Internationale wetenschappelijke samenwerking neemt toe
Steeds meer academische papers en boeken worden geproduceerd in internationale samenwerking, blijkt uit een rapport van het adviesbureau Oxford Economics over productiviteit in wetenschappelijk onderzoek. In alle zeven landen waarover het onderzoek rapporteert (China, Duitsland, Frankrijk, Japan, het VK, de VS en Zuid-Korea), is het aandeel van het onderzoek dat is geproduceerd door academici uit meerdere landen samen tussen 1998 en 2018 toegenomen. Tegelijkertijd daalde het aandeel van samenwerkingsverbanden binnen instellingen.
Nieuwsbericht Science|Business
Rapport Oxford Economics (pdf)
De toekomstige richting van, en visie voor AI
MarktechPost heeft een tweedelige serie (lange) artikelen geplaatst over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI). De serie tracht ook uit te leggen waarom we andere benaderingen nodig hebben dan die welke we het voorbije decennium hebben gebruikt om de volgende golf van technologische vooruitgang en AI-startups te creëren. Het tweede artikel gaat, in de nasleep van de VN-conferentie COP26, ook in op de relevantie van AI voor de aanpak van de bedreigingen waarvoor de mensheid staat. Een artikel van Science|Business gaat specifiek in op de rol die apps kunnen spelen bij het terugdringen van CO2-emissies, het centrale onderwerp van de COP-conferentie.
Artikel MarktechPost – 1
Artikel MarktechPost – 2
Artikel Science|Business
Estland wijst wereld de weg naar ‘trusted connectivity’
De Estse premier Kaja Kallas wil dat de vrije wereld het idee van ‘trusted connectivity’ uitbouwt, een kader om internationale digitale infrastructuur uit te rollen. Daarbij worden democratische waarden als openheid, transparantie en bescherming van individuele rechten voorop gesteld. Parallel daaraan moeten overheden ervoor zorgen dat data beschermd worden en vrij kunnen stromen.
Artikel iBestuur
“Een grimmig vooruitzicht”: Cybersurveillance neemt wereldwijd een hoge vlucht
Een rapport van de Amerikaanse denktank Atlantic Council geeft een beeld van de manieren waarop westerse bedrijven cyberwapens en surveillancetechnologie internationaal verkopen. De toenemende overlapping tussen wapenhandel en de geheimzinnige surveillance-industrie dreigt de nationale veiligheid van westerse landen te schaden en zal het potentieel voor nog meer misbruik creëren, aldus het rapport, dat wordt besproken door MIT Technology Review.
Rapport Atlantic Council
Artikel MIT Technology Review
Vliegen met een schoon geweten ligt ver in het verschiet
De luchtvaart rekent op technologische innovaties om na 2050 klimaatneutraal te kunnen vliegen. Een grote groep landen heeft daarover ook afspraken gemaakt op de klimaattop COP26. Maar hoe realistisch zijn alle ideeën over duurzame luchtvaart?, vraagt een artikel van De Groene Amsterdammer zich af. Op basis van een analyse van projecten die tot nu toe zijn uitgevoerd en de plannen die er zijn voor de toekomst luidt de conclusie: groen vliegen is vooralsnog een loze belofte. Innovation Origins houdt een dossier bij over duurzame luchtvaart. Het nieuwste artikel hierin gaat over elektrisch vliegen. Een artikel op de website van de TU Delft gaat over vliegen op waterstof. Een artikel van adviesbureau PwC, uit juni 2021, gaat over het sneller verduurzamen van de luchtvaart met behulp van (het bijmengen van) biobrandstoffen. Greenpeace is daar bepaald geen voorstander van, laat de organisatie weten naar aanleiding van de afspraken die zijn gemaakt op COP26.
COP 26 declaration: International Aviation Climate Ambition Coalition
Artikel De Groene Amsterdammer
Dossier Innovation Origins
Artikel Innovation Origins
Artikel TU Delft
Artikel PwC
Persbericht Greenpeace
Moeten centrale banken aan de slag met digitale valuta en zo ja: hoe?
Zoals we al eerder in de AWTI e-mail alert schreven denken centrale banken in de hele wereld na over digitale valuta en hun rol daarin. Een rapport van de Bank for International Settlements (BIS) geeft een overzicht van het (vele) onderzoek dat hiernaar is uitgevoerd. Het rapport gaat onder andere in op operationele architecturen, technologieën en privacy, en de macro-economische implicaties van cryptocurrencies voor het financiële stelsel, de financiële stabiliteit en het monetaire beleid. Het constateert ook dat een aantal vragen, met name over de grensoverschrijdende dimensies van CBDC’s, nog onopgelost is.
Rapport BIS (pdf)
Ethiek op het scherp van de snede: Ontwikkeling en inzet van autonome wapens
Er is geen terrein waarop de discussie over toepassing van robots en kunstmatige intelligentie zo scherp wordt als op dat van defensie. Een vierdelige artikelenserie van Polytechnique Insights gaat er dieper op in: zijn de ontwikkeling en het gebruik van autonome wapens onvermijdelijk, is het gebruik ervan te rechtvaardigen en zijn er ethisch nog grenzen aan te stellen?
Artikelenserie Polytechnique Insights
Wat is dat toch, de Facebook Metaverse?
De deelnemers aan de Web Summit 2021 raakten er niet over uitgepraat, merkten we vorige week nog op: de metaverse, het nieuwe technologische richtsnoer voor Facebook. De metaverse is een wereld in virtual reality waar sociale media, spellen en webwinkels samenkomen, zodat gebruikers die wereld niet meer hoeven te verlaten. Artikelen van Cordis, De Ingenieur en RTL Nieuws leggen uit waar het om gaat en welke discussies erover bestaan.
Artikel Cordis
Artikel De Ingenieur
Artikel RTL Nieuws
VS: Amerikaanse Huis keurt infrastructuurwet goed
Het Amerikaanse Congres gaf anderhalve week geleden groen licht voor de infrastructuurwet van president Joe Biden. De Senaat keurde die in augustus al goed. Een artikel van SSTI geeft een korte opsomming van wat de plannen inhouden. Het gaat onder andere om (25 miljard dollar) aan investeringen in technologie-demonstratieprojecten, het ondersteunen van regionale innovatie en, natuurlijk, uitbreiding en verbetering van de elektriciteitsinfrastructuur, transportsystemen, breedbandnetwerken en verbetering van de cyberveiligheid. Een artikel van de denktank Brookings schetst wat het vervolg is.
Nieuwsbericht KBC
Nieuwsbericht SSTI
Nieuwsbericht AIP
Nieuwsbericht TechPolicy
Artikel Brookings
VS: Federale rechter dwingt Apple direct betalingen buiten apps toe laten
Apple mag een door de rechter opgelegde verandering van zijn App Store-beleid niet uitstellen tot na december. Het techbedrijf moet makers van apps vanaf december de mogelijkheid geven om in hun apps gebruikers te laten weten dat ze bijvoorbeeld via een website goedkopere abonnementen kunnen afsluiten. Apple had gevraagd om uitstel van de uitvoering omdat het bedrijf in beroep was gegaan, maar daar wilde de rechter niet van weten.
Nieuwsbericht Business Insider
Nieuwsbericht The Verge