Europese Commissie presenteert ambitieus Werkprogramma 2020
De Europese Commissie, onder presidentschap van Ursula von der Leyen, heeft haar eerste werkprogramma voorgesteld. Dit programma voor 2020 vertaalt zes hoofdambities naar concrete initiatieven en hun timing. De zes ambities zijn: de Europese Green Deal, een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk, een economie die werkt voor mensen, een sterker Europa in de wereld, promoten van de Europese manier van leven, en een nieuwe impuls voor de Europese democratie.
Nieuwsbericht EC
Werkprogramma EC 2020 (pdf)
Post-Brexit: hoe verder met onderwijs en onderzoek?
Door de brexit van afgelopen vrijdag verandert komend jaar nog (vrijwel) niets op het gebied van onderwijs en onderzoek. Maar daarna ligt alles open. Organisaties voor hoger onderwijs en onderzoek uit het VK en de EU bevestigen opnieuw dat zij willen samenwerken en roepen hun regeringen op om dit tot een prioriteit te maken in de besprekingen over de toekomstige betrekkingen. Science|Business vroeg aan wetenschappers uit beide regio’s: hoe nu verder? “Blijven samenwerken” en “snelheid maken in de onderhandelingen”, zijn de meest voorkomende antwoorden. Een artikel van Science Magazine denkt echter dat onderhandelingen over andere onderwerpen prioriteit zullen hebben. Een rapport van de denktanks Wellcome en Bruegel pleit daarom voor een zelfstandig akkoord voor onderzoek tussen het VK en de EU, aldus een tweede bericht van Science|Business. De denktanks constateren ook dat het VK het begin van Horizon Europe waarschijnlijk gaat missen. Een artikel van Science|Business zet de sterktes en zwaktes van het Britse O&O/ r&d-systeem op een rij, om duidelijk te maken hoe belangrijk blijvende samenwerking is. Weinig mensen in de universitaire wereld twijfelen daaraan (artikel University World News).
Nieuwsbericht VSNU
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Artikel Science Magazine
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Nieuwsbericht Bruegel
Rapport Wellcome / Bruegel (pdf)
Artikel Science|Business
Artikel University World News
Post-Brexit: hoe verder met de techsector?
Een artikel van Information Age legt uit wat er voor de Britse techsector op het spel staat na de brexit. Digital Europe pleit “voor een diepgaande en brede toekomstige handelsovereenkomst”. Het VK en de EU zouden er, volgens Digital Europe, naar moeten streven “de nieuwe relatie zo nauw mogelijk te houden om onnodige belemmeringen voor het succes van de digitale sector te voorkomen”. Op 13 januari jl. publiceerde TechUK een rapport over hoe de digitale-handelsrelatie tussen het VK en de EU eruit moet zien. Een aantal grote Europese organisaties van start-ups roept in een open brief, opgenomen in een artikel van Sifted, nog een stap verder te zetten. Het VK en de EU zouden de brexit moeten aangrijpen voor het realiseren van een ‘United Tech of Europe’.
Artikel Information Age
Nieuwsbericht Digital Europe
Nieuwsbericht TechUK (13 januari 2020)
Rapport TechUK (pdf)
Artikel Sifted
Toch mogelijkheden voor automatische gezichtsherkenning in EU
In een ontwerpdocument van de Europese Unie werd onlangs gesproken over het verbieden van automatische systemen voor gezichtsherkenning. Nu het document definitief is, is van een verbod geen sprake meer. Er worden wel voorwaarden verbonden aan het gebruik. Het voornemen om automatische gezichtsherkenning te verbieden, was “te mooi om waar te zijn”, aldus een artikel van Politico. “En dit is nog maar het begin van de grote botsing tussen de belangen van mensen, overheden en bedrijven”, stelt een artikel van Public Books.
Nieuwsbericht Bloomberg
Artikel Politico
Artikel Public Books
Onderzoeksintensieve universiteiten willen reguleringskader voor open data
Vorige week kwamen negen grote netwerken van onderzoeksintensieve universiteiten uit de hele wereld bijeen op de Sorbonne Universiteit in Parijs om te praten over de juridische aspecten van de uitwisseling van onderzoeksgegevens. Aan het slot namen ze een verklaring aan. Hierin bevestigen ze hun bereidheid om gegevens te delen. Ze roepen regeringen op een duidelijk wettelijk kader te ontwikkelen en middelen voor invoering te verschaffen.
Nieuwsbericht League of European Research Universities
Sorbonne Verklaring (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
“Gericht beleid nodig om brain drain om te zetten in brain circulation”
Het bestrijden van de ‘brain drain’ van Oost‑ (en Zuid-) Europa naar West-Europa is voor het huidige Kroatische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een belangrijke prioriteit. Het vraagt beleid van de ‘oude’ EU-landen, maar evenzeer van de ‘nieuwe’, aldus Tome Antičić, de Kroatische staatssecretaris voor wetenschap en onderwijs in een artikel van Science|Business. CESAER, de Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research, heeft een position paper uitgebracht over het stimuleren van ‘brain circulation’ in Europa. Het noemt vier concrete maatregelen die de EU zou moeten nemen.
