Onderzoeksministers vragen om gericht maar flexibel onderzoeksbeleid
Coördinatie en flexibiliteit zijn volgens Europese onderzoeksministers de belangrijkste lessen van de coronacrisis. Zonder afstemming doen onderzoekers mogelijk dubbel werk, maar flexibiliteit is nodig om plotselinge uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Tijdens een informele videoconferentie reflecteerden ministers op het verloop van de crisis en de lessen voor de Europese Onderzoeksruimte.
Persbericht Kroatisch voorzitterschap EU
Nieuwsbericht Neth-ER
Aanpassing onderzoeks- en innovatiebeleid kan concurrentievermogen stimuleren
De Europese Commissie (EC) heeft haar tweejaarlijkse rapport over de prestaties van de EU op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie (SRIP) gepresenteerd. Het rapport doet elf beleidsaanbevelingen om het concurrentievermogen van de EU na pandemie te stimuleren. De aanbevelingen richten zich op drie doelen: een veilige en rechtvaardige samenleving, mondiaal leiderschap en economische en maatschappelijke impact. Science|Business en AAAS Science Magazine bespreken het rapport.
Nieuwsbericht EC
Rapport SRIP 2020
Artikel Science|Business
Artikel AAAS Science Magazine
ERAC-werkgroep: Meer vrouwen nodig voor een sterke onderzoeksector
Een werkgroep van het European Research Area and Innovation Committee (ERAC) vindt dat wetenschappelijke instellingen meer moeten doen aan het werven van vrouwen voor onderzoeksbanen. Dat zou de beste impuls zijn voor versterking van onderzoek en innovatie. Ook uit andere achterblijvende groepen zouden meer mensen moeten worden aangeworven. De werkgroep doet tien beleidsaanbevelingen.
Publicatie ERAC-werkgroep (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Coronacrisis kan impuls geven aan innovatie en productiviteit
Tegenspoed geeft vaak aanleiding tot innovatie en een verhoging van de productiviteit, stelt een artikel van Raconteur. Bij de uitbraak van het coronavirus is de situatie niet anders. Bedrijven en organisaties hebben het nut van verdergaande digitalisering ervaren en gaan daarmee door. Volgens het artikel zal de arbeidsproductiviteit hierdoor stijgen, tenzij maatschappelijke weerstand deze ontwikkeling blokkeert. Ook een artikel van Digital Europe is positief over de kansen van digitalisering voor de Europese economie. Die conclusie trekt de organisatie uit een debat op 28 mei. Volgens een artikel van Wired.UK gaat digitalisering ook de manier veranderen waarop bedrijven en organisaties innoveren. Digitalisering maakt het mogelijk met grotere groepen te werken aan innovatie en innovaties op grotere schaal te verspreiden.
Artikel Raconteur
Artikel Digital Europe
Debatverslag Digital Europe (YouTube)
Artikel Wired.UK
Aanbevelingen aan overheden voor een duurzaam economisch herstel
De nieuwe Europese high-level expert group ESIR (Economic and Societal Impact of Research and Innovation) publiceerde afgelopen week haar eerste beleidsbrief, over hoe Europa een groen en “inclusief” economisch herstelplan zou moeten vormgeven. Ze doet 15 aanbevelingen. Een studie van de Smith School of Enterprise and the Environment (SSEE) van de Universiteit van Oxford naar economische herstelpakketten laat zien dat beleidsinspanningen voor de economie en het milieu goed kunnen samengaan. In The Irish Times betoogt econoom Mariana Mazzucato dat het niet koppelen van beide thema’s grote risico’s voor de maatschappij op de lange termijn met zich zou meebrengen. Twee collega’s van de London School of Economics (LSE) vallen haar bij. Ze beschrijven hoe overheden beleid moeten voeren voor een sterk en duurzaam herstel. Een artikel van McKinsey gaat dieper in op hoe een duurzaam herstelprogramma eruit zou kunnen zien. (Zie ook: ‘Medische wereld dringt aan op een groen herstel uit de coronacrisis’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Beleidsbrief ESIR (pdf)
Nieuwsbericht SSEE
