Studie: “Reviewers zijn anders gaan beoordelen door coronapandemie”
Door de coronacrisis hebben medische en farmaceutische tijdschriften hun publicatieprocessen versneld, constateert Serge Horbach, postdoctoraal onderzoeker aan het Danish Centre for Studies in Research and Research Policy van de Aarhus University. Hij bestudeerde reviewrapporten en redactionele besluitvormingsbrieven van twee tijdschriften, het British Medical Journal en het tijdschrift eLife. Volgens Horbach heeft de snelheidsverhoging niet geleid tot slechtere artikelen. Wel zijn reviewers nadrukkelijker gaan kijken naar de sociale en medische relevantie van het onderzoek en iets minder gaan letten op de zuiver methodologische deugdelijkheid of de nieuwheid.
Artikel Research Professional News
“Wetenschap en innovatie belangrijk om uitdagingen 21e eeuw het hoofd te bieden”
De coronapandemie heeft enorme inspanningen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek op gang gebracht, maar ook de inefficiënties daarvan blootgelegd. Dat constateerden analisten en beleidsmakers op de online conferentie ‘The new centrality of science and technology: Will it outlive the coronavirus pandemic?’, georganiseerd door de OESO en de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement (EPRS). Het evenement vond plaats op dinsdag 23 februari 2021. Onder de sprekers was de Belgische econome Reinhilde Veugelers (KU Leuven), die het belang benadrukte van transnationale wetenschappelijke samenwerking en de noodzaak om wetenschappers te vertrouwen, iets wat de laatste jaren op de proef is gesteld. Anderzijds toont de samenwerking in het kader van het anticoronavirusplatform Covax aan hoe delicaat een dergelijke samenwerking kan zijn.
Nieuwsbericht EPRS
Conferentieverslag (YouTube)
Wereld is nog niet op weg naar groen herstel
Een jaar na het uitbreken van de pandemie zijn de hersteluitgaven van landen wereldwijd achtergebleven bij hun toezeggingen om duurzamer terug te bouwen. Uit een analyse van de uitgaven van toonaangevende economieën, geleid door het Economic Recovery Project van de Smith School of Enterprise and the Environment van Oxford University en het VN-milieuprogramma (UNEP), blijkt dat slechts 18 procent van de aangekondigde hersteluitgaven als ‘groen’ kan worden beschouwd. Het rapport ‘Bridging Digital and Environmental Goals: A Framework for Business Action’ van het World Economic Forum (WEF) beschrijft hoe bedrijven economisch kunnen herstellen door tegelijkertijd te digitaliseren en te vergroenen.
Nieuwsbericht UNEP
Rapport Oxford University / UNEP (pdf)
Samenvatting voor beleidsmakers (pdf)
Global Recovery Observatory – Smith School
Nieuwsbericht WEF
Rapport WEF (pdf)
De 100 meest innovatieve bedrijven van 2021 volgens Fast Company
Bedrijven over de hele wereld, in elke bedrijfstak, hebben de afgelopen 12 maanden praktische en existentiële uitdagingen het hoofd moeten bieden. Daardoor is ook de top 100 van Fast Company afgelopen jaar flink opgeschud. Bedrijven die een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt zijn bijvoorbeeld de bedrijven achter de eerste mRNA-vaccins (Pfizer-BioNTech en Moderna) en vastgoedontwikkelaar Stablegold Hospitality, die die op grote schaal betaalbare woningen creëert.
Nieuwsbericht en ranglijst Fast Company
Veel landen getroffen door Microsoft Exchange-lek
Op 2 maart 2021 bracht Microsoft zogenaamd een beveiligingsupdate uit voor servers die gebruikmaken van Microsoft Exchange 2019, 2016, 2013 en 2010. Het ging echter om software van een, naar het zich laat aanzien, Chinese partij die het hackers mogelijk maakt om ongezien op de servers te komen. Nederland is een van de landen die het meest zijn getroffen, meldt Techzine op basis van onderzoek van cybersecuritybedrijf Check Point. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum zijn zeker 1.200 servers geïnfecteerd. Het aantal hack-aanvallen via deze servers steeg tussen 11 en 15 maart met een factor tien, van 700 tot 7.200. Ook in de VS, Duitsland, het VK en Rusland zijn veel Microsoft Exchange Servers geïnfecteerd. Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseert bedrijven en organisaties om te blijven scannen en monitoren op misbruik van de servers en maatregelen te nemen om gevolgen van misbruik te beperken. Daarvoor heeft Microsoft op 16 maart een tool uitgebracht, meldt ITdaily. Een artikel van Wired beschrijft de gevolgen van de besmetting in de VS. Een tweede artikel van Wired beschrijft de gevolgen van een vergelijkbare besmetting, uit december 2020, van firewall Accellion.
