Opinie: Het nieuwe erkennen en waarderen van wetenschappers is niet af te dwingen
Begin dit jaar wilde de Universiteit van Liverpool de faculteit gezondheids- en biowetenschappen herstructureren, op basis van publicatie‑ en citatie-indexscores van de medewerkers en binnengehaald onderzoeksgeld. Dat leidde tot ophef, temeer omdat de universiteit medeondertekenaar is van de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA), die een veel minder rigide benadering van erkennen en waarderen van wetenschappers voorstaat. In een artikel van Research Professional News stelt Stephen Curry van DORA dat het niet de taak is van de DORA-organisatie om bepaalde aanpakken te verbieden of te verplichten. Universiteiten moeten daar zelf een dialoog over voeren.
Artikel Research Professional News
Maatschappelijk verantwoord onderzoeken en innoveren in de EU
Het is moeilijk om vooraf de maatschappelijke voordelen of gevolgen van wetenschappelijk onderzoek in te schatten. Dit geldt met name op actuele gebieden met een grote impact, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en klimaatverandering. Het onderwerp staat sinds Horizon 2020 hoog op de agenda. Een artikel van de European Science-Media Hub zet uiteen hoe het project Co-Change onderzoekers in ‘change labs’ met elkaar in dialoog brengt over het integreren van ethische principes van Responsible Research and Innovation (RRI) in hun werk.
Artikel European Science-Media Hub
Website RRI Toolkit
Lidstaten willen rol universiteiten bij aansturing ERA, universiteiten zijn sceptisch
De EU-lidstaten willen dat universiteiten en onderzoeksorganisaties deel uitmaken van de adviesgroep voor de uitvoering van de Europese Onderzoeksruimte (European Research Area, ERA). Dat blijk uit vrijgegeven conclusies van een bijeenkomst van de Europese Raad. De universiteiten hebben er gemengde gevoelens over. Ze zijn blij dat ze mogen meepraten, maar constateren tegelijkertijd dat de regeringsleiders niet van plan zijn hun belofte over de ERA na te komen. Namelijk: streven naar een groei van de uitgaven aan r&d tot 3 procent van het bbp in 2030. Voor komend jaar willen de regeringsleiders zelfs 316 miljoen euro bezuinigen op het Europese r&d-budget.
Ontwerpconclusies Europese Raad (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Europese Commissie: Open Source is goed voor de economie
In de EU gevestigde bedrijven en organisaties hebben in 2018 ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd in ‘open source software’. Dat heeft een positief effect op de Europese economie gehad van tussen de 65 en 95 miljard euro, aldus een onderzoek van de Europese Commissie (EC). Als overheden meer open source software aanschaffen kunnen zij de eigendomskosten ervan verlagen, een vendor lock-in vermijden en zo hun digitale autonomie vergroten.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Conclusie seminar: Betere wetenschapscommunicatie nodig voor groene transitie
Het onderzoek is er, maar wetenschappers hebben moeite om hun stem te laten horen, concludeerden de sprekers op de workshop ‘Science for the Green Transition’ van Science Europe over de transitie naar een CO2-neutrale economie. Ook onderzoeksfinanciers hebben hierin een rol.
Artikel Science|Business
Videoverslag Seminar Science Europe (YouTube)
Von der Leyen: Europa staat er, na een jaar crisis, goed voor
“We hebben de innovatie- en de wetenschappelijke capaciteit, de kennis van de particuliere sector, en we hebben bevoegde nationale autoriteiten. Nu moeten we dat allemaal samenbrengen, inclusief massale financiering.” Dat zei voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursala von der Leyen in haar 2021 State of the Union, gisteren in Straatsburg, over hoe de EU uit de coronacrisis kruipt en zich wapent tegen nieuwe pandemieën. Ze ging verder ook in op de Europese Green Deal, de digital single market en “een economie die werkt voor mensen”. Een rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) zet uiteen wat de hoofdpunten van het EU-beleid zijn waarover de komende maanden veel zal worden gesproken.
