Science Europe lanceert Strategieplan 2021-2026
Op 17 juni 2021 heeft Science Europe zijn nieuwe Strategieplan 2021-2026 gelanceerd. Het plan zet uiteen hoe de financiers en uitvoerders van onderzoek in de EU de ontwikkeling van het beleid voor de Europese Onderzoeksruimte (ERA) willen aansturen en ondersteunen en een zo sterk mogelijk onderzoeksecosysteem willen opbouwen. Een ondersteunend meerjarenactieplan beschrijft de acties die als leidraad dienen voor de uitvoering van de nieuwe strategie.
Nieuwsbericht Science Europe
Strategieplan Science Europe (pdf)
Meerjarenactieplan Science Europe (pdf)
Artikel Research Professional News
EUA: Internationale onderzoekssamenwerking moet vooral gaan om kenniscreatie
De Europese Vereniging van Universiteiten (EUA) is ingenomen met de aanpak die de Europese Commissie voorstelt voor wereldwijde samenwerking in onderzoek en innovatie, op basis van heldere regels en gemeenschappelijke waarden. Tegelijkertijd benadrukt de vereniging dat universiteiten hierin een cruciale rol spelen en als zodanig moeten worden erkend. De EUA vindt verder dat de EC internationale onderzoekssamenwerking te veel benadert als een instrument van buitenlands beleid, terwijl deze vooral zou moeten gaan over kenniscreatie.
Publicatie EUA (pdf)
Voorstel EC (pdf; mei 2021)
The Guild roept op tot versterking academische vrijheid
The Guild, de vereniging van onderzoeksintensieve universiteiten in de EU, roept de Europese Commissie en andere EU-instellingen op zich sterker te maken voor handhaving van de academische vrijheid. Hiervoor zou onder andere een Europese Ombudspersoon moeten worden aangesteld. Aanleiding voor de oproep is de verdraaiing en ondermijning van wetenschappelijke bevindingen door beïnvloeders, organisaties en platforms.
Nieuwsbericht The Guild
Nieuwsbericht Science|Business
Bericht University World News
Europese Commissie presenteert werkprogramma Horizon Europa
De Europese Commissie (EC) heeft het hoofdwerkprogramma van Horizon Europa voor de periode 2021-2022 goedgekeurd. Hiervoor wordt in totaal 14,7 miljard euro uitgetrokken, speciaal bedoeld om Europese onderzoekers te ondersteunen met beurzen, opleidingen en uitwisselingen. Zo moet een efficiënte Europees innovatie-ecosysteem ontstaan en moeten onderzoeksinfrastructuren van wereldklasse worden opgebouwd, met verbindingen naar de rest van de wereld. Op 22 juni zijn de eerste oproepen opengesteld. Science|Business maakte een samenvatting van het nieuwe werkprogramma.
Nieuwsbericht EC
Nieuwsbericht Science|Business
Programmasamenvatting Science|Business
EU wil nauwere banden met VS en Canada op gebied van onderzoek en onderwijs
De EU gaat zowel met Canada als met de VS praten over nauwere samenwerking op het gebied van onderzoek en onderwijs. Dat is het resultaat van bilaterale gesprekken tussen Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen met de Canadese premier Justin Trudeau en de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de vorige week gehouden G7-top.
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Nieuwsbericht Science|Business – 3
Memoranda of Understanding getekend met elf Europese Partnerschappen
Op de European Research and Innovation (R&I) Days, gisteren en vandaag in Brussel maar vooral online, heeft de Europese Commissie (EC) memoranda van overeenstemming getekend met elf Europese Partnerschappen met de industrie. De partnerschappen gaan investeren in onderzoek en innovatie op het gebied van klimaat en duurzaamheid, om zo van Europa de eerste klimaatneutrale economie te maken en de Europese Green Deal te verwezenlijken.
Ondertekeningsceremonie (YouTube)
Toespraak Eurocommissaris Mariya Gabriel
European R&I Days
Expertgroep dringt aan op versterking ecosystemen in post-pandemische economie
In drie focusdocumenten gaat de Expert group on the economic and societal impact of research and innovation (ESIR) in op de rol van landen, regio’s en steden (1), universiteiten (2) en wereldwijde waardeketens (3) als belangrijke ecosystemen voor innovatie in de postpandemische economie en samenleving. De papers bouwen voort, en vormen een aanvulling op de ESIR-beleidsbrief ‘Transformatie na de COVID: Innovatie mobiliseren voor mensen, planeet en welvaart’ van 25 maart 2021.
