EU overweegt strengere regels om gendergelijkheid in Horizon Europe te bevorderen
Excellentie en impact zullen de belangrijkste criteria zijn bij de beoordeling van voorstellen in het kader van Horizon Europe. Maar als dat geen doorslag geeft, geeft het genderevenwicht in onderzoeksgroepen de doorslag. Alle instellingen die voor subsidie in aanmerking willen komen, moeten plannen voor gendergelijkheid publiceren en aantonen dat ze die uitvoeren.
Nieuwsbericht Science|Business
Science|Business publiceert vertrouwelijke rapporten over Horizon Europe
De website Science|Business heeft in de afgelopen weken tal van (nu nog) geheime stukken over het nieuwe programma Horizon Europe gepubliceerd. Het vorige bericht was hier een voorbeeld van. Naar eigen zeggen doet het dit om ‘fair play’ in de Europese wetenschap te bevorderen, aldus Editor-in-Chief Richard L. Hudson. “Het gaat hier niet om een beetje ophef over een paar onleesbare wetteksten. Het gaat over de eerlijkheid en efficiëntie van het publieke onderzoek en de innovatie in de EU.”
Artikel Science Science|Business
The Horizon Papers – Science|Business
EC publiceert informatiebladen over Europese universitaire allianties
De Europese Commissie heeft factsheets gepubliceerd over de 41 Europese allianties van universiteiten. De informatiebladen geven een samenvatting van informatie over de partners en geassocieerde leden van de initiatieven, hun visies en de wijze waarop zij van plan zijn deze uit te voeren. Europese universiteiten zijn transnationale allianties van instellingen voor hoger onderwijs uit de hele EU die die samenwerken ten behoeve van studenten, docenten en de samenleving. Ze krijgen financiële steun van de EU.
Factsheets – EC
Open source kan grote rol spelen in ontwikkeling digitaal Europa
De Verklaring van Berlijn en de nieuwe Open Source Software Strategie van de Europese Commissie bewijzen dat open source aan het winnen is bij de overheid. Op 5 februari vond de European Public Sector Innovation and Open Source Summit 2021 plaats. Europese overheidsfunctionarissen en deskundigen spraken over de huidige en toekomstige uitdagingen van open source voor overheden en hoe open source kan helpen het volgende Digitale Decennium voor de EU in te leiden.
Verslag Beleidstop
Discussie over de inzichten innovatierapport OESO voor EU
Een maand geleden publiceerde de OESO de Science, Technology and Innovation Outlook 2021. De Europese Commissie (EC) organiseerde op 12 februari een online panelbijeenkomst over wat het rapport betekent voor de EU. De discussies gingen onder meer over hoe je bedrijven stimuleert tot innovatie in een periode, zoals nu, waarin veel bedrijven juist moeten bezuinigen. De keynote werd gehouden door Dirk Pilat, adjunct-directeur van het directoraat voor Wetenschap, Technologie en Innovatie van de OESO.
Webcast EC
Presentatie Pilat (pdf)
Rapport OESO (januari 2021)
Highlights Rapport (pdf)
De economische kansen van milieu, maatschappij en governance voor Europa
De beoordeling van niet-financiële prestaties van bedrijven is geen louter technische aangelegenheid, maar ook een politieke kwestie. Het inclusieve governancemodel kan Europa een concurrentievoordeel geven bij het vormgeven van wereldwijde regelgeving op het gebied van milieu, maatschappij en governance voor bedrijven en beleggers, aldus een artikel van Project Syndicate.
Artikel Project Syndicate
Extra geld in sommige landen voor r&d dankzij goedkeuring coronaherstelfonds
Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben de regels goedgekeurd voor het coronaherstelplan van de EU en daarmee ook voor de herstel- en veerkrachtfaciliteit van 672,5 miljard euro. De nationale regeringen hebben aanzienlijke zeggenschap over de manier waarop de middelen in hun land worden besteed. Sommige hebben al aangegeven dat zij een deel van hun middelen in r&d willen investeren.
