3 miljoen euro voor zeven excellente grootschalige onderzoeksinfrastructuren
NWO heeft zeven aanvragen in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur 2019/2020 gehonoreerd, voor een totaalbedrag van 93 miljoen euro. Het gaat om infrastructuren voor zowel de bèta/technische, als de alfa/gamma-disciplines en de levenswetenschappen.
Nieuwsbericht NWO
Gehonoreerde aanvragen Roadmap
Hogescholen doen steeds meer aan onderzoek
Het aantal lectoren voor het praktijkgerichte onderzoek op hbo-opleidingen groeide tussen 2007 en 2017 van 270 naar 679. Lectoren hadden gemiddeld drie dagen per week een aanstelling als onderzoeker. Verder kwam er steeds meer geld. Dat blijkt uit de factsheet Praktijkgericht onderzoek hogescholen van het Rathenau Instituut.
Nieuwsbericht Rathenau
Factsheet Rathenau
Rector Maastricht waarschuwt voor ‘instorten’ universiteiten
Als de universiteiten voorlopig niet meer open kunnen door het coronavirus en de studenten wegblijven, dan storten er misschien een paar in. Ook de studentensteden krijgen dan een klap, waarschuwt de Maastrichtse rector Rianne Letschert.
Artikel HOP / Observant
Minister: “Geef wetenschappers ook in coronacrisis vaste baan”
Krijgen promovendi en postdocs door de coronacrisis hun onderzoek niet op tijd af? Dan kunnen universiteiten gewoon het contract verlengen of een vaste baan aanbieden, stelde minister Ingrid van Engelshoven (OCW) in een debat met de Tweede Kamer. De minister gaat praten met NWO, de instellingen en de onderzoekers, zodat iedereen zijn best doet “om ervoor te zorgen dat niemand tussen wal en schip valt”.
Nieuwsbericht HOP / DUB
Petitie: “Geef buitenlandse afstudeerders nu meer tijd om werk te vinden”
Coronacrisis of niet, studenten van buiten Europa moeten na afstuderen binnen een jaar een baan vinden. Anders worden ze teruggestuurd naar hun eigen land, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bestuurders en alumni van Wittenborg University of Applied Sciences pleiten voor coulance. Ze zijn een petitie gestart voor verlenging van het ‘zoekjaar’-visum.
Artikel HOP / UToday
Petitie
Wetenschappers bekritiseren adviezen Outbreak Management Team
In een uitzending van Nieuwsuur pleitte een aantal wetenschappers voor meer openheid bij het Outbreak Management Team (OMT). Volgens hen is de onderbouwing van de adviezen van het OMT aan de regering over de aanpak van de coronacrisis nu te onduidelijk. Dezelfde kritiek klinkt door in een opiniebijdrage voor NRC van vier wetenschappers. In artikelen van ScienceGuide en Het Parool is er kritiek op de samenstelling van het OMT. “Een pandemie is geen medisch, maar een maatschappelijk probleem.” In het OMT zouden, naast medici, ook wetenschappers uit andere disciplines moeten worden opgenomen, zoals historici en sociologen. Daarover gaan artikelen van ScienceGuide en NEMO Kennislink. In een artikel van Het Parool zegt OMT-voorzitter en RIVM-directeur Jaap van Dissel dat hij het met laatstgenoemde kritiek eens is. Een artikel van Sociologen Panel geeft een inkijkje in wat sociologen aan discussies zoals die in het OMT zouden kunnen bijdragen.
Bericht Nieuwsuur NOS
Artikel NRC (registratie verplicht)
Artikel ScienceGuide
Artikel NEMO Kennislink
Artikel Het Parool
Artikel Sociologen Panel
Overheidssteun voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers
Sinds 29 april kunnen start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers een aanvraag doen voor een Corona-OverbruggingsLening (COL). Deze regeling is tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen het Ministerie van EZK, de gezamenlijke regionale ontwikkelingsmaatschappijen en TechLeap, met nauwe betrokkenheid van Invest-NL. De Dutch Startup Association (dSa) vindt de regeling niet toereikend, meldt Emerce. “Er lijkt sprake van rechtsongelijkheid tussen bedrijven en professionals in de oude en nieuwe economie.” Een artikel van NRC vraagt zich af: Steun geven aan start-ups, is dat eigenlijk wel een goed idee? Investeerder Alexander Ribbink van Keen Venture Partners heeft er zijn twijfels. “Ondernemen is in de kern iets wat je doet zonder overheidsgeld.”
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Nieuwsbericht Emerce
Artikel NRC
Wat brengt de economische crisis na het coronavirus?
