Vier Nederlandse universiteiten in top 100 Shanghai Ranking
De Universiteit Utrecht is drie plaatsen gezakt in de gezaghebbende Academic Ranking of World Universities 2020 (ARWU, ook wel Shanghai Ranking genoemd). Ze staat nu op de 52e plek, maar is hiermee nog steeds de hoogst genoteerde instelling van Nederland. Andere Nederlandse vertegenwoordigers in de top 100 zijn de Rijksuniversiteit Groningen (gedeeld 69e), de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden (samen gedeeld 80e). De top-3 bestaat, net als voorgaande jaren, uit de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford en het Britse Cambridge. Een artikel van de universitaire organisatie CESAER plaats een aantal kritische kanttekeningen bij de ARWU en andere internationale rankings van universiteiten.
Persbericht ARWU
ARWU World University Rankings 2020
Artikel CESAER
Nieuwsbericht HOP / DUB
Kabinet: Budget Horizon Europe is hoger dan dat van Horizon 2020
“Er is geen enkele sprake van een miljardenkorting op het budget van Horizon Europe ten opzichte van de huidige programmaperiode. Er zal juist meer geïnvesteerd worden in onderzoek en innovatie dan onder het huidige MFK (uitgaande van de EU27, het VK niet meegerekend). Nederland had graag een ambitieuzere uitkomst gezien, maar is tevreden met de gezette stappen.” Dat stelt minister Ingrid van Engelshoven in antwoord op Kamervragen.
Kamerbrief (pdf)
Nieuwsbericht HOP / DUB
Nieuw nationaal actieplan voor diversiteit en inclusie in wo
De overheid en het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs- en onderzoeksveld hebben samen een Nationaal actieplan voor meer diversiteit en inclusie in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek gepresenteerd. Het plan benoemt ambities en acties om een inclusieve, diverse en veilige leer- en werkomgeving te creëren. Zo moeten er meer vrouwelijke onderzoekers en onderzoekers met een migratieachtergrond komen.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Nationaal actieplan (pdf)
Kamerbrief bij Nationaal actieplan (pdf)
Nieuwsbericht HOP / DUB
Universiteiten openen academisch jaar ‘op afstand’
Afgelopen maandag en dinsdag is aan alle universiteiten het academisch jaar geopend. Uiteraard werd overal stilgestaan bij de impact van de coronacrisis. Daarnaast had elke universiteit een eigen online programma met sprekers, muziek en een vooruitblik naar de komende tijd. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) pleitte wederom voor honderden miljoenen euro’s extra voor universiteiten en hogescholen in de volgende kabinetsperiode.
Verslag HOP / DUB
Nieuwsbericht HOP / DUB
VSNU: Universiteiten in coronatijd
Studenten en wetenschappers aan de Nederlandse universiteiten zetten zich op uiteenlopende manieren in om vindingrijke oplossingen te bieden aan de samenleving. Van risicofactoren voor de gezondheid tot privacyvraagstukken, van de psychologische impact van een lockdown tot de ontwikkeling van beademingsmachines. In haar nieuwe e-zine presenteert de VSNU uiteenlopende corona-gerelateerde onderzoek en initiatieven.
E-zine VSNU (pdf)
Contractverlenging voor medewerkers met ‘coronavertraging’
Medewerkers van de Radboud Universiteit en promovendi en postdocs van de Rijksuniversiteit Leiden die ‘coronavertraging’ hebben opgelopen, kunnen een contractverlenging krijgen. Beide universiteiten hebben daarvoor een speciale regeling in het leven geroepen. De uitwerking verschilt.
Nieuwsbericht Vox
Nieuwsbericht Mare
TU/e investeert in oprichting van een nieuw energie-instituut
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) steekt 10 miljoen euro in de oprichting van een nieuw energie-instituut, het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). Dit maakte collegevoorzitter Robert-Jan Smits op 31 augustus bekend tijdens de opening van het academisch jaar. Het instituut gaat samen met de maakindustrie decentrale en slimme oplossingen ontwikkelen voor de conversie en opslag van energie.
Nieuwsbericht TU/e
Amsterdamse universiteiten gaan samenwerken met Huawei
De UvA en de VU gaan samen met Huawei een onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie oprichten. Het Chinese bedrijf investeert er 3,5 miljoen euro in. De Tweede Kamer heeft er zijn twijfels bij, blijkt uit een serie Kamervragen. De Amsterdamse universiteiten stellen dat ze hun plannen vooraf hebben besproken met de ministeries van OCW en EZK. Ook met inlichtingendienst AIVD en de coördinator Terrorismebestrijding is een gesprek gevoerd. In de gesprekken zijn de universiteiten gewezen op de risico’s, maar er was geen doorslaggevend bezwaar tegen de samenwerking.
Nieuwsbericht HOP / EM
Kamervragen
NFU en VSNU presenteren toolkit Maatschappelijk Verantwoord Licentiëren
NFU en VSNU hebben een toolkit Maatschappelijk Verantwoord Licentiëren (MVL) gepresenteerd. Deze geeft nadere invulling aan de ‘tien principes voor MVL’ die de kennisinstellingen in 2019 op verzoek van de minister voor Medische Zorg formuleerden. De MVL-toolkit biedt kennisinstellingen een gezamenlijke basis voor een gesprek met marktpartijen over het toekomstige gebruik van geoctrooieerde kennis. Zo kan de vertaalslag van academische kennis naar waardevolle producten en diensten vlot verlopen.
