EC: “Europa moet investeren in onderzoek en innovatie voor mensen én planeet”
Na de Green Deal roadmap heeft de Europese Commissie (EC) de eerste Annual Sustainable Growth Strategy uitgebracht. Hierin constateert de EC dat economische groei geen doel is op zichzelf, maar dat “een economie moet werken voor de mensen en de planeet.” Volgens het rapport moet Europa recordbedragen investeren in grensverleggend onderzoek en innovatie. Daar zou de hele EU-begroting zich op moeten concentreren. In de strategie geeft de Europese Commissie ook hoge prioriteit aan realisatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Een dag na de presentatie van de EC-strategie riepen 27 Europese koepels, waaronder de EUA, de Europese Commissie op om de Europese SDG-strategie verder te versterken.
Persbericht EC
Nieuwsbericht Research Professional
Rapport EC (pdf)
Nieuwsbericht EUA
Brief EU high-level multi-stakeholder platform on SDGs (pdf)
ERAC: “Toekomst ERA is inclusief, open, met meer impact”
De Europese Onderzoeksruimte (ERA) moet zich richten op inclusiviteit en openheid en meer impact krijgen op de SDG’s. Dat is het advies van de lidstaten in het European Research Area and Innovation Committee (ERAC). Universiteitsorganisatie CESAER verwelkomt de visie van de ERAC, maar zou willen dat het streven van de ERA naar “het vrije verkeer van onderzoekers, kennis en technologie” wordt veranderd in het streven naar “een Europese gemeenschap van kennisproducenten en -gebruikers”. Het is nu aan de Europese Commissie om een nieuw plan voor de ERA te schrijven.
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht CESAER
Wetenschaps‑ en technologieonderwijs voor het Europa van de 21e eeuw
De Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research (CESAER) heeft een discussienota gepubliceerd over ‘Wetenschaps‑ en technologieonderwijs voor het Europa van de 21ste eeuw’. De nota biedt inspiratie en oriëntatie over hoe universiteiten dit onderwijs in Europa ten goede kunnen veranderen.
Nieuwsbericht CESAER
Paper CESAER (pdf)
“Meer interne samenwerking nodig tussen EU en lidstaten inzake r&d met China”
Op initiatief van Jean-Eric Pacquet, directeur-generaal DG Research & Innovation, werd op 18 december 2019 een High Level meeting georganiseerd over de r&d-samenwerking tussen enerzijds de Europese Unie en haar lidstaten en anderzijds China. Een artikel van EWI Vlaanderen beschrijft de problemen die aan de orde zijn. De EU en de lidstaten zijn het erover eens dat ze nauwer met elkaar moeten samenwerken als het gaat om de r&d-relatie met China.
Nieuwsbericht EWI Vlaanderen
“Overheden zouden veel meer data moeten delen”
De Europese denktank The Lisbon Council roept de EU op om betere protocollen en procedures te ontwikkelen voor gegevensuitwisseling tussen overheidsinstellingen. Als overheidsdiensten meer gebruik zouden maken van elkaars data, zou dat alle burgers ten goede komen. Het rapport doet zeven beleidsaanbevelingen om de huidige knelpunten in het datadelen tussen overheden aan te pakken.
Discussiestuk The Lisbon Council
Kaders voor uitdagingsgerichte Europese samenwerking in onderzoek en innovatie
De Horizon 2020 Policy Support Facility heeft een derde rapport uitgegeven over nationale strategieën en raamwerken voor internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie. Het rapport is de weerslag van een workshop in het kader van de Mutual Learning Exercise (MLE). Het vormt een aanvulling op twee eerdere rapporten. De eerste, uit juli 2019, ging over internationaliseringsstrategieën. De tweede verscheen in oktober 2019 en ging over de instrumenten voor internationalisering.
Nieuw rapport (derde rapport)
Eerste rapport
Tweede rapport
Innovatieagentschappen in Europa zouden zachte krachten moeten versterken
Innovatieagentschappen worden vaak enkel beschouwd als financieringsorganen voor innovatie, ondernemerschap en groei. Maar veel agentschappen hebben in de afgelopen jaren een breder scala aan verantwoordelijkheden op zich genomen, aldus een rapport van de Britse denktank Nesta. De agentschappen bieden een reeks advies- en ondersteuningsdiensten aan en spelen een rol in het bevorderen van ambitieuze maatschappelijke missies en in internationale samenwerkingsverbanden. Het rapport brengt deze ontwikkelingen in beeld en schetst wat er bij de agentschappen nodig is om hierin succes te boeken. Vooral hun zachte krachten zouden moeten verbeteren. Een artikel van InnovatieEstafette.nl zet uiteen hoe de RVO momenteel een pilot uitvoert waarin ze nieuwe manieren beproeft om bedrijven met een hoog potentieel te helpen bij hun groei.
Nieuwsbericht Nesta
Rapport Nesta (pdf)
Artikel InnovatieEstafette.nl
AI en de productiviteitsparadox
Een artikel op het weblog van de Europese denktank Bruegel bespreekt de belangrijkste verklaringen voor de paradox dat de arbeidsproductiviteit in het Westen al jaren daalt ondanks de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Welke beleidsopties zijn er om de bijdrage van AI aan de productiviteit te vergroten?