Rapport SSEE (pdf)
Artikel The Irish Times
Artikel LSE
Artikel McKinsey
Klimaattransitie moet eerlijk uitpakken voor alle regio’s, bedrijven en burgers
Op 14 januari 2020 publiceerde de Europese Commissie (EC) haar voorstel voor een Just Transition Mechanism. Dit instrument is bedoeld om steun te verlenen aan gebieden die geconfronteerd worden met ernstige sociaaleconomische uitdagingen bij een overgang naar klimaatneutraliteit. Een publicatie van de denktank Bruegel zet kritische kanttekeningen bij het voorstel en stelt een aantal wijzigingen voor op basis van ‘best practices’ van andere initiatieven voor ‘rechtvaardige’ transities, dat wil zeggen transities die eerlijk uitpakken voor àlle regio’s, bedrijven en burgers. Een rapport van de Britse progressieve denktank IPPR beschrijft de contouren van een Britse klimaat‑ en natuurtransitie die tegelijkertijd zou kunnen zorgen voor een hogere levenskwaliteit, veiligheid en welzijn van alle burgers en voor een gezonde natuurlijke wereld. Een artikel van de denktank Nesta pleit ervoor dat in het hele innovatiebeleid aandacht komt voor maatschappelijke ongelijkheid. Geld en andere vormen van ondersteuning zouden, volgens het artikel, veel beter moeten worden gespreid over regio’s en sectoren. Een artikel op het webforum van de OESO pleit voor extra aandacht in het economische en innovatiebeleid voor mkb-bedrijven.
Nieuwsbericht Bruegel
Rapport Bruegel (pdf)
Nieuwsbericht IPPR
Rapport IPPR (pdf)
Blogpost Nesta
Artikel OESO Forum Network
Trends in elektronische identificatie en het belang ervan voor de e-Overheid
Mobiele toegang tot online overheidsdiensten helpt overheden hun diensten toegankelijker te maken voor de burger. Een belangrijke voorwaarde is dat het systeem van digitale herkenning (eID) goed functioneert. Een rapport van de Europese Commissie (EC) schetst de belangrijkste technische opties op dit gebied en doet aanbevelingen over de wijze waarop overheden de mobiele ervaring kunnen verbeteren met grensoverschrijdende authenticatie.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Breton houdt vast aan streven naar één Europees octrooisysteem
In gesprek met de leden van de Juridische Commissie van het Europees Parlement, heeft eurocommissaris Thierry Breton herhaald dat één Europees octrooisysteem van groot belang is voor de Europese interne markt. De oprichting ervan ligt nu echter stil, omdat het Duitse parlement zich nog niet over de plannen kan uitspreken. Het VK heeft zich, vanwege brexit, uit de besprekingen teruggetrokken.
Nieuwsbericht EurActiv
Kunstmatige Intelligentie heeft moeite zijn waarde te bewijzen in strijd tegen COVID-19
De huidige crisis is een proeftuin voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat geldt zeker voor verantwoorde AI-innovatie. Een speciale uitgave van de Harvard Data Science Review (HDSR) zet uiteen hoe dit zou kunnen worden uitgevoerd. Een artikel van Science|Business constateert dat de inzet van AI voor COVID-19-onderzoek ook om andere dan ethische redenen lastig is: er is een gebrek aan kwalitatief goede gegevens en autoriteiten zijn terughoudend als het gaat om het delen ervan.
Artikel HDSR
Artikel Science|Business
‘Contact-tracing apps’ zijn niet hét middel om uit lockdown te komen
Landen die de coronapandemie het meest effectief bestrijden, maken geen gebruik van ‘contact-tracing’-apps maar van traditionele benaderingen van het testen en traceren van contacten, vertelt een artikel van ZD Net. Je kunt de twee manieren het beste combineren, meent een artikel van de Franse denktank Institut Montaigne. Daarnaast moeten we in Europa trachten alle systemen op elkaar af te stemmen. Een artikel van Nature gaat dieper in op de ethische richtlijnen waaraan ‘contact-tracing apps’ zouden moeten voldoen. Op een internationaal webinar van Amsterdam Smart City werd uitgebreid over digitale hulpmiddelen voor de coronacrisis gesproken.