De coronacrisis heeft ons in een onvermijdelijke economische crisis gestort. Volgens een artikel van Het Parool biedt de recessie echter, zoals altijd, kansen. “Herstel moet komen uit innovatie.” Dat denkt ook McKinsey. Dat het dan vooral heeft over digitale innovatie. Het adviesbureau legt uit hoe bedrijven hiermee aan de slag kunnen gaan. “Gebruik de crisis als katalysator voor innovatie”, zegt een artikel van Singularity Hub. Een artikel van BCG schetst een vijfpunten-benadering voor innovatie. De website Innovatie-estafette publiceerde in de afgelopen twee weken verschillende artikelen over innoveren in het huidige tijdsgewricht. (Zie ook: ‘Europa neemt ook voortouw met strategie voor economisch herstel’ onder Nieuws en achtergronden uit Europa).
Artikel Het Parool
Artikel McKinsey
Artikel Singularity Hub
Artikel BCG
Artikelen Innovatie-estafette
UvA en TU Delft doen onderzoek naar exitstrategieën voor de coronacrisis
Hoe komt Nederland uit de lockdown? Het platform ‘Science versus Corona’, een initiatief van wetenschappers van onder andere de UvA, lanceert een ‘challenge’ om hier antwoord op te vinden. Wetenschappers uit verschillende disciplines worden hiervoor uitgenodigd. De TU Delft hebben onderzoek gedaan naar de voorkeuren van Nederlanders met betrekking tot de verschillende maatregelen die in een exitscenario kunnen worden getroffen (en de volgorde daarin). De resultaten van dit onderzoek verschijnen vandaag.
Nieuwsbericht UvA
Nieuwsbericht TU Delft
Onderzoeksresultaten TU Delft
5G is er nu echt, protesten nemen toe
Sinds vorige week heeft een deel van Nederland 5G: de opvolger van het huidige mobiele 4G-netwerk. Dat meldt bijvoorbeeld Technisch Weekblad. Niet iedereen is er even blij mee. Zo werden de laatste weken verschillende 5G-zendmasten in brand gestoken. De stichting Stop5GNL spande een kort geding aan tegen de Nederlandse staat, die vergunning verleende voor de uitrol. De NOS schrijft daar meer over. RTL Nieuws zet een aantal feiten over 5G op een rij. Een in maart uitgegeven rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) doet dat uitgebreider. Het rapport schetst eveneens de potentiële voordelen van 5G voor de maatschappij en de economie. Dat laatste doet ook een rapport van Raconteur, een bijlage van The Times. De vraag is nu: hoe communiceer je als overheid over 5G en de beslissingen die je daarover neemt? Een gebruiksaanwijzing is daar niet voor. Een artikel van onderzoekers van de London School of Economics and Political Science (LSE) over klimaatcommunicatie en een artikel van Nesta over COVID-19-communicatie, geven wel aanwijzingen voor een effectief communicatiebeleid. Een artikel van The Guardian maakt duidelijk dat overheden in ieder geval ook social media-platforms moeten aanspreken op het (niet langer) verspreiden van complottheorieën, zoals dat 5G het coronavirus zou helpen verspreiden.
Nieuwsbericht Technisch Weekblad
Nieuwsbericht NOS
Artikel RTL Nieuws
Rapport EPRS (pdf; maart 2020)
Rapport Raconteur
Artikel LSE
Artikel Nesta
Artikel The Guardian
China laat oog op (verzwakte) Nederlandse bedrijven vallen
De coronacrisis verzwakt Europese bedrijven en dat ontgaat ook China niet, meldt een artikel van de NOS. “China loert op bedrijven om over te nemen” en dan met name grotere hoogtechnologische bedrijven. In een interview met The New Yorker erkent eurocommissaris Margrethe Vestager de ernst van het probleem. Zij is bereid maatregelen te treffen of maatregelen van EU-lidstaten toe te staan om vijandige overnames vanuit China te blokkeren.
Artikel NOS
Artikel The New Yorker
AIVD: “Nederland steeds vaker doelwit van cyberspionage”
Ons land is steeds vaker het doelwit van cyberspionage, blijkt uit het jaarverslag 2019 van de Algemene Inlichten- en Veiligheidsdienst (AIVD). Andere landen proberen op deze manier invloed uit te oefenen op onze samenleving en bedrijfsgeheimen te stelen. De grootste dreiging op het gebied van economische spionage is, volgens de AIVD, China. Meerdere Nederlandse topsectoren zijn doelwit geworden, met als doel hoogwaardige technologie in handen te krijgen, aldus de inlichtingendienst.
Nieuwsbericht NOS
Nieuwsbericht AIVD
AIVD-jaarverslag 2019 (pdf)