Von der Leyen: “Europese ‘science cloud’ zal verborgen schat blootleggen”
De European Open Science Cloud, een enorme opslagplaats van onderzoeksresultaten die later dit jaar live zal gaan, zal nieuwe waarde toevoegen aan enorme voorraden ongebruikte gegevens. Dat zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op één van de bijeenkomsten op het World Economic Forum in Davos. De Open Science Cloud zou ook moeten worden opengesteld voor onderzoekers van buiten de EU.
Nieuwsbericht Science|Business
Zo voeren universiteiten een cultuur van onderzoeksintegriteit door
LERU, the League of European Research Universities, presenteert een adviesdocument waarin wordt aangegeven hoe universiteiten een cultuur van onderzoeksintegriteit kunnen ontwikkelen binnen hun instellingen. In een tijd waarin het vertrouwen van het publiek in informatie steeds meer wordt uitgedaagd door verkeerde informatie, is degelijk en betrouwbaar onderzoek van bijzonder belang. Universiteiten spelen in deze context een sleutelrol, aldus de publicatie.
Adviesrapport LERU
EC benoemt topdeskundigen voor advisering onderzoeks- en innovatiebeleid
De Europese Commissie (EC) heeft 16 deskundigen aangewezen die onafhankelijk advies zullen geven over het toekomstige onderzoeks- en innovatiebeleid van de EU. De Economic and Societal Impact of Research and Innovation expert group (ESIR) moet de Commissie in het bijzonder gaan adviseren over duurzame ontwikkeling. Als voorzitter is de Belgische Sandrine Dixson-Declève benoemd, covoorzitter van de Club van Rome.
Nieuwsbericht EC
Benoemde leden
Europa is zwak in ‘prille’ technologie
Het Joint Research Centre heeft een methodologie ontwikkeld voor het opsporen van zeer vroege tekenen van opkomende technologieën. Hiermee is vastgesteld dat Europa in de vroege ontwikkeling van opkomende technologieën achterloopt op de rest van de industriële wereld. De gebieden sociale wetenschappen, gezondheid en milieu vormen een uitzondering hierop.
Publicatie JRC
Nieuwsbericht Neth-ER
Partnerschappen in 2020, de stand van zaken
In de aanloop naar Horizon Europe wordt er flink gesleuteld aan het partnerschappenlandschap. Het aantal partnerschappen daalt en ook de verschillende vormen worden verminderd. Met nog één jaar te gaan, maakt Neth-ER voor u de balans op. Waarom wordt er hervormd, wat is er tot nu toe gedaan en wat mogen we nog verwachten?
Artikel Neth-ER
MKB-instrument ondersteunt innovatie effectief
Het MKB-instrument (SME Instrument) biedt effectieve steun bij innovatieprojecten, concludeert een onderzoek van de Europese Rekenkamer (ECA). Tot nu toe zijn vanuit het fonds meer dan 5.000 projecten gefinancierd en het EU-stempel heeft hen tevens geholpen om extra investeringen aan te trekken. De controleurs stellen wel vast dat onderdelen van het instrument voor verbetering vatbaar zijn als het in 2021 wordt ondergebracht bij de European Innovation Council.
Nieuwsbericht ECA
Rapport ECA
Digital Europe: “Goed dat AVG er is, nu verbeteringen doorvoeren”
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG; GDPR) heeft de verantwoordingsplicht vergroot en op alle niveaus geleid tot een groter bewustzijn van gegevensbeschermingskwesties. Dat constateert brancheorganisatie Digital Europe in een position paper. Er is nog wel het nodige aan te verbeteren, zoals het vereenvoudigen van de regels voor gegevens met een laag risico voor individuele rechten en vrijheden of van de regels voor het overdragen van gegevens.
Nieuwsbericht
Rapport (pdf)
Kritische kanttekeningen bij Europese Green Deal
Het investeringsplan van 1 biljoen euro voor de European Green Deal zou bij lange na niet genoeg zijn om “een groene investeringsgolf” op gang te brengen. Volgens een artikel op het weblog van de Europese denktank Bruegel zullen ook de lidstaten grote inspanningen moeten plegen. De denktank Institut Montaigne heeft een beleidsbrief geschreven over hoe een CO2-heffing de Europese klimaatdoelstellingen dichterbij kan helpen brengen. Een artikel van VOX – CEPR toont zich sceptisch over het idee dat de Green Deal moet leiden tot CO2reductie en tegelijkertijd bijdragen aan de verhoging van de arbeidsproductiviteit. “Dat gaat voorbij aan het feit dat een grotere arbeidsproductiviteit de uitstoot kan verhogen en de klimaatverandering kan versnellen.”
Artikel Bruegel
Nieuwsbericht Institut Montaigne
Beleidsbrief Institut Montaigne (pdf)
Artikel VOX – CEPR
Kan goed werk de productiviteitspuzzel oplossen?
De Britse Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA) heeft, samen met Carnegie UK Trust, een bundel gemaakt met 17 essays over de relatie tussen productiviteit en kwaliteit van werk. De hoofdvraag is: “draagt beter werk bij aan een hogere arbeidsproductiviteit?” De bundel geeft perspectieven en visies weer vanuit het beleid, het bedrijfsleven, de academische wereld en de vakbonden.
Nieuwsbericht RSA
Publicatie RSA / Carnegie UK Trust (pdf)
Nog veel onduidelijk over de effectiviteit van onderzoek‑ en ontwikkelingssubsidies
Het is (nog steeds) onduidelijk wat de relatie is tussen directe r&d-subsidies van overheden en variabelen op bedrijfsniveau zoals investeringen en prestaties. Dat laten onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) en KU Leuven zien in een artikel dat is opgenomen in het kwartaaltijdschrift over beleidsonderzoek van het Duitse ifo Institute. Een ander artikel, van onderzoekers van het ZEW – Leibniz Centre for European Economic Research, constateert dat het moeilijk valt uit te maken of een overheid meer geld moet steken in onderzoek en minder in ontwikkeling, of andersom. Overheidssubsidies voor onderzoek hebben gemiddeld meer maatschappelijk effect dan subsidies voor ontwikkelingsprojecten, maar de onzekerheid over resultaten is ook groter.
Artikel UM / KU Leuven (pdf)
Artikel TU München ZEW (pdf)
ifo DICE Report 4 / 2019 (Winter)
VK: Regering wil grote impuls geven aan onderzoek en ontwikkeling
De Britse regering gaat de publieke investeringen in r&d de komende 5 jaar verdubbelen. Dit moet ertoe leiden dat het VK in 2027 uitkomt op een besteding van 2,4 procent van zijn bbp voor dit doeleinde. De nieuwe minister van Wetenschap Chris Skidmore presenteerde afgelopen week in een toespraak zijn visie op de toekomst van r&d. Premier Johnson kondigde deze week aan dat er vanaf 20 februari a.s. een nieuwe, snelle visumregeling van kracht wordt voor buitenlandse topwetenschappers, onderzoekers en wiskundigen.
Toespraak Skidmore
Aankondiging Johnson
VK: Hoeveelheid durfkapitaal voor techsector breekt record in 2019
Techbedrijven in het VK hebben vorig jaar ruim 13 miljard dollar aangetrokken. Daarmee presteerde het land beter dan Duitsland en Frankrijk samen. Volgens een rapport van Tech Nation en Dealroom ging een derde van de totale investeringen in techbedrijven in Europa naar het VK.
Nieuwsbericht Science|Business
Rapport Tech Nation / Dealroom (pdf)