Artikel Science|Business
Nieuwsbericht CESAER
Publicatie CESAER (pdf)
ERC: meer onderzoek nodig naar effect van ondernemerschapsonderwijs in ho
Er is een direct verband tussen het ondernemerschapsonderwijs binnen het hoger onderwijs en het opstarten van een bedrijf en andere vormen van economische groei. Maar hoe sterk dit verband is en welke onderwijsmethoden succesvol zijn of niet, zou nader moeten worden onderzocht, aldus een onderzoek van het Britse Enterprise Research Center (ERC).
Publicatie ERC (pdf)
Nieuwe EU-industriestrategie verwacht in maart
Op 4 maart 2020 lanceert de Europese Commissie een nieuwe industriestrategie en mkb-strategie. Er wordt veel gespeculeerd over de inhoud, maar volgens een bericht van Science|Business kan er nog veel aan veranderen. Digital Europe pleit in een advies onder andere voor een goed functionerend systeem voor de ontwikkeling, de beoordeling en het gebruik van geharmoniseerde Europese normen.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Digital Europe
Beleidsbrief Digital Europe (pdf)
Reuters: EU wil interne datamarkt om dominantie techreuzen te doorbreken
De Europese Unie wil één interne markt voor gegevens creëren om de dominantie van technische giganten als Facebook, Google en Amazon te doorbreken. Dat meldt Reuters op basis van een document van de Europese Commissie dat het persbureau naar eigen zeggen heeft kunnen inzien. Eén van de stappen, in dit verband, is de oprichting van een Europese datacloud, GAIA-X. Duitsland, Frankrijk en zo’n 100 bedrijven en organisaties uit de EU zijn bij dit project betrokken, aldus een bericht van Executive People. Een artikel van Wired vertelt meer over dit project. Volgens een artikel is het vooral een Duits project, waaraan ook Nederland gaat meewerken.
Nieuwsbericht Reuters
Nieuwsbericht Executive People
Artikel Wired
Artikel Link Magazine
Europese landen nemen beschermende maatregelen tegen Huawei
Het grootste Franse telecombedrijf, Orange, heeft Nokia en Ericsson uitgekozen om zijn 5G-netwerk in Frankrijk uit te rollen. Het heeft bewust afgezien van de diensten van Huawei, meldt Reuters. Het VK betrekt Huawei wél bij de uitrol van 5G over het land, maar het Chinese bedrijf krijgt geen toegang tot de kern van het systeem, noch tot militaire bases of tot nucleaire sites, meldt Information Age. Er komt geen Europees verbod op zaken doen met Huawei of andere (Chinese) bedrijven die een bedreiging van de Europese cyberveiligheid zouden kunnen vormen, meldt een bericht TechCrunch. De Europese Commissie (EC) meldt dat de EU-lidstaten wel een Toolbox zijn overeengekomen met risicobeperkende maatregelen, die ze de komende maanden moeten doorvoeren in hun beleid en wetgeving.
Nieuwsbericht Information Age
Nieuwsbericht Reuters
Nieuwsbericht TechCrunch
Persbericht EC
Cybersecurity Toolbox (pdf)
Cybersecurity Toolbox factsheet EC (pdf)
Q&A on the EU Toolbox
Hoe regelgeving innovatie kan faciliteren, ondersteunen en mogelijk maken
Het Britse Nesta heeft, in opdracht van het Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS), onderzocht hoe regulering innovatie kan stimuleren. Daarbij gaat het om activiteiten zoals regelgevingsadvies aan innovators, steun aan experimenten; innovaties testen met behulp van ‘sandboxes’ en ‘testbeds’, en stroomlijning van wettelijke goedkeuringen aan innovators.
Nieuwsbericht Britse overheid
Rapport BEIS (pdf)
Artikel Nesta
JRC: Robots vernietigen geen banen, ook niet specifiek die van laaggeschoolden
Het gebruik van robots gaat gepaard met een toename van de totale werkgelegenheid, concludeert een nieuwe studie van het Joint Research Centre (JRC). Het onderzoek vindt geen bewijs dat robots het aandeel van laaggeschoolde werknemers in Europa vermindert. De onderzoekers merken op dat ze alleen naar de productiecontext hebben gekeken, niet naar toepassingen van robots daarbuiten. Dat zijn er ook veel minder.
Rapport JRC (pdf)
Nesta: “Voor succes ‘smart cities’ moeten burgers eigenaar blijven van data”
Burgers zelf het eigendomsrecht geven op hun gegevens, is een belangrijke voorwaarde voor succesvolle ‘smart city’-projecten. Dat maakt Nesta op uit proefprojecten in Amsterdam en Barcelona. Het eindrapport bevat meer lessen voor de economie, het overheidsbeleid en het toekomstige onderzoek. Een artikel van Digital Future Society gaat in op de kwetsbaarheid van ‘slimme steden’.
Nieuwsbericht Nesta
Nieuwsbericht Smart Cities World
Rapport Nesta (pdf)
Artikel Digital Future Society