Landelijk postdocprogramma voor ondernemerschap en valorisatie
Jong talent meer kans geven om als ondernemer wetenschap te beoefenen. Dat is het doel van Faculty of Impact, het landelijke postdocprogramma gericht op ondernemerschap en valorisatie. Jonge talenten krijgen twee jaar de ruimte, kansen en mogelijkheden voor het doorontwikkelen van hun creatieve en baanbrekende wetenschappelijke ideeën. Faculty of Impact is een gezamenlijk initiatief van NWO en de 14 Nederlandse universiteiten. Het werd gepresenteerd op het webevenement Impact 2021. Een verslag hiervan staat op de website van de VSNU.
Nieuwsbericht VSNU
Website Faculty of Impact
Verslag Impact 2021
Eerste Kamer heeft kritiek op wet tegen verengelsing hoger onderwijs
Partijen in de Eerste Kamer hebben een serie vragen gesteld aan minister Ingrid van Engelshoven (OCW) over het wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid, dat de verengelsing van het hoger onderwijs moet tegengaan. Gaat de wetgever hiermee niet op de stoel van instellingen zitten en wordt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs hiermee niet te veel ingeperkt, vraagt de Eerste Kamer zich af.
Nieuwsbericht HOP / Ad Valvas
Nieuwsbericht ScienceGuide
Inspectie: Aantal studenten in hbo zal krimpen, bij universiteiten minder stijgen
In 2019 steeg het aantal studenten in het hbo met 1,7 procent. In het wo was de stijging 2,5 procent. Dat laat de Financiële Staat van het Onderwijs 2019 van de Inspectie van het Onderwijs zien. Over het algemeen verbeterde de financiële situatie van de hogescholen en universiteiten. Voor de komende jaren verwacht de Inspectie een daling van het aantal studenten in het hbo en een lichtere stijging dan tot nu toe in het wo. Het rapport laat ook zien dat instellingen meer geld zijn gaan uitgeven aan personeel.
Rapport Financiële Staat van het Onderwijs 2019 (pdf)
Kamerbrief (pdf)
Nieuwsbericht ScienceGuide
Plan voor Professional Doctorate laat op zich wachten
Het plan voor een promotie-achtig traject aan het hbo, de Professional Doctorate, is nog steeds niet rond. Dat zou de Vereniging Hogescholen in december presenteren. Eén van de struikelblokken betreft mogelijk de promotiebonus: de premie die universiteiten ontvangen voor elke promovendus.
Artikel ScienceGuide
Landelijke website voor programma Erkennen en Waarderen
Het programma Erkennen en Waarderen heeft vanaf nu een centrale website met informatie over het landelijke programma. Het programma is een samenwerking van VSNU, KNAW, NFU, NWO, ZonMW en de Nederlandse universiteiten, gericht op een andere manier van het erkennen en waarderen van wetenschap en wetenschappers. Op de site delen betrokkenen hun ervaringen en meningen in de rubriek ‘stories’. In de rubriek ‘practices’ komen voorbeelden van (deel)projecten van de deelnemende organisaties aan bod, die laten zien wat de stappen zijn in de cultuurverandering binnen hun organisatie.
Nieuwsbericht VSNU
Website Erkennen en Waarderen
Nieuwjaarsartikel EZK: Vaart maken richting een duurzaam verdienvermogen
“We moeten veel meer aandacht besteden aan de verduurzamingsopgave om de Nederlandse economie en het verdienvermogen toekomstbestendig te maken. Investeringen in het kader van economisch herstel na de coronacrisis kunnen een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de economie.” Dit schrijft secretaris-generaal Lidewijde Ongering (EZK) in haar nieuwjaarsartikel in Economisch Statistische Berichten (ESB). Ze doet voorstellen voor nieuw beleid, waarbij langetermijndoelen op het gebied van verduurzaming het uitgangspunt zijn. (Zie ook: Circulaire economie komt niet dichterbij, intensivering van beleid nodig’ enkele berichten hieronder).
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Artikel ESB
Opinie: “Zonder herijking leiderschap loopt transitie naar Open Science vast”
“We moeten anders gaan erkennen en waarderen in de wetenschap, en dat vereist dat er veel meer aandacht en energie gestoken wordt in leiderschap.” Dat betogen Judith de Haan en Marieke Adriaanse (Universiteit Utrecht) in een opiniebijdrage voor ScienceGuide. Volgens hen moet er niet alleen gekeken worden naar welk soort leiderschap nodig is op verschillende niveaus, maar moeten leidinggevenden ook worden aangenomen en opgeleid op een manier die past in een open, inclusieve wetenschap.
Artikel ScienceGuide
Kenniscoalitie: Stabiele groei investeringen in onderzoek en innovatie noodzakelijk
Voor de komende tien jaar stelt de Kenniscoalitie aan het kabinet voor om de investeringen in onderzoek en innovatie jaarlijks te laten groeien met 300 tot 380 miljoen euro. Dit stabiele groeipad is noodzakelijk om in Europa bij te blijven als competitieve kenniseconomie. Landen als Denemarken en Duitsland investeren al jaren fors meer dan Nederland.
