EIC Adviesraad publiceert visie en roadmap
De Adviesraad van de European Innovation Council (Europese Innovatieraad; EIC) heeft in een rapport haar visie en roadmap voor de toekomst van de European Innovation Council gepubliceerd. De Adviesraad blikt terug op de EIC-pilot en doet advies over hoe de EIC onder Horizon Europe volledig kan worden uitgerold. Hierbij pleit de adviesraad onder meer voor kortere, eenvoudiger procedures, met snellere feedback en besluitvorming.
Nieuwsbericht EC
Rapport EIC Council (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Inventarisatie kanalen en instrumenten voor valorisatie van onderzoek en innovatie
Onderzoek en innovatie zijn vandaag de dag belangrijker dan ooit. Maar om economisch of sociaal effect te hebben, moeten ze ook worden gebruikt. Als eerste stap naar een strategie voor valorisatie heeft de Europese Commissie (EC) een inventarisatie laten maken van kanalen en instrumenten voor valorisatie en van de Europese en internationale ‘best practices’.
Rapport EC
Nieuw tijdschrift over Europese onderzoeks‑ en innovatiedata
DG Onderzoek en Innovatie (DG RTD) van de Europese Commissie heeft de eerste editie gepubliceerd van het kwartaaltijdschrift ‘R&I Data Express’. Het brengt de meest opvallende gegevens, statistieken, indicatoren en scoreboards onder de aandacht die de voorgaande maanden werden gepubliceerd op het gebied van onderzoek en innovatie. Het eerste nummer bestrijkt terreinen als het coronavirus, digitalisering en vaardigheden op het vlak van wetenschap en technologie. Het bestaande tijdschrift ‘Quarterly R&I literature review’, eveneens van DG R&I, staat dit keer volledig in het teken van de gevolgen van de coronacrisis voor het onderzoeks‑ en innovatiebeleid.
R&I Data Express # 1
‘Quarterly R&I literature review’ 2020/Q2 (pdf)
Wat gaat Open Science betekenen voor onderzoekers en instituten?
De organisatie van onderzoeksintensieve universiteiten The Guild sprak met Konstantinos Glinos, hoofd van de eenheid Open Science van het DG Onderzoek en innovatie (DG RTD) van de Europese Commissie. Aan de orde komen Open Science als strategische prioriteit, de veranderingen in Horizon Europe als het gaat om Open Access, het management van onderzoeksdata en het inbedden van Open Science in het onderzoeksproces.
Video The Guild (1:01:11)
Data delen in de wetenschap met inachtneming van fundamentele rechten en privacy
Wetenschappers gebruiken de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG; GDPR) nogal eens als reden om geen data te delen, stelt een artikel van Science|Business, zelfs als er een duidelijk publiek belang is om dat wel te doen. Een rapport van de Science|Business Cloud Consultation Group beschrijft hoe data delen kan worden verenigd met inachtneming van fundamentele rechten en privacy.
Artikel en Rapport Science|Business
De stand van zaken van de Europese datamarkt
De Europese Commissie heeft een actualisatie laten maken van de studie, uit 2013, naar de Europese datamarkt en de potentie ervan. De actualisatie bevat feiten en cijfers en een serie verhalen over datagestuurde innovatie. Daarmee geeft ze een beeld van het enorme sociaaleconomische potentieel van de gemeenschappelijke Europese dataruimte.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Digitale soevereiniteit voor Europa
Er bestaat een groeiende bezorgdheid over het feit dat de burgers, bedrijven en lidstaten van de Europese Unie (EU) geleidelijk de controle verliezen over hun gegevens, over hun vermogen om te innoveren en over hun vermogen om de wetgeving in de digitale omgeving vorm te geven en te handhaven. Een document van de European Parliament Research Service (EPRS) schetst de context van het opkomende streven naar ‘digitale soevereiniteit’ in de EU en geeft een overzicht van de maatregelen die momenteel worden besproken of voorgesteld.
Rapport EPRS
Overheden maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie
De belangstelling voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen overheden neemt toe, constateert het rapport AI Watch van de Europese Commissie (EC). Overheden gebruiken AI voor het verbeteren van bestuursprocessen en beleidsvormingsmechanismen, alsmede voor verbetering van publieke diensten en vergroting van de betrokkenheid van de burgers.
