Open Science is voor LERU ‘nieuwe normaal’
De 23 leden van de League of European Research Universities (LERU) maken van open science de standaard manier van werken op hun instellingen. Dat verklaren ze in de nota ‘Implementing Open Science - Challenges and Opportunities for research-intensive universities in LERU’. Ze gaan allemaal ook een open science-ambassadeur aanstellen die voor de gehele universiteit een cultuuromslag najaagt.
Nieuwsbericht LERU
Publicatie LERU (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Britten blijven meedoen aan Horizon-programma, maar nog niet alles is geregeld
Britse onderzoekers mogen ook in de toekomst wetenschappelijke projecten van het Horizon-programma van de EU leiden en eraan deelnemen. Maar onderzoekers worden waarschijnlijk geconfronteerd met talloze veranderingen en uitdagingen als gevolg van de brexit, bleek op een conferentie van Science|Business. Dan gaat het om visa-vereisten, gezondheidszorgrechten en ‑kosten, het dataverkeer en meer. Een briefing van de European University Association (EUA) bespreekt wat de brexit betekent voor universiteiten.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht EUA
Rapport EUA (pdf)
Opinie: Universiteiten moeten in tijden van crisis voortouw nemen
Het University-Industry Innovation Network (UIIN) heeft een tweede Future of Universities Thoughtbook uitgebracht, deze keer vanuit het perspectief van de coronacrisis. Het eerste boek met essays over de toekomst van de universiteit verscheen in 2018. In het nieuwe boek staan bijdragen van onder meer David Garza (President Tecnologico de Monterrey), Tuula Teeri (President Royal Swedish Academy of Engineering Sciences) en Erik Stam (Professor Strategy, Organization & Entrepreneurship, Universiteit Utrecht). De centrale gedachte is dat universiteiten niet moeten afwachten wat de crisis hun gaat brengen, maar een actieve rol op zich moeten nemen om de toekomst vorm te geven.
Nieuwsbericht UIIN
Publicatie 2021 (pdf)
Publicatie 2018 (pdf)
Nieuwe rechtsgrondslag en agenda voor EIT
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe rechtsgrondslag van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) en een strategische innovatieagenda voor het instituut voor de periode 2021-2027. Voor de uitvoering hiervan krijgt het EIT een budget van bijna 3 miljard euro. Het EIT verder gaat twee nieuwe Kennis‑ en Innovatiecentra (KICs) opzetten: voor cultuur en voor water.
Nieuwsbericht Europese Raad
Nieuwsbericht EIT
EIT-verordering (pdf)
Strategische Agenda 2021-2027 – EIT (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Research Professional News: Regulering nodig voor wetenschappelijk uitgeven
Door de snelle opkomst van open science hebben wetenschappelijke uitgevers hun functies en bedrijfsmodellen de afgelopen 12 maanden aanzienlijk veranderd. Ze nemen ook actief bestaande open access-uitgevers over. “Wetenschappelijk uitgeven is een kennisindustrie geworden en het wordt steeds duidelijker dat die als zodanig moet worden gereguleerd”, aldus een artikel van Research Professional News.
Artikel Research Professional News
EARTO-verslag over staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie
Eind 2020 publiceerde het JRC een handleiding met een ‘beslisboom’ voor het beoordelen van de rechtmatigheid van staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie. EU-regels stellen hier beperkingen aan, maar bieden er ook mogelijkheden voor. Deze handleiding is gebaseerd op een rapport van EARTO, dat nu openbaar is.
Aankondiging EARTO
Rapport EARTO (pdf)
Onderzoek en innovatie in de strijd tegen het coronavirus
Sinds het begin van de COVID-19-uitbraak heeft de EU zwaar ingezet op onderzoek en innovatie in de strijd tegen de ziekte. Het zal ook oplossingen bieden voor hoe we als maatschappij en economie in de komende jaren moeten leven met het virus. In een factsheet zet de Europese Commissie (EC) uiteen wat de EU heeft geïnvesteerd in onderzoek en innovatie en welke resultaten daarmee tot nu toe zijn bereikt.
