Hoger onderwijs in coronatijd veranderd door onderwijstechnologieën en innovatie
Onderwijstechnologieën en innovatie hebben zich sterk ontwikkeld als gevolg van de ontwrichting van de sector door corona. Twee specials van University World News beschrijven de ontwikkelingen die zijn opgetreden en de effecten ervan op ongelijkheden in de sector, zowel op lokaal als op mondiaal niveau. Hoe kunnen nieuwe technologieën en innovaties het onderwijzen en leren, en de toekomst van het hoger onderwijs opnieuw vormgeven? Een boek (online gratis) van MIT Press hoopt en verwacht dat hogeronderwijsinstellingen de komende decennia gaan evolueren tot open kennisinstituten.
Special University World News – ‘Coronavirus Crisis and HE’
Special University World News – ‘Edtech and innovation in higher education’
Boek MIT Press
Facebook beëindigt onderzoek van NYU-academici naar politieke advertenties
Facebook heeft de persoonlijke accounts van enkele onderzoekers van de New York University gesloten en zo stopgezet, meldt AP. Zij deden onderzoek naar valse informatie die via politieke advertenties op het sociale netwerk wordt verspreid. In een artikel van The Guardian doen de onderzoekers hun beklag. Volgens een artikel van het Canadese Centre for International Governance Innovation (CIGI) zou dit de aanleiding moeten zijn voor overheden om regels te maken voor het verzamelen, gebruiken en delen van data door grote techbedrijven en nieuwsmedia. “Open access tot data is cruciaal voor de democratie”, aldus het artikel.
Nieuwsbericht AP
Artikel The Guardian
Artikel CIGI
China beëindigt 286 partnerschappen met buitenlandse universiteiten
De Chinese onderwijsautoriteiten hebben 286 samenwerkingsprogramma’s tussen Chinese en buitenlandse universiteiten beëindigd, volgens henzelf “als onderdeel van een routinebeoordeling van samenwerkingsverbanden met buitenlandse instellingen”. In het Westen wordt gevreesd dat de maatregel past in een toenemende controle op de hogeronderwijssector in China.
Bericht University World News
Vrouwen wereldwijd steeds beter vertegenwoordigd in de wetenschap
Een studie van de Universiteit Leiden toont aan dat vrouwen in de afgelopen twintig jaar vaker voor een wetenschappelijke carrière hebben gekozen. Mannelijke wetenschappers blijven echter productiever publiceren.
Nieuwsbericht ScienceGuide
Gartner publiceert 2021 Hype Cycle for Emerging Technologies
Traditiegetrouw publiceert onderzoeksbureau Gartner elk jaar in augustus een verwachtingenmatrix voor nieuwe technologieën. Gartner ontwaart hierin dit jaar drie grote trends: vertrouwen, versnelling van groei en het orde scheppen in de chaos van nieuwe technologieën die uiteenlopende veranderingen veroorzaken. Nieuwe opkomende technologieën op de lijst zijn: nonfungible tokens (NFTs), digital humans and physics-informed AI.
Nieuwsbericht Gartner
Nieuwsbericht Emerce
Nieuwsbericht BTG
Hoe ontwrichtende technologieën zich verspreiden
Een artikel van Vox – CEPR onderzoekt de verspreiding van 29 ontwrichtende technologieën over bedrijven en arbeidsmarkten in de VS. Daaruit blijkt dat deze technologieën ontstaan in ruimtelijk geconcentreerde technologische hubs. Dan gaat het vooral om gebieden met universiteiten en pools van hooggeschoolde arbeidskrachten. Pas na enige tijd verspreiden nieuwe technologieën zich over het land en scheppen ze daar ook banen voor lager geschoolden.
Artikel Vox – CEPR
Concurrentie bevorderen in platformeconomie kan alleen als alle landen meewerken
Met de groeiende marktdominantie van digitale platforms zoals Amazon, Apple, Facebook en Google, is de roep om een doeltreffende beleidsreactie luider geworden. Nieuwe mededingingsregels liggen in het verschiet, maar internationale samenwerking is nodig om ze te doen slagen, meent een artikel van het Britse Economic Observatory.
Artikel Economic Observatory
De AI-revolutie is gaande, maar een humanoïde robot is nog niet in zicht
“De AI-revolutie is nu aan de gang”, stelt een artikel van Forbes. Het geeft een aantal voorbeelden van hoe kunstmatige intelligentie wordt ingezet in bedrijven en bedrijfskolommen, en constateert dat deze door AI ingrijpend worden veranderd. Een artikel van Analytics Insight beschrijft de toepassingen van AI in verschillende sectoren en de verschillende subcategorieën van AI, zoals Machine Learning, Deep Learning en Natural Language Processing (NLP). Een artikel van Iot for All beschrijft welke trends voor het bedrijfsleven momenteel het meest van belang zijn. Tesla-baas Elon Musk haalde afgelopen maand het wereldnieuws met de presentatie van een concept humanoïde robot (bijvoorbeeld in een bericht van MarketWatch). Een artikel van The Verge vindt het “een grap.” IEEE Spectrum legt uit: “Humanoïde robots zijn een stuk ingewikkelder dan Musk denkt.”