Nieuwsbericht EC
Rapport ESIR – 1 (pdf)
Rapport ESIR – 2 (pdf)
Rapport ESIR – 3 (pdf)
Beleidsbrief ESIR (maart 2021)
Europese Commissie wil Chief Epidemiologist benoemen
Op 15 juni heeft de Europese Commissie (EC) een mededeling uitgebracht over de eerste lessen die ze trekt uit het verloop en de bestrijding van de COVID-19-pandemie en hoe ze in de toekomst beter op een dergelijke crisis kan reageren. Eén van de lessen is dat er een Europese Chief Epidemiologist zou moeten komen en een governancestructuur voor het geven van wetenschappelijk advies. Maar er worden nog veel meer lessen getrokken, zoals het voorbereiden van betere pan-Europese samenwerking bij epidemieën en het opzetten van een EU-breed project voor gezondheidsinnovatie.
Persbericht EC
Rapport EC (pdf)
Europese Raad wil niet af van intellectuele-eigendomsrechten coronavaccins
De Europese Raad gaat niet mee in het plan van de Amerikaanse president Joe Biden om de octrooibescherming van COVID-19-vaccins af te schaffen. De Europese ministers van de lidstaten denken dat goede samenwerking tussen alle betrokken publieke en private actoren en het vrijwillig delen van intellectueel eigendom, knowhow en data ook kan leiden tot een snelle toename van de productiecapaciteit en de wereldwijde aanvoer van COVID-19-vaccins. Het intellectuele-eigendomsbeleid achten zij een groot goed voor de bevordering van innovatie en concurrentiekracht. Dat was ook de belangrijkste conclusie van een webinar, vorige week, van de Amerikaanse denktank Hudson Institute. Dat ging over de rol van octrooien bij het creëren van nieuwe producten en diensten, en over het effect van vrijstellingen van intellectueel eigendom op innovatie en economische groei.
Nieuwsbericht Europese Raad
Webinar Hudson Institute (YouTube)
Digital Europe: Internationale gegevensoverdracht kan 2 biljoen euro opleveren
Uit een studie in opdracht van Digital Europe blijkt dat beleidsbeslissingen over internationale gegevensoverdracht tegen 2030 aanzienlijke gevolgen zullen hebben voor de groei en de werkgelegenheid in de Europese economie. Met de juiste beslissingen zou de economie 2 biljoen euro beter af kunnen zijn.
Nieuwsbericht Digital Europe
Rapport Digital Europe
Debat over voorstellen AI-regulering Europese Commissie
De Europese Commissie presenteerde op 21 april een voorstel voor regels voor de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie. De afgelopen twee maanden verschenen allerlei artikelen over de voorstellen, bijvoorbeeld van het Center for Data Innovation, Lawfare en het Institute for Human-Centered AI (HAI) van Stanford University. Het HAI organiseerde vorige week een Amerikaans/Europees online debat over het onderwerp. Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten zich nog over de voorstellen uitspreken.
Artikel Center for Data Innovation
Artikel Lawfare
Artikel HAI
Videoverslag Webinar – HAI (YouTube)
Voorstel EC (pdf; april 2021)
Bijlage Voorstel EC (pdf; april 2021)
Ideeënuitwisseling en discussies over digitalisering en groene groei
In de afgelopen week vonden twee online bijeenkomsten plaats over groene groei en digitale innovatie in de EU: het High-Level Webinar ‘How Data-Driven Innovation Will Help Deliver the European Green Deal’ (14 juni), georganiseerd door de denktank Lisbon Council en de International Data Corporation (IDC Europe), en ‘The Twin Transition: How can Green Growth and Digital Transformation go hand in hand to drive Europe’ (15 juni), georganiseerd door EurActiv.
Videoverslag Lisbon Council / IDC Europe (YouTube)
Videoverslag Euractiv (YouTube)
Bedrijfstransformatie door de coronacrisis: tijdelijke oplossing of nieuwe trend?
De afgelopen 18 maanden hebben veel bedrijven zich gedwongen gezien tot bedrijfstransformatie, of ze dat nu wilden of niet. Een rapport van Raconteur, een bijlage van The Times, onderzoekt of de nieuwe bedrijfsmodellen blijvend of tijdelijk zijn, of er nieuwe managementstructuren zijn ontstaan en of er een verschil is tussen digitalisering en digitale transformatie.
Rapport Raconteur
Europees Parlement: AI-diplomatie moet hoog op de agenda
De manier waarop kunstmatige intelligentie (AI) de wereldpolitiek en het mondiale machtsevenwicht beïnvloedt en de wijze waarop AI kan bijdragen aan een herschikking van de internationale politiek wordt grotendeels genegeerd, aldus een rapport van IPOL, een beleidsafdeling van het Europees Parlement. De EU moet daarop zo snel mogelijk actie ondernemen, zoals de oprichting van een Europese veiligheidscommissie voor AI en van een Europees Onderzoekscentrum op dit gebied, aldus het rapport.