Nieuwsbericht Europees Parlement
Persbericht Europees Raad
Nieuwsbericht EU Observer
Nieuwsbericht Research Professional News
Debat: Naar een Europese industriële renaissance?
Beleidsmakers debatteren intensief over de contouren van een nieuw industriebeleid voor de EU. Hoe moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met megatrends als digitalisering en klimaatverandering? Of: Hoe om te gaan met de concurrentie van nieuwe actoren en landen? De Brusselse denktank Bruegel organiseerde een debat over deze en andere vragen met topmensen van Accenture, ENGIE en Vodafone.
Podcast Bruegel (SoundCloud)
Europese Raad presenteert voorstel ePrivacy
De Raad van de Europese Unie is het eens geworden over een voorstel op het gebied van ePrivacy. Na jaren van praten, kunnen de onderhandelingen starten met het Europees Parlement, in het kader van het ‘trialoog’-proces. De organisatie voor de digitale sector Digital Europe hoopt dat het Parlement niet te veel aan het voorstel wil veranderen, omdat er een goede balans zou zijn gevonden tussen privacybescherming en het ruimte laten voor innovatie.
Nieuwsbericht Europese Raad
Voorstel Europese Raad (pdf)
Nieuwsbericht IAPP
Nieuwsbericht Digital Europe
Politico: EU geen goed voorbeeld voor handhaving gegevensbescherming
Europa prijst zijn gegevensbeschermingsregels aan als de “gouden standaard” voor de wereld. Maar als het gaat om handhaving ervan, zet de EU bepaalt niet de toon. Sinds mei 2018, toen GDPR (AVG) van kracht werd, heeft de VS bijna 6 miljard dollar aan privacyboetes geheven, waaronder forse boetes voor enkele grote bedrijven uit de techwereld. De EU heeft ondertussen slechts 329,8 miljoen dollar aan boetes opgelegd. Voor wie geïnteresseerd is in meer kritische geluiden over gegevensbescherming in Nederland, de EU en de rest van de wereld, verwijzen wij naar een nieuwe wekelijkse podcast, Dasprive.
Artikel Politico
Website Dasprive
Europees Parlement: Stel regels op voor sociale-mediaplatforms
Bijna alle leden van het Europees Parlement (EP) hebben opgeroepen tot meer democratisch toezicht op online techgiganten, om vrijheid van meningsuiting te waarborgen. De parlementsleden spoorden de Europese Commissie aan om de kwestie aan te pakken in het nieuwe wetgevingspakket inzake digitale diensten en de wet inzake digitale markten, en als onderdeel van het Actieplan voor Democratie.
Persbericht EP
ECB waarschuwt voor negatieve gevolgen private cryptocurrency-projecten
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een krachtige waarschuwing doen uitgaan over de betrokkenheid van grote technologiebedrijven bij cryptocurrency-projecten. Ze waarschuwt dat dergelijke stappen de privacy in gevaar kunnen brengen, verdere risico's voor de concurrentie kunnen creëren en zelfs “de monetaire soevereiniteit in gevaar kunnen brengen”. Fabio Panetta, lid van de raad van bestuur van de ECB en voorzitter van de taskforce voor een digitale euro, deelde woensdag (10 februari) zijn bezorgdheid tijdens een online-evenement van de Brusselse denktank Bruegel. De ECB moet, volgens hem, haar eigen digitale munt lanceren. De nieuwe Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde deze week, op een online rondetafelbijeenkomst van haar ministerie, voor het groeiende gevaar van het gebruik van cryptocurrencies voor de financiering van terrorisme.
Nieuwsbericht EurActiv
Webcast webinar Bruegel
Nieuwsbericht CoInnounce
Persbericht Amerikaans ministerie van Financiën
Intellectueel eigendom in het digitale tijdperk
Het Portugees voorzitterschap van de Europese Raad organiseerde op 11 februari een online conferentie over ‘intellectuele eigendom in het digitale tijdperk’. Doel van de conferentie was meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden en voordelen van de bescherming van industriële-eigendomsrechten, en om te bespreken hoe IP-rechten innovatieve oplossingen kunnen bevorderen, met bijzondere aandacht voor groene technologieën en kunstmatige intelligentie.