Artikel ZDNet
Artikel Institut Montaigne
Artikel Nature
Webinarverslag Amsterdam Smart City
De toekomst van het werk verandert ingrijpend door de combinatie van corona en ict
De coronacrisis verandert de toekomst van het werk op vier manieren: door een enorm verlies aan banen, door grote digitale transformaties, door de groei van publieke en private schuldenlasten en door de hoge kosten van sociaal van elkaar gescheiden kantoorruimtes. Dat stelt een artikel van VoxEU – CEPR. Het voorspelt de opkomst van ‘telemigranten’, buitenlanders die met behulp van ict ons werk overnemen, en van ‘witteboordenrobots’, robots die kantoorwerk overnemen.
Artikel VoxEU – CEPR
Hoe Europa blockchain kan bevorderen in toeleveringsketens en internationale handel
Een studie uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement (EP) analyseert het belang van blockchain-technologie voor toeleveringsketens en internationale handel. Op basis van acht gebruikscases en een raadpleging van relevante organisaties, identificeert de studie verschillende uitdagingen voor internationale handelsdocumentatie en -processen. Het beleid kan hier op verschillende manieren mee omgaan, met uiteraard verschillende consequenties.
Rapport EP (pdf)
EU en Japan gaan nauwer samenwerken aan onderzoek, technologie en innovatie
Europese en Japanse onderzoekers en innovatoren zullen gemakkelijker kunnen samenwerken bij mondiale uitdagingen zoals gezondheid, klimaatverandering, digitale transitie en vergrijzing, en hun inspanningen ter bestrijding van de coronapandemie kunnen coördineren. Daarover tekenden eurocommissaris Mariya Gabriel en de Japanse minister Naokazu Takemoto een intentieverklaring.
Nieuwsbericht EC
“Europa moet democratische allianties aangaan in technologiestrijd met China”
In de huidige coronacrisis is Europa op technologisch gebied te veel met zichzelf bezig, meent de Duitse denktank Mercator Institute for China Studies. We zouden veel meer moeten samenwerken met gelijkgestemde landen om de ontwikkelingen in China bij te kunnen houden. “De manier waarop de Europese politieke leiders de komende maanden handelen om de technologische levensvatbaarheid van Europa veilig te stellen, zal bepalend zijn voor de economische, militaire en politieke macht van het continent gedurende tientallen jaren.”
Artikel Mercator Institute
Duitsland: Fonds voor onderzoekers die door corona in problemen zijn gekomen
De Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) heeft een ‘bail-out’-fonds in het leven geroepen van 175 miljoen euro. Hieruit kunnen onderzoekers financiële steun krijgen als hun werk is verstoord door de COVID-19-lockdown.
Nieuwsbericht Science|Business
VK: Londen is het snelst groeiende fintech-centrum van de wereld
De Britse fintech-investeringen zijn sinds 2017 met 500 procent gestegen. Ter vergelijking: in de VS was dat 170 procent, in de rest van de EU 133 procent. Een artikel van Information Age schrijft de groei in het VK, en dan vrijwel volledig in Londen, toe aan het Britse overheidsbeleid. Dat stimuleert en ondersteunt de ontwikkeling van fintech actief. De huidige coronacrisis leidt wel tot bezorgdheid over de bestendigheid van de groei.
Artikel Information Age
VK: Standpunten over gezichtsherkenningstechnologie
Het Britse Centre for Data Ethics and Innovation (CDEI) heeft een publicatie gemaakt over technologie voor automatische gezichtsherkenning, één van de meest controversiële data-gedreven innovaties van dit moment. De publicatie is bedoeld om niet-deskundige lezers kennis te laten maken met belangrijke ethische kwesties. De publicatie tracht feiten en fictie van elkaar te scheiden, te verduidelijken wat er bekend en onbekend is over kwesties en mogelijke handelswijzen van de overheid en het bedrijfsleven te schetsen.
Aankondiging Britse overheid
Publicatie CDEI (pdf)