Eurostat: 22 procent meer r&d‑investeringen door overheden sinds 2010
In 2020 hebben de EU-lidstaten samen 100,8 miljard euro besteed aan r&d, wat overeenkomt met 0,8 procent van het bbp van de EU, blijkt uit gegevens van Eurostat. De r&d-uitgaven per hoofd van de bevolking in 2020 bedroegen 225 euro per persoon, een stijging met 22 procent ten opzichte van 2010. De hoogste uitgaven per hoofd van de bevolking werden in 2020 gedaan in Luxemburg, gevolgd door Denemarken en Duitsland.
Nieuwsbericht Science|Business
“Voorzichtig optimisme” over genderdimensie in Europees r&d
Politiek engagement en blijvende aandacht voor de beleidsuitvoering zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het onderwerp gender consequent wordt geïntegreerd in onderzoek, ontwikkeling en innovatie in Europa. Dat is een van de conclusies van een webinar over dit onderwerp dat Neth-ER en TNO gezamenlijk organiseerden op 2 september 2021.
Verslag Neth-ER
Gezichtsherkenning in de EU regelen
De European Parliamentary Research Service (EPRS) heeft een rapport uitgebracht over gezichtsherkenningstoepassingen en de bezorgdheid die erover bestaat. Het maakt de balans op van het Europese rechtskader, met name de gegevensbescherming en de non-discriminatievoorschriften, onderzoekt het recente voorstel voor een EU-wet inzake kunstmatige intelligentie waarin gezichtsherkenningstechnologieën worden gereguleerd, en beschrijft hoe andere landen omgaan met regelgeving inzake gezichtsherkenning.
Rapport EPRS
Nieuw Europees Bauhaus: Nieuwe acties en financiering
Een jaar na aankondiging, heeft het EC-initiatief Nieuw Europees Bauhaus uiteengezet hoe het gaat zorgen voor een snellere transformatie van met name de bouw- en de textielsector. Die zouden nieuwe wegen moeten zoeken om circulaire en minder koolstofintensieve producten binnen ieders bereik te brengen. In verschillende EU-programma’s wordt in 2021-2022 ongeveer 85 miljoen euro uitgetrokken voor projecten van het Nieuw Europees Bauhaus.
Nieuwsbericht EC
Q&A - EC
Nieuwsbericht Science|Business
Europese Commissie presenteert traject Digital Decade tot 2030
De Europese Commissie heeft een traject voor het digitale decennium voorgesteld, een concreet plan om tegen 2030 de digitale transformatie van onze samenleving en economie tot stand te brengen. Het voorgestelde traject naar het digitale decennium zet de digitale ambities van de EU voor 2030 om in een concreet uitvoeringsmechanisme. De organisatie van grote Europese handelsorganisaties en technologiebedrijven Digital Europe schreef een rapport over het economisch belang van data voor de Europese economie. (Zie ook: ‘Europese Commissie bereidt wet voor om EU sterkere positie te geven op chipsmarkt’, enkele berichten verderop).
Nieuwsbericht EC
Rapport Digital Europe (pdf)
Het belang van juiste cijfers in de wereld van vandaag
Goede statistische gegevens zijn essentieel voor de beleidsvorming, met name wanneer het gaat om prioriteiten stellen, negatieve effecten verzachten en compromissen sluiten. De European Parliamentary Research Service (EPRS) schreef een rapport en organiseerde er een debat over met de VN, Eurostat en Globalstat.
Rapport EPRS (pdf)
Debatverslag (YouTube)
Conferentie over kunstmatige intelligentie: van ambitie naar actie
Op een high-level conferentie over kunstmatige intelligentie (AI) in Slovenië, georganiseerd door de Europese Commissie en het Sloveens voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, ontmoetten deskundigen, beleidsmakers en leden van de Europese en internationale gemeenschap elkaar over de vraag hoe de EU kan uitgroeien tot een wereldwijde hub voor betrouwbare AI.
Agenda (pdf)
Video’s Conferentie (YouTube)
Marktpartijen stellen Strategic Research and Innovation Agenda voor batterijen vast
De partnerschapsraad van Batt4EU, een samenwerkingsverband van bedrijven en de Europese Commissie in Horizon Europe, heeft op zijn eerste bijeenkomst de Batt4EU Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA) vastgesteld. De SRIA beschrijft alle O&I-prioriteiten van de batterijgemeenschap voor de komende jaren.
