Postdocs zijn ontgoocheld over hun beroepsleven
Ongemakkelijk en onveilig. Zo ervaren postdoctorale onderzoekers wereldwijd hun carrièrevooruitzichten, de werkdruk en de werkcultuur. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Nature onder 7.670 postdoctorale onderzoekers uit 93 landen.
Nieuwsbericht Nature
Alliantie van universiteiten roept G20 op prioriteit te geven aan nuluitstoot
De internationale alliantie van universiteiten die actief zijn in klimaatonderzoek heeft, voorafgaand aan de G20-top afgelopen weekend, haar eerste verklaring uitgebracht. Hierin roept ze de wereldleiders op om de herstelperiode na de coronapandemie aan te grijpen om maatregelen door te voeren die klimaatverandering tegengaan. Het uitblijven daarvan zou zware gevolgen hebben voor de komende generaties, aldus de alliantie.
Verklaring (pdf)
Digitalisering gaat economie verder veranderen
Digitalisering doet de scheidslijnen tussen sectoren steeds verder vervagen, geeft impulsen aan schaalvergroting en heft de geografische beperkingen van professionele dienstverlening op. In een artikel van McKinsey geeft Jessica Tan, co-ceo van het Chinese bank‑ en verzekeringsbedrijf Ping An, haar visie op de voortgang van digitalisering. “Ik denk dat de volgende golf zal gaan over professionele diensten die grenzen kunnen overschrijden.”
Artikel McKinsey
McKinsey: AI bewijst waarde, maar opschaling komt niet vaak van de grond
De meeste bedrijven en organisaties die met AI aan de slag zijn gegaan, rapporteren meetbare voordelen. Er blijft echter nog veel werk liggen als het gaat om het vergroten van de impact, het beheersen van risico’s en het bij‑ en omscholen van personeel. Er valt veel te leren van een groep koplopers, aldus de McKinsey Global AI Survey. In drie webrubrieken licht McKinsey toe hoe bedrijven hun inspanningen op het gebied van AI kunnen intensiveren en succesvol maken.
Onderzoek McKinsey
An executive’s guide to AI – McKinsey
The executive’s AI playbook – McKinsey
Executive’s guide to developing AI at scale – McKinsey
Internationale regulering van autonome technologieën
Nu steeds meer autonome oplossingen worden ontwikkeld en toegepast, moeten landen ervoor zorgen dat het gebruik ervan in overeenstemming is met de gevestigde morele en ethische beginselen, die vaak zijn vastgelegd in nationale en internationale wetgeving. Een artikel van het Canadese Centre for International Governance Innovation ziet hierbij een grote rol weggelegd voor Europa, dat met de GDPR (AVG) heeft bewezen een internationale trendsetter in regelgeving te kunnen zijn. Een artikel van The Forum Network (van de OESO) zet uiteen hoe Europa daarbij te werk zou moeten gaan.
Artikel CIGI
Artikel The Forum Network
Hoe beleidsmakers de regels voor gezichtsherkenning op orde kunnen krijgen
Eén van de controversiële onderwerpen op het gebied van autonome technologie is geautomatiseerde gezichtsherkenning. De bezwaren richten zich daarbij vooral op privacy en bias. Een artikel van Gartner pleit voor een sterk ethisch raamwerk voor de technologie. Een artikel van de Amerikaanse denktank Brookings benadrukt de noodzaak van meer substantiële testprotocollen en biedt richtlijnen voor beleidsmakers. Een artikel van Nature gaat over de noodzaak van ethische richtlijnen in het wetenschappelijke onderzoek naar of met behulp van automatische gezichtsherkenning. Onderzoek van Nature laat zien dat veel onderzoekers zich momenteel erg oncomfortabel voelen bij het gebrek aan regels.
Artikel Gartner
Artikel Brookings
Artikel Nature – 1
Artikel Nature – 2
Blog: Wat is er mis met het internet?
