EU wil met onderzoek kanker verslaan
De Europese Commissie (EC) heeft het Europe’s Beating Cancer Plan gepresenteerd, een hoofdprioriteit van de Europese Gezondheids Unie. De bedoeling is om via nieuwe technologieën, onderzoek en innovatie rond preventie, behandeling en verzorging van kanker te verbeteren. De nadruk van het plan, waarvoor 4 miljard euro is uitgetrokken, ligt op acties waar de EU de meeste waarde kan toevoegen. Het zal worden ondersteund door maatregelen op andere beleidsterreinen, zoals onderwijs, sociale zaken en milieu.
Persbericht EC
Plan EC (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Universiteit van Oslo integreert geesteswetenschappen in al het onderzoek
“De geesteswetenschappen en interdisciplinaire oriëntatie en ontwikkeling zijn cruciaal voor een beter begrip en betere oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen.” Dat schrijven Svein Stølen, rector van Universiteit van Oslo (UiO), en Frode Helland, decaan van de Faculteit van Geesteswetenschappen, in een artikel van de Noorse krant Morgenbladet. Hun universiteit presenteerde onlangs, als eerste ter wereld, een plan om de geesteswetenschappen te integreren in al het onderzoek aan de universiteit. Een artikel van University World News beschrijft de belangrijkste voornemens.
Artikel University World News
Artikel Morgenbladet (N, te vertalen met bv Google Translate)
Strategie Geesteswetenschappen UiO
CERIC: Toegang Midden‑ en Oost-Europese partijen tot onderzoeksinfrastructuren waarborgen
Het Central European Research Infrastructure Consortium (CERIC) stelt voor om het EU-Handvest voor open toegang tot onderzoeksinfrastructuren op een aantal punten aan te passen. Zo is CERIC bang dat het ontbreken van definities voor bijvoorbeeld wetenschappelijke excellentie, peer review en beperkte toegang het mogelijk maakt om partijen uit West‑ en Noord-Europa te bevoordelen bij de toegang tot de infrastructuren.
Nieuwsbericht CERIC
Paper CERIC
Studie: Bezit intellectuele eigendomsrechten is goed voor grote èn kleine bedrijven
Ondernemingen die ten minste één octrooi, geregistreerd ontwerp of merk bezitten, hebben gemiddeld een 20 procent hogere omzet per werknemer dan ondernemingen die geen van deze intellectuele-eigendomsrechten bezitten. Dat blijkt uit een studie van het Europees Octrooibureau (EPO) en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Kleine bedrijven profiteren net zo goed van IP-rechten als grote bedrijven.
Nieuwsbericht EPO
Rapport (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Politici in Europa zinspelen op afpakken octrooien van big pharma
“Heel voorzichtig beginnen Europese politici een, ooit ondenkbaar, dreigement te uiten door te suggereren dat zij octrooien van farmaceutische bedrijven kunnen afpakken om de enorme tekorten aan coronavirusvaccins te bestrijden”, aldus een artikel van Politico. “Van het Italiaanse parlement tot de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier wordt er betoogd dat octrooien misschien niet langer zo heilig moeten zijn als ze ooit waren.”
Artikel Politico
Opinie: Productiviteitsstijging is sleutel voor economisch herstel
Een artikel en een podcast van The London Institute of Banking & Finance (LIBF) schetsen het belang van productiviteitsgroei voor het herstel van de economie uit de coronacrisis. En de belangrijkste manier daartoe is (technologische) innovatie. Dat is ook de boodschap van het boek Productivity and the Pandemic van Philip McCann, (University of Sheeld) en Tim Vorley (Oxford Brookes Business School). Rond de lancering van het boek organiseert het Britse Productivity Insights Network een serie van zes webinars over productiviteit en de pandemie. Het eerste webinar, ‘Spatial considerations in a post-COVID-19 environment’, heeft reeds plaatsgevonden. Voor de volgende kunt u zich nog aanmelden, al zullen deze waarschijnlijk ook snel op YouTube staan.
Artikel LIBF
Podcast LIBF (SoundCloud)
Verslag eerste webinar (YouTube)
Meer informatie webinarserie Productivity Insights Network
Von der Leyen: EU presteert ondermaats op gebied van digitale technologieën
De EU blijft achter bij China en de VS als het gaat om investeringen in sleuteltechnologieën zoals kunstmatige intelligentie en kwantumtechnologie. Daarvoor waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie (EC), Ursula von der Leyen, op de jaarbijeenkomst van Digital Europe. In sommige sectoren, zoals automotive of farma, doen bedrijven veel, maar in veel ander sectoren moet er een tandje bij.
Nieuwsbericht EurActiv
Digital Europe: Diverse manieren om digitale scale-ups te helpen
Digitaal onderwijs, digitaal onderzoek en de ontwikkeling van Europese dataruimtes zijn de belangrijkste investeringsgebieden ter ondersteuning van digitale scale-ups. Dat constateert een onderzoek van Digital Europe naar wat de beste investeringen en beleidsmaatregelen zijn om het Europese ecosysteem voor digitale scale-ups te ondersteunen. Aanstaande dinsdag 16 februari, van 16:00 uur tot 17:00 uur, organiseert de AWTI een webinar over hoe Nederland een top-scale-up-land voor kennisintensieve bedrijven kan worden.
