Gabriel: Onderzoek en innovatie moeten zwaar wegen bij nationale herstelplannen
De EU-lidstaten moeten hun uiterste best doen om de plaats van onderzoek en innovatie te versterken in de nationale weerbaarheidsplannen die zij opstellen en waarin zij aangeven hoe zij het geld voor het herstel van de pandemie zullen besteden. Dat zei EU-commissaris Mariya Gabriel (Onderzoek, Innovatie) na afloop van een bijeenkomst van de EU-ministers voor onderzoek. Door synergie te zoeken met andere financieringsinstrumenten, zoals Horizon Europe en de structuurfondsen, moet ook de doelstelling dichterbij komen om 3 procent van het bbp te besteden aan onderzoek en innovatie tegen 2030.
Nieuwsbericht Science|Business
EU rolt nieuwe aanpak uit voor management Horizon Europe en r&d-beleid
Vijftien procent van het personeel van het directoraat Onderzoek van de Europese Commissie zal worden overgeheveld naar uitvoerende agentschappen. Dat gebeurt als onderdeel van een bredere inspanning om de lidstaten te helpen hun onderzoeks- en innovatiesystemen te hervormen en te versterken, en om de Europese onderzoeksruimte te vernieuwen.
Nieuwsbericht Science|Business
EC publiceert beoordelingscriteria voor Horizon Europe-missies
De Europese Commissie (EC) heeft een lijst met criteria gepubliceerd om de levensvatbaarheid van voorgestelde missies te beoordelen. Die missies worden nu door verschillende commissies (mission boards) voorbereid. De criteria zijn onder andere: de toegevoegde waarde van de plannen, een duidelijke onderzoeks‑ en innovatie-inhoud en het ambitieniveau in relatie tot de haalbaarheid van de plannen. Een artikel van Science|Business vertelt wat de EC nog meer doet in de voorbereiding van vijf missies voor Horizon Europe.
Document EC
Artikel Science|Business
Nieuwe ondersteuningsregeling voor vrouwen in deep tech
Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag heeft de Europese Commissie een nieuw initiatief aangekondigd onder de naam ‘Women TechEU’. Dit gaat vrouwen ondersteunen die leidinggeven aan startende deeptechbedrijven in Europa. Volgens de Commissie zal het nieuwe initiatief vrouwelijke ceo’s en oprichters eersteklas coaching en mentoring bieden, alsook gerichte financiering om hen te helpen hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Er wordt EU-breed nog gezocht naar mentoren.
Nieuwsbericht EC
Rekenkamer: EU moet meer doen voor digitale vaardigheden van Europeanen
De Europese Rekenkamer vindt dat de EU meer moet doen om de digitale vaardigheden van Europese burgers te verbeteren. Ondanks de begeleiding en steun aan de EU-lidstaten door de Europese Commissie zijn er te weinig door de EU gefinancierde projecten geweest om digitale basisvaardigheden voor volwassenen aan te pakken. Een van de uitdagingen voor de komende jaren is om duidelijke bedragen binnen de verschillende programma’s vast te stellen voor het verbeteren van digitale vaardigheden.
Nieuwsbericht Neth-ER
Rapport Europese Rekenkamer (pdf)
Aanbevelingen voor experimenteel innovatiebeleid van overheden
Beleidsmakers op het gebied van innovatie trachten complexe en voortdurend evoluerende systemen te beïnvloeden, vaak op basis van niet volledige kennis en gegevens. Een rapport van het Innovation Growth Lab (IGL), een samenwerkingsverband van 85 onderzoekers uit de hele wereld, beschrijft hoe agentschappen hun openheid en (intellectuele) capaciteit voor het uitvoeren van experimenten kunnen vergroten en hoe ze de experimenten kunnen aanpakken.
Aankondiging IGL
Rapport IGL (pdf)
EU werkt aan plannen om strategische autonomie op technologisch vlak te versterken
Vier Europese regeringsleiders hebben een brief gestuurd aan de Europese Commissie (EC) over de noodzaak van het vergroten van de strategische autonomie van de EU. Een bericht van ERR vertelt daar meer over. Een artikel van Politico constateert dat de EU van oudsher openstaat voor internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie, maar dat de politieke leiders zich steeds meer zorgen maken over diefstal van intellectueel eigendom en het autoritaire gebruik van zich snel ontwikkelende technologieën, zoals AI, door China en andere landen. Politico zag een white paper van de EC in dat ambitieuze plannen aankondigt om de strategische autonomie van de EU te versterken. Volgens een tweede artikel van Politico zou het verstandig zijn om de strijd van de EU tegen misbruik door autoritaire regimes, zoals China, samen te voeren met de VS. Dat zei ook het Amerikaanse congreslid Robin Kelly in gesprek met leden van het Europees Parlement, waarover Science|Business bericht.