Factsheet EC
Mazzucato: ‘Moonshot’ als inspiratie voor innovatiebeleid
Mariana Mazzucato, inspirator van het Europese missiegerichte innovatiebeleid, heeft weer een boek uitgebracht: Mission Economy. In haar nieuwe boek stelt ze dat overheden zich moeten laten inspireren door het ‘moonshot’-programma dat president John F. Kennedy in 1962 lanceerde. Dezelfde insteek zouden overheden nu moeten hanteren om de grootste problemen van onze tijd aan te pakken. “Mission Economy brengt het soort visie, ambitie en verbeelding in dat zo verschrikkelijk ontbreekt in het regeringsbeleid van tegenwoordig”, aldus een recensie van The Guardian. De BBC en Bloomberg spraken met Mazzucato. Ook haar eigen instituut, het Institute for Innovation and Public Purpose (University College London; UCL-IIPP), nam een uitgebreid interview met haar op. Een artikel van FME adviseert beleidsmakers dringend om het boek te lezen.
Artikel The Guardian
Podcast BBC
Video Bloomberg
Video UCL-IIPP
Artikel FME
Moonshot speech Kennedy (1962)
Rabo Research: Strategische autonomie voor de EU is een onrealistische droom
In een wereld waar grote machtsblokken steeds meer strijd met elkaar voeren, wil de EU het liefst ‘strategisch autonoom’ worden, constateert een artikel van Rabo Research. “Dat is een droom die niet gaat uitkomen. En toch is het goed dat de EU daarnaar streeft, ook voor Nederland”, aldus auteur Menno Middeldorp.
Artikel Rabo Research
Netwerk van digitale innovatiehubs begint vorm te krijgen
De Europese Commissie heeft 1,5 miljard euro uitgetrokken voor het opzetten van een transnationaal netwerk van innovatiecentra, ter ondersteuning van de groene en digitale transformatie. Op een eerste gezamenlijke (online) bijeenkomst, maakten meer dan 2.000 belanghebbenden en beleidsmakers de balans op van de ontwikkeling van het netwerk. Er werd ook een werkprogramma voor de komende periode vastgesteld.
Nieuwsbericht EC
Website European Digital Innovation Hubs (EDIH)
Werkprogramma EDIH (pdf)
Leden Europees Parlement uiten twijfels over financiering ‘Nieuw Europees Bauhaus’
Het Europees Parlement is verheugd over de start van de eerste fase van het project om vorm en functie van producten en gebouwen te verenigen met duurzaamheid, maar vraagt hoe de Commissie van plan is het te financieren. Op dit moment is er geen aangewezen financieringsbron voor het project dat Europa’s green deal wil omzetten in een culturele en architectonische beweging.
Nieuwsbericht Science|Business
Website New European Bauhaus
Uitdagingen en voorstellen voor een nieuw mondiaal biofarmaceutisch innovatiesysteem
De opkomst van COVID-19 benadrukte de al bekende tekortkomingen van het biofarmaceutische innovatiesysteem en overheden sprongen massaal in om de vaccinontwikkeling te versnellen. Een beleidsbrief van het Institute for Innovation and Public Purpose (University College London; UCL-IIPP) bespreekt de noodzaak van een nieuw mondiaal farmaceutisch innovatiesysteem en doet voorstellen hoe dat eruit zou kunnen zien.
Publicatie UCL-IIPP (pdf)
Europese Commissie stemt in met miljardensteun voor accu van de toekomst
Twaalf EU-landen mogen 2,9 miljard euro staatssteun geven aan een onderzoeksprogramma naar een nieuwe generatie accu’s voor elektrische auto’s. Daar heeft de Europese Commissie (EC) mee ingestemd. Private partijen uit de deelnemende landen investeren zelf, naar verwachting, 9 miljard euro in het programma. Nederland doet er niet aan mee.
Nieuwsbericht EC
Statement Eurocommissaris en Vice-President Maroš Šefčovič
Nieuwsbericht Reuters
Regelgeving remt kleine technologische innovaties
Er zijn aanwijzingen dat regelgeving een negatief effect heeft op innovatie. Een artikel van Vox-CEPR beschrijft een onderzoek dat laat zien dat dit inderdaad het geval is, maar dan eigenlijk alleen op kleine, incrementele technologische innovaties. Voor radicale innovaties zijn de negatieve effecten afwezig. Geschat wordt dat regelgeving de totale innovatie met 5 procent vermindert.
Artikel Vox-CEPR
De toekomst van robotica in Europa
Het JRC organiseerde eind januari een tweedaagse online conferentie ‘What future for European robotics?’. Deze snelgroeiende technologie biedt grote kansen voor groei en herstel, maar vereist gecoördineerde inspanningen op het gebied van vaardigheden, waardeketens, financiering en schaalvergroting van start-ups. Onderwerp van gesprek op de eerste dag was het wetenschappelijk bewijs voor de impact van robotica op werkgelegenheid, productiviteit en concurrentievermogen. De tweede dag ging vooral over de sociale impact van AI en robotica, state-of-the-art ontwikkelingen op het gebied van mens-robotinteractie en het laatste onderzoek naar sociale robots en onderwijs. Op de tweede dag presenteerde de European Engineering Industries Association (EUnited) een ‘European Charter for Robots and Humans’, dat tien aandachtsgebieden noemt om de toekomst van werk vorm te geven. De European Parliamentary Research Service (EPRS) gaf afgelopen maand een rapport uit, opgesteld door het Panel for the Future of Science and Technology, over digitale automatisering en de toekomst van werk.
