Polytechnique Insights: Waar zijn al die 3D printers die waren aangekondigd?
Het magazine van het Institut Polytechnique de Paris heeft een special gemaakt over 3D-printers, hoe deze worden toegepast en waarom de marktgroei niet zo hard gaat als enkele jaren geleden werd verwacht. Voor de industrie zijn 3D-printers nog veelal te duur, voor consumenten te ingewikkeld in het gebruik. Daar gaat nu wel verandering in komen.
Magazine Polytechnique Insights
Geopolitieke spanningen rondom productie halfgeleiders
Het tekort aan halfgeleiders (chips) is het afgelopen jaar gestaag toegenomen. Het leidt overal in het Westen tot productieproblemen, zoals in de auto-industrie. Een artikel van Techwire Asia constateert dat veel bedrijven en politici in de VS en Europa inmiddels van mening zijn dat het Westen zelf meer chips moet produceren. Daar maken ze ook plannen voor. Een artikel van Reuters laat zien dat het opbouwen van een eigen halfgeleidercapaciteit in een land niet eenvoudig is. Intussen groeit ook binnen Azië de rivaliteit over de productie van halfgeleiders. Volgens een bericht van Reuters is de Taiwanese regering boos op China, omdat dat land technologie zou stelen en talent zou weglokken uit Taiwan.
Artikel Techwire Asia
Artikel Reuters
Nieuwsbericht Reuters
Facebook veroorzaakt grootste datalek ooit
Bij een gegevenslek van Facebook zijn de telefoonnummers en andere gegevens van 500 miljoen accounts openbaar gemaakt, meldt Business Insider. Het is het grootste gegevenslek ooit. Hoewel Facebook het enorme datalek als oud nieuws aanduidt, is het wel degelijk het gevolg van een slecht security- en privacybeleid bij het sociale netwerk, aldus een artikel van Knack Datanews. Facebook is niet van plan om de gebruikers van de betrokken profielen te informeren en er komen ook geen excuses van het bedrijf, meldt Android World. In een essay voor de Boston Review beschrijft Carissa Veliz (University of Oxford) waarom privacy zo belangrijk is. “Hoe meer iemand over ons weet, hoe meer hij ons kan beïnvloeden. Wij kunnen alleen democratische macht uitoefenen als onze privacy wordt beschermd.”
Nieuwsbericht Business Insider
Bericht Knack Datanews
Nieuwsbericht Android World
Essay Boston Review
Groei van desinformatie is niet alleen de schuld van sociale media
In de media, maar ook in de wetenschap, is het gemeengoed om sociale media aan te wijzen als schuldige van de toename van nepnieuws, desinformatie en kuddegedrag van complotdenkers. Het Center for Information, Technology, and Public Life (CITAP) van de University of North Carolina heeft een syllabus uitgegeven over het vele onderzoek dat deze eenzijdige zienswijze tegenspreekt. Het verwijst naar een grote serie onderzoeken die een breder beeld geven van het ontstaan en de verspreiding van valse informatie. De focus ligt op desinformatie in de VS. In gesprek met VPRO Tegenlicht legde Rudy van Belkom van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) uit waarom desinformatie en aanverwante onderwerpen op de Nederlandse formatietafel moeten komen te liggen.
Nieuwsbericht CITAP
Rapport CITAP
Uitzending VPRO Tegenlicht
Drie kritieke uitdagingen voor het in goede banen leiden van digitalisering
De vorige artikelen maken het belang duidelijk van het in goede banen leiden van technologie voor onze samenlevingen en democratieën. Een artikel van het World Economic Forum noemt drie kritieke uitdagingen waarvoor overheden overal ter wereld staan: het kritisch beoordelen en eventueel aanpakken van bedrijfsmodellen die menselijke waarden ondermijnen en samenlevingen polariseren, het creëren van echt open platformen, en het bevorderen van transparantie in het gebruik van kunstmatige intelligentie.
Artikel WEF
Opinie: Grotere rol voor industriebeleid in voorbereiding op nieuwe pandemieën
Telkens wanneer de wereld wordt geconfronteerd met een grote epidemie-uitbraak, worden we eraan herinnerd hoe slecht we hierop zijn voorbereid, aldus een artikel van BMJ Opinion. Verbetering van het ecosysteem voor onderzoek en ontwikkeling wordt altijd genoemd als deel van de oplossing, maar het industriebeleid wordt vergeten. Dat is een omissie omdat de farmaceutische industrie zich in het huidig economisch beleid vooral richt op het behalen van winst en te weinig op het voldoen aan urgente gezondheidsbehoeften.
Artikel BMJ Opinion
Steeds meer cyberaanvallen op gezondheidszorg: wat kunnen we ertegen doen?
“De intensivering van cyberaanvallen op de gezondheidszorg is een van onvertelde verhalen van de COVID-19-pandemie”, aldus Marietje Schaake, president van het internationale Cyber Peace Institute (CPI). Een rapport van deze organisatie schetst hoe criminelen en buitenlandse inlichtingendiensten cyberaanvallen op de gezondheidszorg in ander landen uitvoeren, hoe deze kunnen worden bestreden, hoe slachtoffers kunnen worden beschermd en hoe daders kunnen worden ontdekt en bestraft.