Artikel Forbes
Artikel Analytics Insight
Artikel Iot for All
Nieuwsbericht MarketWatch
Artikel The Verge
Artikel IEEE Spectrum
AI-gebruik voor maatschappelijke doelen
In het voorgaande bericht schetsten we de toepassing van AI in het bedrijfsleven. Maar ook daarbuiten zijn er tal van toepassingsmogelijkheden. Een bericht van DW (voorheen: Die Welle) meldt bijvoorbeeld dat in Berlijn een wereldwijd waarschuwingscentrum wordt opgezet dat AI gaat gebruiken om de volgende pandemie te voorspellen. AI heeft ons ook geholpen bij de bestrijding van COVID-19, schetst het artikel. Een artikel van de Amerikaanse Thomson Reuters Foundation bespreekt hoe AI kan helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Een artikel van BBN Times gaat over de mogelijkheden om een intelligente overheid te creëren met behulp van AI.
Artikel DW
Artikel Thomson Reuters
Artikel BBN Times
Unesco presenteert conceptaanbeveling Ethiek en AI
Unesco heeft de laatste hand gelegd aan haar Aanbeveling over de ethiek van kunstmatige intelligentie, die zij later dit jaar ter goedkeuring zal voorleggen aan haar Algemene Conferentie. Wanneer deze aanbeveling wordt aangenomen, zou dit de afsluiting betekenen van een meerjarig proces om een internationaal normstellend instrument te ontwikkelen over de ethiek van AI. Als er normstelling is, moet die vervolgens worden geconcretiseerd in ontwerprichtlijnen, legt een artikel van Communications of the ACM (Association for Computing Machinery) uit. Een eerder uitgegeven rapport van ACM doet hiertoe vijftien aanbevelingen. Een internationaal rapport van onder andere het Britse Ada Lovelace Institute (Ada) bespreekt hoe er wereldwijd wordt gedacht over, en gewerkt aan een verantwoordingsplicht bij het gebruik van AI-algoritmen door overheden en overheidsorganisaties.
Rapport Unesco
Artikel Communications of the ACM
Rapport ACM (oktober 2020)
Nieuwsbericht Ada
Rapport Ada e.a. (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Grote Chinese industriële partijen brengen witboek 5G-evolutie uit
Huawei heeft samen, met China Mobile en andere industriepartners, een whitepaper gepubliceerd met de titel ‘5G-Advanced Technology Evolution from a Network Perspective’. De partijen willen met het paper een aanzet geven tot een wereldwijd overeen te komen architectuur en technische richting voor geavanceerde 5G en 5G-toepassingen. Dit moet de 5G-industrie duidelijkheid geven over de gewenste ontwikkelingsrichting waarin ze moeten werken.
Nieuwsbericht Science|Business Network
Rapport (pdf)
De toekomst van Innovation Districts
Met de opkomst van fysieke Innovation Districts is het ontstaan van innovatie radicaal veranderd, betoogt een artikel van CEO World Magazine. Innovation Districts, al dan niet in de vorm van r&d-clusters, zijn plekken, waar ook ter wereld, die onderzoekers, start-ups en bestaande bedrijven samenbrengen om in open ecosystemen te werken en te leven. Het artikel zet uiteen hoe een Innovation District moet worden opgezet en hoe kan worden voorkomen dat het een gewoon stedelijk bedrijvenpark wordt. Onderzoek in Rusland, beschreven in een artikel van Vox – CEPR, laat zien dat innovatiedistricten in de vorm van wetenschapssteden voldoen aan hun verwachtingen: ze zijn innovatiever en productiever, ze beschikken over meer hoogopgeleide medewerkers en de bedrijven betalen er hogere salarissen. Innovation Districts zijn overigens niet alleenzaligmakend voor het bevorderen van innovatie. Een artikel van het World Intellectual Property Office (WIPO) beschrijft het grote belang van het Global Innovation Network dat is ontstaan en nog steeds evolueert doordat wetenschappers en uitvinders, wereldwijd, met elkaar in contact treden op het internet. Ook daar vormen zich “Innovation Hotspots.”
