EUA: “Maak niet zelfde fouten als 10 jaar geleden met bezuinigingen op universiteiten”
Door de nieuwe economische crisis krijgen waarschijnlijk veel universiteiten te maken met bezuinigingen. Hierdoor groeit het belang van Europese programma’s en verdere samenwerking tussen Europese en nationale financiering, aldus een briefing van de European University Association (EUA). De publicatie bevat een reeks aanbevelingen over hoe herhaling van de fouten die overheden en instellingen hebben gemaakt na de financiële crisis van 2008, nu kunnen worden voorkomen.
Nieuwsbericht EUA
Briefing EUA (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Verkenning van indicatoren voor het hoger onderwijs
Hoe meet je de prestaties van instellingen voor hoger onderwijs? De European University Association (EUA) heeft onderzocht welk soort onderwijsindicatoren externe organisaties voor kwaliteitsborging, financieringsmechanismen en internationale ranglijsten van universiteiten gebruiken en of deze geschikt zijn voor het beoogde doel.
Rapport EUA
Meer samenwerking hoger onderwijs met China verwacht
De COVID-19-crisis en de bestaande spanningen tussen China en de VS die tijdens de pandemie zijn verergerd, zullen leiden tot een nieuw evenwicht in de grensoverschrijdende academische betrekkingen, in de mobiliteit van studenten en academici, en in het patroon van de onderzoekssamenwerking met China. Die verwachting spreekt een artikel van University World News uit.
Artikel University World News
Veel onderzoeksinfrastructuren gesloten, sommige te gebruiken op afstand
Meer dan de helft van de Europese onderzoeksinfrastructuren is gesloten als gevolg van de coronacrisis. De rest functioneert op een kleinere schaal dan gewoonlijk. De Association of European-Level Research Infrastructures Facilities (ERF-AISBL) heeft geïnventariseerd hoe haar leden omgaan met toegang en gebruik van hun faciliteiten. De bevindingen worden nog steeds geactualiseerd op de EDF-website.
Nieuwsbericht en overzicht ERF-AISBL
Rapport ERF-AISBL
Nieuwsbericht Research Professional News
Nieuwsbericht Science|Business
EC trekt nog eens 122 miljoen euro uit voor corona-onderzoek en ‑innovatie
De Europese Commissie (EC) trekt nog eens 122 miljoen euro uit voor het ondersteunen van urgente onderzoeks‑ en innovatieprojecten in de strijd tegen de coronacrisis. Voorstellen kunnen nog tot 11 juni worden ingediend. De projecten die in het kader van deze oproep zullen worden gefinancierd, moeten gericht zijn op de verschuiving van de productie naar een snelle vervaardiging van essentiële medische benodigdheden en uitrusting die nodig zijn voor tests, behandelingen en preventie. Er is nu ook geld beschikbaar voor onderzoek naar gedrags- en sociaal-economische gevolgen van de epidemie om betere behandeling- en preventiestrategieën te ontwikkelen.
Nieuwsbericht EC
Grote farmaceuten dwarsboomden EU-project snellere goedkeuring vaccins bij epidemie
Grote farmaceutische bedrijven zagen in 2017 niets in een publiek-privaat onderzoeksproject van de EU om beter voorbereid te zijn op epidemieën. Deze conclusie trekken de ngo’s Global Health Advocates en Corporate Europe Observatory (CEO) op basis van onderzoek naar samenwerking tussen de Europese Unie en farmaceutische bedrijven. Vanuit de farmaceutische industrie lijkt er relatief weinig interesse om geld te steken in medicijnonderzoek dat niet direct winstgevend is, ook als dat deels met publiek geld kan. In een tweede onderzoek wijst CEO ook op de enorme (negatieve) invloed die het grote bedrijfsleven heeft op het bio-economiebeleid van de EU. Het klimaat en de biodiversiteit zouden hierdoor worden geschaad.
Nieuwsbericht CEO
Rapport Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking – CEO (pdf)
Rapport Bio-Based Industries Joint Undertaking – CEO (pdf)
Nieuwsbericht Business Insider
Nieuwe corona-portals voor onderzoekswereld
De Europese Commissie (EC) lanceerde op 14 mei het European Research Area (ERA) Corona Platform, een ‘one-stop-shop’ over mogelijkheden voor de financiering van onderzoek & innovatie gerelateerd aan het coronavirus. Science|Business houdt al iets langer een vergelijkbare database bij, die bovendien iets actueler lijkt. Science|Business heeft daarnaast een portal geopend voor inhoudelijke informatie over hoe de coronapandemie wereldwijd wordt bestreden: de ‘Coronavirus R&D Gateway’.
