Akkoord over deelname niet-EU-onderzoekers aan kwantum- en ruimteonderzoek EU
Na maanden van strijd, zijn de EU-lidstaten akkoord gegaan met deelname van Britse, Israëlische en andere niet-EU-onderzoekers aan de meest gevoelige projecten van Horizon Europe: het kwantum‑ en ruimteonderzoek. Voorwaarde is wel dat ze “de nodige garanties” geven dat hun deelname de strategische belangen van de EU niet schaden.
Nieuwsbericht Science|Business
EU opent deur naar Japanse deelname aan Horizon Europe
De EU en Japan gaan de mogelijkheden tot Japanse associatie met Horizon Europe verkennen in het kader van versterkte wederzijdse samenwerking op het gebied van onderzoek & innovatie. In een verklaring kondigen de leiders aan de samenwerking op allerlei gebieden te willen versterken. Samen optrekken op het gebied van verduurzaming binnen een gezamenlijke groene alliantie is daar een belangrijk onderdeel van.
Nieuwsbericht Neth-ER
Verklaring (pdf)
EU-topambtenaar roept op tot wereldwijde coördinatie van onderzoeksinfrastructuren
“De complexiteit, omvang en kosten van veel onderzoeksinfrastructuren zijn moeilijk te managen door één land. Hoezeer Europa ook streeft naar technologische soevereiniteit, er is internationale samenwerking nodig om ze te financieren en te exploiteren”, aldus Jean-Eric Paquet, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie van de EU, in gesprek met Science|Business.
Artikel Science|Business
Praktische gids voor opslag en delen van onderzoeksgegevens
Science Europe heeft een praktische gids uitgebracht met richtsnoeren voor het opslaan, toegankelijk maken en bewaren van onderzoeksgegevens. Ook biedt de gids een kader voor het delen van gegevens door onderzoekers. De gids stelt financiers, uitvoerders en data-infrastructuren in staat de status van hun beleid en de uitvoering ervan te evalueren, volgende stappen te identificeren en afstemming met andere organisaties te realiseren.
Rapport Science Europe
European Liberal Forum: Grote noodzaak om digitale innovatie te bevorderen
Europa lijkt achterop te raken in de concurrentiestrijd om een bloeiend ecosysteem voor digitale innovatie te creëren, aldus het European Liberal Forum (ELF), de denktank van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Op een online bijeenkomst van de organisatie werd gesproken over stimulansen voor digitale innovatie. Daarbij kwamen ook allerlei aangrenzende onderwerpen aan bod, zoals het bedrijfsklimaat in de EU of de aansprakelijkheid voor handelingen in het digitale domein. Een artikel van het Henderson Institute van BCG legt uit hoe bedrijven digitalisering zouden moeten benaderen: niet vanuit een louter technologische invalshoek maar vanuit een brede benadering van kansen en mogelijkheden, waarbij mogelijkheden worden verkend van partnerschappen ver buiten de huidige bedrijfskolom.
Videoverslag bijeenkomst (YouTube)
Artikel Henderson Institute
Ideeënuitwisseling over de toekomst van Europa
De denktank CEPS (Centre for European Policy Studies) organiseert elk jaar een Ideas Lab, een week waarin denktanks uit Europa, vertegenwoordigers van nationale regeringen, ondernemingen, NGO’s en Europese instellingen met elkaar debatteren over belangrijke beleidskwesties voor Europa. Een groot deel van het programma van 2021 was openbaar en staat nu op YouTube. De onderwerpen die centraal stonden, waren: de gezondheidscrisis, de European Green Deal, de toekomst van de Europese industrie, het economisch herstel uit de coronacrisis en de Strategische Unie.