Nieuwsbericht Portugees voorzitterschap
Nieuwsbericht EPO
Verslag Conferentie
Podcastserie ‘Wetenschap, beleid en genetische technologieën’
Het Centre for Science & Policy van Cambridge University (CSaP) is een vierdelige podcastserie gestart over genetische technologieën. In de eerste aflevering leggen deskundigen uit wat genetische technologieën inhouden en welke beleidsvragen deze opleveren. Deel 2 gaat specifiek over genetische technologieën in de agrarische sector.
Podcastserie CSaP
Programma Urban Innovative Actions werkt nog niet goed
Het Europese Urban Innovative Actions-initiatief (UIA) zou een aanjager van stedelijke ontwikkeling moeten worden. Maar dat is het nog niet, constateert een tussentijdse evaluatie van de Europese Commissie. De eerste fase van het initiatief heeft een breed scala aan projecten opgeleverd, maar veel daarvan blijven hangen in de implementatiefase, waardoor onduidelijkheid ontstaat over de output en het tijdspad van het project. Het Urban Development Network organiseert een webinarserie over het UIA, waarvan het eerste inmiddels is geweest.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC
Website UIA
Webinars UIA
Nieuwsbericht Neth-ER
Besprekingen over wetenschappelijk partnerschap met China verlopen moeizaam
De EU wil betere toegangsvoorwaarden voor haar onderzoekers in China, maar het toegenomen toezicht op de relatie met Beijing maakt de uitkomst onzeker, vertelt hoofdonderhandelaar van de EU, Maria-Cristina Russo, in een artikel van Science|Business.
Artikel Science|Business
Duitsland: Kennis- en technologieoverdracht versterken met ‘Clusters4Future’
De Duitse overheid gaat via het programma ‘Clusters4Future’ regionale innovatienetwerken versterken. Begin februari zijn de eerste zeven ‘Zukunftscluster’ geselecteerd. Ze moeten vooral de kennis- en technologieoverdracht tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven verbeteren, om zo innovatie te bevorderen. Het initiatief ‘Clusters4Future’ maakt onderdeel uit van de Duitse Hightech-Strategie 2025.
Nieuwsbericht Nederlands Innovatie Attaché Netwerk
Duitsland: Toekomstlabs voor groene waterstof
Duitsland heeft een miljoenenfonds in het leven geroepen voor de ontwikkeling van klimaatvriendelijke waterstofenergie. Dit moet gaan plaatsvinden in ‘Internationale Zukunftslabore Grüner Wasserstoff’, waarvoor de overheid wetenschappers van wereldklasse uit de hele wereld wil aantrekken. Het onderzoek moet zich richten op alle facetten van de waterstofwaardeketen, van productie, via afwerking en vervoer tot gebruik.
Nieuwsbericht Science|Business
Persbericht Duitse overheid (D)
Nationale Wasserstoffstrategie (pdf; D)
Frankrijk: Groot programma voor kwantumonderzoek
Na Duitsland heeft ook Frankrijk een groot programma voor kwantumonderzoek gepresenteerd. Hiervoor heeft de Franse overheid 1,8 miljard euro gereserveerd (Duistland: 2 miljard euro). Met de twee programma’s kunnen Duitsland en Frankrijk aansluiting krijgen bij de kwantumontwikkelingen in China en de VS.
Nieuwsbericht Science|Business
VK: Hogerhuiscommissie bepleit uitbreiding Catapults Network
De Britse overheid zou het Catapult Network moeten uitbreiden om de kennis- en technologieoverdracht tussen universiteiten en bedrijven verder te verbeteren. Dat stelt een commissie van het Britse Hogerhuis. Die ziet uitbreiding van het aantal Catapults als dé manier om het percentage van het bbp dat het land besteedt aan r&d omhoog te brengen van 2,4 procent nu naar 2,7 procent in 2027.
Nieuwsbericht Britse Hogerhuis
Rapport Britse Hogerhuis (pdf)
Website Catapult Network