Rapport EC (pdf)
Nieuw systeem voor identificatie van overheidsgefinancierde disruptieve innovaties
De Europese Commissie (EC) heeft een instrument gepresenteerd om het marktpotentieel in kaart te brengen van door de overheid gefinancierde disruptieve innovaties. De Market Creation Potential Indicator is ontwikkeld door het Joint Research Centre (JRC) van de EC. Op de EC-website Innovation Radar zijn de eerste resultaten te zien van het filteren van onderzoeksprojecten op disruptief potentieel.
Nieuwsbericht EC
Rapport JRC
Innovation Radar – EC
EU-lidstaten moeten meer doen voor goede werking van eengemaakte markt
Het Single Market Scoreboard 2020 van de Europese Commissie (EC) laat zien dat de EU-lidstaten, ondanks verbeteringen op bepaalde gebieden, nog niet genoeg doen voor een goede werking van de eengemaakte interne markt. Eerder dit jaar publiceerde de EC een actieplan voor een betere uitvoering en handhaving van de regels hiervoor. De EC dringt er bij de lidstaten op aan om hiermee intensiever aan de slag te gaan.
Nieuwsbericht EC
Single Market Scoreboard
Actieplan Single Market (pdf)
Hoe bedrijven de financiering van innovatie kunnen optimaliseren
Hoeveel geld een bedrijf moet steken in innovatie, hangt sterk af van de grootte van het bedrijf en de sector waarin het opereert. Dat zegt associate professor Xavier Ferràs van Esade Business School in een artikel van Science|Business. Ook de financieringswijze van innovatie is van belang. Vaak, maar niet altijd, leidt het aantrekken van extern geld tot betere innovatieresultaten.
Artikel Science|Business
Commissie investeert 1 miljard euro in innovatieve projecten voor schone technologie
De Europese Commissie (EC) heeft de eerste oproep gepubliceerd voor het indienen van voorstellen in het kader van het Innovatiefonds voor de demonstratie van innovatieve klimaattechnologieën. Het fonds, dat tien jaar lang 1 miljard per jaar wil investeren, wordt gefinancierd met inkomsten uit de veiling van emissierechten uit het emissiehandelssysteem van de EU. Het Innovatiefonds moet “het groene herstel van de EU bevorderen door lokale toekomstbestendige banen te creëren, de weg vrij te maken voor klimaatneutraliteit en het Europese technologische leiderschap wereldwijd te versterken.” Het scheppen van banen zal waarschijnlijk niet op de korte termijn lukken, voorspelt een artikel op de economenwebsite Vox-CEPR over de impact van groene fiscale stimuleringsmaatregelen uit het verleden, met name in de VS. De stimulansen blijken vooral effectief te zijn geweest voor het creëren van banen op de lange termijn. Een rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) beschrijft de beschikbare technologieën voor CO2-reductie in de energie-intensieve industrie. Een rapport van de Europese Investeringsbank (EIB) laat zien dat investeringen in energie-efficiency momenteel een lage prioriteit hebben bij bedrijven.
Nieuwsbericht EC
Website Innovatiefonds
Nieuwsbericht Science|Business
Artikel Vox-CEPR
Rapport EPRS (pdf)
Nieuwsbericht EIB
Rapport EIB (pdf)
Klimaatwetenschappers: Coronacrisis toont hoge kosten van trage politieke actie aan
De coronapandemie heeft “opvallende overeenkomsten” met de tweeledige milieucrisis van opwarming van de aarde en het uitsterven van soorten. Daarvoor waarschuwt een team van wetenschappers en beleidsdeskundigen uit het VK en de VS in een artikel dat is gepubliceerd in Current Biology. De lessen die zijn geleerd bij het indammen van de coronacrisis, zoals de noodzaak om vroegtijdig in te grijpen om het aantal doden en de economische schade te beperken, en het inperken van sommige aspecten van de levensstijl van mensen in het algemeen belang, zouden ook de kern moeten vormen van het afwenden van een milieuramp. Op een virtuele bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) pleiten verschillende sprekers voor een “nieuw sociaal contract” om duurzaamheid in de wereld te bevorderen.
