Portugese voorzitterschap wil Europese onderzoeksruimte versterken
De Portugese minister van Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs, Manuel Heitor, maakt versterking van de Europese Onderzoeksruimte (ERA) tot een prioriteit voor de komende zes maanden. Volgens hem ligt de sleutel bij het integreren van de verschillende Europese, nationale en particuliere financieringsstromen, waaronder Horizon Europe, het Europees Herstelfonds, het EU-cohesiegeld en de nationale r&d-financiering. De vicevoorzitters van de universiteiten die lid zijn van The Guild zien nog andere belangrijke onderwerpen voor de ERA, zoals ‘anders beoordelen’ (zie bericht hierna) en het uitbouwen van de samenwerking van universiteiten met overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Coimbra Group: Nieuw uitwisselingsprogramma met VK nodig
Als alternatief voor Erasmus+, waaraan het VK sinds 1 januari niet meer meedoet, moet er een nieuwe regeling komen voor de uitwisseling van EU-studenten en ‑personeel met Britse universiteiten. Hiervoor pleit de Coimbra Group, een Europese vereniging van algemene universiteiten. Het VK is al bezig met een alternatief voor Erasmus+, dat zich alleen richt op “uitgaande” studentenmobiliteit.
Nieuwsbericht Coimbra Group
Nieuwsbericht Science|Business
Leden Europees Parlement: Horizon Europe ook richten op kolen en staal
Ooit begon de EU als een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Nu is daarvan niet veel meer terug te zien. In het licht van het Europese streven naar het terugdringen van broeikasgasemissies, zou er weer volop aandacht moeten zijn voor deze sectoren, menen leden van het Europees Parlement, zeker in het onderzoek. “Onderzoeksprojecten zouden kunnen bijdragen aan een leidende rol van de EU als toonaangevende leverancier van koolstofarme producten, diensten en geavanceerde technologieën.”
Nieuwsbericht Science|Business
Europese Commissie werkt aan nieuwe indicatoren voor industriële strategie
De Europese Commissie (EC) werkt aan een nieuwe reeks kernprestatie-indicatoren (KPI’s) voor het meten van de effecten van de in maart verwachte actualisering van de Europese industriële strategie. Volgens eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) zal de strategie zich blijven richten op een groene, digitale en veerkrachtige toekomst. Ze moet echter ook worden afgestemd op de lessen van de coronapandemie, zoals de noodzaak om onze economische en geopolitieke afhankelijkheid op een aantal gebieden, waaronder farmaceutische ingrediënten, batterijen en grondstoffen, te verminderen. En daar horen nieuwe KPI’s bij, met name voor aanpassingsvermogen en veerkracht van de industrie.
Nieuwsbericht Euractiv
Maatschappelijk organisaties bepleiten grenzen aan kunstmatige intelligentie
Meer dan zestig maatschappelijke organisaties uit de EU hebben een open brief geschreven aan de Europese Commissie waarin ze hun zorgen uiten over de dreiging die uitgaat van een aantal AI-toepassingen. Ze doelen onder meer op gezichtsherkenning op openbare plaatsen, AI voor grensbewaking en migratiecontrole (bijvoorbeeld met leugendetectors) en het gebruik van AI voor automatische sociale profilering. Die toepassingen zouden verboden of wettelijk beperkt moeten worden. In de VPRO-podcastserie De slag om het internet komen de gevaren van AI geregeld aan de orde, bijvoorbeeld in het gesprek met AWTI-raadslid Marleen Stikker van 7 januari jl. Ook kwantumtechnologie roept ethische en juridische vragen op. Een artikel van platform VerderDenken.nl van het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO) van de Radboud Universiteit Nijmegen gaat daar dieper op in. Een artikel van de Britse denktank Nesta stelt dat AI, of nauwer geformuleerd ML: (Machine Learning), mits ethisch gebruikt, wel grote bijdragen kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Daar geeft het verschillende voorbeelden van. Een artikel van een internationale groep wetenschappers, gepubliceerd in het Journal of Artificial Intelligence Research, beschrijft dat de ontwikkeling van AI slecht afloopt voor de wereld, omdat er onvermijdelijk systemen zullen ontstaan waarover mensen geen controle meer hebben. Een artikel van Entrepreneur Europe geeft de hoofdlijnen van dit onderzoek.
Nieuwsbericht EDRI
Nieuwsbericht Global Info
Open brief (pdf)
Podcastserie VPRO
Artikel VerderDenken
Artikel Nesta
Artikel Journal of Artificial Intelligence Research
Artikel Entrepreneur Europe
Gids voor het opzetten van netwerken voor het delen van data
Het is een uitdaging waar veel overheden, organisaties en bedrijven voor staan: het opzetten van een netwerk voor het delen van data. Als hulpmiddel hierbij heeft het Finse innovatiefonds Sitra een handleiding gemaakt dat de juridische, zakelijke, technische en administratieve principes en ethische richtlijnen beschrijft voor het onderling delen van gegevens.
Nieuwsbericht Sitra
Rapport Sitra (pdf)
Designfase ‘Nieuw Europees Bauhaus’ van start
Na een kennismakingsfase, is de designfase van het Nieuw Europees Bauhaus-initiatief van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen van start gegaan. Het project richt zich op het combineren van design, duurzaamheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en investeringen in nieuwe oplossingen voor huisvestingsproblemen. Op die manier moet het project ook bijdragen aan het halen van de doelen van de European Green Deal.
