Europese Raad wil bezuinigen op onderzoeks‑ en innovatiebudget
De EU-regeringsleiders willen 316 miljoen euro besparen op het Horizon-budget dat de Europese Commissie (EC) heeft voorgesteld voor 2022. Volgens de ER is deze bezuiniging nodig voor een realistische absorptiecapaciteit van fondsen, al lijkt er eerder sprake te zijn van een te hoge dan te lage absorptiecapaciteit, met slagingspercentages tot slechts 8 procent. De onderzoeks‑ en innovatiewereld en het Europees Parlement reageren teleurgesteld en afwijzend op het Raadsvoorstel.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Neth-ER
Europese Commissie presenteert voorstel EU-breed onderzoeks‑ en innovatiepact
De Europese Commissie (EC) stelt de EU-lidstaten voor om ‘A Pact for Research and Innovation in Europe’ te sluiten. De bedoeling is dat de lidstaten zich binden aan verhoging van hun nationale budgetten voor onderzoek en innovatie tot minimaal 3 procent van het bbp in 2030. Dit zou goed zijn voor de economische positie van de EU en een belangrijke bijdrage leveren aan de totstandkoming van de Europese onderzoeksruimte (ERA). De Europese Onderzoeksraad (ERC) en Science Europe onderschrijven de noodzaak van het voorstel, maar vinden het nog te vrijblijvend. Ze doen aanbevelingen voor verbetering en aanscherping.
Nieuwsbericht EC
Voorstel EC (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht ERC
Statement Science Europe (pdf)
Onderzoeksinfrastructuren zoeken rol in nieuwe Europese onderzoeksruimte
Het delen van kosten en toegang tot grote wetenschappelijke laboratoria was een van de zwaartepunten van eerdere pogingen om een interne EU-markt voor onderzoek te creëren. Nu de ERA een doorstart maakt, worden de laboratoria geplaagd door bezuinigingen en beleidsveranderingen. Een artikel van Science|Business schetst de problemen waarvoor het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) staat.
Nieuwsbericht Science|Business
Meer geld voor onderzoek mogelijk door ruimere vrijstellingen voor staatssteun
De Europese Commissie heeft de langverwachte vrijstellingsregels voor staatssteun voor onderzoek goedgekeurd. De EU-lidstaten kunnen hierdoor gerichte investeringen in r&d doen zonder voorafgaande toetsing en goedkeuring door Brussel. Het gaat vooral om de cofinanciering van projecten die steun krijgen van Horizon Europe, met nationaal geld of geld uit de Europese structuur en herstelfondsen. et gaat vooral
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Neth-ER
Platform Open Research Europe gelanceerd
De Europese Commissie heeft Open Research Europe gelanceerd. Op dit ‘open access’- platform kunnen wetenschappelijke publicaties geplaatst worden die het resultaat zijn van Horizon 2020‑ en binnenkort ook Horizon Europe‑financiering. Het gratis te gebruiken platform biedt ruimte aan publicaties vanuit alle wetenschappelijke disciplines. Het gaat om meerdere wetenschappelijke publicatiesoorten, zoals artikelen, methodes en essays. Open Research Europe is geen repository. Het moet nadrukkelijk gaan om originele publicaties met wetenschappelijke resultaten op basis van genoemde financiering.
Nieuwsbericht Open Access NL
Platform Open Research Europe
ERC roept wetenschappers op mee te denken in Conference on the Future of Europe
De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement proberen sinds mei van dit jaar de Europese burger nauwer te betrekken bij discussies over de toekomst van Europa. Tot teleurstelling van de ERC Scientific Council hebben onderzoek en wetenschap in de zogeheten ‘Conferentie over de toekomst van Europa’ tot nu toe nauwelijks aandacht gekregen. De Raad roept wetenschappers op om zich meer met het proces te gaan bemoeien. Een goede aanleiding daarvoor vormt wellicht de burgertop over de toekomst van Europa die van 14 tot 16 januari 2022 zal plaatsvinden in Maastricht.
Nieuwsbericht ERC
Nieuwsbericht Universiteit Maastricht
Website Conferentie over de toekomst van Europa
Toekomstverkenning voor een uitweg uit de coronacrisis
De Europese Commissie heeft een studie laten uitvoeren naar een uitweg voor de EU uit de COVID-19-crisis. Dat heeft vijf scenario’s opgeleverd voor het tegengaan van breuklijnen in de samenleving, het al dan niet voortzetten van het streven naar een open economie, het ontstaan van een ‘nieuw normaal’, gemiste kansen, en een groenere en rechtvaardiger samenleving. De vijf scenario’s kunnen worden gebruikt om de huidige situatie te beoordelen en om ons voor te bereiden op de toekomst.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC
EU schort Zwitserse toegang tot subsidies drie grootste onderzoeksprogramma’s op
Na weken van onzekerheid is het officieel: onderzoekers in Zwitserland komen niet langer in aanmerking voor financiering door de Europese Onderzoeksraad (ERC), Marie Skłodowska-Curie Acties of de Europese Innovatieraad (EIC). In een artikel van Swissinfo legt Yves Flükiger uit waarom dit zowel voor Zwitserse als EU-universiteiten een slechte zaak is. De Zwitserse overheid heeft maatregelen aangekondigd om het ergste leed voor de Zwitserse onderzoeksgemeenschap te verzachten.
