Nieuw wetgevingskader voor Horizon Europe
De Raad van de Europese Unie (Raad) en het Europees Parlement (EP) zijn het eens geworden over een reeks wetteksten ter aanvulling van het rechtskader voor Horizon Europe, het nieuwe EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Het gaat om het uitvoeringsprogramma van Horizon Europe, een verordening ten behoeve van de voortzetting van het Euratom-programma, wijzigingen in de verordening van het EIT en de strategische innovatieagenda van het EIT. Science|Business blikt met president Jean-Pierre Bourguignon van de Europese Onderzoeksraad (ERC) terug op wat er in de afgelopen jaren is gebeurd en kijkt vooruit naar de uitdagingen waarvoor het Europese onderzoek nu staat.
Nieuwsbericht Raad
Nieuwsbericht EP
Nieuwsbericht Science|Business
Besluit Specifieke programma tot uitvoering van Horizon Europa
Verordening Euratomprogramma
Verordening Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) (pdf)
Besluit Strategische innovatieagenda (SIA) – EIT (pdf)
Artikel Science|Business
Europees Parlement stemt in met onderzoeksprogramma’s defensie en ruimtevaart
Het Europees Parlement heeft, na verhit debat, ingestemd met de totstandkoming van een Europees defensiefonds van 7,9 miljard euro. Het is het eerste speciale programma van de EU voor militair onderzoek. De definitieve begroting is 5 miljard euro lager dan oorspronkelijk gepland. Het Parlement stemde ook in met een EU-ruimtevaartprogramma van 15 miljard euro, dat van Europa een wereldleider in de ruimtevaart moet maken.
Nieuwsbericht ScienceGuide – 1
Nieuwsbericht ScienceGuide – 2
Universiteiten willen aanpassingen Europees onderzoekspact
Drie grote Europese koepels van universiteiten (CESAER, LERU en The Guild) zijn bezorgd over het nieuwe Europese Pact voor onderzoek en innovatie. Dat spoort EU-landen aan tot gemeenschappelijke doelstellingen, waaronder academische vrijheid en open access. De koepels vinden de conceptteksten te zwak en niet ambitieus. Ook willen ze meer input van de onderzoeksgemeenschap terugzien. De vereniging van technologie-organisaties (EARTO) zet in een paper uiteen waarom het Pact meer erkenning moet geven aan technologie-infrastructuren.
Bericht Research Professional News
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht CESAER / LERU
Nieuwsbericht The Guild
Paper EARTO (pdf)
Website Pact for research & innovation in Europe
LERU: Het concept van ‘Europese Universiteiten’ moet nu inhoud krijgen
Het ‘Europees Universitair Initiatief’ van de Franse president Emmanuel Macron is een potentiële gamechanger voor het hoger onderwijs in Europa. Maar om het potentieel ten volle te benutten en de inspanningen die de universiteiten en de allianties tot nu toe hebben geleverd de moeite waard te maken, zijn meer tijd, steun en financiering nodig. Dat stelt LERU, de League of European Research Universities, in een verklaring.
Verklaring LERU
Debat: Wat is goede wetenschap aan universiteiten?
Hoe kan het hoger onderwijs voldoen aan de snel veranderende eisen die technologische en maatschappelijke ontwikkelingen stellen? Die vraag stond centraal op een online discussiebijeenkomst van de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH Aachen University) onder de titel ‘The New Fiction of a Good Science – in Need of a Paradigm Shift?!’. Met een inleiding van bondskanselier Angela Merkel.
Nieuwsbericht RWTH
Programma
Webinarverslag (YouTube)
Onderzoek: meer juridische ruimte nodig voor genetische technologie
De Europese Commissie (EC) heeft een studie gepubliceerd over genoomtechnologie in relatie tot het Europese recht. Het rapport adviseert de EU-wetgeving aan te passen om het gebruik van gerichte gen-editing in gewassen mogelijk te maken en zo een groter aandeel in deze markt te krijgen. Genetische en landbouwonderzoekers zijn verheugd over de uitkomsten van de studie.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuw netwerk gaat ‘exposoom’ bestuderen
De wetenschappelijke gemeenschap heeft het steeds vaker over de noodzaak om het zogenaamde exposoom (de som van alle milieufactoren waaraan wij worden blootgesteld) met dezelfde aandacht te bestuderen als het menselijk genoom tot nu toe is bestudeerd. Een nieuw Europees wetenschappelijk netwerk wil een antwoord bieden op deze multidisciplinaire uitdaging.