Artikel CEO World Magazine
Artikel Vox – CEPR
Artikel WIPO
Opinie: Overheden moeten risico’s van fintech helpen beheersen
Digitale innovaties in de financiële wereld hebben voor consumenten veel voordelen opgeleverd, zoals een betere toegang tot spaarrekeningen of bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Regelgevers moeten echter ook oog hebben voor de risico’s van nieuwe financiële technologieën, waarschuwt Eswar Prasad, Senior Fellow Global Economy and Development van Brookings. Het gaat om risico’s voor individuele consumenten, maar ook voor de markt als geheel en zelfs de samenleving. Twee artikelen van The Financial Brand zetten uiteen hoe banken kunnen voorkomen achterop te raken of zelfs irrelevant te worden. Financiële instellingen moeten in ieder geval een duidelijke roadmap hebben voor technologie en innovatie, zegt een artikel van Financier Worldwide.
Artikel Brookings
Artikel The Financial Brand – 1
Artikel The Financial Brand – 2
Artikel Financier Worldwide
Opinie: Amerikaans/Europese handels- en technologieraad niet alleen richten op China
De VS en de EU zijn overeengekomen een gezamenlijke handels- en technologieraad op te richten, vooral bedoeld om de groeiende handels‑ en technologiemacht van China in te perken. Ook in het boek ‘The Long Game: China’s Grand Strategy to Displace American Order’ van buitenlanddeskundige Rush Doshi komt de noodzaak hiervan ter sprake. Doshi komt uitgebreid over zijn boek aan het woord in een webinar van het Amerikaanse Brookings Institution. Het boek wordt gerecenseerd in een artikel de Council on Foreign Relations. Een artikel van Brookings stelt dat de Amerikaans/Europese handels- en technologieraad zich niet alleen moet gaan richten op China, maar op alle ondemocratische landen en groeperingen, én op de grote technologiebedrijven die ongebreideld data verzamelen.
Verslag webinar Brookings (YouTube)
Artikel Council on Foreign Relations
Artikel Brookings
VS: Grote investeringspakketten voor infrastructuur en r&d bijna een feit
De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met twee investeringspakketten voor de infrastructuur, met een totale waarde van circa 1.000 miljard dollar. Het geld is niet alleen bedoeld voor fysieke infrastructuur, maar ook voor internetverbindingen en (met name regionale) innovatie. Kort na de goedkeuring van het tweede pakket keurde de Senaat een blauwdruk goed voor een derde meerjarenpakket, van in totaal 3.500 miljard dollar. Tientallen miljarden hiervan zijn bedoeld voor r&d en onderzoeksinfrastructuur. Alle pakketten gaan nog naar het Huis van Afgevaardigden. In een podcast van het Brookings Institution wordt besproken wat het effect van de genoemde pakketten zal zijn op veerkracht en groei in de VS.
Nieuwsbericht AIP
Nieuwsbericht SSTI – 1
Nieuwsbericht SSTI – 2
Podcast Brookings
Transcript Podcast (pdf)
VS: Pleidooien voor en tegen financiering eigen halfgeleiderindustrie
Op een recente hoorzitting van het Intelligence Committee van het Huis van Afgevaardigden maakten belanghebbenden kenbaar hoe de VS kwetsbaarheden in de beveiliging en de toeleveringsketen in de micro-elektronica-industrie kan aanpakken. Er kwamen allerlei meningen aan bod over nut en noodzaak van het huidige voorstel van het Congres om tientallen miljarden dollars uit te trekken voor de CHIPS for America Act. Een artikel van de Europese denktank Institut Montaigne zet uiteen hoe Japan zijn halfgeleiderindustrie gaat ondersteunen. Dat wordt net zo belangrijk geacht als de instandhouding van de eigen rijstproductie.
Nieuwsbericht AIP
Open Hearing on Microelectronics (juli 2021)
Artikel Institut Montaigne
VS: Ideeën over een volledige heroriëntatie van het wetenschaps- en innovatiebeleid
In de toekomst zal een beroep worden gedaan op wetenschap en technologie om vele grote uitdagingen aan te pakken, van pandemieën tot klimaatverandering en van voedsel- en watertekorten tot crisissen die nu nog niet kunnen worden voorzien, stelt het tijdschrift Issues. Het wijdt een special aan nieuwe manieren om het wetenschappelijke onderzoek te structureren, zodat deze kan voldoen aan de behoeften van de maatschappij van de toekomst.
Special Issues
VS: Pleidooi om zelf hoogwaardige productiesector te ontwikkelen
In de VS worden aan de lopende band nieuwe technologieën ontwikkeld, die door gebrek aan steun niet in het land zelf maar vooral in Azië worden geproduceerd, aldus een artikel van The Atlantic. Dat zou vooral komen door een gebrek aan financieringsmogelijkheden voor hoogwaardige productiebedrijven. Het artikel pleit voor een actief overheidsingrijpen om dit marktfalen te bestrijden.
Artikel The Atlantic