Europese Commissie start open access-publicatieplatform
De Europese Commissie (EC) heeft aangekondigd dat haar open access-publicatieplatform ‘Open Research Europe’ klaar is om inzendingen te aanvaarden. Open Research Europe is opgericht voor publicaties van onderzoek, op alle vakgebieden, dat voortkomt uit de financiering van Horizon 2020. Volgens de EC moeten de artikelen een streng peer review proces doorlopen, maar niet iedereen is van overtuigd van die strengheid, blijkt uit een bericht van Science|Business.
Nieuwsbericht Research Professional News
Open Research Europe
Factsheet EC
Artikel Science|Business
Onderzoeksorganisaties brengen innovaties vooral via licenties op de markt
Europese universiteiten en publieke onderzoeksinstellingen gebruiken bij voorkeur licenties om innovaties op de markt te brengen. Deze conclusie trekt een onderzoek van het European Octrooibureau (EPO). Zeventig procent van de uitvindingen wordt naar de markt gebracht via licenties, 14 procent via r&d-samenwerking en 9 procent via de verkoop van octrooien. De commercialisering verloopt in gelijke mate via het grote bedrijfsleven en het mkb. Het rapport beschrijft ook waarom commercialisering niet altijd goed verloopt. Een rapport van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie gaat dieper in op één van de problemen bij kennisoverdracht vanuit universiteiten en publieke instellingen: hoe om te gaan met de regels voor staatssteun?
Nieuwsbericht EPO
Rapport EPO (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Aankondiging JRC
Rapport JRC
Europese landen voeren weinig beleid in kennisoverdracht wetenschap – industrie
Een paper van de Europese Commissie (EC) analyseert de beleidsinstrumenten en de beleidsmix die acht landen, waaronder Nederland, inzetten om de kennisoverdracht en de relaties tussen de wetenschap en de industrie in te verbeteren. Eén van de conclusies is dat de meeste van de onderzochte landen wel het nodige doen, maar geen duidelijke beleidsdoelen of ‑doelstellingen hebben, die dus ook niet zijn te toetsen of te monitoren.
Rapport EC
‘Civic engagement’ van universiteiten komt in Europa nauwelijks van de grond
In Angelsaksische landen is het gebruikelijk dat universiteiten nauwe contacten hebben met de samenleving. In de EU is dat veel minder het geval, aldus een artikel van University World News, al zijn er wel goede voorbeelden. “Maar het grotere beeld is dat er beleidswijzigingen moeten komen”, stelt het artikel, “niet alleen op Europees maar ook op nationaal niveau, om ‘civic engagement’ echt van de grond te krijgen. Het gaat erom de randvoorwaarden van het hoger onderwijs te veranderen, zodat activiteiten die bedoeld zijn om de betrokkenheid bij de gemeenschap en de sociale impact te bevorderen, ook echt en actief worden ondersteund. Want voorlopig is het nog iets in de marge.” Er bestaat overigens wel een Europees instrument voor universiteiten om zich nauwer te verbinden aan lokale gemeenschappen, de TEFCE Toolbox (Towards a European Framework for Community Engagement in Higher Education).
Artikel University World News
Website TEFCE Toolbox
Deelname VK aan Horizon Europe hoogst onzeker
Terwijl het nog lastig zal worden om op tijd, dat wil zeggen voor 1 januari a.s., een handelsakkoord te sluiten tussen de EU en het VK, ziet de toekomst voor de wetenschappelijke samenwerking er nog somberder uit, beschrijft een artikel van Science|Business. De Britten zijn bang dat hun deelname meer gaat kosten dan opleveren. Antonio Loprieno, de president van de European Federation of Academies of Sciences and Humanities (ALLEA), ziet de bui al hangen. Hij stelt dat deelname meer is dan een rekensommetje van directe kosten en baten, en roept beleidsmakers in de EU en het VK op om ervoor te zorgen dat Britse universiteiten en onderzoeksinstellingen kunnen blijven meedoen aan het Europese onderzoek.
Artikel Science|Business
Nieuwsbericht ALLEA
Hoe DG Onderzoek & Innovatie wil bijdragen aan ambities Europese Commissie
Het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie (EC) heeft zijn strategisch plan 2020-2024 gepubliceerd. Dit beschrijft de bijdrage die het DG wil leveren aan de politieke doelstellingen van de Commissie. Die ligt, conform het Europees Herstelplan, vooral op het gebied van klimaat, digitaal, gezondheid en veerkracht.
Strategisch Plan 2020-2014 DG O&I (pdf)
Nieuwsbericht Business Standard
Bericht Nieuwsblad
Loopt de EU technologisch achter op de rest van de wereld?