Het internet zou een infrastructuur moeten zijn die iedereen toegang geeft tot informatie en kansen biedt om waarde te creëren. Maar dat is het al lang niet meer, aldus een blogpost van The Innovation. “Het is tijd om het internet terug te brengen tot het model dat het zou moeten zijn, het is tijd om het internet te decentraliseren.”
Artikel The Innovation
Quantum Computing: Nog geen concrete resultaten in zicht
Kwantumfysica is theoretisch in staat om de wijze waarop computers communiceren te herdefiniëren en ervoor te zorgen dat niemand ze ooit kan hacken. Maar volgens een artikel van PC Magazine is de ontwikkeling nog volledig in de onderzoeksfase. “Veel experts kunnen de eindstreep nog niet zien, laat staan dat ze weten wanneer we die bereiken.”
Artikel PC Magazine
De verschillen en overeenkomsten tussen de circulaire en de deeleconomie
Ook in deze nieuwbrief komen de begrippen circulaire en deeleconomie vaak voor. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Een wetenschappelijk artikel in Environmental Innovation and Societal Transitions laat zien dat de beide economieën veel overeenkomsten vertonen op het gebied van duurzaamheid, bedrijfsmodellen, duurzame consumptie en governance. De deeleconomie is op te vatten als een onderdeel van de circulaire economie, maar dan met een sterke bottom-up dynamiek en gericht op P2P (peer to peer) interacties. De circulaire economie is eerder top-down van opzet en heeft meer een B2B (business to business) focus.
Artikel Environmental Innovation and Societal Transitions
Het verbeteren van contact tracing-hulpmiddelen
Honderden miljoenen mensen kunnen wereldwijd hun smartphones gebruiken om gewaarschuwd te worden wanneer ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het nieuwe coronavirus. Maar lang niet iedereen gebruikt zo’n app. Volgens een artikel van Issues in Science and Technology zou er een wereldwijde niet-gouvernementele organisatie moeten komen die een mondiale aanpak voor contact tracing ontwikkelt waarmee privacy en publieke waarden enerzijds en concurrentie en interoperabiliteit anderzijds gegarandeerd worden. Dit is nodig om het vertrouwen in de apps te verbeteren en het gebruik te stimuleren.
Artikel Issues
Hoe werk de komende jaren gaat veranderen en hoe dat in goede banen te leiden
Er zijn vier veranderingen gaande die de manier waarop we werken de komende jaren ingrijpend gaan veranderen: thuiswerk, groene banen, de gig-revolutie en automatisering. Organisaties hebben nu de kans om de toekomst vorm te geven die ze willen, stelt een artikel op het weblog van het World Economic Forum (WEF). Een rapport van de OESO gaat dieper in op de opkomst van thuiswerk. Die zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de geografie van werkgelegenheid. Overheidsbeleid kan, volgens het rapport, een belangrijke rol spelen om van telewerken een kans voor iedereen te maken, “zodat de mogelijkheden om de reeds bestaande verschillen tussen mensen, plaatsen en bedrijven te vergroten, tot een minimum worden beperkt”. Een rapport van de MIT Task Force on the Work of the Future schetst een weg om het effect van automatisering op werk in goede banen te leiden, zodat meer banen ontstaan en inkomens stijgen.
Artikel WEF
Rapport OESO
Nieuwsbericht MIT
Rapport MIT Task Force (pdf)
Maximaal profiteren van de ontwikkelde coronavaccins
Nu zich in ieder geval drie, potentieel effectieve, vaccins tegen Covid-19 hebben aangediend, doemen allerlei vragen op over de vaccinatie zelf. Aangenomen dat de veiligheid van de vaccins wordt aangetoond, is de belangrijkste vervolgvraag: hoe bereiken we snel een hoge vaccinatiegraad? Artikelen van Issues in Science and Technology en de OESO bespreken wat hiervoor nodig is, zoals heldere en eerlijke communicatie. Een artikel van Nature geeft vijf regels voor het communiceren over wetenschappelijke bevindingen. Hoe Nederland zich voorbereidt op de coronavaccinatie leest u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Volgens het Rathenau Instituut zou de overheid nog een maatschappelijke routekaart moeten maken voor een brede exitstrategie uit de coronacrisis. Dat schrijft het in een Bericht aan het parlement.
