Coronacrisis bedreigt financiering van universiteiten maar biedt ook mogelijkheden
Hoewel er zorgen zijn over de financiering van het hoger onderwijs en onderzoek in de wereld, zijn er ook hoopvolle tekenen. De vice-rectores magnifici uit Australië, Hong Kong toonden zich op het International Higher Education Forum 2021 (IHEF 2021) in ieder geval optimistisch over de toekomst, aldus University World News. Door de crisis zullen universiteiten, volgens de betrokkenen, een nieuw doelbewustzijn ontwikkelen en daardoor beter beseffen hoe belangrijk meer internationale samenwerking is. Er liggen wel geopolitieke spanningen op de loer.
Bericht University World News
Aziatische steden winnen aan invloed als wetenschaps- en innovatiecentra
Een gezamenlijk rapport van Shanghai R&D Public Service Platforms en Elsevier laat zien dat Aziatische steden hun innovatieve en economische voetafdruk vergroten. De Europese en Noord-Amerikaanse tegenhangers van deze centra blijven echter nog steeds de machtscentra van wetenschap en innovatie. Het rapport ‘Data and Insights on International Science, Technology, and Innovation - Comparative Research Report of 20 Global Cities’ belicht ook het steeds diversere landschap van Aziatische steden buiten de machtscentra Tokio, Peking en Sjanghai.
Persbericht Elsevier
Rapport
Opinie: Wereldranglijst THE bevat ten onrechte universiteiten uit totalitaire systemen
De laatste Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 bevatte weinig verrassingen toen ze in september werd vrijgegeven. De gebruikelijke deelnemers voerden de ranglijst aan. Op de lijst staan echter ook universiteiten uit totalitaire landen, met name China en Singapore, waar de academische vrijheid te wensen overlaat. Die horen dus helemaal niet thuis op een universitaire ranglijst, betoogt een artikel van University World News.
Artikel University World News
Wat is de toekomst van kunstmatige intelligentie?
Wat is kunstmatige intelligentie, hoe gaat het ons leven veranderen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat AI vooral positieve, gewenste effecten heeft? Die vragen staan centraal in een podcast van de University of Cambridge. Aan bod komen onder andere de culturele gevolgen van AI, de gevolgen van AI voor democratische besluitvorming, toekomstvoorspellingen met AI en het belang van een internationaal AI-reguleringssysteem. Een artikel van AI Daily schetst waarvoor AI nu al in de praktijk wordt gebruikt. Een artikel van Silicon Angle denkt dat we nog maar aan het begin staan van de ontwikkeling van AI.
Aankondiging University of Cambridge
Artikel AI Daily
Kunstmatige intelligentie kan niet zonder ethiek
Kunstmatige intelligentie (AI) “is een instrument, net als alle andere. Je kunt er schade mee aanrichten en je kunt er prachtige dingen mee doen”, aldus een artikel van AI-specialist Sean Lang op LinkedIn. Het is dus zaak om positieve ontwikkelingen te bevorderen en negatieve ontwikkelingen te voorkomen of af te remmen. Het artikel gaat dieper in op de noodzakelijke ESG-benadering (environment, society and governance) van AI. Op 15 april organiseerden organisaties uit Singapore en Nederland een webinar over ethiek en AI. De organisatie All Tech Is Human publiceerde onlangs het rapport ‘The Business Case For AI Ethics: Moving From Theory To Action’. Een artikel van MIT Technology Review beschrijft het taalgebruik van de grote technologiebedrijven om onder ethische richtlijnen voor AI uit te komen (‘50-ish words you can use to show that you care without incriminating yourself’).
Artikel LinkedIn
Verslag Webinar ‘AI and Ethics: The Key to a Successful Human-AI Relation’ (YouTube)
Rapport All Tech Is Human
Artikel MIT Technology Review
Nederland en elf andere landen geven meer belastingprikkels voor r&d
Twaalf landen zijn, als reactie op de coronacrisis, genereuzer geworden met het stimuleren van bedrijfs-r&d via belastingprikkels. Dat laten de nieuwste ‘R&D tax incentive country profiles’ van de OESO zien. Nederland is een van die landen.
Aankondiging OESO
Profiel Nederland (pdf)
Opinie: EU zou Amerikaanse voorstellen belasting digitale diensten moeten steunen
De 37 lidstaten van de OESO onderhandelen al enkele jaren over fiscale belasting van digitale diensten. Nu de VS, onder leiding van president Joe Biden, met nieuwe voorstellen komt die grotendeels tegemoetkomen aan de wensen van de meeste OESO-landen, zou de EU deze volop moeten ondersteunen, meet een artikel van het Centre for European Reform (CER). De EU moet dan wel haar eigen voorstellen intrekken.