Nieuwsbericht EC
Introductiefilmpje YouTube
Website New European Bauhaus
EU wil grote stappen zetten in mondiale ruimtevaartrace
Op de 3de Europese ruimtevaartconferentie zette Eurocommissaris Thierry Breton de grote lijnen uiteen van het nieuwe Europese ruimtevaartbeleid. Als eerste nieuwe stap wil hij een satellietsysteem opzetten voor het waarnemen van klimaatveranderingen. Nog deze maand maakt de Europese Commissie bekend welke bedrijven daaraan gaan meewerken. Hoge Vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell wees in zijn toespraak op het belang van het Europese ruimtevaartprogramma voor de strategische autonomie van de EU. Over dat laatste onderwerp publiceerde beleidsafdeling van het DG Buitenlands Beleid in december nog een analyse. De Europese Investeringsbank (EIB) ondersteunt de ruimtevaartplannen van de EU, meldt New Europe. Een artikel van Politico legt uit waarom de EU de concurrentie met de VS op het gebied van ruimtevaart nog niet zo makkelijk zal winnen.
Toespraak Breton
Nieuwsbericht EEAS
Rapport DG Buitenlands Beleid (pdf; december 2020)
Nieuwsbericht DW
Nieuwsbericht New Europe
Artikel Politico
Hoe herstellen we van de coronacrisis?
De Europese Commissie houdt op een speciale webpagina de rapporten bij die denktanks uit de hele wereld, maar vooral uit Europa, publiceren over het herstel uit de coronacrisis. Er staan inmiddels vele tientallen rapporten op de lijst, met een korte beschrijving van hun inhoud. De invalshoeken zijn divers. De International Science Council (ISC) organiseerde op 12 januari een webinar ‘Rethinking Economics in the Light of COVID and Future Crises’. Deelnemers aan de discussie waren topwetenschappers uit de hele wereld, waaronder Wendy Carlin (University College London), David Kaplan (University of Columbia LA) en Luc Soete (Universiteit Maastricht). Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER) bracht deze week een studie uit naar de historische achtergrond van crisis-innovatiebeleid. Een rapport van het Economics Observatory zet uiteen hoe de coronacrisis de adoptie van nieuwe technologieën door bedrijven heeft veranderd.
Webpagina Denktank-rapporten
Videoverslag webinar ISC (YouTube)
Rapport NBER (pdf)
Rapport Economics Observatory
Bertelsmann Stiftung: EU laat kansen van start-upsector liggen
Nu de mondiale wedloop om de technologische dominantie en de digitale soevereiniteit toeneemt, moet de EU meer doen om haar starterssector te versterken, aldus een rapport van de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung. En dat moet ze vooral doen in het sociaal en ecologisch domein, want daar ligt de sterke kracht van Europa. Het is aan de EU om die kracht te kanaliseren en stimuleren.
Artikel Bertelsmann Stiftung
Publicatie Bertelsmann Stiftung (pdf)
Duitsland: Drie grote waterstof-onderzoeksprojecten krijgen 700 miljoen euro
Om uitwerking te geven aan de Nationale waterstofstrategie, heeft het Duitse ministerie van Onderzoek (BMBF) 700 miljoen euro toegewezen aan drie grote waterstofprojecten: H2Giga, TransHyDE en H2Mare. Het geld komt uit het Duitse Herstelprogramma voor de coronacrisis. De projecten richten zich op de ontwikkeling van electrolysers, waterstoftransport en de offshore productie van waterstof.
Persbericht en meer informatie BMBF (D)
Website Wasserstoff-Leitprojekten (D)
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Innovatie Attaché Netwerk Duitsland & Zwitserland
Duitsland: Hoogste robotdichtheid van Europa maar gebruik neemt niet sterk toe
Nergens in Europa worden zoveel robots ingezet als in Duitsland. Maar de inzet verschilt sterk per sector en stijgt bovendien maar langzaam, en eigenlijk vooral bij bedrijven die nog niet eerder robots hebben aangeschaft. Dat constateert een onderzoek dat wordt beschreven op de website van VOX-CEPR. Factoren die van invloed zijn op de beslissing van een fabriek om robots in te zetten zijn onder andere de fabrieksgrootte, de benodigde vaardigheden in relatie tot de beschikbare vaardigheden en de arbeidskosten.
Artikel VOX-CEPR
VK: Advies over partnerschap voor groen herstel tussen bedrijfsleven en overheid
Een speciaal benoemde Green Innovation Policy Commission (GIPC) heeft vorige week zijn eindrapport opgeleverd. De commissie constateert dat zowel de overheid als het bedrijfsleven meer moeten doen om de kansen van een koolstofarme economie, en daarmee van economisch herstel, te benutten. Dat zou bij voorkeur moeten gebeuren in de vorm van een partnerschap, waarin beide partijen elkaar informeren, inspireren en motiveren tot actie.
Nieuwsbericht UCL
Eindrapport (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Videoverslag Aanbieding Eindrapport (YouTube)
Zwitserland: Nog steeds geen formeel akkoord met EU over deelname Horizon Europe
Nu de Zwitsers in een referendum hebben besloten dat er geen beperking van het vrije verkeer van burgers uit eigen land en de EU komt, ligt de weg open voor volledige toegang van Zwitserland tot Horizon Europe. Maar formeel zijn de onderhandelingen nog steeds niet afgerond. Zwitserse onderzoekers willen snel duidelijkheid.
Nieuwsbericht Science|Business