Artikel Issues
Artikel OESO
Artikel Nature
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Nieuwsbericht Rathenau
Publicatie Rathenau (pdf)
Missiegericht innovatiebeleid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied
De landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied staan voor de uitdaging om nieuwe groeimotoren te vinden die hen in staat stellen een hoog niveau van economische en maatschappelijke ontwikkeling op lange termijn te bereiken en te handhaven. Sommige van deze landen hebben een missiegericht beleid gevoerd, met een diversiteit aan resultaten en geleerde lessen. Een publicatie van de Inter-American Development Bank (IDB) beschrijft de ervaringen, trekt conclusies en doet aanbevelingen voor beleidsmakers.
Rapport IDB (pdf)
Japan: Wetenschaps‑ en technologie-indicatoren 2020
Het Japanse National Institute of Science and Technology Policy (NISTEP) heeft de Engelse vertaling gepubliceerd van de samenvatting van nationale wetenschaps‑ en technologie-indicatoren 2020. De publicatie beschrijft de staat van het Japanse wetenschaps- en technologiesysteem aan de hand van zo’n 170 indicatoren over r&d-uitgaven, r&d-personeel, hoger onderwijs en studenten, r&d-output en innovatieve bedrijvigheid.
Rapport NISTEP
VS: Onderzoek pleit voor grotere, overheidsgesteunde innovatiefondsen
Twee Amerikaanse onderzoeken, één van de Angel Capital Association en één van Harvard Business School, laten zien dat de coronapandemie grote negatieve gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van ‘angel’‑ en durfkapitaal in de VS. Daardoor is de capaciteit om innovaties naar de markt te brengen sterk gedaald. Een artikel van SSTI pleit voor grotere, door de overheid gesteunde ‘pre-seed’- en innovatiefondsen zolang de pandemie voortduurt.
Artikel SSTI
Rapport Angel Capital Association
Wetenschappelijke publicatie Harvard Business School (pdf)
VS: Steeds meer innovaties op basis algoritmen, met dank aan Europeanen
Een studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) laat zien dat de VS hét land is voor algoritmische innovaties. Maar een grote meerderheid van de bedenkers hiervan komt uit het buitenland en dat met name Europa. En nóg een belangrijke bevinding: 82 procent van de meest invloedrijke algoritmen is het werk van non-profitorganisaties en overheidsinstellingen, zoals universiteiten. De bijdrage van particuliere bedrijven is relatief klein.
Artikel Tech Explorist
Wetenschappelijk artikel
VS: Witte Huis geeft AI-richtlijnen uit voor federale agentschappen
De federale agentschappen van de VS hebben een richtlijn van Het Witte Huis gekregen over hoe kunstmatige intelligentie (AI)-toepassingen die in de VS worden geproduceerd, moeten worden gereguleerd.
Rapport Witte Huis
Nieuwsbericht ZDNet
VS: Dit is het moment om lokale innovatie-ecosystemen te bevorderen
De Amerikaanse overheid staat voor vier grote uitdagingen, beschrijft een rapport van drie Amerikaanse organisaties die zich bezighouden met lokale en regionale economische ontwikkeling: een gezondheidscrisis, een economische crisis, een klimaatcrisis en een ongelijkheidscrisis. Het over het hele land opzetten en uitbouwen van lokale innovatie-ecosystemen zou in de aanpak van deze crises een grote rol kunnen en moeten spelen.
Nieuwsbericht GIID
Nieuwsbrief GIID
Rapport (pdf)
VS: Hoe zal het beleid voor technologie eruitzien van de regering Biden?
In een podcast van Brookings bediscussiëren drie onderzoekers met welke kwesties de nieuwe Amerikaanse regering wordt geconfronteerd en hoe deze de technologische uitdagingen zal aanpakken. Allerlei vraagstukken komen aan de orde, zoals onenigheid over mededinging met China en Europa, AI en privacy, en digitale ongelijkheid.
Podcast Brookings