EUA, CESAER en Science Europe willen duidelijkheid van uitgevers over open access
De koepelorganisatie CESAER, de European University Association (EUA) en Science Europe roepen wetenschappelijke uitgevers in een gezamenlijke verklaring op tot het omarmen van open access. De organisaties vragen uitgevers die de rechten van auteurs beperken of niet transparant zijn over de voorwaarden van hun diensten, hun standpunt te heroverwegen en hun aanpak te moderniseren.
Nieuwsbericht CESAER
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Neth-ER
Wetenschapsministers verbinden zich aan verbetering onderzoeksloopbanen in EU
De EU-ministers van Onderzoek willen dat onderzoekscarrières in de hele Unie aantrekkelijker worden. Dat is niet alleen nodig voor de onderzoekers zelf, maar ook om kenniscirculatie binnen de EU te bevorderen en meer talent van buiten de EU aan te kunnen trekken. Lidstaten en de Europese Commissie zouden tot een gemeenschappelijke aanpak moeten komen.
Nieuwbericht Europese Raad
Verslag vergadering Europese Raad (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Sloveense voorzitterschap Europese Raad: Lidstaten moeten meer investeren in r&d
Het Sloveense voorzitterschap van de Europese Raad, dat op 1 juli ingaat, zal de rol van wetenschap in de COVID-19-crisis onder de aandacht blijven brengen. Het gaat “het pandemische momentum” gebruiken om te pleiten voor hogere nationale r&d-budgetten en om een consensus op te bouwen over de Europese onderzoeksruimte (ERA). Dat vertelde de Sloveense minister van wetenschap Simona Kustec aan Science|Business.
Nieuwsbericht Science|Business
Website Sloveense voorzitterschap
Standpunt: Netwerken van onderzoekers zijn sleutel tot opbouw ERA
Netwerken is een eerste vereiste voor het vinden van partners bij het inschrijven voor Horizon Europe-financiering. Het moet een hoeksteen zijn van de vernieuwde interne markt voor onderzoek (ERA), zegt Paulo Ferrão, voorzitter van de vereniging COST, die nu 50 jaar bestaat. Elk jaar financiert COST meer dan 45.000 onderzoekers om te netwerken en op uitwisseling te gaan.
Artikel Science|Business
Opinie: Onderzoekers en academische instellingen kunnen grote rol spelen bij herstel
De huidige crisis maakt het noodzakelijk om veerkrachtige en duurzame samenlevingen op te bouwen die de complexe mondiale uitdagingen van de 21e eeuw aankunnen. Daarbij kunnen onderzoekers en academische instellingen een grote rol spelen. Dat stelt de Rectors’ Assembly van de LERU, de liga van Europese onderzoeksuniversiteiten, in een verklaring. De Young Scientists Community van het World Economic Forum stellen ongeveer hetzelfde in een artikel geschreven voor de BBC, maar geven daar ook meer duiding aan. Op een Europese conferentie georganiseerd door onder andere deBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, werd dieper ingegaan op de advisering die de wetenschap en wetenschappers kunnen leveren aan het langetermijnbeleid van overheden. Christina Moberg, president van SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies), zet in een podcast haar visie op de publieke taak van academische instellingen uiteen.
Nieuwsbericht LERU
Verklaring LERU
Artikel BBC
Videoverslag Conferentie
Podcast SAPEA (YouTube)
Driemaandelijks literatuuroverzicht over onderzoek en innovatie
De Europese Commissie geeft elk kwartaal een overzicht uit van beleids‑ en wetenschappelijke publicaties over onderzoek en innovatie (O&I). Het laatste nummer staat geheel in het teken van O&I in tijden van crisis. Daarbij is speciale aandacht voor digitale kwesties.
Aankondiging EC
Kwartaaloverzicht EC (pdf)
Roep om strengere mededingingswetgeving voor big tech
Alle overnames en fusies door grote digitale platformen met een poortwachterspositie moeten voortaan beoordeeld kunnen worden door een EU-toezichthouder. Daarvoor pleiten Duitsland, Frankrijk en Nederland in een voorstel. Ook Oostenrijk, België en Tsjechië bepleiten strengere overname‑ en fusietoetsing voor big tech, maar doen dat in meer algemene bewoordingen. Alle zes landen willen in ieder geval beletten dat grote techbedrijven concurrenten in spe uitschakelen door ze onmiddellijk in te lijven. De huidige Digital Markets Act (DMA) zou op dit punt “niet ambitieus genoeg” zijn. De Amerikaanse denktank ITIF, die de DMA juist veel te ver vindt gaan, organiseerde op 25 mei een internationaal webinar over de Europese plannen.