Nieuwsbericht ERR
Brief regeringsleiders (pdf)
Artikel Politico – 1
Artikel Politico – 2
Nieuwsbericht Science|Business
Opinie: Gouden eeuw van Europese tech staat voor de deur
Volgens een rapport van de Britse durfkapitaalfirma Atomico, hebben Europese techbedrijven afgelopen jaar samen ongeveer 41 miljard dollar opgehaald. Dat maakt 2020 tot een recordjaar voor de Europese techsector, ondanks de pandemie en alle economische gevolgen daarvan. Een artikel van Forbes denkt dat Europa, met de juiste maatregelen, een nieuwe gouden eeuw tegemoet gaat. Op de online conferentie Masters of Digital 2021, gehouden op 3 en 4 februari 2021, werd uitgebreid gesproken over de nieuwe Europese economie.
Artikel Forbes
Videoverslagen Masters of Digital 2021 (YouTube)
Cyberbeveiliging bij invoering AI in autonoom rijden
De toekomst is aan autonomen voertuigen, maar die kunnen alleen hun volledige potentieel bereiken als ze in staat zijn om te gaan met risico’s op het gebied van cyberbeveiliging, aldus een rapport van het JRC en het EU-agentschap voor cyberbeveiliging ENISA. Het rapport analyseert de cyberbeveiligingsrisico’s die samenhangen met kunstmatige intelligentie (AI) in autonome voertuigen en doet aanbevelingen om deze risico’s te beperken. Een artikel van The Mobilist wijst op een ander cybergevaar: het platleggen van de hele elektriciteitsvoorziening door buitenlandse hackers. Dat gebeurt in het buitenland, zoals India, nu al af en toe. Hierdoor komt het elektrisch vervoer, inclusief autonome auto’s, direct of na enige tijd tot stilstand.
Aankondiging JRC
Rapport JRC / ENISA (pdf)
Artikel The Mobilist
Kan de EU platformen reguleren zonder innovatie te verstikken?
Meer dan ooit is de perceptie dat zoekmachines, sociale netwerken en leveranciers van clouddiensten als ‘poortwachters’ fungeren en de toegang controleren tot hun kernactiviteiten en verbonden digitale diensten. Een artikel van Harvard Business Review (HBR) beschrijft hoe regulering duidelijkheid en richtsnoeren kan verschaffen over wettelijk toegestaan (en wenselijk) gedrag en een evenwicht kan vinden tussen toegang, concurrentie en privacy. Het artikel schetst vier principes voor goede regelgeving voor platformen. Op 4 december 2020 vond, onder leiding van één van de auteurs van het HBR-artikel, een rondetafeldiscussie plaats over regulering van digitale platformen in de EU.
Artikel HBR
Discussieverslag (YouTube; december 2020)
Wordt 2021 een beslissend jaar voor Europese energie-investeringen?
De Europese Commissie komt de laatste tijd met allerlei voorstellen om investeringen in de energietransitie te stimuleren. Een belangrijk deel van het 750 miljard euro kostende Herstelfonds is daarvoor bedoeld. Een artikel van DW spreekt de verwachting uit dat dit geld vooral geïnvesteerd gaat worden in minder ambitieuze energiebesparingsprojecten. En er zijn maar weinig bedrijven in de EU die bereid zijn het voortouw te nemen op het gebied van schone technologie.
Artikel DW
Europese Raad keurt cohesiewetgevingspakket van 330 miljard euro goed
De EU maakt de komende zeven jaar meer dan 330 miljard euro vrij voor regionale en lokale projecten die economische ongelijkheid helpen verkleinen en het herstel na de pandemie stimuleren. Daartoe heeft de Europese Raad besloten. De projecten die gefinancierd worden kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn, van vervoersinfrastructuur, ziekenhuizen en gezondheidszorg, schone energie, waterbeheer, duurzame stadsontwikkeling, onderzoek, innovatie en digitalisering tot arbeidsregelingen, sociale inclusie, onderwijs en opleiding.
Nieuwsbericht Europese Raad
VK: Geen specifiek geld voor Horizon Europe in begroting
De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft vorige week de begroting voor 2021 aan het Parlement voorgelegd. Er wordt hoog opgegeven over de aanpassingen voor visa van buitenlands talent, maar er wordt geen melding gemaakt van hoe de regering de kosten van Britse deelname aan Horizon Europe zal dragen. Daar is, naar verwachting, ongeveer 2 miljard pond voor nodig per jaar. De Russell Group, een samenwerkingsverband van de toponderzoeksuniversiteiten in het VK, vreest dat dit geld uit de kernbudgetten voor r&d moet komen.
Nieuwsbericht Russell Group
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht HOP / DUB
Vlaanderen: Innovatiebeleid afstemmen op duurzaamheidsdoelstellingen
Volgens de Vlaamse Adviesraad voor Innovatie en Ondernemen (VARIO) moeten het wetenschaps-, innovatie- en ondernemerschapsbeleid nauw worden afgestemd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Dat maakt de wetenschaps‑, innovatie‑ en ondernemerswereld duidelijker wat er van hen wordt verwacht en maakt bedrijven meer bewust van de kansen die de SDG’s voor hen inhouden.
Nieuwsbericht VARIO
Advies VARIO