Artikel European Science Media Hub
Braindrain in Europa, wetenschappers hebben te weinig carrièreperspectief
Europa wordt als regio steeds minder interessant voor wetenschappers. Er is weinig carrièreperspectief, de salarissen blijven achter, en na de brexit is de reputatie van de universiteiten minder geworden. Dit blijkt uit een meta-synthese van wetenschappelijke publicaties over academische mobiliteit in Europa, uitgevoerd door Jawaria Khan van de Universiteit van Helsinki. Het fenomeen treft niet alleen individuele landen, ook Europa als geheel heeft last van een braindrain. Dit komt vooral doordat onderzoekers de omstandigheden elders aantrekkelijker vinden.
Nieuwsbericht ScienceGuide
Wetenschappelijk artikel Khan
Bruegel: Nader onderzoek nodig naar effecten onderzoeks‑ en innovatiebeleid
Een studie van de Europese denktank Bruegel laat zien dat subsidies en belastingkredieten voor onderzoek en innovatie positieve effecten kunnen hebben wat betreft het stimuleren van investeringen in innovatie (O&I). Wat het effect van O&I-maatregelen van de overheid op de groei van het bbp en de werkgelegenheid in de gehele economie betreft, voorspellen de beschikbare toegepaste macromodellen positieve effecten op de lange termijn. Op de vraag of O&I-beleid de groei kan aanzwengelen, kan het antwoord in dit stadium slechts een voorzichtig “ja” luiden. Nader onderzoek is nodig, aldus Bruegel. Een onderzoek van EISMEA, in opdracht van de Europese Commissie, beschrijft welke factoren innovatie hinderen bij Europese mkb-bedrijven, welke steun deze bedrijven zouden willen krijgen en hebben gekregen van de overheid en of de steun de laatste tien jaar is verbeterd. De antwoorden verschillen sterk per sector en voor de bedrijfsomvang, maar in het algemeen wordt de innovatiesteun gewaardeerd en is die waardering hoger dan tien jaar geleden.
Artikel Bruegel
Rapport Bruegel (pdf)
Nieuwsbericht EISMEA
Rapport EISMEA
EIC maakt pas op de plaats met start-upfonds
De Europese Innovatieraad (EIC) heeft onverwacht een halt toegeroepen aan inschrijvingen van start-ups voor de eerste ronde van het programma EIC Accelerator. Voor deze ronde is 1 miljard euro beschikbaar. Er werden zoveel subsidieaanvragen ingediend, dat de EIC de administratieve belasting niet meer aankan. De hele procedure wordt nu over een langere termijn uitgespreid.
Nieuwsbericht Science|Business
Europees partnerschap voor maakindustrie presenteert plannen
De Europese maakindustrie staat aan de vooravond van een dubbele overgang: ecologisch en digitaal. Tegelijkertijd moeten productiebedrijven technologisch leiderschap behouden en concurrerend blijven. Het Made in Europe-partnerschap, onder aanvoering van de European Factories of the Future Research Association (EFFRA), gaat deze overgang aanjagen. In zijn toekomstplannen voor 2021-2027 spelen onderzoek en innovatie een hoofdrol. Op 22 april organiseerde EFFRA een webinar over de uitdagingen waarvoor de maakindustrie staat.
Rapport EFFRA
Nieuwsbericht en verslag EFFRA
ALLEA: Aanpak voor de bestrijding van desinformatie over wetenschap
ALLEA, de Europese Federatie van Academies van Wetenschappen en Geesteswetenschappen, heeft een rapport uitgegeven over technische en beleidsmaatregelen om wetenschappelijke desinformatie aan te pakken. Daarbij komen allerlei psychologische, technische en politieke strategieën aan de orde. ALLEA roept Europese overheden en academische instellingen op tot betere uitwisseling van kennis en meer coördinatie bij de bestrijding van desinformatie. Het bestrijden van desinformatie, of het omgekeerde daarvan: het opbouwen van vertrouwen in goede wetenschapsinformatie, is onder meer van groot belang voor de huidige coronavaccinatie. Een rapport van de OESO zet uiteen hoe overheden op dit specifieke gebied te werk zouden kunnen gaan.