Rapport IPOL (pdf)
EU en VS lanceren gezamenlijke Handels‑ en Technologieraad
Het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Europa heeft enigszins de lucht geklaard in veel (handels)conflicten tussen beide blokken, maar nog lang niet volledig. Daartoe zijn wel stappen gezet. Zo komt er een Europees/Amerikaanse Handels- en Technologieraad, die oplossingen gaat zoeken voor bijvoorbeeld de meningsverschillen over datatransport en de fiscale behandeling van grote techbedrijven. Ook moet de raad met voorstellen komen om ervoor te zorgen dat de EU en de VS mondiaal de normen en standaarden voor technologieën blijven dicteren, zoals op het gebied van kunstmatige intelligentie. Veder komt er een ‘‘high level’ EU-VS-klimaatactiegroep, die samenwerking op het gebied van groene technologie en de uitrol daarvan gaat bevorderen.
Nieuwsbericht EC
EU-US summit statement (pdf)
Nieuwsbericht De Gelderlander
Nieuwsbericht EurActiv
EU-Taxonomie komt geleidelijk tot stand
De Europese Commissie ontwikkelt een gemeenschappelijke groene taal voor economische activiteiten: de EU-Taxonomie. Een van de doelstellingen van de taxonomie is duidelijke definities te geven om greenwashing een halt toe te roepen en toekomstige publieke en private investeringen te richten op economische activiteiten die de milieudoelstellingen van de EU helpen verwezenlijken. Alle grote bedrijven moeten in de toekomst de EU-Taxonomie gebruiken. Rabo Research geeft een update van de laatste ontwikkelingen. Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (EZ) gaat in een Kamerbrief in op nut en noodzaak van de taxonomie.
Artikel Rabobank
Kamerbrief (pdf)
Eurocommissaris Vestager: “Europa moet stoppen met zich fixeren op Silicon Valley”
De EU moet niet proberen Silicon Valley te kopiëren, maar zelf de handen uit de mouwen steken en eigen sterke punten promoten. Dat zegt eurocommissaris Margrete Vestager in een interview met Politico. De strijd om de consumententechnologie is, volgens Vestager, “verloren”, maar dat betekent niet dat er geen kansen overblijven voor de EU. “We zijn bijvoorbeeld wereldleider op het gebied van groene technologie. We moeten strategisch investeren, in sectoren waar we een verschil kunnen maken.”
Artikel Politico
Building Back Better: Nieuwe principes voor de economie na de coronacrisis
Groene groei bestaat niet, constateert een artikel van de Britse denktank Chatham House. Je kunt groeien en tegelijkertijd de CO2-emissie beperken, maar elke groei betekent automatisch extra gebruik van natuurlijke hulpbronnen (de Jevons paradox). Om op een groene manier uit de huidige economische crisis te komen, is daarom een nieuwe benadering van economisch beleid nodig. Dat zou zich, volgens de auteurs, moeten baseren op drie principes: efficiëntie, toereikendheid en rechtvaardigheid, ook in internationaal perspectief.
Artikel Chatham House
Duitsland: Leren van openheid in het internationale wetenschaps- en innovatiebeleid
Wat kan Duitsland leren van het internationale wetenschaps- en innovatiebeleid als het gaat om het bevorderen van openheid? Deze vraag wordt beantwoord in een studie van het forum innOsci, geschreven in opdracht Stifterverband. De studie baseert zich op 88 voorbeelden uit 27 landen. Hieruit zijn 15 best practices geselecteerd die laten zien dat actief beleid voor open wetenschap en open innovatie het hele ecosysteem van wetenschap en innovatie versterkt.
Nieuwbericht innOsci
Rapport innOsci (D; pdf)
VK: Premier Boris Johnson breekt een lans voor de wetenschap
Groot-Brittannië moet weer een supermacht worden in de wetenschap. Dat zegt premier Boris Johnson in een artikel in the Daily Telegraph. “Wij hebben ons te lang half afgesloten van de wetenschap, alsof zij iets intimiderends was en ver van ons leven af stond”, aldus Johnson. Die tijd keert, wat hem betreft, niet terug. “Dit is dus het moment om deze grimmige les van de pandemie te leren: onze dagelijkse afhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek van hoge kwaliteit.” Zijn regering gaat daar de komende jaren steeds meer geld aan uitgeven.
Artikel Daily Telegraph