De opvallendste berichten van de afgelopen week
Industrievisie, ecosystemenstrategie en voortgangsrapportage MKB-actieplan
Staatssecretaris Keijzer informeerde de Kamer deze week over drie zaken: de visie van het kabinet op de toekomst van de (maak)industrie in Nederland; de kabinetsstrategie voor versterking onderzoeks- en innovatie-ecosystemen en de voortgangsrapportage van het MKB-actieplan. Opvallend in de ecosystemenstrategie is dat de het kabinet voor de uitvoering een learning community wil opzetten, waarin beleidsmakers en experts uit verschillende ecosystemen kennis en ervaring gaan uitwisselen. Input voor de drie stukken over het industrie‑, innovatie‑ en mkb-beleid zijn onderzoeken van TNO (‘‘Groeisectoren in Nederland in internationaal perspectief’), KPMG (‘SWOT-analyse Nederlandse Waardeketens’ en Dialogic (‘Onderzoeks- en innovatie-ecosystemen in Nederland’).
Kamerbrief Visie op toekomst industrie (pdf)
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kabinetsstrategie Ecosystemen (pdf)
Voortgangsrapportage MKB-actieplan 2020 (pdf)
Rapport TNO (pdf)
Rapport KPMG (pdf)
Rapport Dialogic (pdf)
“We moeten big tech nú aanpakken”
We moeten techbedrijven als Google en Facebook minder machtig maken voordat het te laat is, aldus internet- en privacy-expert (en voormalig politica) Marietje Schaake in het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen. “De technologie holt zo snel vooruit en werkt zo ontwrichtend, dat als we nu niet ingrijpen er een standaard wordt gezet die maar heel moeilijk terug te draaien is door wetten en regels.” Op een bijeenkomst van AlgorithmWatch, dat in mei nog pleitte voor het aanpakken van grote platformbedrijven, bevestigde eurocommissaris Margrethe Vestager de noodzaak van snelle regulering. De Europese Digital Service Act, die in december moet verschijnen, zal er voorstellen voor bevatten. Zoals we vorige week meldden, staat ook in de VS het aanpakken van de grote technologiebedrijven hoog op de politieke agenda. Daar gaat het vooral om hun grote marktmacht. Een artikel van OneZero legt uit welke valkuilen er voor de Amerikaanse aanpak zijn. Volgens een artikel van Project Syndicate wordt beleid tegen big tech pas effectief als de overheid tegelijkertijd de ontwikkeling van platforms stimuleert die sociaal wenselijke alternatieven voor big tech bieden.
Podcast Nooit meer slapen
Rapport AlgorithmWatch (pdf; mei 2020)
Toespraak Vestager
Artikel OneZero
Artikel Project Syndicate
Sterker uit coronacrisis komen vergt systematische benadering
De Amerikaanse Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) en de Global Trade and Innovation Policy Alliance (GTIPA) hebben een rapport uitgegeven over hoe 20 landen en regio’s in de wereld tot nu toe beleidsmatig reageren op de coronapandemie. Daardoor is veel innovatie ontstaan, met name in de gezondheidssector, maar er zijn ook maatregelen genomen die innovatie hinderen. De doelen van al deze programma’s zouden, volgens deskundigen op een ministeriële vergadering van de OESO, veel meer gebaseerd moeten worden op systematische, wetenschappelijk onderbouwde meerjarenscenario’s (bericht Science|Business). Bij de European Green Deal is dit geprobeerd. De uitwerking zal nu ook systematisch moeten plaatsvinden, beschrijft een rapport van de Club van Rome. Een rapport van CEPS Policy Insights en CICERONE (Circular Economy Platform for European Priorities Strategic Agenda) pleit voor een systematisch innovatiebeleid in de uitwerking van de Green Deal. De Europese Commissie (EC) zelf ziet in de uitwerking nog een grote rol weggelegd voor de systematische ontwikkeling van normen (standaarden). Dat beschrijft ze in een factsheet.
Nieuwsbericht ITIF
Rapport ITIF / GTIPA (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Rapport Club van Rome
Rapport CEPS / CICERONE (pdf)
Factsheet EC (pdf)