Nieuwsbericht EC
ERA Corona Platform
Science|Business Database: Coronavirus Funding Opportunities
Nieuwsbericht Science|Business
Science|Business Coronavirus R&D Gateway
Kaders voor economisch herstel na coronacrisis
Het domste wat je als land kunt doen, is opnieuw bezuinigen na de COVID-19-crisis, zeggen Britse topeconomen in een artikel van New Statesman. De Europese denktank Bruegel schetst een kader voor een omvattende strategie. Deze moet gebaseerd zijn op vier beginselen: levensvatbaarheid van de ondersteunde bedrijven en instellingen, eerlijkheid, het bereiken van maatschappelijke doelen en het geven van een aandeel in de toekomstige winst aan de samenleving. Een artikel van McKinsey legt uit wat bedrijven moeten doen om (beter) uit de crisis te komen.
Artikel New Statesman
Artikel Bruegel
Artikel McKinsey
“Mondiale toeleveringsketens niet vervangen, maar zo goed mogelijk gebruiken”
Mede als gevolg van de coronacrisis verschijnen de laatste tijd veel pleidooien voor meer binnenlands productie. Technologische ontwikkelingen als robotisering en 3D-printing maken dat ook mogelijk. Toch is het een verkeerde strategie, meent een artikel van Project Syndicate. “De huidige crisis maakt juist duidelijk dat de wereld grote behoefte heeft aan mondiale toeleveringsketens en een wijdverspreide productie.” Een artikel van het Finse innovatiefonds Sitra denkt dat het internationale handelssysteem na de coronacrisis zelfs zou kunnen bijdragen aan een circulaire transitie van de economie.
Artikel Project Syndicate
Artikel Sitra
EC: Plannen voor duurzaam voedselsysteem en meer biodiversiteit
De Europese Commissie (EC) heeft een strategie gepresenteerd voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, ‘Farm to Fork’, en een strategie om de afname van de biodiversiteit in Europa een halt toe te roepen, ‘Bringing nature back into our lives’. De twee strategieën versterken elkaar en brengen de natuur, de boeren, het bedrijfsleven en de consumenten bijeen om samen te werken aan een concurrerende, duurzame toekomst. In beide plannen is extra geld voorzien voor onderzoek en innovatie.
Nieuwsbericht EC
Farm to Fork Strategy (pdf)
Biodiversity Strategy (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht NOS
EIB: Impuls voor Europese batterijen en accu’s
De Europese Investeringsbank (EIB) verhoogt haar steun voor Europese batterijprojecten tot meer dan 1 miljard euro in 2020. Dat is meer dan het hele bedrag dat de bank de afgelopen tien jaar in de sector investeerde. De EIB wil met de maatregel de afhankelijkheid van Europa van de Chinese invoer van batterijen helpen beperken en voor groene groei zorgen.
Nieuwsbericht EIB
Nieuwsbericht Science|Business
Vijfendertig voorstellen om een succes te maken van de Europese datastrategie
Hoe zorgen we ervoor dat de datastrategie die de Europese Commissie (EC) eind maart presenteerde echt gaat werken? Over die vraag heeft het Finse innovatiefonds Sitra zich gebogen. In een publicatie doet het 35 voorstellen voor de uitvoering van het beleid, bedoeld voor niet alleen de EC, maar ook nationale overheden, bedrijven en onderzoekers.
Artikel Sitra
Rapport Sitra (pdf)
Datastrategie EC
Wat kunnen we van andere landen leren over opendata-strategieën?
De European Data Portal heeft laten onderzoeken wat andere landen kunnen leren van drie van de best presterende landen van de EU als het gaat om de benutting van open data: Cyprus, Frankrijk en Ierland. Daarbij zijn vier onderwerpen onderzocht: het beleid, de portal, de impact van het beleid en de kwaliteit van de open data die de genoemde landen verzamelen en verspreiden.
Rapport European Data Portal (pdf)
Europees actieplan brengt ict-standaardisatiebehoeften in kaart
De Europese Commissie (EC) heeft een nieuwe versie van haar voortschrijdend plan voor ict-standaardisatie gepubliceerd. Het plan heeft betrekking op ict-standaardisatie in vijf prioritaire gebieden, die het meest urgent zijn voor de voltooiing van de digitale interne markt: 5G, cloud, cybersecurity, big data en Internet of Things.
Nieuwsbericht Forum Standaardisatie
Publicatie EC (pdf)\
Website Rolling Plan for ICT Standardisation
Overheidssteun voor durfkapitaal in recessies is terecht, de vraag is hoe
Een artikel van VOX-CEPR laat zien dat durfkapitaalinvesteringen in innovatieprojecten die nog in hun beginfase zitten, sterk teruglopen in recessies. Zo ook nu. Volgens het artikel is het dan ook terecht dat regeringen wereldwijd stappen ondernemen om hun risicokapitaalsectoren te versterken. Er blijven wel vragen bestaan over het optimale ontwerp en het publieke rendement van deze uitgaven. Een rapport van de denktank Nesta gaat breed in op de vraag hoe overheden start‑ups het beste kunnen ondersteunen. Ook een rapport van de OESO beschrijft hoe overheden start-ups kunnen helpen.