Videoverslagen YouTube (eerste 10 resultaten)
Programma Bijeenkomst
Discussies over hoe de EU het komende digitale decennium kan leiden
Op 1 en 2 juni 2021 organiseerden de Europese Commissie en het Portugese voorzitterschap van de Europese Raad de jaarlijkse Digital Assembly, die dit keer in het teken stond van Europa’s digitale decennium. Eén van de sprekers op het evenement DigitalEU2030 was Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
Videoverslag Toespraak Von der Leyen (YoUTube)
Videoverslag Dag 1 (YoUTube)
Videoverslag Dag 2 – Kanaal 1 (YouTube)
Videoverslag Dag 2 – Kanaal 2 (YouTube)
Programma Bijeenkomst
EU opent onderzoek naar mogelijk concurrentieverstorend gedrag van Facebook
De Europese Commissie (EC) is een antitrustonderzoek gestart naar mogelijke schending van de EU-mededingingsregels door Facebook. Het bedrijf zou gegevens over de benutting van advertenties op de Facebook-website hebben verzameld, waardoor het in staat zou zijn om oneerlijk met de adverteerders te concurreren. Het formele onderzoek zal ook nagaan of Facebook zijn online-dienst voor rubrieksadvertenties ‘Facebook Marketplace’ aan zijn sociale netwerk koppelt, in strijd met de EU-mededingingsregels. Een artikel van CHANNELe2e zet op een rij welke procedures er momenteel wereldwijd tegen ‘big tech’ lopen. Dat zijn er veel.
Nieuwsbericht EC
Nieuwsbericht Politico
Nieuwsbericht Bloomberg
Artikel CHANNELe2e
Voorstel EC: Een betrouwbare en veilige digitale identiteit voor alle Europeanen
De Europese Commissie (EC) heeft een kader voorgesteld voor een Europese digitale identiteit voor alle burgers, ingezetenen en bedrijven in de EU. Burgers zouden zich hiermee kunnen identificeren en (persoonlijke) gegevens kunnen delen, zowel online als offline, met overheidsinstanties en bedrijven in de hele EU. Gebruikers zouden zelf moeten kunnen kiezen of en welke data ze delen.
Nieuwsbericht EC
Videoverslag Persconferentie
Nieuwsbericht Security.nl
Artikel NRC
EC en Breakthrough Energy Catalyst gaan samen investeren in klimaattechnologieën
De Europese Commissie (EC) en Breakthrough Energy Catalyst, een initiatief van Bill Gates, gaan samen investeren in cruciale klimaattechnologieën voor de netto-nul-economie. Het partnerschap, dat een budget heeft van 820 miljoen euro (1 miljard dollar), richt zich in eerste instantie op vier sectoren: groene waterstof, duurzame vliegtuigbrandstoffen, directe opname van CO2 uit de lucht en langetermijnenergieopslag. (Zie ook ‘Mondiale coalitie voor groene waterstof’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Nieuwsbericht EC
Tweet Von der Leyen
Nieuwsbericht Science|Business
Website Breakthrough Energy Catalyst
Duitsland: “AI-wapenwedloop is al aan de gang”
De wereld gaat een nieuw tijdperk van oorlogsvoering binnen, waarin kunstmatige intelligentie een centrale plaats inneemt. AI maakt militairen sneller, slimmer en efficiënter. “Maar als er niets aan wordt gedaan, dreigt het de wereld te destabiliseren”, aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in gesprek met DW.
Artikel DW
VK: Oxford-rapport onthult beste en slechtste praktijken in kluseconomie
Elf van de populairste digitale klusplatforms in het VK zijn beoordeeld op basis van hoe eerlijk ze werknemers behandelen. In het eerste onderzoek in zijn soort in het VK geven onderzoekers van Oxford bedrijven een score op normen zoals loon, arbeidsvoorwaarden, management en vertegenwoordiging. De meeste van de elf platforms die in het land actief zijn voldoen niet aan de basisnormen van Fair work-beginselen.
Nieuwsbericht Oxford Internet Institute
Rapport (pdf)
VK: Plannen om volgende pandemie mondiaal aan te pakken
Op 21 mei kondigde de Britse premier Boris Johnson aan dat zijn regering een nieuwe ‘wereldwijde pandemieradar’ zal creëren om COVID-varianten en opkomende ziekten op te sporen, voortbouwend op de deskundigheid van het VK op het gebied van genome sequencing. Op een bijeenkomst met de farmaceutische industrie kondigde de Britse regering aan dat ze zich sterk gaat maken voor een mondiaal plan om bij een nieuwe pandemie binnen 100 dagen nieuwe vaccins te kunnen ontwikkelen. Dat meldt New Scientist.
Nieuwsbericht Wired
Nieuwsbericht New Scientist