De denktank Centre for European Reform (CER) heeft een podcast gemaakt waarin Stephanie Flanders, hoofd van Bloomberg Economics, wordt geïnterviewd over de vraag: loopt Europa technologisch achter? Uiteraard is het antwoord genuanceerd.
Podcast CER
Voorstel voor Europese dataruimte en meer datadelen in de EU
De Europese Commissie wil de EU gereedmaken voor de groeiende wereldwijde datamarkt. Daarom heeft ze een ‘Data Governance Act’ opgesteld, die datadelen met andere landen en sectoren binnen de EU makkelijker moet maken. Ook moet deze burgers en bedrijven meer controle en vertrouwen geven, zodat een Europees alternatief ontstaat voor de manier waarop de grote technologieplatforms met onze data omgaan. De Nederlandse organisaties van werkgevers zijn blij met de dataplannen die de EC heeft gepresenteerd.
Persbericht EC
Voorstel Data Governance Act (pdf)
Vragen en antwoorden bij Voorstel Data Governance Act
Nieuwsbericht MKB-Nederland / VNO-NCW
Artikel EurActiv
Europees actieplan voor versterking benutting intellectueel eigendom in mkb
De Europese Commissie (EC) heeft een actieplan gepubliceerd om bedrijven, met name uit het mkb, te helpen het intellectueel eigendom van hun uitvindingen te beschermen en te benutten voor de economie en de samenleving.
Nieuwsbericht EC
Actieplan (pdf)
Podcast: Redenen om experts te wantrouwen
Is er een fundamenteel spanningsveld tussen democratie en deskundigheid? Hoe kunnen niet-deskundigen deskundigen beoordelen? Moeten we bij het ontwerpen van wetenschappelijke adviessystemen prioriteit geven aan onafhankelijkheid of onderlinge afhankelijkheid? In haar nieuwste podcast-aflevering bespreekt Toby Wardman van SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies) deze vragen met professor Cathrine Holst (Universiteit van Oslo). Ze bespreken ook technieken om menselijke fouten in wetenschappelijk advies te verminderen.
Podcast SAPEA
Roadmap voor genderbewustheid in onderzoek en innovatie
De Horizon 2020 deskundigengroep ‘Gendered Innovations’ heeft een rapport geschreven, bedoeld voor onderzoekers en innovatoren, over sexe-, gender- en intersectionaliteitsaspecten van onderzoek en innovatie. Het reikt tools aan voor integratie van deze aspecten in projecten en presenteert casestudies. Genderbewust onderzoeken en innoveren wordt belangrijk voor alle Horizon Europe-clusters, -missies en -partnerschappen, aldus het rapport, ook in disciplines waarin dit vraagstuk nog niet eerder aandacht heeft gehad.
Rapport
Factsheet (pdf)
Artikel Neth-ER
Artikel Kilden Genderresearch
Actieplan om onderzoek en innovatie op regionaal niveau te stimuleren
Samen met het European Committee of the Regions (CoR) heeft de Europese Commissie een actieplan gemaakt om het economisch herstel, de braindrain uit, en de toenemende onderwijsongelijkheid van achterblijvende Europese regio’s aan te pakken.
Nieuwsbericht CoR
Gezamenlijk Actieplan (pdf)
Unified Patent Court weer stapje dichterbij, maar hoofddoelstelling verwatert
Op 26 november heeft de Duitse Bondsdag de overeenkomst over het Unified Patent Court (UPC) goedgekeurd. Dit brengt het unitaire octrooi weer een stapje dichterbij, aldus het Europees Octrooibureau (EPO). Een artikel van vier medewerkers van het onderzoekscentrum CRIDES (UCLouvain) in EurActiv is sceptisch over de plannen. “De EU dreigt alleen maar een registratiekantoor te worden van beslissingen van de lidstaten zelf.” Van een echt Europees octrooi in wording is, volgens hen, al lang geen sprake meer.
Nieuwsbericht EPO
Artikel EurActiv
EU-commissaris Simson: Betere afstemming nodig energie-onderzoek en ‑innovatie
“Het historische (maar nog steeds niet uitonderhandelde; red.) uitgavenpakket van de EU van 1,8 biljoen euro zal de munitie zijn voor een onderzoeks- en innovatieimpuls in de richting van meer schone energie.” Dat stelde EU-commissaris Kadri Simson (Energie) op de 14e SET Plan-conferentie. Het Strategic Energy Technology Plan schetst hoe de EU en de lidstaten hun energie-onderzoek en ‑innovatie op elkaar zouden moeten afstemmen om de grootst mogelijke stappen te zetten. Commissaris Simson riep de lidstaten op hier nóg scherper op te sturen, zeker nu de nationale budgetten voor energie-onderzoek en ‑innovatie dalen. Een artikel van Project Syndicate ziet, op basis van een rapport van Capgemini Invent, volop mogelijkheden voor zinvolle energie-investeringen in de EU.