Nieuwsbericht CPI
Rapport CPI (pdf)
Top 50 van ‘smart city’-overheden
Singapore, Seoul en Londen zijn de leiders in de tweede editie van de Top 50 Smart City Government rankings van het mondiale consultancybedrijf Eden Strategy Institute. Terwijl andere ranglijsten van slimme steden vooral zijn gebaseerd op factoren zoals het aantal toegepaste technologische oplossingen of de aantrekkelijkheid van steden voor investeringen, richt de studie van het Eden Strategy Institute zich specifiek op de rol van stadsbesturen als motor voor de ontwikkeling van slimme steden. Amsterdam stijgt drie plaatsen op de lijst, van 13 naar 10. Nieuw op de lijst zijn Den Haag (46) en Rotterdam (47).
Persbericht Eden Strategy Institute
Rapport Eden Strategy Institute (pdf)
Nieuwsbericht Cities Today
De cyberbeveiligingsrisico’s van slimmestadstechnologieën
Een rapport van een interdisciplinair team van wetenschappers van de University of California, Berkeley zet uiteen wat de belangrijkste cyberbeveiligingsrisico’s zijn van ‘smart city’-technologieën. Daarbij gaat het om technische kwetsbaarheden, aantrekkelijkheid voor potentiële aanvallers en de potentiële impact van een succesvolle ernstige cyberaanval.
Aankondiging CLTC – UC Berkeley
Rapport (pdf)
China: Analyse van beleid, ethiek en regulering van kunstmatige intelligentie
Het Montreal Artificial Intelligence Ethics Institute (MAIEI) heeft een paper geschreven over het huidige AI-beleid van China, de toekomstplannen en de ethische normen waar het land aan werkt. Centraal staat het Chinese ‘New Generation Artificial Intelligence Development Plan’. De strategische doelen van het plan kunnen worden onderverdeeld in 3 hoofddoelen: internationale concurrentie, economische ontwikkeling, en sociaal bestuur.
Artikel MAIEI
Wetenschappelijk artikel
VS: Biden komt met biljoenenpakket om “de toekomst te winnen”
President Joe Biden heeft zijn langverwachte plannen voor de Amerikaanse infrastructuur gepresenteerd. Hij wil 2.300 miljard dollar investeren in de bouw van wegen, bruggen, spoorwegen, havens, oplaadstations voor elektrische auto’s en verbetering van de elektriciteits‑ en digitale infrastructuur. Van de 2.300 miljard dollar is 325 miljard bedoeld voor research & development. Een nieuwsbericht van Science|Business vertelt daar meer over. In 2022 wil president Biden nog meer gaan besteden aan r&d. Daar vertelt een bericht van Nextgov meer over. Het State Science & Technology Institute (SSTI) maakt melding van nog meer goed nieuws voor de Amerikaanse r&d-gemeenschap. Zo heeft het land in 2019 voor het eerst de doelstelling gehaald om 3 procent van het bbp te besteden aan r&d. Het aandeel van de federale overheid daarin was overigens maar 0,7 procentpunt.
Factsheet Witte Huis
Nieuwsbericht NOS
Nieuwsbericht Science|Business
President’s FY 2022 Discretionary Request
Persconferentie Witte Huis
Nieuwsbericht Nextgov
Nieuwsbericht SSTI
VS: Regering gaat mogelijke wetenschapsmanipulatie onder Trump onderzoeken
Een taskforce van het Witte Huis, onder leiding van het Office of Science and Technology Policy (OSTP), gaat onderzoeken of “ongepaste politieke inmenging” kan hebben geleid tot het aanpassen of laten verdwijnen van wetenschappelijke gegevens door de regering-Trump. Ook wordt onderzocht welke gevolgen dit heeft gehad voor een aantal beleidsmaatregelen van de vorige regering. Op deze manier wil de regering-Biden “de wetenschappelijke integriteit herstellen en waarborgen, en voorkomen dat het vervormen van de waarheid door de Amerikaanse regering in de toekomst nog een keer gebeurt.”
Brief OSTP
Nieuwsbericht Science|Business
VS: Multinationals belasten in landen waar ze actief zijn
De VS komt met een belastingvoorstel waarin multinationals belastingen betalen in elk land waar ze activiteiten hebben in plaats van alleen in het land waar het hoofdkantoor staat. Daarmee sluit de VS zich aan bij de onderhandelingen die de OESO voert met meer dan honderd landen over een wereldwijd belastingplan.
Nieuwsbericht Financial Times
Nieuwsbericht NU.nl
VS: Hoe moeten we omgaan met het Europese digitale beleid?
De recente technologie-initiatieven van de EU en de voorgestelde nieuwe digitale regels hebben verschillende implicaties voor Amerikaanse beleidsmakers, schetst een rapport van de Congressional Research Service (CRS). Het zet uiteen hoe EU-voorschriften het Amerikaanse bedrijfsleven kunnen raken en wat de VS daartegen zou moeten ondernemen. Ook komen de mogelijkheden aan bod om samen met de EU wereldwijde regels voor digitalisering vorm te geven en samen op te trekken bij kwesties van gemeenschappelijk belang met betrekking tot digitale handel en technologie.
Rapport CRS