Artikel CER
Rapport CER
Canada: Meer ideeën voor en over het innovatiebeleid
Het Innovation Policy Lab van de Munk School of Global Affairs and Public Policy aan de University of Toronto geeft elk kwartaal een nieuwsbrief uit over innovatiebeleid. Deze is sterk gericht op Canada, maar er staan ook veel (verwijzingen naar) interessante artikelen in die relevant zijn voor Europa. Die gaan dit keer bijvoorbeeld over innovatiebeleid voor digitalisering en klimaat, de noodzaak van versterking van de platformeconomie en waarom het nodig is meer steun te geven aan scale-ups.
Nieuwsbrief Innovation Policy Lab
VS: Het sturen van de toekomst van universiteiten vanuit een opensysteembenadering
Universiteiten zijn sterk aan het veranderen onder invloed van internationale concurrentie, overheidssturing, technologische innovaties en sociale bewegingen. Op een webinar van het UC Berkeley Center for Studies in Higher Education spraken deskundigen over opensysteembenaderingen voor het sturen van de toekomst van universiteiten.
Verslag Webinar (YouTube)
VS: National Academies willen een proefinstallatie voor kernfusie
De Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine gaven in 2019 het ‘Final Report of the Committee on a Strategic Plan for US Burning Plasma Research’ uit. Vorige week verscheen een tweede studie, ‘Bringing Fusion to the US Grid’, dat gaat over de specifieke eisen waaraan een proefinstallatie zou moeten voldoen. Het is, volgens de National Academies, nu aan de overheid om stappen te zetten richting realisatie van kernfusie.
Nieuwsbericht National Academies
Rapport ‘Bringing Fusion to the US Grid’ (2021)
Rapport ‘Burning Plasma Research’ (2019)
VS: Stappen nodig om weer innovatiewereldleider te worden, zegt ITIF
De financiering van r&d aan universiteiten in de VS blijft dalen ten opzichte van andere OESO-landen. Tegelijkertijd daalt het land op internationale innovatieranglijsten. Om weer een internationale leider te worden, moet de overheid 90 miljard dollar per jaar extra gaan investeren in r&d aan universiteiten, en een Nationale Strategie voor Geavanceerde Technologie opzetten. Beide rapporten vormen een uitwerking van de plannen van de Amerikaanse regering en het Congres om wetenschap, technologie en innovatie te bevorderen. Intussen is het tweepartijenvoorstel van het Congres voor een Endless Frontier Act op problemen gestuit. Dit wetsvoorstel voorziet in een investering van 100 miljard dollar in de National Science Foundation voor de komende vijf jaar. Verschillende Congresleden willen veranderingen aanbrengen in de uitvoering van de plannen.
Rapport ‘University R&D Funding’ – ITIF
Rapport ‘Ensuring America’s Advanced Technology Preeminence’ – ITIF
Nieuwsbericht AIP
VS: Adviezen van McKinsey voor versterking van maakindustrie
De COVID-19-pandemie heeft veel duidelijk gemaakt over het belang van de maakindustrie voor de gezondheid, de veiligheid, de nationale veiligheid en de continuïteit van tal van bedrijfstakken. Zij heeft ook aan het licht gebracht hoe gevoelig de industrie is voor schokken en verstoringen in mondiale toeleveringsketens. Een discussiestuk van McKinsey stelt dat de VS deze ontwikkelingen kan aangrijpen om de eigen productiesector concurrerender te maken. Uitgaande van een lijst van 30 deelsectoren, identificeert McKinsey er 16 die, vooral door innovatie, de productiviteit, de economische groei en de veerkracht kunnen bevorderen.
Artikel McKinsey
Rapport McKinsey
VS: Overleg en sturing nodig bij aanpassen arbeidsmarkt aan moderne economie
De snelle opkomst van geavanceerde automatiseringstechnologieën dreigt de arbeidsmarkt te ontwrichten. Een artikel van de denktank Brookings constateert dat opleidingsinitiatieven in de particuliere sector in de VS als paddenstoelen uit de grond schieten, waardoor een lappendeken van opleidings‑ en van certificeringsprogramma’s ontstaat. Er zou meer afstemming moeten komen, vooral ook met het reguliere openbare onderwijs. Dit zou er teven toe moeten leiden dat maatschappelijke ongelijkheid en ongewenste verschillen in arbeidsmarktmobiliteit worden bestreden.
Artikel Brookings
VS: Grootste bedreigingen voor veiligheid zijn het moeilijkst te definiëren
In een briefing voor de Senaat waarschuwden de hoofden van de belangrijkste inlichtingendiensten in de VS voor gevaren die geen gemakkelijke oplossingen bieden: cyberveiligheid en offensieve vormen van hacking. Met name Rusland en China dreigen de veiligheid van de infrastructuur van de VS dreigt te ondermijnen. Eenvoudige oplossingen voor dit probleem zijn er niet.
Artikel Wired