Vergelijkende studie naar aansturing Allianties van Europese Universiteiten
De European University Association (EUA) heeft de eerste briefing gepubliceerd van een nieuwe reeks over het bestuur van universiteiten. De briefing gaat in op de bestuursstructuur van de allianties van Europese Universiteiten, die zijn opgericht in het kader van het European Universities Initiative. Het document vergelijkt de complexe bestuursstructuren en gaat na in hoeverre de allianties ook na de driejarige looptijd in stand kunnen worden gehouden en relevant kunnen blijven.
Aankondiging EUA
Publicatie EUA
EUA: ‘Wederkerige openheid’ als basis voor internationale universitaire samenwerking
Samenwerking met internationale partners is noodzakelijk om wereldwijde uitdagingen aan te pakken. De kenniscapaciteit van de EU moet in dit verband verder worden versterkt, maar ook is behoedzaamheid vereist vanwege risico’s. Volgens een publicatie van de European University Association (EUA) zijn steeds zorgvuldige afwegingen nodig.
Publicatie EUA
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Neth-ER
Modelwet voor secundair gebruik publiek gefinancierd wetenschappelijk onderzoek
LIBER (Association of European Research Libraries) heeft een modelwet gepresenteerd voor secundaire rechten met betrekking tot open access publicaties. Het wetsvoorstel bouwt voort op regelgeving die reeds in een handvol Europese landen bestaat. Het voorziet onder andere in een nul-embargoperiode voor zelfarchivering in openbaar toegankelijke repositories.
Nieuwsbericht LIBER
Wetsvoorstel LIBER
Nieuwsbericht Neth-ER
Europese Innovatie Raad officieel van start
Tijdens een online-evenement heeft de Europese Commissie de European Innovation Council (EIC) gelanceerd. Deze heeft de komende zeven jaar 10 miljard euro te besteden (in huidige prijzen) aan de totstandkoming en marktintroductie van baanbrekende innovaties. De EIC is wereldwijd uniek: hij combineert onderzoek naar opkomende technologieën met een acceleratorprogramma en een speciaal aandelenfonds voor de groei van innovatieve start-ups en mkb-bedrijven.
Persbericht EC
Videoverslag Online evenement (YouTube)
Nieuwsbericht Neth-ER
Webpagina EIC
Opinie: Horizon Europe moet ook technologie-infrastructuur financieren
De EU heeft aanzienlijk geïnvesteerd in infrastructuur voor onderzoek. Nu heeft zij meer en betere technologie-infrastructuur nodig om innovaties op de markt te brengen en op te schalen, aldus sprekers op de jaarconferentie van de European Association of Research and Technology Organisations (EARTO). Voorbeelden zijn testbeds voor nanocomposietmaterialen en 3D-printapparatuur die de industrie kan helpen nieuwe producten en diensten op de markt te brengen.
Artikel Science|Business
Videoverslagen EARTO Jaarconferentie 2021
Workshopverslag ‘Toekomst peer review in wetenschappelijke communicatie’
In november 2020 hebben ALLEA (All European Academies), GYA (The Global Young Academy) en STM (International Association of Scientific, Technical and Medical Publishers) twee workshops georganiseerd over ‘De toekomst van peer review in wetenschappelijke communicatie’. Vorige week verscheen een kort verslag.
Aankondiging ALLEA
Verslag (pdf)
Science|Business Workshopverslagen ‘Onderzoek en innovatie in herstel’
Tijdens de jaarbijeenkomst van het Science|Business Network op 22 en 23 februari jl. vond een reeks online workshops plaats over actuele onderwerpen die verband houden met de start van Horizon Europe. Thema’s waren bijvoorbeeld ‘het opleiden van innovatoren voor het oplossen van mondiale problemen’, ‘de financiering van basis- versus toegepaste onderzoek’ en ‘de mobiliteit van onderzoekstalent in een tijdperk van pandemie’.
