EUA: geen top-down model voor Europese Universiteiten
Op 17 mei 2021 hebben de onderwijsministers van EU-lidstaten Raadsconclusies over het European Universities Initiative aangenomen. Ze zien dat het initiatief zich voorspoedig ontwikkelt, maar voegen er ook een serie doelstellingen aan toe, zoals het ontwikkelen van een voorbeeldfunctie voor de rest van het hoger onderwijs, nauwere banden met het bedrijfsleven en het ondersteunen van capaciteitsopbouw in regio’s. Volgens de EUA loop de Europese Raad te hard van stapel met deze nieuwe wensen, nog voordat het initiatief werkelijk van de grond is gekomen. De EUA vindt dat de Europese Universiteiten meer tijd, ondersteuning en geld moeten krijgen en zich veel meer bottom-up kunnen ontwikkelen. Dat laatste vindt ook de VSNU, die daarvoor echter geen steun krijgt van minister Ingrid van Engelshoven (OCW), aldus een artikel van ScienceGuide. Die vreest voor “een elitaire status voor een selecte groep hogeronderwijsinstellingen”.
Persbericht Europese Raad
Raadsconclusies (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht EUA
Artikel ScienceGuide
Europese Onderzoeksraad en Europese Innovatieraad verstevigen samenwerking
De Europese Onderzoeksraad (European Research Council; ERC) en de Europese Innovatieraad (European Innovation Council; EIC) gaan nauwer samenwerken om het marktpotentieel van grensverleggende onderzoeks- en innovatieprojecten een boost te geven. Programma’s worden nauwer op elkaar afgestemd en er komen meer gezamenlijke thematische workshops.
Gemeenschappelijke verklaring ERC / EIC
Nieuwsbericht Neth-ER
Moet de ERC zich zorgen maken over zijn legitimiteit?
Het percentage gehonoreerde onderzoeksvoorstellen in de laatste ERC-ronde was 8 procent. Een artikel van University World News vraagt zich af of de ERC zo niet ten onder gaat aan zijn eigen succes. Werkt het systeem wel als zelfs niet eens alle hoogst gewaardeerde onderzoeken kunnen worden gehonoreerd? Een artikel van Nature wijst op een ander, misschien nog wel groter, probleem van de toewijzing van ERC-beurzen: vooringenomenheid bij beoordelaars. Dat zou in ieder geval gelden in de life sciences. Door bias zouden bepaalde onderzoeksinstellingen steeds opnieuw winnen. Het artikel van Nature refereert aan de uitkomsten van een preprint-onderzoek dat is gepubliceerd door Researchgate.
Artikel University World News
Artikel Nature
Preprint-onderzoek Researchgate
Bijeenkomst: Octrooien meer inzetten voor valorisatie
De EU beschikt over een netwerk van 300 Patent information centres (PATLIB). Afgelopen week organiseerde PATLIB een (online) jaarbijeenkomst met een deels openbaar programma. Het thema was de gezamenlijk aanpak van transities en economisch herstel door het bevorderen van een kenniscultuur en valorisatie onder alle actoren op het gebied van onderzoek en innovatie. De bijeenkomst was speciaal bedoeld voor professionals die zich bezighouden met octrooi-informatie, technologieoverdracht en de commercialisering van innovatie.
Nieuwsbericht EPO
Programma en presentaties bijeenkomst
Videoverslag openbare deel bijeenkomst (YouTube)
Europese Commissie presenteert strategie voor de ‘blauwe economie’’
De Europese Commissie (EC) heeft een mededeling goedgekeurd over de blauwe economie. Het document bevat een gedetailleerde agenda voor de sector om verder te gaan met de omschakeling van ongecontroleerde economische groei naar duurzame blauwe activiteiten. Onderzoek en innovatie op marien en maritiem gebied worden van essentieel belang geacht voor het verwezenlijken van de ambities. De huidige stand van de blauwe economie wordt beschreven in het ‘2021 EU Blue Economy report’ van het JRC.
Nieuwsbericht EC
Publicatie EC (pdf)
Rapport JRC (pdf)
Mensen en samenlevingen in het tijdperk van kunstmatige intelligentie
De Europese Commissie (EC) heeft een rapport uitgebracht over de langetermijngevolgen die kunstmatige intelligentie (AI) kan hebben op mensen en samenlevingen, meer in het bijzonder op onderwijs, cultuur en creativiteit. Het schetst de tien belangrijkste kwesties en noemt een aantal mogelijke acties die beleidsmakers kunnen ondernemen om ongewenste gevolgen van de opkomst van AI in deze sectoren te voorkomen.