Nieuwsbericht
Strategie
Europese Commissie bereidt wet voor om EU sterkere positie te geven op chipsmarkt
In haar State of the Union, vorige week woensdag, heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een nieuw instrument aangekondigd om de EU een steviger positie in de mondiale technologische race te geven: de European Chips Act. Deze moet de productie en veilige en stabiele toeleveringsketens van halfgeleiders en onderdelen gaan garanderen. De European Chips Act moet tevens voorkomen dat lidstaten individueel maatregelen treffen om in hun chipsbehoefte te voorzien. Een artikel van Politico beschrijft de huidige problematiek van de chipsproductie en ‑voorziening in de wereld. Een artikel van MERICS gaat dieper in op hoe China hierin staat. Een artikel van het Amerikaanse Kenan Institute of Private Enterprise stelt dat lang niet alleen de bevoorradingsketens van chips onder druk staan.
Bericht EuroNews
Artikel Politico
Artikel MERICS
Artikel Kenan Institute
Technologie en geopolitiek: hoe de EU haar rechten, veiligheid en handel kan versterken
De toekomst van het technologiebeleid in Europa zal worden beïnvloed door groeiend nationalisme en protectionisme, cyber- en nationale veiligheidsdreigingen, en rivaliteit tussen grote mogendheden, denkt het Stanford Cyber Policy Center. Het organiseerde een workshop over hoe de EU en haar bondgenoten kunnen samenwerken om compatibele technologiestandaarden te creëren, veerkrachtigere toeleveringsketens op te bouwen en nieuwe kansen en risico’s van opkomende technologieën aan te pakken. Ook een webinar van de Australian National University (ANU) gaat over de geopolitieke spanningen in de technologiewereld. In een videogesprek georganiseerd door het Asia Society Texas Center vertelt premier Kevin Rudd van Australië meer over de geopolitieke spanningen als gevolg van het Chinese Belt and Road Initiative.
Workshopverslag Stanford Cyber Policy Center (YouTube)
Webinar ANU (YouTube)
Videogesprek Asia Society Texas Center (YouTube)
HERA gaat EU voorbereiden op noodsituaties op gezondheidsgebied
De Europese Commissie (EC) heeft de European Health Emergency preparedness and Response Authority (HERA) opgericht. Deze is bedoeld om noodsituaties op gezondheidsgebied te voorkomen, op te sporen en er snel op te reageren. HERA krijgt duidelijk omschreven onderzoekstaken, waarvoor de EC 30 miljard euro vrijmaakt. Wanneer zich een noodsituatie voordoet, moet HERA zorgen voor de ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen, vaccins en andere medische voorzieningen. Hieraan ontbrak het in de eerste fase van de reactie op het coronavirus. Een artikel van The Atlantic pleit meer in het algemeen voor nauwere internationale samenwerking als het gaat om de voorbereiding op gezondheidscrises, “in een wereld die wordt geteisterd door nationalisme en rivaliteit”. Het Institute of International and European Affairs (IIEA) organiseerde een gesprek met de Vlaamse professor Peter Piot over de rol van onderzoek en innovatie in een tijdperk van pandemieën.
Nieuwsbericht EC
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht UEMO
Nieuwsbericht Neth-ER
Artikel The Atlantic
Videogesprek IIEA
Groupe d’Etudes Géopolitique: Hoe smeden we de economie van morgen?
De wereldeconomie staat voor tal van uitdagingen die brede en diepe veranderingen zullen veroorzaken, constateert de Franse Groupe d’Etudes Géopolitique. “Meer dan ooit is het nodig dat Frankrijk en Europa als geheel talrijke hervormingen tot stand brengen om de economie van morgen op te bouwen.” Een rapport van de groep, waarvan afgelopen week de samenvatting verscheen in zes talen, bespreekt welke maatregelen nodig zijn voor de aanpak van de klimaatverandering, economische ongelijkheid en onzekerheid, en demografische veranderingen (m.n. de vergrijzing).
Engelstalige samenvatting
Duitsland: Hoe gaat het land de digitale achterstand inhalen na de verkiezingen?
Duitsland loopt achter op andere landen als het gaat om digitalisering en snel internet, aldus een artikel van DW (voorheen Die Welle). Aan de vooravond van de landelijke verkiezingen vraagt het zich af hoe de verschillende politieke partijen in Duitsland hiernaar kijken en wat we na de verkiezingen kunnen verwachten. Het zet dit af tegen de maatregelen die eigenlijk nodig zouden zijn.
Artikel DW