwsbericht EC
Strategie EC
Q&A
Website Aanpassing Klimaatverandering EC
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwe Transitions Performance Index toont vooruitgang EU naar duurzaamheid
Volgens de nieuwe Transitions Performance Index (TPI) van de Europese Commissie, opgezet door het Joint Research Centre (JRC), laat zien dat de EU wereldwijd zeer goed scoort op het gebied van de overgang naar duurzaamheid. De index gebruikt 25 indicatoren om de weg te volgen die landen afleggen naar eerlijke en welvarende duurzaamheid. Zwitserland, Denemarken en Nederland vormen de mondiale top drie van de index.
Nieuwsbericht JRC
Nieuwsbericht EC
Rapport EC
Website TPI
Europese Commissie zet in op open, duurzame en assertieve handelsstrategie
De Europese Commissie heeft haar handelsstrategie voor de komende jaren uiteengezet. De strategie bouwt voort op de plannen van de EU voor economisch herstel door een groene en digitale transformatie, hernieuwde aandacht voor de versterking van het multilateralisme en hervorming van de regels voor de wereldhandel. Waar nodig zal de EU zich assertiever opstellen bij het verdedigen van haar belangen en waarden.
Nieuwsbericht EC
Beleidsrapport EC (pdf)
Bijlage Beleidsrapport (pdf)
Q&A
Meer investeringen nodig om volledige potentieel van 5G te ontsluiten
Een studie van de Europese Commissie (EC) en de Europese Investeringsbank (EIB) laat zien dat Europa zijn investeringen in digitale 5G-ondernemingen aanzienlijk moet verhogen om het volledige potentieel van 5G-innovaties te ontsluiten. De EU investeert nu elk jaar 4,6 tot 6,6 miljard euro minder dan de VS in het 5G-innovatie-ecosysteem. Vooral bedrijven die 5G-applicaties ontwikkelen en bedrijven die meer van 5G gebruik willen maken, komen geld te kort.
Persbericht EIB
Rapport EC / EIB (pdf)
Kansen, mogelijkheden en uitdagingen van Industrie 5.0 centraal op EU Industry Days
Vorige week vonden de EU Industry Days plaats over de transitie naar Industrie 5.0, de overgang naar digitale en duurzame productie, waarbij de menselijke en maatschappelijke aspecten centraal blijven staan. Eurocommissaris Margrethe Vestager en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zetten in toespraken de visie van de Europese Commissie op het onderwerp uiteen. Een artikel van Digital Europe blikt terug op het online evenement (de organisatie zelf heeft geen verslagen of video-opnamen openbaar gemaakt). In een serie van negen podcasts, gemaakt voorafgaand aan de EU Industry Days, worden de mogelijkheden van digitale en groene transitie vanuit verschillende invalshoeken besproken met deskundigen en belanghebbenden.
Speech Vestager
Speech Von der Leyen
Artikel Digital Europe
Podcasts EU Industry Days
EPC: Europese Unie moet bestaande bedrijven helpen met digitaliseren
Als Europa echt klaar wil zijn voor het digitale tijdperk, moeten de beleidsmakers zich niet zozeer zorgen maken over start-ups, maar eerder over de grote groep van conventionele bedrijven die er niet in slagen te digitaliseren. Dat stelt een artikel van de denktank European Policy Centre (EPC). “Tot dusver hebben de begrotingstoewijzingen deze uitdaging niet weerspiegeld, maar het nieuwe meerjarig financieel kader en de veerkracht- en herstelfaciliteit bieden een kans om dit recht te zetten.”
Artikel EPC
Hoe Europa van deep tech een succes kan maken
De Europese ‘deep tech’-bedrijven zijn samen 700 miljard euro waard, aldus voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. ESADE-professor en voormalig decaan Jonathan Wareham bespreekt in een artikel van The Lisbon Council de kansen en uitdagingen voor de EU om een echt ecosysteem voor deep tech op te zetten en te koesteren.