Nieuwsbericht Science|Business
Artikel Swissinfo
Brexit heeft voor universiteiten weinig veranderd in relatie met VK
Het vertrek van het VK uit de EU heeft voor de universiteiten aan beide zijden van de Noordzee weinig veranderd. Het paper ‘Universities after Brexit: An update on EU-UK relations’ van de European University Association (EUA) laat zien dat er maar één groot verschil is ontstaan op het gebied van onderzoek en innovatie: het VK mag niet meedoen aan het programmaonderdeel van de Europese Innovatieraad van waaruit de EU aandelen koopt in bedrijven (het European Innovation Council Fund).
Rapport EUA (pdf)
Nieuwe allianties gaan investeren in microchips en cloud-technologieën
De tekorten aan microchips voor de productie van elektronische goederen in Europa, hebben de EU-lidstaten en industrie samengebracht in een streven naar technologische soevereiniteit. Twee allianties gaan “ambitieuze” routekaarten opstellen voor de ontwikkeling en toepassing van respectievelijk nieuwe gegevensverwerkingstechnologieën en halfgeleiders (1) en industriële data, edge en cloud (2). De Digital & Data Working Group van de Brusselse denktank CEPS heeft nagedacht over wat de EU moet doen om het herstel van de industrie in de EU te bevorderen. Het eindrapport noemt, naast edge‑ en cloudcomputing en industriële datasharing, 5G en AI als terreinen waarop de inspanningen van de EU omhoog zouden moeten. De Europese Investeringsbank (EIB) beschrijft in een rapport op welke terreinen de Europese industrie achterloopt op de Amerikaanse als het gaat om digitalisering, en welke inspanningen de bedrijven en de EU moeten plegen om de achterstand in te halen.
Nieuwsbericht EC
Nieuwsbericht Science|Business
Alliance on Processors and Semiconductor technologies
European Alliance for Industrial Data, Edge and Cloud
Nieuwsbericht CEPS
Rapport CEPS (pdf)
Nieuwsbericht EIB
Rapport EIB
Nationale AI-strategieën en AI-standaardisering in de EU
Twee rapporten van het Joint Research Centre (JRC) geven een beeld van hoe kunstmatige intelligentie (AI) zich ontwikkelt in de EU en gelieerde landen. Een eerste rapport vertelt meer over nationale plannen voor AI. Een tweede rapport geeft een overzicht van de lopende normalisatie-activiteiten op het gebied van AI die worden uitgevoerd door Europese en internationale normalisatie-instellingen. Laatstgenoemd rapport legt ook de relatie van standaardiseringsinitiatieven met de in april voorgestelde Artificial Intelligence Act (AIA) van de Europese Commissie.
Rapport JRC – 1
Rapport JRC – 2
Europese Commissie wil meer vrouwelijke leiders in innovatie-ecosystemen
De Europese Commissie heeft een nieuw initiatief gelanceerd, waarmee ze deeptech start-ups onder leiding van vrouwen extra wil ondersteunen. Women TechEU maakt onderdeel uit van de eerste calls onder de Europese innovatie-ecosystemen in Horizon Europe. De EC stelt er dit jaar in totaal zo’n 90 miljoen euro voor beschikbaar.
Nieuwsbericht EC
Website Women TechEU
Nieuwsbericht Neth-ER
Europese Raad keurt conclusies goed ‘Een wereldwijd verbonden Europa’
De Europese Raad heeft conclusies getrokken uit haar discussie over ‘een wereldwijd verbonden Europa’. Volgens de Raad moet de EU een geostrategische en mondiale aanpak van connectiviteit nastreven om zijn economisch, buitenlands en ontwikkelingsbeleid en zijn veiligheidsbelangen te bevorderen en Europese waarden te promoten. Betere connectiviteit zou aan diversificatie van waardeketens bijdragen, de strategische afhankelijkheid van andere landen verminderen en het concurrentievermogen van de EU en haar partners stimuleren. Volgens een artikel van EurActiv is de stellingname van de Europese Raad een reactie op het Chinese Belt and Road Initiative (BRI). De VS introduceerde daartoe eerder al (in juni) het Build Back Better World (B3W)-partnerschap. Een artikel van MERICS uit juni 2021 beschreef de internationale spanningen rondom het Chinese BRI. In juli maakte MERICS een analyse van de Europese reactie hierop. (Zie ook: ‘China: Techbeleid focust zich op binnen- en buitenlandse macht, tegenactie nodig’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Persmededeling Raad
Rapport Raad (pdf)
Artikel EurActiv
Nieuwsbericht Het Witte Huis (juni 2021)
Artikel MERICS – 1 (juni 2021)
Artikel MERICS – 2 (juli 2021)
ECFR: Nieuwe technologieën nopen EU tot intensiever geopolitiek beleid
De EU en haar lidstaten zouden zich meer met de geopolitieke implicaties en de geopolitieke machtselementen van technologie moeten bezighouden. Dat concludeert een studie van de European Council on Foreign Relations (ECFR). Anders dan voor de technologieën waarvoor de EU tot nu toe een “regelgevende supermacht” blijkt te zijn, is het lang niet zeker dat dit ook gebeurt bij nieuwe technologieën, die nieuwe internationale afhankelijkheden opleveren en mogelijkheden voor buitenlandse inmenging.