Aankondiging ALLEA
Rapport ALLEA (pdf)
Rapport OESO
Europese Commissie presenteert voorstel EU-strategie COVID-19-geneesmiddelen
De Europese Commissie (EC) heeft een aanvulling op de EU-vaccinstrategie gepresenteerd, in de vorm van een strategie voor COVID-19-geneesmiddelen. Hiermee gaat ze de ontwikkeling en beschikbaarheid van COVID-19-geneesmiddelen, onder meer voor de behandeling van “langdurige COVID”, ondersteunen. De strategie bestrijkt de volledige levenscyclus van geneesmiddelen: van onderzoek, ontwikkeling en productie tot aan de inkoop en de uitrol.
Nieuwsbericht EC
Mededeling EC (pdf)
Nieuwe impuls voor eenmaking interne markt
De Europese Commissie (EC) heeft goedkeuring gehecht aan het eerste Single Market Programme. Met 4,2 miljard euro voor de periode 2021-2027 biedt het programma een geïntegreerd pakket om de governance van de eengemaakte markt te ondersteunen en te versterken, ook voor financiële diensten. De COVID-19-pandemie heeft, volgens de EC, aangetoond hoe belangrijk een goed functionerende eengemaakte markt is voor de veerkracht van de economie.
Nieuwsbericht EC
Single Market Programme regulering
Website Single Market Programme
Minimaal 60 procent volwassenen moet in 2030 deelnemen aan onderwijs en training
In 2030 moet minimaal 60 procent van de volwassenen deelnemen aan onderwijs en training, heeft ten minste 78 procent van de Europese beroepsbevolking een baan en vermindert het aantal mensen dat in armoede leeft met ten minste 15 miljoen. Deze kerndoelen, die zijn vastgelegd in het actieplan voor de Sociale Pijler, zijn ondertekend op de Social Summit in Porto. Meer investeringen in onderwijs, beroepsopleidingen, levenslang leren, bijscholing en omscholing zijn vereist voor het behalen van de doelen.
Nieuwsbericht Neth-ER
Europese Commissie wil minder bureaucratie en meer invloed burger op beleid
De inspraakprocedure voor Europees beleid moet op de schop, zodat burgers meer invloed krijgen op Europa. Dat komt naar voren uit plannen van de Europese Commissie (EC) onder de titel ‘Better Regulation: Joining forces to make better EU laws’. Het bestaande systeem van consultaties wordt teruggebracht tot één vorm: de ‘call for evidence’. De EC houdt vast aan het systeem van ‘one in, one out’: voor elke nieuwe wet die belastend werkt voor burgers of bedrijven wordt een andere weggenomen. Het innovatieprincipe waar het Nederlands voorzitterschap in 2016 voor ijverde, komt niet terug.
Persbericht EC
Mededeling EC (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Reacties op EC- voorstel voor regulering kunstmatige intelligentie
Op 21 april presenteerde de Europese Commissie (EC) een voorstel voor de regulering van de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Politico geeft een korte schets van de ideeën. Op de virtuele bijeenkomst European Vision for AI 2021, georganiseerd door een groep Europese partijen die werkzaam zijn op het gebied van AI, spraken wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven over de betekenis van de AI-regels voor Europa. Een artikel van de Amerikaanse denktank Brookings constateert dat de EU-regels waarschijnlijk mondiaal hun sporen zullen nalaten. Een tweede artikel van Brookings ziet nog wel wat gaten en omissies in de voorstellen. Dragoș Tudorache, voorzitter van de AI-commissie van het Europees Parlement, zegt in gesprek met Science|Business dat er nog goed gekeken moet worden of de regels innovatie kunnen blokkeren. Bij regulering van AI speelt ethiek een hoofdrol. ZDNet presenteert een soort inleidend artikel op dit onderwerp. Het Montreal AI Ethics Institute (MAIEI) geeft elk kwartaal een rapport uit met de stand van zaken en de discussies van dit moment. De UNESCO vergaderde er een week lang over, van 26 tot en met 30 april.