Nieuwsbericht Nederlandse overheid
Nieuwsbericht AG Connect
Nieuwsuitzending BNR
Non-paper D / F / NL (pdf)
Non-paper A / B / CZ (pdf)
Digital Market Strategy (pdf; december 2020)
Videoverslag ITIF-conferentie (YouTube)
Voorstellen voor versterking van praktijkcode desinformatie
De Europese Commissie (EC) heeft richtsnoeren voorgesteld voor de manier waarop de ‘praktijkcode betreffende desinformatie’, de eerste van zijn soort ter wereld, kan worden versterkt om desinformatie doeltreffender te bestrijden. Met de voorstellen wil de Commissie een grotere deelname aan de code bereiken en zorgen dat deze doeltreffender wordt. ALLEA, de European Federation of Academies of Sciences and Humanities, bracht deze maand een discussiestuk uit, ‘Fact or Fake? Tackling Science Disinformation’, over het bestrijden van desinformatie over wetenschappelijke bevindingen.
Persbericht EC
Rapport EC (pdf)
Q&A – EC
Meer informatie
Bericht RTL Nieuws
Nieuwsbericht ALLEA
Publicatie ALLEA (pdf)
Bedrijven en klanten in EU denken verschillend over datagebruik
Volgens welke regels willen bedrijven de gegevens van mensen gebruiken? Een enquête van het Finse innovatiefonds Sitra in vier landen, waaronder Nederland, laat zien dat mensen steeds vaker willen weten welke bedrijven op verantwoorde wijze met gegevens omgaan. De bereidheid van bedrijven om hierop in te spelen neemt echter af.
Nieuwsbericht Sitra
Rapport Sitra (pdf)
Verbetering van de arbeidsomstandigheden met behulp van kunstmatige intelligentie
Een rapport van de beleidsafdeling voor economisch, wetenschappelijk en leefbaarheidsbeleid van de Europese Commissie heeft, op verzoek van het Special Committee on Artificial Intelligence in a Digital Age (AIDA) van het Europees Parlement, een rapport geschreven over het verwachte effect van kunstmatige intelligentie (AI) op banen. Het bespreekt het potentieel van AI om fatsoenlijke banen te creëren en gaat na in hoeverre AI kansen biedt en risico’s inhoudt voor de arbeidsomstandigheden. Het rapport sluit af met aanbevelingen voor actie op EU-niveau.
Rapport AIDA (pdf)
De betekenis van kunstmatige intelligentie voor de financiële sector
De hiervoor genoemde beleidsafdeling voor economisch, wetenschappelijk en leefbaarheidsbeleid van de Europese Commissie heeft ook een rapport geschreven over de transformatie die kunstmatige intelligentie (AI) teweegbrengt in de financiële sector. Tevens komt de vraag aan de orde hoe deze sector kan bijdragen aan de ontwikkelingen van AI-toepassingen. Ook dit rapport doet aanbevelingen voor beleid en regelgeving.
Rapport AIDA (pdf)
Hoelang betalen we nog met de euro zoals we die nu kennen?
De Europese Centrale Bank werkt aan een nieuwe, digitale munt. Daarmee heb je geen biljetten meer en staat je geld niet op een betaalrekening bij een bank, maar is het in handen van de overheid. In een uitzending van Nieuwsuur toonde econoom Mathijs Bouman zich voorzichtig optimistisch over de ‘digitale euro’. Frankrijk en Duitsland willen hiermee “zo snel mogelijk dit jaar” een proefproject lanceren, meldt Business AM. Met de opkomst van digitale munten (cryptocurrencies) worden ook de nadelen ervan steeds duidelijker, zoals het kunnen witwassen van geld of het op de achtergrond verdwijnen van consumentenbelangen. Overal op de wereld denken overheden dan ook na over regulering van deze markt. Een artikel van Finextra geeft een overzicht.
Uitzending Nieuwsuur
Nieuwsbericht Business AM
Artikel Finextra
Onenigheid in Europees Parlement over farmastrategie
De rapporteur van het Europees Parlement (EP) over de nieuwe farmaceutische strategie van de EU dringt erop aan dat bedrijven gedwongen worden meer van hun winst te investeren in r&d. Een aantal leden van de parlementscommissie voor industrie en onderzoek (ITRE) wees het voorstel met kracht af, wat tot een verhit debat leidde.
Nieuwsbericht Science|Business
Pharmaceutical Strategy for Europe – EC (november 2020)
JRC: Nut van slimme specialisatie voor regionale economie moet en kan groter
Het EU-concept van slimme specialisatie heeft de netwerken van actoren op het gebied van regionale innovatiebevordering versterkt en de governance van het innovatiebeleid inclusiever gemaakt. Of het heeft bijgedragen aan economische groei van regio’s is minder duidelijk, aldus een rapport van het JRC. Het EU-cohesiebeleid zou zich sterker moeten richten op verbetering van de governance en versterking van de capaciteit van landen en regio’s om van slimme specialisatie een succes te maken.
Rapport JRC (pdf)
VK: Nieuwe aanpak buitenlandse spionage en IP-diefstal bij universiteiten
De Britse regering heeft een Research Collaboration Advice Team opgericht dat onderzoekers gaat adviseren over het aangaan van internationale samenwerkingsverbanden. Hiermee wil ze de “nationale onderzoeksactiva” beschermen tegen “vijandige actoren” uit China en andere landen.
Nieuwsbericht Science|Business