Workshopverslagen Science|Business
Zwitserland mag toch meedoen aan EU-kwantumonderzoek, VK en Israël niet
Zwitserland is terug in de plannen van de EU voor kwantumonderzoek, maar het VK en Israël zijn nog steeds uitgesloten. Dat constateert Science|Business op basis van nieuwe uitgelekte documenten over Horizon Europe. Voor ruimteonderzoekprojecten blijven alle drie de landen uitgesloten. De enige niet-EU-landen die met de lidstaten in het ruimteonderzoek mogen samenwerken, zijn IJsland en Noorwegen.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwe adviesdienst voor mkb over intellectueel eigendom
De Europese Commissie (EC) heeft een Horizon Intellectual Property (IP) Scan-dienst in het leven geroepen. Deze op maat gesneden, eerstelijns en gratis IP-ondersteuningsdienst is bedoeld om Europese kleine en middelgrote ondernemingen te helpen IP efficiënt te beheren en te valoriseren in samenwerkingsverbanden voor onderzoek en innovatie.
Nieuwsbericht EC
Adviezen voor het opschalen van co-creatie door overheden
Co-creatie, oftewel het vanaf het begin betrekken van gebruikers bij het ontwerp van de dienstverlening, is onontbeerlijk geworden voor de digitale transformatie van overheidsdiensten. Een beleidsbrief van de denktank The Lisbon Council zet uiteen hoe overheden hierbij te werk moeten gaan, gebruikmakend van service design, proeftuinen en innovatienetwerken.
Beleidsbrief The Lisbon Council (pdf)
Europese Raad geeft groen licht voor programma Digitaal Europa
De Europese Raad heeft ingestemd met het nieuwe EU-programma Digitaal Europa. Dit programma moet de digitale transformatie van de EU een impuls geven, door financiering van de uitrol van geavanceerde technologie op gebieden als kunstmatige intelligentie, supercomputers en cyberbeveiliging. Het programma krijgt een budget van 7,7 miljard euro voor de periode 2021-2027. Het programma moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.
Persbericht Europese Raad
Standpunt Europese Raad (pdf)
Oproep: Onderzoek en innovatie centraal stellen in crisisherstelplannen
De ‘herstel- en veerkrachtfaciliteit’ van de EU is in februari opengesteld. De lidstaten werken nu aan nationale plannen voor de hervormingen en investeringen waaraan zij het geld zullen besteden. Voor zover ze bekend zijn, zien de plannen er over het algemeen goed uit, constateert het Wuppertal Institut für Klima, Umwelt und Energie op basis van de eerste uitkomsten van zijn ‘Green Recovery Tracker’, die het instituut afgelopen week onthulde. Wel zal de uitwerking op het klimaat sterk afhangen van de manier waarop de plannen worden gerealiseerd. Er wordt bovendien te weinig geïnvesteerd in onderzoek en innovatie, constateert een position paper van de European Association of Innovation Consultants (EAIC).
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Wuppertal Institut
Green Recovery Tracker
Nieuwsbericht EAIC
Rapport EAIC (pdf)
“Strategische autonomie voor technologie betekent ook strategisch samenwerken”
Sinds kort streeft de EU naar strategische autonomie op het gebied van technologie en industriële r&d. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de EU alles op die terreinen alleen gaat doen, constateerden de deelnemers aan een Science|Business-conferentie. Het is veel slimmer om strategisch samen te werken met gelijkgezinde landen, zoals Canada. Het hangt allemaal af van wat het onderwerp is en wie de mogelijke samenwerkingspartners zijn.
