Scientific American: “Anti-wetenschapsbeweging escaleert wereldwijd”
De afwijzing van de heersende wetenschap en geneeskunde is een belangrijk kenmerk geworden van politiek rechts in de VS en in toenemende mate in de gehele wereld, aldus een artikel van Scientific American. De auteur maakt de vergelijking met de USSR ten tijde van Joseph Stalin, die bestaande landbouwmethoden afwees en baseerde op pseudowetenschap. Oogsten kelderden hierdoor, met miljoenen doden als gevolg. Nu verzetten grote groepen mensen zich, mede op basis van pseudowetenschap, tegen maatregelen om de pandemie in te dammen en mensen te vaccineren. Opnieuw dreigen miljoenen mensen het slachtoffer te worden.
Artikel Scientific American
Onderzoeksintensiteit stijgt nu COVID-19 de r&d-uitgaven van bedrijven stimuleert
In 2020 gaf het bedrijfsleven 6,21 procent meer uit aan onderzoek en ontwikkeling dan in 2019. Wel liep de groei sterk uiteen tussen verschillende sectoren, laten cijfers van de OESO zien. Aan het begin van de COVID-19-pandemie stegen vooral de uitgaven in de gezondheidssector aanzienlijk. Daarna volgde, als gevolg van de vele lockdowns en een verschuiving naar digitale diensten en thuiswerken, een aantal software- en technologiebedrijven, met Facebook en Alibaba die hun r&d het sterkst lieten groeien.
Briefing OESO (pdf)
Main Science and Technology Indicators – OESO
Artikel Science|Business
Wereldwijde verschillen in brede welvaart en gelijkheid en hoe deze te verkleinen
De OESO heeft deel 2 van het rapport ‘How was life?’ gepubliceerd. Het bevat een schat aan informatie over hoe welzijn en welvaart zich de afgelopen 200 jaar wereldwijd hebben ontwikkeld. In deel 2 (deel 1 stamt uit 2014) komen, naast gebruikelijke onderwerpen als inkomens en sociale uitgaven, nieuwe onderwerpen aan bod zoals biodiversiteitsverlies, ongelijkheid in rijkdom en extreme armoede. Het rapport ‘Data for Better Lives’ van de Wereldbank bespreekt hoe data kunnen worden ingezet om sociale ongelijkheid in de wereld te bestrijden.
Rapport OESO
Nieuwsbericht UU
Rapport Wereldbank
Robotrace: Ranglijst van de meest geautomatiseerde landen in de wereld
Volgens een rapport van de Internationale Federatie van Robotica (IFR) heeft de gemiddelde robotdichtheid in de verwerkende industrie wereldwijd een record bereikt in 2020, van 113 eenheden per 10.000 werknemers. Per regio hebben West-Europa (225 eenheden) en de Noord-Europese landen (204 eenheden) de meest geautomatiseerde productie, gevolgd door Noord-Amerika (153 eenheden) en Zuidoost-Azië (119 eenheden). Op de ranglijst van meest geautomatiseerde landen ter wereld staat Nederland op plaats 12. Een artikel van Robotiq zet uiteen hoe robots bijdroegen aan het antwoord van bedrijven en organisaties op de coronapandemie.
Nieuwsbericht Robohub
Artikel Robotiq
Waarom grote technologiebedrijven moeilijk zijn aan te pakken
De discussie over Big Tech gaat vaak over privacy, surveillance, desinformatie en machtsmisbruik. Maar er is nog een veel grotere zorg, aldus een artikel van De Correspondent: de greep die Big Tech heeft op de infrastructuur waar de overheid, de economie en de maatschappij inmiddels niet meer zonder kunnen. Een volgend verhaal gaat over wat overheden tegen deze ‘macht over de infrastructuur’ kunnen doen. Een artikel van DW beschrijft hoe eurocommissaris Margrethe Vestager Big Tech tracht aan te pakken.
Artikel De Correspondent
Artikel DW
Het veiligheidsdilemma van kunstmatige intelligentie
Onder invloed van kunstmatige intelligentie (AI) vindt er steeds meer en steeds doortraptere cybercriminaliteit plaats. De bestrijding daarvan kan niet meer alleen mensenwerk zijn, betoogt een artikel van Nextgov. “De mens zal moeten worden bijgestaan door AI-systemen.” Dan ontstaat wel een nieuw dilemma, constateert een artikel van het Britse Institute of Art and Ideas: AI gaat zo interfereren met AI. Hoe weten we dat de uitkomst in overeenstemming is met de normen die we nastreven? Het artikel spreekt van een “onoplosbaar probleem”.