Artikel The Lisbon Council
Opinie: EIC Fonds is bedoeld om “falend” Europees vc-stelsel aan te vullen
Eerder dit jaar kondigde het EIC Fund van de Europese Innovatieraad zijn eerste directe investering in een Europese startup aan. Dat leverde kritiek op van bepaalde risicokapitaalverstrekkers (vc’s) en commentatoren, die waarschuwden dat het particuliere investeerders zou kunnen verdringen en bedrijven zou kunnen belasten met onnodige bureaucratie. In een artikel van Sifted leggen drie leden van het fondscomité uit wat het EIC Fund beoogt en hoe het werkt. “Wij vullen de leemte op die is ontstaan doordat Europese risicokapitaalfondsen meer geïnteresseerd waren in de volgende ‘boekingsapp voor pizzabezorging’ dan in fundamentele innovatie.”
Artikel Sifted
EU Observatory publiceert vijf rapporten over de platform-economie
De EU Observatory for the Online Platform Economy is opgezet om de Europese Commissie van informatie te voorzien over de belangrijkste vragen rondom de platformeconomie. In dit kader publiceerde de Observatory afgelopen week vijf rapporten: over het meten en monitoren van de platformeconomie, het verschillend behandelen van zakelijke klanten, het genereren, verzamelen en gebruiken van data, witte vlekken in de discussies rondom de macht van platformen en over marktmacht en transparantie als het gaat om online adverteren.
Nieuwsbericht EC
Eindrapporten EC
Actieplan voor ruimte- en defensietechnologie
De EU moet meer energie steken in dronetechnologie, ruimtecommunicatie en het beheer van ruimteverkeer. Dat stelt de Europese Commissie (EC) voor in haar Action Plan on synergies between civil, defence and space industries. De Commissie pleit voor het creëren van ‘vlaggenschipprojecten’ waarin deze sectoren hun onderzoeksresultaten en innovaties delen, zodat Europa toonaangevend wordt in de wereld.
Nieuwsbericht EC
Actieplan EC (pdf)
Q&A
Nieuwsbericht Neth-ER
EU zet eerste stappen richting afspraken over data-uitwisseling met VK
Het Verenigd Koninkrijk heeft tot nu toe geen grote wijzigingen aangebracht aan zijn databeschermingswetgeving, die hierdoor vooralsnog in lijn is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG; GDPR) en de Law Enforcement Directive (LED). De Europese Commissie heeft twee conceptbeslissingen genomen om vanuit de huidige situatie tot formele afspraken over data-uitwisseling te komen. De Britse regering verwelkomt de beslissingen.
Nieuwsbericht EC
Conceptbeslissing i.v.m. AVG (pdf)
Conceptbeslissing i.v.m. LED (pdf)
Nieuwsbericht Britse overheid
Nieuwsbericht Dutch IT Channel
Frankrijk: President kondigt nationaal cyberveiligheidsplan aan
Frankrijk wordt momenteel geteisterd door de ene cyberaanval na de andere, met name bij ziekenhuizen en lagere overheden. In reactie hierop heeft president Emmanuel Macron een Nationaal Cyberveiligheidsplan aangekondigd. Het land gaat tussen nu en 2025 een miljard euro investeren, waarvan 720 miljoen euro van de staat komt. De rest komt uit de private sector. De publieke financiering is deels afkomstig uit het Franse recoveryplan France Relance en deels uit het Programme d’investissement d’avenir. In een persdossier staan de hoofdlijnen van de plannen.
Nieuwsbericht NL Ambassade in Frankrijk
Webpagina Cybersécurité, faire face à la menace: la stratégie française
Persdossier (pdf; te vertalen met bijv. Google Translate)
VK: Nieuw agentschap voor risicovol onderzoek
De Britse regering heeft de oprichting aangekondigd van het Advanced Research & Invention Agency (ARIA). Het zal worden geleid door wetenschappers die de vrijheid krijgen om baanbrekende wetenschap en technologie op te sporen en te financieren. ARIA krijgt voor de komende vier jaar een budget van 800 miljoen pond (925 miljoen euro).
Nieuwsbericht Britse overheid
Nieuwsbericht Science Magazine
Nieuwsbericht Nature