2021 State of the Union – Von der Leyen
Rapport EPRS (pdf)
DigitalEurope wil betere beveiliging Internet of Things
DigitalEurope, de vertegenwoordiger van de Europese techindustrie, heeft een rapport uitgebracht over cyberbeveiliging van met het internet verbonden apparaten (het Internet of Things; IoT). Volgens het rapport leidt de huidige “gefragmenteerde” aanpak van de Europese Commissie “tot veiligheidsrisico’s en rechtsonzekerheid”. Nieuwe wetgeving en geharmoniseerde normen zouden op hun plaats zijn. Rond de presentatie van het rapport vond een webinar met deskundigen van EU-instellingen, agentschappen, normalisatie-instellingen en consumentenorganisaties plaats.
Nieuwsbericht DigitalEurope
Rapport DigitalEurope (pdf)
Webinarverslag DigitalEurope (YouTube)
Europese Commissie presenteert visie op versterking strategische autonomie
De Europese Commissie (EC) heeft haar tweede jaarlijkse strategische verkenningsverslag goedgekeurd. De mededeling presenteert een toekomstgericht en multidisciplinair perspectief op de ‘open strategische autonomie’ van de EU. De vier belangrijkste mondiale tendensen waarop het beleid reageert zijn klimaatverandering en andere milieu-uitdagingen (1), digitale hyperconnectiviteit en technologische transformatie (2), druk op de democratie en Europese waarden (3) en verschuivingen in de wereldorde (4). Aan de basis van de nieuwe beleidsvoornemens van de EC ligt het rapport ‘Shaping and securing the EU’s Open Strategic Autonomy by 2040 and beyond’ van het Joint Research Centre (JRC) van de EC.
Persbericht EC
Rapport EC (pdf)
Q&A – EC
Nieuwsbericht JRC
Rapport JRC (pdf)
Overname in chipsindustrie zet discussie over technologische autonomie op scherp
Het Amerikaanse techbedrijf Nvidia heeft de Europese Commissie (EC) en de Britse regering om goedkeuring gevraagd voor de overname van de Britse producent van computerchips ARM Holdings. Een artikel van Business Insider maakt duidelijk dat de uitkomst een belangrijke toetssteen zal zijn voor de intenties van de EC als het gaat om technologische autonomie. In die discussie speelt trouwens ook het plan om een eigen Europese halfgeleiderindustrie op te zetten een rol. Duitsland maakte afgelopen week bekend daar miljarden euro’s in te willen investeren (nieuwsbericht EurActiv).
Artikel Business Insider
Nieuwsbericht EurActiv
Deskundigen pleiten voor betere gezondheidsinnovatie
In opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een groep deskundigen, onder leiding van de voormalige Italiaanse premier Mario Monti, de Europese beleidsprioriteiten in het licht van de coronapandemie bekeken. De conclusie luidt dat innovatie op gezondheidsgebied “grote tekortkomingen vertoont” en beter moet worden om toekomstige gezondheidsbedreigingen het hoofd te kunnen bieden. In MaRS Magazine zet de econoom Mariana Mazzucato uiteen dat de rol van de overheid bij gezondheidsinnovatie moet worden heroverwogen. In Science|Business roept Victor Dzau, voorzitter van de Amerikaanse Academie van Geneeskunde, regeringen op een ‘raad voor bedreigingen van de wereldgezondheid’ op te richten. Daarnaast zouden de farmaceutische bedrijven tijdelijk afstand moeten doen van hun octrooien op COVID-19-vaccins. Van een andere orde, maar evenzeer relevant voor gezondheidsinnovatie, is het artikel van Science Focus dat voorspelt dat de CRISPR-technologie de komende decennia voor een gezondheidsrevolutie gaat zorgen.