Nieuwsbericht Digital Europe
Rapport Digital Europe (pdf)
Aankondiging AWTI
Tekortkomingen in financieringsmogelijkheden eigen vermogen in EU
Start‑ en scale-ups hebben voldoende eigen vermogen nodig om producten en diensten te ontwikkelen en economisch te groeien. Uit onderzoek van het directoraat-generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie (EC) blijkt dat het Europese ecosysteem van risicokapitaalverstrekkers nog onvoldoende tegemoetkomt aan die behoefte. Het doet aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling van het systeem. Ook een rapport van het Centre for European Policy Studies (CEPS) doet voorstellen om het Europese systeem van risicokapitaalverstrekking te verbeteren. Dit rapport is gebaseerd op een webinar dat werd gehouden op 9 juli 2020. Het constateert dat Europese overheden zich sinds de coronacrisis wel richten op het tegenaan van bedrijfsschulden, maar onvoldoende op het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsactiviteiten.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC
Rapport CEPS (pdf)
Opties voor het regelen van de aansprakelijkheid van online platforms
Gezien de centrale rol die online platforms spelen in de digitale economie, rijzen vragen over hun verantwoordelijkheid met betrekking tot illegale/schadelijke inhoud of producten die zij in het kader van hun exploitatie hosten. Een studie van de European Parliament Research Service (EPRS) geeft een overzicht van de belangrijkste wettelijke/regelgevende uitdagingen. Vervolgens wordt geanalyseerd welke stimulansen er voor online platforms, hun gebruikers en derden zijn om illegaal/schadelijk en gevaarlijk materiaal, inhoud en/of producten op te sporen en te verwijderen. Tot slot noemt de studie beleidsopties voor een efficiënte EU-aansprakelijkheidsregeling.
Rapport (pdf)
Bijlage (pdf)
Raad van Europa: Strikte regels nodig voor gezichtsherkenning
De Raad van Europa roept overheden strikte regels vast te stellen op het gebied van privacy en gegevensbescherming voor gezichtsherkenningstechnologieën. Bepaalde toepassingen van gezichtsherkenning zouden helemaal moeten worden verboden om discriminatie te voorkomen. Denk aan gezichtsherkenning die uitsluitend wordt ingezet voor het onderscheid maken op huidskleur, geslacht, leeftijd of gezondheid.
Nieuwsbericht Raad van Europa
Rapport Raad van Europa (pdf)
CoR: Betrek steden en regio’s nauw bij onderzoeks- en innovatiebeleid
Het Comité van de Regio’s (CoR) geeft in een advies zijn visie op de rol die steden en regio’s in de nieuwe Europese onderzoeksruimte (ERA) moeten spelen. Volgens het CoR worden steden en regio’s graag volledig betrokken bij de governance en tenuitvoerlegging van het Europese onderzoeks- en innovatiebeleid. De CoR is blij met de komst van ERA-hubs, omdat deze een belangrijk instrument met een sterk regionaal gericht karakter zijn om de EU-doelstellingen op het gebied van milieu, digitale, sociale en economische samenhang te verwezenlijken.
Nieuwsbericht CoR
Nederland leidt Europees in waterstof, Duitsland maakt snelle inhaalslag
Het momentum voor groene en blauwe waterstof groeit snel in Europa. Op dit moment loopt Nederland loopt voorop met aangekondigde waterstofprojecten, maar Duitsland maakt een snelle inhaalslag, constateert een artikel van Rabo Research. De overheid steekt daar de komende jaren miljarden euro’s in onderzoek en ontwikkeling. De grote spelers in de Europese waterstofwereld van dit moment zijn Gasunie, Shell, Nouryon, Vattenfall, Engie en BP. Een artikel van het Rathenau Instituut toont zich niet onverdeeld enthousiast over waterstof. Het stelt dat er eerst een publiek debat nodig is over hoe we waterstof nuttig kunnen inzetten en welke investeringen van gemeenschapsgeld verantwoord zijn.
Artikel Rabo Research
Artikel Rathenau
VK: Economisch herstel niet alleen landelijk maar ook regionaal stimuleren via r&d
De Britse Council for Science and Technology (CST) heeft in september 2020 een brief gestuurd aan premier Boris Johnson over de bijdrage van wetenschap en technologie aan het economisch herstelbeleid. Vooral op regionaal niveau zou die bijdrage aanzienlijk hoger moeten en kunnen zijn dan waaraan tot dan toe werd gedacht. De brief doet hiervoor vier voorstellen. Ook de positieve reactie van Johnson op de brief, van november 2020, kwam deze week naar buiten.
Nieuwsbericht Britse overheid
Brief CST aan Jonhson (pdf; september 2020)
Brief Jonhson aan CST (pdf; november 2020)
VK: Wat private en staatsbanken en regelgevers aan moeten met ‘crypto currencies’
In de fintech-sector wordt veel nagedacht over ‘crypto currencies’ en welke rol private en centrale banken en regelgevers in dit verband kunnen en moeten spelen. TechUK heeft er een white paper over geschreven. Dit beschrijft het bestaande financiële landschap van crypto‑ en fysieke munten, welke veranderingen we kunnen verwachten, welke kansen en bedreigingen ‘crypto currencies’ met zich meebrengen, en hoe de sector gereguleerd zou kunnen worden.
Nieuwsbericht TechUK
Rapport TechUK (pdf)