Artikel Science|Business
Conferentieverslag
Het desinformatie-dilemma: reageren en reguleren zonder democratie te ondermijnen
Sociale media beïnvloeden ons politiek gedrag, onze democratieën en onze wetenschappelijke gemeenschappen, stelt een artikel op het weblog van de European Geosciences Union (EGU). Dat gebeurt op vier manieren: het trekken van aandacht, het uitkiezen welke informatie je te zien krijgt, de wijze waarop keuzes worden voorgelegd en mis‑ en desinformatie. De auteur van de blogpost sprak met de auteurs van het JRC-rapport ‘Technology and Democracy: Understanding the influence of online technologies on political behaviour and decision-making’ (oktober 2020) over de rol die wetenschappers kunnen spelen bij het bestrijden van de problemen. NRC sprak voor de podcast ‘Overleeft democratie de digitale wereld?’ met Marietje Schaake, internationaal beleidsdirecteur van het Cyber Policy Institute van Stanford University. Het Europees Parlement organiseerde op 17 mei het evenement ‘The disinformation dilemma: How to respond and regulate without undermining democracy?’. (Zie ook ‘Moet de overheid een rol spelen bij het terugdringen van bias in algoritmen?’ en: ‘Of kunnen bedrijven kunstmatige intelligentie zelf in goede banen leiden?’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Artikel GeoPolicy
Podcast NRC
Videoverslag evenement EP
Opinie: Politieke tegenstellingen over industriële strategie moeten worden overbrugd
Op 10 maart 2020 presenteerde de Europese Commissie (EC) een industriële strategie voor de EU, om bedrijven te helpen het voortouw te nemen bij de dubbele transitie naar klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap. Door de coronacrisis is van de plannen weinig terecht gekomen. Daarom wordt nu een vernieuwde strategie voorbereid. Een artikel van de denktank European Policy Council (EPC) voorziet stevige discussies over onderwerpen als de financiële prioriteitstelling, staatssteun en de regionale verdeling van middelen. Het schetst ook een uitweg hiervoor.
Artikel EPC
2021 Rolling plan voor ict-normalisatie uitgebracht
Vorige week heeft de Europese Commissie (EC) het voortschrijdend plan voor ict-normalisatie 2021 gepubliceerd. Hierin wordt nagegaan welke rol normen en technische ict-specificaties kunnen spelen bij de verwezenlijking van de EU-beleidsdoelstellingen. In de editie 2021 worden ongeveer 170 acties vastgesteld, gegroepeerd in 37 technologische of toepassingsgebieden onder vier thematische gebieden: key enablers en veiligheid, maatschappelijke uitdagingen, innovatie voor de eengemaakte markt en duurzame groei.
Nieuwsbericht EC
2021 Rolling plan for ICT standardisation (pdf)
Europese Raad keurt EU-strategie voor duurzame chemische stoffen goed
De Europese Raad heeft zijn goedkeuring gehecht aan een nieuwe langetermijnstrategie voor chemische stoffen. De strategie richt zich op het realiseren van een gifvrije omgeving voor mens en milieu, en het versterken van het concurrentievermogen van de Europese chemische industrie. Een belangrijke nieuwigheid in de strategie is de ‘veilig en duurzaam-door-ontwerp’-benadering, waarbij de industrie rekening moet houden met de toxiciteit van chemische stoffen in alle stadia van hun bestaan, van fabricage tot gebruik, recycling en verwijdering. Deze benadering moet niet alleen duurzaamheid, maar ook innovatie versterken.
Persbericht Europese Raad
Conclusies Raad (pdf)
Eerste stappen op weg naar Nieuwe Europese Bauhaus
Het Nieuwe Europese Bauhaus-initiatief richt zich op het ontwerpen en bouwen van een meer aantrekkelijke en duurzame fysieke omgeving, als onderdeel van de multidimensionale overgang van Europa naar klimaatneutraliteit in 2050. Tijdens een online rondetafelbijeenkomst van de European Parliamentary Research Service (EPRS) bespraken beleidsmakers en deskundigen uit de bouwwereld mogelijke ontwikkelingsrichtingen en projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor het Nieuwe Europese Bauhaus.
Verslag bijeenkomst (YouTube)