Nieuwsbericht WHO
Bericht Research Professional News
Rapport Pan-European Commission on Health and Sustainable Development (pdf)
Artikel MaRS
Artikel Science|Business
Artikel Science Focus
Burgerpanels gevraagd zich uit te spreken over de toekomst van Europa
De komende maanden vinden, in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa, vier Burgerpanels plaats. In elk panel zitten 200 burgers. Zij zullen de toekomst van de EU bespreken en aanbevelingen doen. Ze gaan onder andere praten over een sterkere economie en over de Europese democratie.
Nieuwsbericht Europees Parlement
Eurostat Regionaal Jaarboek 2021
Eurostat heeft het Regionaal Jaarboek 2021 gepubliceerd. De publicatie bevat regionale statistieken over onderwerpen als bevolking, onderwijs, arbeidsmarkt, digitale samenleving, economie, bedrijfsleven en onderzoek en ontwikkeling.
Nieuwsbericht Eurostat
Rapport Eurostat (pdf)
Het nut van samengestelde indexen voor beleidsvorming
De Climate Change Performance Index, de Ease of Doing Business Index en de EU Regional Competitiveness Index zijn voorbeelden van “samengestelde” ranglijsten die een beeld geven van hoe goed landen beleid voeren op een bepaald gebied. Een publicatie van de European Parliamentary Research Service (EPRS) zet tien van deze indexen op een rij, bespreekt hun methodiek, hun beperkingen en de manier waarop beleidsmakers er gebruik van kunnen maken.
Rapport EPRS
Europees partnerschap voor nulemissievervoer over water stelt O&I-strategie vast
Het Europees Partnerschap voor nulemissiesvervoer over water heeft zijn strategische agenda voor onderzoek en innovatie (O&I) vastgesteld. Het doel is om tegen 2030 inzetbare emissievrije oplossingen te kunnen demonstreren die toepasbaar zijn voor alle belangrijke scheepstypen en -diensten.
Nieuwsbericht Partnerschap (pdf)
Rapport Partnerschap (pdf)
Website Waterborne Technology Platform
VK: Wat kunnen we leren van andere landen over nationaal innovatiesysteem?
De Britse regering heeft ambitieuze doelstellingen vastgesteld voor het verbeteren van de prestaties van het land op het gebied van innovatie en commercialisering. Het Enterprise Research Centre (ERC) onderzocht hoe het nationale innovatiesysteem (NIS) van het VK zich verhoudt tot dat van buitenlandse concurrenten. Het eindrapport identificeert de sterke en zwakke punten en de mogelijkheden voor verbetering.
Rapport ERC (pdf)
VK: Regering stelt voor databeleid scherper te richten op innovatie en groei
Eén van de grote hervormingen die de Britse regering wilde doorvoeren na de brexit, is hervorming van het databeleid. Hiertoe heeft de regering nu een voorstel gepresenteerd. Een onderdeel van het plan is om het Information Commissioner’s Office, dat nu nog alleen toeziet op de naleving van de privacywetgeving, ook in te zetten als instrument om de data-economie te versterken. “VK verkiest innovatie boven privacy”, kopt Politico.
Nieuwsbericht Britse overheid
Rapport Britse overheid (pdf)
Artikel Politico
VK: Omvattende aanpak nodig voor stimuleren eco-innovatie en groene start-ups
Overheidsbeleid speelt een cruciale rol bij het bieden van de stimulansen, marktvoorwaarden, regels en voorschriften die nodig zijn om eco-innovatie te versnellen. Nu de klimaatdoelstellingen steeds scherper worden gesteld, neemt de reikwijdte en de opdracht voor beleidsinterventie toe. Een rapport van het Britse Enterprise Research Centre (ERC) zet uiteen wat de overheid de komende jaren zoal zou moeten doen. Denk aan het strategisch investeren in r&d en het opzetten van een programma voor rigoureuze, op bewijs gebaseerde normstelling.
Rapport ERC