Nieuwsbericht Science|Business
Artikel Current Biology (pdf)
Artikel WEF
Nog eens 6 miljard euro voor bestrijding coronavirus
De Europese Commissie (EC) en de organisatie ‘Global Citizen’ organiseerden op 27 juni een tweede evenement om geld bijeen te brengen voor de ontwikkeling van coronavaccins, ‑tests en -behandelingen, en om ervoor te zorgen dat deze straks ook in armere landen terecht komen. Er werd 6,15 miljard euro aan extra middelen toegezegd. Inclusief eerder toezeggingen, staat de teller nu op 15,9 miljard euro.
Persbericht EC
Toezeggingen
Europese Commissie presenteert nieuwe Skills Agenda
De Europese Commissie (EC) roept alle lidstaten en private en publieke belanghebbenden op “een ware revolutie” teweeg te brengen op het gebied van vaardigheden voor digitalisering en vergroening van de economie en de maatschappij.
Nieuwsbericht en meer informatie EC
Rapport EC (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Door vrouwen geleide start-ups hebben meer moeite met aantrekken risicokapitaal
Een rapport van de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Commissie (EC) laat zien dat startende ondernemingen van vrouwen minder toegang hebben tot risicokapitaal dan die van mannen. Dit is te wijten aan een gebrek aan vrouwelijke oprichters en investeerders, vooringenomenheid en risicoaversie. De situatie is wel langzaam aan het verbeteren.
Nieuwsbericht EIB
Rapport EIB / EC (pdf)
Brexit: Belanghebbenden moeten zich voorbereiden op veranderingen in IP-rechten
De Europese Commissie (EC) waarschuwt belanghebbenden dat ze zich, in verband met het aflopen van de overgangsperiode voor het vertrek van het VK uit de EU, moeten voorbereiden op de veranderende situatie op het gebied van intellectuele-eigendomsrechten. In een ‘notice for readiness’ legt de EC wat er gaat veranderen.
Nieuwsbericht EC
Publicatie EC (pdf)
VK: Wetenschap en innovatie richten op economische groei en maatschappelijke bloei
De Britse regering heeft een beleidsbrief gepubliceerd over het beleid voor wetenschap, onderzoek en innovatie dat ze de komende jaren wil voeren. Het beleid zal zich vooral richten op het oplossen van de meest urgente problemen van de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving, zoals gezondheid, vergroening en veiligheid. Hierin wil de overheid het dubbele gaan investeren van wat ze nu doet. In een radioprogramma van de BBC werd gedebatteerd over het plan van de Britse regering om een organisatie op te richten die vergelijkbaar is met de US Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA). Die heeft naam gemaakt met het realiseren van risicovolle, maar strategische technologieën en innovaties die zorgen voor nieuwe bedrijvigheid, wat juist een zwak punt is van het Britse onderzoeks‑ en innovatiesysteem. Aan het idee kleven voor‑ en nadelen. De Britse denktank IPPR zet in een paper uiteen dat het economische en innovatiebeleid zich vooral zou moeten richten op drie doelen: meer werkgelegenheid, verbetering van de levenskwaliteit van alle burgers en verhoging van de levensstandaard van huishoudens met lage inkomens en kwetsbare mensen.
Rapport Britse overheid (pdf)
Podcast BBC (27:40)
Nieuwsbericht IPPR
Rapport IPPR (pdf)
VK: Inzet op meer buitenlandse toponderzoekers en minder EU-studenten
De Britse regering zet een interdepartementaal ‘Office for Talent’ op om vooraanstaande wetenschappers aan te moedigen in het VK te komen of blijven wonen en werken in post-Brexit. Dat meldt Science|Business. PhD’s mogen na hun promotie langer in het VK blijven om een baan te zoeken, aldus een bericht van University World News. Maar voor EU-studenten wordt het VK minder aantrekkelijk, aldus een tweede bericht van dit medium. Vanaf september 2021 moeten EU-studenten fors meer collegegeld betalen omdat ze niet meer gelijk gesteld worden met Britse studenten. Veel EU-studenten zouden er nu over denken om naar Nederland te gaan, meldt een bericht van HOP / UToday.
Nieuwsbericht Science|Business
Bericht University World News – 1
Bericht University World News – 2
Nieuwsbericht HOP / UToday