Nieuwsbericht Techzine
Nieuwsbericht NCSC
Nieuwsbericht ITdaily
Nieuwsbericht Wired – 1
Nieuwsbericht Wired – 2
Kunnen we AI reguleren met een soort centrale-banksysteem?
In 2019 introduceerde de OESO een serie Beginselen voor Kunstmatige Intelligentie (AI), die ervoor zouden moeten zorgen dat AI niet alleen innovatief, maar ook betrouwbaar is en de mensenrechten en democratische waarden eerbiedigt. Tot nu toe is er geen mechanisme om deze beginselen af te dwingen. De Franse professor Econometrie Guillaume Chevillon stelt voor om hiertoe een soort centrale-banksysteem op te zetten. Een artikel van MIT Technology Review zet uiteen waarom je regulering van AI nooit aan de markt moet overlaten en zeker niet aan big techbedrijven als Facebook.
Artikel OESO-blog
AI-begindelen OESO
Artikel MIT Technology Review
Gedachten over wetenschap, innovatie en beleid
Euractiv organiseerde afgelopen week de online conferentie ‘Kennis, wetenschap en democratie’ over de rol van wetenschappelijk bewijs in het beleid en de maatschappij. Op een online lezing van Duke University (VS) besprak Bill Bonvillian (MIT Abdul Latif Jameel World Education Lab) enkele basisprincipes van het overheidsbeleid achter, en de rol van de overheid in het op wetenschap en technologie gebaseerde innovatiesysteem.
Conferentieverslag Euractiv (YouTube)
Lezing Duke University (YouTube)
Beleidsscenario’s voor overgang naar hulpbronnenefficiënte en circulaire economie
Het mondiale materiaalgebruik zal naar verwachting de komende decennia toenemen als er geen nieuw beleid komt, met alle negatieve gevolgen van dien voor het milieu. Een rapport van de OESO analyseert hoe het beleid kan verbeteren door een wereldwijde hervorming van de belasting op materialen. Hierbij worden belastingen geheven op primaire metalen en minerale hulpbronnen. De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van subsidies voor gerecycleerde goederen en voor de productie van secundaire metalen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om de transitie naar een hulpbronnenefficiënte en circulaire economie te versnellen, zoals informatiecampagnes, labelling en r&d, maar die laat het rapport buiten beschouwing.
Rapport OESO
VS: Herstelplan Biden bevat aanzienlijke financiering voor pandemisch onderzoek
Het hulppakket van 1,9 biljoen dollar dat de regering-Biden deze week door het Amerikaanse Congres heeft geloodst, bevat veel geld voor economisch herstel, maar ook enkele miljarden dollars voor wetenschap, met name voor de medische en farmaceutische wetenschappen en voor onderzoekers die getroffen zijn door de pandemie. Wetenschapsgroepen reageren positief, maar er zijn ook kritische stemmen, die stellen dat de toegezegde bedragen maar een fractie zijn van wat echt nodig is.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht SSTI
VS: Commissie beveelt miljardenuitgaven aan AI aan
De VS moet miljarden dollars injecteren in onderzoek naar kunstmatige intelligentie als de natie in 2025 ‘AI-ready’ wil zijn en succesvol wil concurreren met China, aldus een rapport van de National Security Commission on AI (NCSAI). “Om te winnen in AI, hebben we meer geld, meer talent en sterker leiderschap nodig”, zei voorzitter Eric Schmidt, het voormalige hoofd van Google’s moederbedrijf Alphabet. Een artikel van Amy Zegat van het Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence (HAI) bevestigt de noodzaak van investeringen in AI voor de veiligheid van de VS, met name voor het inwinnen van informatie over vijandelijke activiteiten, maar waarschuwt ook voor mogelijke negatieve effecten op burgerlijke vrijheden en privacy.
Nieuwsbericht NCSAI
Rapport NCSAI (pdf)
Nieuwsbericht Nextgov
Artikel HAI