Artikel Nextgov
Artikel Institute of Art and Ideas
Gedachten over de ontwikkeling van AI, democratie en ethiek
In een artikel van het Griekse IMed Lab laat Yoshua Bengio, één van de grondleggers van kunstmatige intelligentie (AI), zijn gedachten gaan over de toekomst van de technologie. Hij constateert onder andere dat de ontwikkeling momenteel te sterk in handen is van een beperkte groep actoren. Het pleit voor democratisering van AI en meer AI-onderwijs. In een artikel van Harvard Business Review (HBR) pleiten David De Cremer en (oud-wereldkampioen schaken) Garry Kasparov voor een AI die de menselijke intelligentie vergroot, niet vervangt. Onder deze voorwaarde is investeren in automatisering en mensen ook geen paradox meer, stelt een artikel van MIT Sloan Management Review. Een artikel van het Montreal AI Ethics Institute (MAII) brengt naar voren dat kunst een grote rol zou kunnen en moeten spelen bij de ontwikkeling van ethische AI. Een tweede artikel van het instituut betoogt dat niet alleen de ontwikkeling van ethische AI belangrijk is, maar ook de aansturing ervan en het toezicht erop. Daar ligt uiteraard een grote rol voor overheden. Het MAII geeft wekelijks een nieuwsbrief uit over AI en ethiek (abonneren onderaan de paginalink). Het onderzoekscentrum Edda van de Universiteit van IJsland organiseerde op 24 en 25 maart een online conferentie over democratie in de digitale toekomst.
Artikel IMed Lab
Artikel HBR
Artikel MIT Sloan Management Review
Artikel MAII – 1
Artikel MAII – 2
Videoverslagen Edda
Brookings: VS en China eindelijk eerlijk tegen elkaar
De openbare ruzie tussen Amerikaanse en Chinese ambtenaren, vorige week in Alaska, leek een debacle, maar was in feite de uitkomst die de regering-Biden had gehoopt van de bijeenkomst. Dat stelt een artikel van de Amerikaanse denktank Brookings. De Amerikaanse regering wilde laten zien hoe belangrijk het is om, als Westerse landen, één front te maken tegen China, op het gebied van geopolitiek, economie en technologie. Een paper van het Britse Chatham House zet uiteen hoe China het internet internationaal tracht te domineren.
Artikel Brookings
Artikel Chatham House
India: Sterk in opkomst op het gebied van technologie en innovatie
Lange tijd was innovatie in India een wirwar van publieke en private initiatieven, veelal gericht op het ontwikkelen van goedkope massaproducten en ‑diensten (Jugaad-innovatie). Maar in de afgelopen tien jaar heeft het Indiase innovatie-ecosysteem een ongekende ontwikkeling doorgemaakt. Met meer dan 35 unicorns staat India wereldwijd bijvoorbeeld op een derde plaats. Een artikel van The Economic Times schetst de innovatiepotentie van het land in de komende jaren. In 2018 publiceerde de AWTI een briefadvies ‘Focus op India’, dat aangaf dat Nederland gebaat zou zijn met nauwere samenwerking met het land op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie.
Artikel The Economic Times
AWTI-advies (maart 2018)
VS: Universiteitscampussen zullen door pandemie ingrijpend veranderen
Virtueel leren zal een blijvende plaats krijgen in het onderwijssysteem van universiteiten, verwacht een artikel van University World News. Hierdoor zal het huidige campusmodel, zeker dat in de VS, veranderen van een fysieke plek waar mensen onderwijs krijgen en van gedachten wisselen, naar een interactief, multidisciplinair netwerk van fysieke en virtuele elementen dat talloze kleine momenten van interactie creëert.
Artikel University World News
VS: Breed streven naar meer r&d en steviger aanpak ‘big tech’
De Democraten, de Republieken en de president kwamen de afgelopen weken met verschillende voortellen voor het intensiveren van wetenschap en innovatie. Twee weken geleden (19 maart) presenteerden twee Democraten uit de Senaat de Innovation Centers Acceleration Act (nieuwsbericht IP Watchdog). Een week later (24 maart) presenteerde een groep Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden de Securing American Leadership in Science and Technology Act (SALSTA Act; nieuwsbericht Nextgov). De Wetenschapscommissie van het Huis van Afgevaardigden presenteerde twee dagen later (26 maart) een tweepartijenplan: de National Science Foundation for the Future Act (NSF Future Act; nieuwsbericht AIP). Tussendoor (op 25 maart) liet president Biden weten meer te willen investeren in wetenschappelijk onderzoek, in de buurt van 2 procent van het bbp per jaar (nieuwsbericht Nextgov – 2). Op een bijeenkomst van het voltallige Congres over de aanpak van ‘big tech’, op 25 maart, zaten de Democratische en Republikeinse volksvertegenwoordigers opvallend op één lijn (nieuwsbericht Govtech – 3). Een artikel van het Amerikaanse Center for European Policy Analysis (CEPA) legt uit waarom het zo belangrijk is dat de VS en de EU samenwerken bij de aanpak van ‘big tech’-bedrijven.
Nieuwsbericht IP Watchdog
Innovation Centers Acceleration Act (pdf)
Nieuwsbericht Nextgov – 1
SALSTA Act (pdf)
Nieuwsbericht AIP
NSF Future Act (pdf)
Nieuwsbericht Nextgov – 2
Nieuwsbericht Nextgov – 3
Artikel CEPA
De volgende AWTI e-mail alert verschijnt op 15 april 2021. De AWTI wenst u fijne Paasdagen.