Voorstel AI-regulering – EC
Artikel Politico
Persbericht AI-bijeenkomst (pdf)
Videoverslagen AI-bijeenkomst (YouTube)
Artikel Brookings – 1
Artikel Brookings – 2
Artikel Science|Business
Artikel ZDNet
Rapporten MAIEI
Nieuwsbericht UNESCO
Verslagen expertmeetings UNESCO (YoUTube)
EU moet en wil oneerlijke concurrentie uit China aanpakken
Volgens een artikel van de European Council on Foreign Relations (ECFR) zou de EU, samen met andere westerse partners, een veel vrijer Chinees industrie‑ en handelsbeleid moeten afdwingen. Doordat de Chinese overheid haar thuismarkt afschermt van de rest van de wereld, kunnen Chinese bedrijven namelijk makkelijk groot worden, om vervolgens vanuit een sterke positie de Europese markt te veroveren. De Europese Commissie (EC) heeft hiertoe een eerste stap aangekondigd. Ze heeft een voorstel geschreven over hoe ze bedrijven van buiten de EU die met staatssteun de interne markt vervalsen, wil aanpakken. Het voorstel ligt nu ter consultatie.
Artikel ECFR
Nieuwsbericht EC
Voorstel EC (pdf)
Berlijn genoemd als Europa’s beste stad voor start-ups
In de nieuwste editie van de Startup Heatmap Europe heeft Berlijn Londen ingehaald als de keuze van ‘founders’ voor de beste stad om een bedrijf te starten. Berlijn wordt door 39 procent van de oprichters genoemd als aantrekkelijkste start-uphub van Europa, Londen door 36 procent van hen. De achteruitgang van Londen is, volgens de onderzoekers, het gevolg van de brexit en de strenge maatregelen die het VK nam in strijd met het coronavirus.
Nieuwsbericht Cities Today
Onderzoeksresultaten
Duitsland: Investering van 2 miljard euro in kwantumtechnologie
Duitsland gaat over een periode van vijf jaar 2 miljard euro investeren in ‘quantum computing’ en aanverwante technologieën. In 2025 moet de eerste Duitse kwantumcomputer gereed zijn. Het ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) heeft voor de komende vijf jaar 1,1 miljard euro toegezegd voor r&d, terwijl het ministerie van Economische Zaken 878 miljoen euro zal bijdragen om voor het ontwikkelen van toepassingen.
Nieuwsbericht BMBF – 1
Nieuwsbericht BMBF – 2
Nieuwsbericht Science|Business
Duitse Roadmap Quantencomputing (pdf; januari 2021)
VK: Kader voor ethiek, transparantie en verantwoordingsplicht bij geautomatiseerde besluitvorming
De Britse overheid heeft een set van richtlijnen gepubliceerd om overheidsdiensten te helpen bij het veilig, duurzaam en ethisch gebruiken van geautomatiseerde of algoritmische besluitvormingssystemen. Er wordt bij gewaarschuwd dat organisaties en individuen die algoritmische besluitvormingssystemen maken of gebruiken te allen tijde de goede werking van kunstmatige intelligentie moeten waarborgen. Afgelopen week organiseerde techUK een week over kunstmatige intelligentie (AI). In dat kader verscheen een twintigtal artikelen rondom het effectief, ethisch en veilig inzetten van de technologie.
Publicatie Britse overheid
Serie artikelen techUK
VK: Overheid baant weg voor zelfrijdende voertuigen op de weg
Automobilisten in het VK zouden eind dit jaar voor het eerst zelfrijdende voertuigen op de Britse weg kunnen tegenkomen, volgens de Britse overheid. Het ministerie voor Verkeer heeft regels bekendgemaakt waaraan voertuigen met ALKS-technologie (Automated Lane Keeping System) moeten voldoen om wettelijk als zelfrijdend te kunnen worden gedefinieerd. De zelfrijdende auto’s worden vooralsnog alleen toegelaten op wegen met maximumsnelheden tot 60 km/u.
Nieuwsbericht Britse overheid