Nieuwsbericht Kenniscoalitie / TNO
FME: Steunpakket mist brede investering in innovatie
Het kabinet heeft het steunpakket voor banen en economie fors uitgebreid. Daarvoor heeft ze 7,6 miljard euro uitgetrokken. De verruimingen van het steunpakket gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. Hoewel ondernemersorganisatie FME blij is met het extra geld, mist ze concrete investeringsregelingen om r&d-budgetten te verruimen. “Voor de lange termijn moeten nu écht meer innovatiegelden vrijkomen bij de overheid. Innovatie is namelijk de enige manier om uit deze crisis te komen en is de zuurstof van de Nederlandse economie”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Nieuwsbericht FME
Circulaire economie komt niet dichterbij, intensivering van beleid nodig
Verschillende grondstoffentrends gaan niet de goede kant op. Alhoewel de efficiëntie in het gebruik van grondstoffen is toegenomen, is het totale grondstoffengebruik sinds 2010 nauwelijks veranderd. Voor de Nederlandse consumptie is in de productieketens wereldwijd steeds meer land nodig. Zes van de zeven nationale doelen voor afval worden naar verwachting niet gehaald. En de leveringsrisico’s voor de Nederlandse economie zijn toegenomen, in het bijzonder voor kritieke metalen. Dit concludeert de eerste Integrale Circulaire Economie Rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens het Planbureau moeten de inspanningen voor het circulaire-economiebeleid omhoog. De Reflectiegroep circulaire economie van de SER doet hier, in een brief aan minister Stientje van Veldhoven-van der Meer, aanbevelingen over.
Nieuwsbericht PBL
Rapport PBL (pdf)
Nieuwsbericht SER
Brief Reflectiegroep circulaire economie – SER (pdf)
SCP: Platformwerk biedt flexibiliteit en ruimte, maar ook onrust en onzekerheid
De kansen en risico’s van platformwerk, zoals maaltijden bezorgen, taxiritten aanbieden of online klussen uitvoeren, zijn ongelijk verdeeld. Daarvoor waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Waar de ene groep veel zelfstandig en flexibel kan werken, hebben andere groepen juist een hoge werkdruk en lage verdiensten. Door de coronacrisis kunnen de verschillen nog groter worden, schrijft het Planbureau in de publicatie ‘Platformisering en de kwaliteit van werk’. Universitair docent Jeroen Meijerink (UT) en onafhankelijk platformexpert Martijn Arets deden onderzoek naar platformwerk. Ze constateren dat het sterk lijkt op uitzendwerk, maar in feite nóg flexibeler is. Veel platformwerkers werken vooral aan zeer korte klussen (artikel ZiPconomy).
Nieuwsbericht SCP
Rapport SCP
Nieuwsbericht De Telegraaf
Artikel ZiPconomy
Rekenkamer: Betere kwaliteitscontrole nodig bij algoritmes overheid
Net als bedrijven zet de rijksoverheid steeds vaker algoritmes in om handelingen te automatiseren, problemen op te lossen of voorspellingen te doen. Een verantwoorde ontwikkeling naar complexere geautomatiseerde toepassingen vereist beter overzicht – dat hebben ministers nu niet – en betere kwaliteitscontrole, stelt de Algemene Rekenkamer. Die stelde hiervoor een toetsingskader op, dat ook ethische vragen bevat. Volgens de Rekenkamer verdienen vragen van bezorgde burgers over de toepassing van algoritmes meer aandacht.
Nieuwsbericht Rekenkamer
Toetsingskader algoritmes
Amsterdam publiceert datastrategie
De gemeente Amsterdam heeft richtlijnen geformuleerd, voor de gemeente en voor bedrijven, voor het opslaan en gebruiken van data over de inwoners van de stad. Eén van de initiatieven is de ontwikkeling van een ‘verwijder mijn data’-knop. Daarmee kunnen burgers de gemeente verzoeken hun data te verwijderen als hiervoor geen wettelijke verplichting of noodzaak bestaat. De Datastrategie Amsterdam bevat in totaal 18 acties die een balans moeten brengen tussen belangen van burgers, bedrijven en overheden.
Nieuwsbericht Digitale Overheid
Aankondiging Gemeente Amsterdam
Datastrategie Amsterdam (pdf)
Nieuw Fieldlab gaat elektrificatie industrie Rotterdams havengebied onderzoeken
Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME hebben de krachten gebundeld in het Fieldlab Industrial Electrification, dat op 10 februari gelanceerd wordt. Het fieldlab gaat uitzoeken hoe elektrificatie kan helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. De haven-industriecluster Rotterdam-Moerdijk is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van nationale CO2-uitstoot.
Nieuwsbericht Innovation Quarter
Nederlandse scale-up voor 330 miljoen dollar verkocht aan Amerikaanse concurrent
De Amsterdamse scale-up 3D Hubs, een online marktplaats waar bedrijven via 3D-printen en andere technieken snel en op kleine schaal onderdelen kunnen laten maken, wordt voor een bedrag van 280 miljoen dollar (130 miljoen in contanten en 150 miljoen in aandelen) overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Protolabs. Daar kan nog eens 50 miljoen dollar bijkomen als 3D Hubs de komende twee jaar bepaalde doelstellingen haalt.
Nieuwsbericht Bloovi
Mondiaal centrum voor voedselinnovatie komt naar Nederland
Het Global Coordinating Secretariat (GCS) voor voedselinnovatie van het World Economic Forum (WEF) wordt gevestigd in Wageningen. Dat maakte premier Mark Rutte bekend tijdens de online Davos-bijeenkomst van het WEF. Het GCS maakt onderdeel uit van het WEF-initiatief om innovaties en nieuwe technologieën aan te jagen die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid.
Nieuwsbericht Rijksoverheid