Nieuwsbericht VSNU
MVL-toolkit (pdf)
Health Action International: Publicatie resultaten klinische studies kan consistenter
Om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen zo effectief mogelijk te laten verlopen, is het van belang om het onderzoeksproces zo goed als dat kan te documenteren. Helaas schort het hier in Nederland nog aan, met name als de resultaten tegenvallen, stelt ngo Health Action International in een rapport. Daarin staat dat slechts 3% van de resultaten van de klinische studies in Nederland gepubliceerd worden. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) reageert getergd. Volgens de NFU leggen de umc’s alles vast in een Nederlands register. In het rapport van de ngo, dat ze overigens niet noemt, wordt alleen gekeken naar het publicatiesysteem van de EU. Dat zou, volgens de NFU, gebruiksonvriendelijk zijn.
Nieuwsbericht Health Action International
Rapport Health Action International (pdf)
Nieuwsbericht NFU
Nieuwsbericht Holland Bio
Kunst en wetenschap onderzoeken samen urgente vragen
Een bordspel waarmee je kunt speculeren over de uitkomst van rampen, toekomstscenario’s voor een fysiek-virtuele wereld of een smartphone-game die je laat ervaren hoe de wereld van augmented reality en de fysieke wereld met elkaar in de knoop kunnen komen. Het zijn enkele voorbeelden van het werk dat multimediakunstenaar Roos Groothuizen als artist in residence bij het Rathenau Instituut maakte. Wat kan wetenschap leren van kunst en andersom?
Artikel Rathenau
Investeringen economisch herstel: meer aandacht omscholing, innovatie en digitalisering
Het kabinet presenteerde op 28 augustus het derde steunpakket voor werknemers, zelfstandigen en bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. De looptijd van dit nieuwe pakket is van oktober dit jaar tot en met juni 2021. De bestaande hulpmaatregelen worden langzaam maar zeker afgebouwd. Er is wel 1 miljard euro uitgetrokken voor omscholing, een onderwerp dat extra belangrijk is in tijden van toenemende digitalisering. Een rapport van de Europese onderwijsorganisatie Cedefop geeft een analytisch raamwerk voor het om‑ en bijscholen van werknemers. Op Prinsjesdag presenteert het kabinet haar plannen voor een aanvullend investeringspakket voor de economie (het eerder aangekondigde Groeifonds), ter waarde van, naar verwachting, 20 miljard euro. Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap beschrijft in een rapport hoe de overheid het mkb zou moeten helpen bij herstel en groei. Het comité vraagt in ieder geval steun voor investeringen in innovatie en digitalisering, en een Nationaal omscholingsprogramma voor tekortberoepen.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kamerbrief Steun‑ en herstelpakket (pdf)
Nieuwsbericht NU.nl
Bericht RTL Nieuws – 1
Rapport Cedefop
Bericht RTL Nieuws – 2
Nieuwsbericht de Staat van het MKB
Rapport Nederlands Comité voor Ondernemerschap (pdf)
Samenvatting rapport met aanbevelingen (pdf)
Meer dan 600 start‑ en scale-ups ondersteund met Corona-OverbruggingsLening
Van 29 april tot 1 juli 2020 hebben meer dan 600 startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers een Corona-OverbruggingsLening (COL) gekregen. Daar is, naar verwachting, in totaal 217 miljoen euro mee gemoeid. Dat blijkt uit de tussentijdse rapportage van Techleap, die de COL-portal beheert en analyseert. In een artikel legt Techleap uit dat start‑ en scale-ups nu belangrijker zijn dan ooit voor Nederland. Een artikel van The Forum Network van de OESO zet uiteen waarom gerichte ondersteuning van start- en scale-ups voor álle landen belangrijk is in deze coronatijd.
Nieuwsbericht Techleap
Artikel Techleap
Artikel The Forum Network
Vijftien Nederlandse techveteranen steken geld in start-ups
Onder de naam ‘Operator Exchange’ gaan vijftien investeerders startende bedrijven een helpende hand bieden. Ze willen in Nederland een cultuur opbouwen waarin serie-ondernemers hun kennis delen en investeren in de volgende generatie techbedrijven. In een artikel van Medium licht een van de betrokkenen, Robert Gaal, de plannen toe.
Nieuwsbericht Business Insider
Artikel Medium
Minicursus ‘Introductie in Ondernemende Ecosystemen’
Welke elementen stimuleren het ondernemerschap in een stad, regio of land? Door het in kaart brengen van het Ondernemend Ecosysteem wordt duidelijk hoe relevante factoren en actoren elkaar beïnvloeden, en zo ondernemerschap mogelijk maken of beperken. Professor Erik Stam van het Centre for Entrepreneurship van de UU bespreekt in 7 korte filmpjes deze nieuwe invalshoek voor economisch beleid. Het zijn een soort introductiefilmpjes voor een volwaardige opleiding, maar ook op zichzelf interessant.
Minicursus UU Centre for Entrepreneurship
Webinarserie digitalisering bij de overheid
Waag, Interprovinciale Digitale Agenda (IDA), Provincie Utrecht en iBestuur zijn bezig met een vierdelige webinarserie over digitalisering bij de overheid. Vanuit een aantal concrete voorbeelden wordt uitgezoomd naar rollen van de overheid in deze en andere projecten. De eerste drie afleveringen zijn terug te kijken, de vierde aflevering is op donderdag 10 september.
Nieuwsbericht Waag