Artikel VOX-CEPR
Artikel Nesta
Rapport Nesta
Rapport OESO
Leven lang leren en vaardigheden ontwikkelen doorslaggevend voor toekomst
Als onze economie en productiesystemen er anders uitzien na de coronapandemie, moeten we daarvoor ook de juist opgeleide mensen hebben. BCG is een serie artikelen over dit onderwerp begonnen, gericht op de uitdagingen waarvoor overheden staan. Het European Economic and Social Committee (EESC) wijst in dit verband op het grote belang van leven lang leren. Het meent dat overheden hier fors in moeten investeren. Een artikel van Gartner gaat in op de uitdagingen voor bedrijven en organisaties als het gaat om het behouden, trainen en opleiden van talent. De EU heeft eind maart een rapport gepubliceerd over hoe mkb-bedrijven de ontwikkeling van digitale vaardigheden kunnen bevorderen.
Artikel BCG
Nieuwsbericht EESC
Rapport EESC
Artikel Gartner
Rapport EU
Carlota Perez: Technologische revoluties, overgangsperiodes en gouden tijden
Adviesbureau Nexxworks sprak met professor Carlota Perez, gespecialiseerd in de sociaal-economische impact van technologie op de maatschappij, over technologische revoluties, overgangsperiodes, populisme, recessies, gouden tijden, de impact van COVID-19, de rol van regeringen om de context te scheppen voor een gouden tijdperk, monopolies en het glazen plafond voor jongeren.
Podcast Nexxworks (45 min.)
Het grote belang van stedelijke dataplatforms
Steden maken steeds meer gebruik van gegevens om hun functioneren te verbeteren, hun duurzaamheid te verhogen, burgers en bedrijven beter te informeren en de ontwikkeling van nieuwe diensten te stimuleren. Dat laat een studie van het Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA) zien, over tachtig Europese steden en hun inspanningen om gegevens te benutten voor het toezicht op en de verbetering van de stedelijke infrastructuur. ‘Urban data platforms’ blijken van groot belang voor een succesvolle aanpak. Een artikel van Readwrite beschrijft hoe steden met behulp van nieuwe technologieën en data de coronapandemie kunnen helpen bestrijden en de economie weer kunnen vlottrekken.
Artikel Tech Xplore
Artikel ECDA
Artikel Readwrite
Brexit: Oproep om vrije verkeer van gegevens na 2020 in stand te houden
TechUK en NLdigital hebben een gezamenlijk document gepubliceerd over het belang van gegevensoverdracht tussen het VK en de EU. Het rapport roept op tot instandhouding van de vrije stroom van gegevens na 31 december 2020.
Nieuwsbericht TechUK
Duitsland: Twintig miljard euro extra voor onderzoek en ontwikkeling
Het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) wil met grootschalige extra investeringen voorkomen dat onderzoek en ontwikkeling in Duitsland na de coronacrisis instorten. Daar gaat het 20 miljard euro voor vrijmaken, aldus wetenschapsminister Anja Karliczek bij de presentatie van het Bundesbericht Forschung und Innovation 2020. Duitsland is het eerste Europese land dat meegaat in het idee van “onszelf uit de crisis innoveren”, ook het motto van de European Association of Research and Technology organisations (EARTO).
Nieuwsbericht Nederlands Innovatie Attaché Netwerk
Nieuwsbericht BMBF (D)
Rapport Duitse overheid (pdf; D)
Nieuwsbericht EARTO
Paper EARTO (pdf)
Frankrijk: Invoering digitale belasting dit jaar, ongeacht wat andere landen doen
Frankrijk gaat dit jaar grote digitale ondernemingen belasten, of er nu vooruitgang is of niet met een internationaal akkoord over een heffing. Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire is zo'n belasting nu legitiemer en noodzakelijker dan ooit.
Nieuwsbericht Reuters
VK: Geruchten dat Huawei binnen drie jaar uit 5G-netwerk wordt verbannen
Volgens The Financial Times moet alle Britse telecomapparatuur van Huawei in 5G-netwerken in 2023 zijn vervangen door apparatuur van andere merken. De krant baseert zich op informatie van ingewijden in regeringskringen. De Britten zouden, net als veel andere westerse landen, bang zijn voor de nationale veiligheid. Huawei wordt door nauwe banden met de Chinese regering steeds meer gewantrouwd.
Nieuwsbericht RTL Z