Beleidsbrief ECFR
Podcast ECFR
EIB: Meeste EU-landen lopen achter op VS in digitalisering, NL niet
De digitaliseringskloof tussen de VS en de EU is niet veranderd. Dat laat de EIB-index voor bedrijfsdigitalisering 2020/2021 zien. Hoewel acht EU-landen, waaronder Nederland, nu beter presteren dan de VS, loopt de EU als geheel achterop. Met name kleinere bedrijven in de EU hebben tijdens de coronacrisis hun plannen voor digitale transformatie vertraagd, komt naar voren uit de SME Performance Review 2020 / 2021 van de Europese Commissie (EC). Een artikel van de Amerikaanse denktank Brookings laat zien waar Europese bedrijven kansen lieten liggen als het gaat om digitalisering.
Nieuwsbericht EIB
Rapport EIB
Nieuwsbericht EC
Rapport EC
Artikel Brookings
Opinie: “Maak een eind aan ‘trickle-down’ innovatiebeleid”
Het Belgische Europarlementslid Marc Botenga, rapporteur voor de nieuwe farmaceutische strategie van de EU, vindt dat de EU extra voorwaarden moet stellen aan het ondersteunen van publiek-private partnerschappen (ppp). Het zou, volgens hem, niet zo mogen zijn dat private bedrijven met steun van de overheid innovaties ontwikkelen die tot woekerwinsten leiden ten koste van de maatschappij. Een oplossing zou zijn dat ppp-projecten hooguit niet-exclusieve licenties opleveren.
Artikel Science|Business
Opinie: EU-beleid inzake genoombewerking in de landbouwsector moet innovatie mogelijk maken
Op 22 juli 2021 presenteerde Re-Imagine Europa (RIE), samen met ALLEA en EU-SAGE (European Sustainable Agriculture through Genome Editing), twee rapporten over innovatie in de landbouw. De publicaties gaan in op bestaande narratieven over de rol van genoombewerking voor gewasveredeling en de conclusies die het beleid zou moeten trekken. De regulering van genoombewerking in de landbouwsector zou, volgens de drie organisaties, meer innovatie in de landbouwsector mogelijk moeten maken zodat het Europese voedselsysteem duurzamer en veerkrachtiger wordt en tegelijkertijd de gezondheid, het milieu en de biodiversiteit worden beschermd.
Nieuwsbericht ALLEA
Rapport ‘Beyond the Apple of Discord: Existing Narratives and Ways Forward’
Rapport ‘White Paper on the Regulation of Genome Editing in Agriculture’
ENISA: Hackers verschuiven hun aandacht naar toeleveringsketens
Het EU-agentschap voor cyberbeveiliging ENISA waarschuwt dat 66 procent van de aanvallen van hackers zich tegenwoordig richt op computerprogramma’s van leveranciers. Aanvallen op de toeleveringsketen baren cyberbeveiligingsdeskundigen al jaren zorgen, omdat de kettingreactie die door één aanval op één leverancier op gang wordt gebracht, een netwerk van leveranciers in gevaar kan brengen.
Nieuwsbericht ENISA
Rapport ENISA
Duitsland: Duitse toprechter verwerpt Facebook-regels over haatzaaien
De hoogste Duitse rechter, het Bundesgerichtshof, heeft de regels van Facebook voor het modereren van content nietig verklaard. Facebook zou bij het weghalen van racistische posts en het blokkeren van het account van een auteur verzuimd hebben de gebruiker te informeren of een reden op te geven voor het afsluiten.
Nieuwsbericht EurActiv
Nieuwsbericht DW (D)
Frankrijk: Nationaal Plan voor Open Wetenschap geactualiseerd
Frankrijk beschikt sinds 2018 over een Nationaal Plan voor Open Wetenschap. Begin juli verscheen een nieuw plan, met extra maatregelen om de doelen te bereiken in 2030: open access en het delen van onderzoeksdata als standaardpraktijk en Frankrijk als volwaardig participerend onderdeel van de Europese en internationale openwetenschapsdynamiek.
Nieuwsbericht ActuIA
Artikel Comité pour la science ouverte
VK: Nieuwe nationale innovatiestrategie
De Britse regering heeft een nieuwe innovatiestrategie gelanceerd om de wetenschappelijke en onderzoekscapaciteiten te versterken na haar vertrek uit de EU. Opvallend genoeg sluit de strategie naadloos aan op die van de EU, die zich sterk richt op missies en slimme specialisatie. Volgens het plan moet het VK de jaarlijkse overheidsinvesteringen in r&d verhogen tot 22 miljard pond en de totale publieke en particuliere investeringen in r&d tegen 2027 optrekken tot 2,4 procent van het bbp.
Nieuwsbericht Britse overheid
Nieuwsbericht Science|Business