Blogpost Bruegel
Tweedeling groeit tussen koplopers en achterblijvers digitalisering
Een aanzienlijk deel van de kleine bedrijven voert geen geavanceerde digitale technologieën in en heeft geen plannen om te investeren in digitalisering. Er is echter ook een aanzienlijk aantal bedrijven dat wel gebruik maakt van geavanceerde digitale technologieën en zijn investeringen hierin verder wil opvoeren. Dat laat een studie van de denktank Bruegel zien. Op de genoemde punten zijn geen grote verschillen gevonden tussen Europese en Amerikaanse bedrijven.
Nieuwsbericht Bruegel
Rapport Bruegel (pdf)
Automatisering kost vooral banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt
De consensus in de economische wetenschap is dat de opkomst en groei van automatisering vooral banen creëert in hoog- en laaggekwalificeerde beroepen. Middenberoepen zouden hierop achterblijven. Een artikel van VOX-CEPR laat zien dat dit niet klopt voor West-Europa. Tussen 1992 en 2015 was de werkgelegenheidsgroei in Duitsland, Spanje, Zweden en het VK het hoogst in topfuncties. In de laagstbetaalde banen was de groei echter het kleinst (behalve in het VK).
Artikel VOX - CEPR
“Overheden staan op het punt techreuzen aan te pakken”
Techreuzen zoals Google, Amazon en Facebook domineerden het afgelopen decennium. Bedrijven van deze omvang zijn slecht voor het systeem van kapitalisme, ze domineren de markten en verdringen de concurrentie, aldus artikelen van The Guardian en Politico. Ze constateren dat regelgevers nu proberen de achterstand in te lopen. Een artikel van The Intercept vertelt hoe ‘big tech’ dit probeert te dwarsbomen door het manipuleren van de academische wereld.
Artikel The Guardian
Artikel Politico
Artikel The Intercept
Trends in Europese clusters en hoe overheden clusters kunnen ondersteunen
In Europa zijn ongeveer 2.900 gespecialiseerde clusters gevestigd, aldus het rapport European Panorama of Clusters and Industrial Change. Deze zijn goed voor ongeveer 19% van de Europese banen en 22% van de Europese lonen. Het rapport beschrijft de thematiek en samenstelling van de clusters en de verbanden tussen clusters en industriële verandering/digitalisering, ondernemerschap, investeringen, innovatie en internationalisering. Een bijbehorend trendrapport gaat over de ontwikkelingen die zich in de clustervorming voordoen en hoe overheden gewenste ontwikkelingen kunnen ondersteunen. De publicaties worden aangevuld met drie prioritaire sectorrapporten over biofarmaceutische producten, de bouw en mobiliteitstechnologieën.
Nieuwsbericht European Cluster Collaboration Platform
Rapport Panorama (pdf)
Trendrapport (pdf)
Sectorrapport Biofarmaceutica
Sectorrapport Bouw
Sectorrapport Mobiliteitstechnologieën
Denemarken: Hoe zelfs een innovatieleider stappen vooruit kan zetten
Denemarken is een erkende pionier op het gebied van innovatie, maar het kan nog steeds beter. Deskundigen van de Horizon 2020 Policy Support Facility (PSF) bevelen in hun rapport ‘Ten steps and a leap forward: taking Danish innovation to the next level’ een tweeledige aanpak aan: een sterkere strategische ambitie en het uitvoeren van tien concrete acties om het huidige systeem te verbeteren.
Rapport PSF
Samenvatting rapport
Factsheet
Video
VK: Naderende Brexit schept geen duidelijkheid samenwerking met EU in onderzoek
In zijn nieuwjaarstoespraak sprak premier Boris Johnson de ambitie uit om van het VK “de beste plaats op aarde voor geavanceerde wetenschap” te maken. Zijn regering besloot al om het wetenschapsbudget te verhogen en het visasysteem voor buitenlandse wetenschappers te versoepelen. Een artikel van Science|Business vreest dat de brexit, die eind deze maand definitief zou moeten worden, weinig duidelijkheid zal scheppen over de wetenschappelijke samenwerking met de EU. Dit geldt trouwens ook voor onderwerpen als interne en externe veiligheidssamenwerking, gegevensbescherming en -deling, luchtvaart, energie en mobiliteit.
Nieuwjaarstoespraak Johnson (YouTube)
Nieuwsbericht Britse overheid
Artikel Science|Business
VK: Meer kennis over samenwerkingspartners stimuleert kleine bedrijven tot innovatie
Het Britse Enterprise Research Centre (ERC) onderzocht waarom kleine bedrijven niet zo snel met andere bedrijven samenwerken aan innovatie. Het blijkt dat ze vooral te weinig kennis hebben van mogelijke samenwerkingspartners. Het verbeteren van de informatie hierover kan het probleem verhelpen. Bedrijven in de ‘supply chain’ en brancheorganisaties worden als betrouwbare partijen gezien om deze informatie over te brengen.
Rapport ERC (pdf)
Samenvatting rapport (pdf)
Beleidsbrief (pdf)
VK: Drones kunnen publieke sector komende 15 jaar 1 miljard pond besparen
Een rapport van de Britse denktank Nesta berekent dat de publieke sector in het VK in de komende 15 jaar ruim 1 miljard pond (1,2 miljard euro) zou kunnen besparen door het gebruik van drones in stedelijke gebieden. Het zou kunnen leiden tot een groei van het bbp met 6,9 miljard pond (8,1 miljard euro).
Nieuwsbericht Nesta
Rapport Nesta (pdf)