Verslag dag 1
Verslag dag 2
Persbericht EUnited
Charter EUnited
Rapport EPRS (pdf)
Bijlage Rapport EPRS (pdf)
JRC: Start-ups kunnen komend decennium 3,5 miljoen banen opleveren
De verstoring van nieuwe bedrijven als gevolg van de coronapandemie heeft een groot en blijvend effect op de groei van de werkgelegenheid in de EU, zo blijkt uit de prognoses van het JRC. Ondersteuning van start-ups zou in het komende decennium meer dan 3,5 miljoen banen kunnen opleveren. Voor het berekenen van dit effect heeft het JRC een speciale ‘start-up calculator’ ontwikkeld.
Nieuwsbericht JRC
Start-up calculator JRC
Opinie: Belofte en gevaar van bio-revolutie beter afwegen
Veel van de huidige biologische innovaties zijn complex, meent een artikel van Project Syndicate. “We moeten ze volledig begrijpen om hun impact op ons leven en onze samenleving te kunnen inschatten. Alleen door samen te werken kunnen overheden, wetenschappers, bedrijven en het publiek de kracht van de biologie ten goede aanwenden en tegelijk de risico’s doeltreffend beheren”, aldus het artikel.
Artikel Project Syndicate
Slimme specialisatiestrategieën voor regio’s moeten specifieker worden
Het systeem van ‘slimme specialisatiestrategieën’ in de EU werkt niet optimaal. Dat laat een evaluatie van de Universiteit Utrecht zien. Veel strategieën kennen een waaier van doelstellingen en zijn te weinig gericht op de specifieke kenmerken van regio’s. Er wordt heel veel van elkaar gekopieerd. Dat komt hun efficiëntie niet ten goede. “Het ontbreken van meer beknopte en gerichte S3-strategieën zal waarschijnlijk de doeltreffendheid ondermijnen van wat overigens een zeer interessant en waardevol beleidsexperiment is”, aldus het rapport.
Aankondiging Wiley Online Library
Rapport UU (pdf)
Duitsland: Nieuwe datastrategie
De coronapandemie heeft tekortkomingen aan het licht gebracht in de manier waarop Duitsland omgaat met technologie en data. Met een nieuw 240-puntenplan wil Duitsland een wereldwijde pionier worden in het gebruik van door gebruikers gegenereerde gegevens.
Nieuwsbericht Duitse overheid (D)
Rapport (pdf; D)
Nieuwsbericht DW
VK: Raconteur publiceert rapport over Intellectueel Eigendom in 2021
Het jaarlijkse rapport over Intellectueel Eigendom (IP) van Raconteur, geschreven voor The Times, gaat in op de strijd om IP-rechten tussen mediareuzen, wat nieuwe bedrijven moeten weten over IP en IP en groene technologie. Een infographic geeft een beeld van het mondiale IP-landschap en legt uit hoe bepaalde landen hun innovaties tegen concurrenten beschermen.
Rapport Raconteur (pdf)
Vlaanderen: Hoe burgers betrekken bij het wetenschaps- en innovatiebeleid?
De Vlaamse Adviesraad voor Innovatie en Ondernemen (VARIO) heeft een advies uitgebracht over hoe burgers te betrekken bij het wetenschaps- en innovatiebeleid. Op basis van gegevens uit deskresearch en expertbevragingen maakte de VARIO een model met drie ‘lagen’. De raad legt de nadruk op communiceren (laag 1 in het model), als het meest essentiële om burgers te betrekken bij het wetenschaps- en innovatiebeleid, en als opstap naar meer actieve vormen van betrokkenheid. Laag 2 betreft evidence informed beleid dat het algemeen belang van de burgers prioriteit geeft en zo het draagvlak en het vertrouwen in het beleid versterkt. In deze laag is cocreatie samen met burgers het sleutelbegrip. Wat betreft directe beleidsinput voor wetenschap en innovatie (laag 3 in het model), ziet VARIO eerder een beperkte rol voor burgers.
Advies VARIO (pdf)
Achtergrondrapport (pdf)