Nieuwsbericht Science|Business
SET Plan 2020
Artikel Project Syndicate
Rapport Capgemini Invent (pdf)
Kansen en uitdagingen voor de circulaire en klimaatneutrale bio-economie
Een rapport van het ad-hoc Network of Experts on Bioeconomy schetst de belangrijkste kansen en uitdagingen van de Europese bio-economie. Het rapport brengt kennis uit verschillende bronnen samen, onder andere op het gebied van onderzoek en innovatie, om de beleidsvorming te informeren over de transities die nodig zijn.
Rapport ad-hoc Network of Experts on Bioeconomy
Europese Commissie neemt Farmaceutische Strategie voor Europa aan
De Europese Commissie (EC) heeft een Farmaceutische Strategie voor Europa goedgekeurd. Deze moet ervoor zorgen dat patiënten toegang hebben tot innovatieve en betaalbare geneesmiddelen en dat het concurrentievermogen, het innovatievermogen en de duurzaamheid van de farmaceutische industrie in de EU worden versterkt.
Persbericht EC
Pharmaceutical strategy for Europe
Vragen en antwoorden
Nieuwsbericht Science|Business
Uitdagingen voor de regulering van intellectuele-eigendomsrechten
De snelle en ongereguleerde ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie (AI) heeft potentieel grote gevolgen op het gebied van innovatie en intellectueel eigendom. Een rapport van de Europese Commissie onderzoekt de stand van zaken op het gebied van auteursrechten en octrooibescherming in Europa voor AI-ondersteunde outputs in het algemeen en op drie prioritaire gebieden: wetenschap (met name meteorologie), media (journalistiek) en farmaceutisch onderzoek. De problemen vallen vooralsnog mee, maar er zijn wel vraagstukken waarop het beleid nu al kan anticiperen.
Rapport (pdf)
Samenvatting (pdf)
Londen nog steeds belangrijkste start-up hub van Europa
Londen is nog steeds hét start-upecosysteem van Europa. Hier zijn de meeste nieuwe/actieve start-ups te vinden en is de omvang van de financieringsrondes het grootst. De opstellers van de Top 30 van Europa’s grootste start-upcentra verwachten wel dat de brexit een aantal licht negatieve effecten kan hebben. Ze sluiten zelfs niet uit dat Londen over 3 tot 4 jaar van de troon wordt gestoten als belangrijkste Europese start-up hub.
Nieuwsbericht EU Startups
Ook Duits voorzitterschap kan geen doorbraak forceren over regels voor ePrivacy
Duitsland is al het achtste voorzitterschap dat de handdoek in de ring moet gooien over de privacyregulering van online communicatie (ePrivacy). Het Duitse voorzitterschap heeft vijf compromisteksten voorgelegd aan de werkgroep van de Europese Raad die hierover gaat, allemaal zonder succes. Enkele lidstaten geven aan dat de teksten van het (komende) Finse voorzitterschap van de Raad een goed startpunt zijn om het opnieuw te proberen.
Nieuwsbericht Vleva
Dossier ePricvacy – Europese Raad
Duitsland: Verdubbeling van onderzoeksinspanningen voor klimaat
Duitsland gaat zijn uitgaven aan klimaat‑ en duurzaamheidsonderzoek in de komende vijf jaar verdubbelen tot 4 miljard euro. Het versterkte programma ‘Forschung für Nachhaltigkeit’ moet eraan bijdragen dat Duitsland een drijvende kracht en technologisch leider wordt voor groene innovaties.
Bericht University World News
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Duitse overheid (D)
Rapport Duitse overheid (D; pdf)
Finland: Steeds complexer innovatiebeleid moet beter worden onderzocht
Het Finse innovatiebeleid is de afgelopen 20 jaar steeds complexer geworden, constateert een studie van de Universiteit van Tampere. Zo dient het steeds meer verschillende doelen, strekt het zich uit over steeds meer beleidsterreinen en omvat het steeds meer instrumenten. Of het beleid en de beleidsuitvoering daarbij efficiënter en effectiever zijn geworden, is de vraag. Daar moet meer onderzoek naar plaatsvinden, concludeert de studie.
Artikel Taylor & Francis Online
VK: Gedragscode voor Google en Facebook
De Britse regering heeft een serie maatregelen aangekondigd om de macht van digitale reuzen als Facebook en Google te beperken, zowel als het gaat om persoonlijke gegevens als om onlinereclame. De bedoeling is dat consumenten keuzes zullen kunnen (blijven) maken en dat kleine ondernemingen niet uit de boot vallen.
Persbericht Britse regering
Bericht Het Nieuwsblad