Rapport EC
Digital Skills and Jobs platform gelanceerd
De Europese Commissie (EC) heeft het Digital Skills and Jobs Platform gelanceerd om ondersteuning te bieden aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden onder Europese burgers. Het platform wordt gefinancierd vanuit de Connecting Europe Facility en is samen met het Digital Europe-programma een manier om de doelen van het Europese digitale kompas te halen. Dit houdt onder meer in dat 80 procent van de volwassenen tegen 2030 over digitale basisvaardigheden moet beschikken.
Nieuwsbericht EC
Digital Skills and Jobs Platform
Nieuwsbericht Neth-ER
Europees Parlement steunt meer uitgaven voor groene waterstof
Het Europees Parlement pleit voor een plan om de productie van koolstofvrije waterstof commercieel concurrerend te maken. Daarvoor wordt de komende dertig jaar 470 miljard euro uitgetrokken. Maar er is onenigheid over het gebruik van waterstof uit fossiele brandstoffen om infrastructuur en marktontwikkeling in de tussentijd te bevorderen.
Nieuwsbericht Science|Business
Europees Parlement stemt voor onderzoeksprogramma groene steenkool en staal
Nieuwe wetgeving moet vervuilende industrieën die de hoeksteen van de EU vormen, helpen hun steentje bij te dragen aan het CO2-neutraliteit tegen 2050. Eén van de sectoren is kolen en staal. Een grote meerderheid van de leden van het Europees Parlement (EP) heeft een geamendeerd rechtskader voor het onderzoeksfonds voor kolen en staal van de EU goedgekeurd, waardoor het programma de ontdekking en toepassing van nieuwe technologieën in de staalproductie kan financieren, schone energie in voormalige kolenmijnen kan ontwikkelen, geothermische energie kan exploiteren, batterijen kan verbeteren en kan bijdragen aan onderzoek naar de productie van groene waterstof.
Nieuwsbericht Science|Business
Voorstel Europese Raad (pdf)
Amendement EP
Seminar: De platformeconomie tussen regelgeving en digitale geopolitiek
Het Digital Humanism Initiative (DHI) is een internationaal samenwerkingsverband dat een gemeenschap wil opbouwen van wetenschappers, beleidsmakers en industriële spelers die ervoor willen zorgen dat bij de ontwikkeling van technologie de menselijke belangen centraal blijven staan. Op 18 mei 2021 organiseerde het samenwerkingsverband een online seminar over de ontwikkeling van de platformeconomie in Europa. Naast een aantal meer algemene onderwerpen, kwamen ook meer specifieke kwesties aan bod, zoals gegevensbescherming, het verdienmodel, consumentenbescherming en concurrentievraagstukken. Tot slot werden twee verschillende regelgevingsbenaderingen vergeleken: de toepassing van het voorzorgsbeginsel tegenover een kosten-batenanalyse van de interventie.
Verslag Seminar (YouTube)
Website DHI
“EU heeft chipfabrikant meer dan alleen geld te bieden”
De EU heeft grote chipmakers meer dan alleen miljardensubsidies te bieden als het gaat om het opzetten van een grote halfgeleiderfabriek. Het landenblok herbergt genoeg werknemers, onderzoeksinstituten en bedrijven met waardevolle kennis om grote chipbedrijven uit Azië of de Verenigde Staten te lokken. Dat zei Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) tijdens een bezoek aan chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.
Nieuwsbericht Europa Nu
Duitsland: Mensgerichte aanpak van AI
Sinds dit jaar is in Duitsland vijf miljard euro beschikbaar voor de uitvoering van de nationale AI-strategie, waaronder twee miljard euro voor economische stimulering en een pakket "toekomstige technologieën" dat inspeelt op de pandemie. De omvang van de toegewezen middelen onderstreept het belang dat Duitsland aan AI hecht, aldus een artikel van OECD.AI. De Duitse AI-strategie volgt een holistische benadering bij het nastreven van drie centrale doelstellingen: het veiligstellen van het Duitse concurrentievermogen, het verantwoord ontwikkelen en gebruiken van AI, gericht op het algemeen welzijn, en het ethisch, wettelijk, cultureel en institutioneel verankeren van AI door middel van een brede maatschappelijke dialoog en actieve politieke inspanningen.
Artikel OECD.AI
Frankrijk: Rapport over sterke en zwakke punten in de wetenschap
Frankrijk is nog steeds een "belangrijke Europese wetenschappelijke macht", maar het belang neemt wereldwijd af naarmate de mondiale onderzoeksproductie toeneemt, aldus het rapport ‘l’État de l'Enseignement supérieur, de la Recherche et de l'Innovation en France’. Het rapport schetst enkele van Frankrijks opmerkelijke successen - zijn leidende positie in wiskunde - maar ook zijn zwakke punten, waaronder een gebrek aan financiering voor kunstmatige intelligentie en zijn slechte ranking voor de impact van zijn chemieonderzoek.
Publicatie Franse overheid (F)
Nieuwsbericht Chemistry World