Massale sluiting universiteiten verandert onderwijs‑ en onderzoeksysteem
Overal op de wereld worden universiteiten gesloten voor onderwijs‑ en onderzoeksactiviteiten. De meeste instellingen gaan over op online onderwijs en uitsluitend online contact tussen onderzoekers. Volgens een artikel van University World News zal een groot deel van de veranderingen na afloop van de coronacrisis standhouden.
Artikel University World News
Wetenschap wordt opener
Een artikel van World University News zet uiteen wat er allemaal in de wereld gebeurt om het wetenschappelijk onderzoek naar (de bestrijding van) het nieuwe coronavirus meer open te maken. Dat stimuleert het vinden van snelle oplossingen, al kleven er potentieel ook nadelen aan: zonder zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid bestaat het gevaar van misbruik van kennis en data of het ontstaan en verspreiden van nepinformatie.
Artikel World University News
Ook sociale en geesteswetenschappen nodig in aanpak pandemie
De aanpak van coronacrisis vergt niet alleen bijdragen van de medische, farmaceutische en technische wetenschappen, maar ook van de sociale en geesteswetenschappen, betoogt Robert West van de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL). Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen tussen bevolkingsgroepen in de perceptie van de gegevens over de pandemie. Daar moeten de bestrijding en communicatie op worden aangepast. De Britse RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce) wijst op het belang van de sociale en geesteswetenschappen voor het begrip van wat mensen motiveert in een tijd van crisis. Een groep economen onder de naam Economists for Inclusive Prosperity (Econfip) verzamelt beleidsvoorstellen om de economische crisis aan te pakken. Op Github zijn twee onderzoekers een ‘COVID-19 Social Science Research Tracker’ gestart, dat informatie verzamelt over al het sociaal-wetenschappelijke onderzoek in de wereld rond de COVID-19-pandemie.
Artikel EPFL
Artikel RSA
Website Econfip
COVID-19 Social Science Research Tracker
Bedrijfsleven op zoek naar vaccins en behandelmethoden
Futurism meldt dat IBM met behulp van zijn supercomputer 77 potentiële behandelingen tegen COVID-19 heeft gevonden, die nu nader moeten worden onderzocht op hun effectiviteit. Artikelen van IEEE Spectrum en Vox.com vertellen hoe ook onderzoekers van andere (tech)bedrijven op zoek zijn naar potentiële behandelmethoden.
Nieuwsbericht Futurism
Artikel IEEE Spectrum
Artikel Vox.com
Verantwoorde AI in tijden van pandemie
Je kunt de inzet van kunstmatige (AI) voor de aanpak van het nieuwe coronavirus en de COVID-19-pandemie een geweldig idee vinden, zoals artikelen van Horizon Europe en New Europe doen. Je kunt het ook zien als een bedreiging van de privacy. Dat doet een artikel van Geekwire. Associate Professor Ryan Calo van de Universiteit van Washington wijst in een reeks twitterberichten op de privacy‑ en andere problemen van, op AI gebaseerde, apps om corona te lokaliseren. Artikelen van Wired en het Belgische Kenniscentrum Data & Maatschappij zetten alle voors en tegens op een rij. Associate Professor Virginia Dignum van de TU Delft pleit in een artikel op LinkedIn voor “verantwoorde AI in tijden van pandemie”.
Artikel Horizon Europe
Artikel New Europe
Artikel Geekwire
Twitterberichten Calo
Artikel Wired
Artikel Kenniscentrum Data & Maatschappij
Artikel Dignum – LinkedIn
Aanpak crisis via ‘collectieve intelligentie’
Het aanpakken van (het ontstaan van) een wereldwijde pandemie is een complexe taak. Maar collectieve intelligentie wordt nu wereldwijd door gemeenschappen en regeringen gebruikt om te reageren. Collectieve intelligentie is, eenvoudig gezegd, de verbeterde capaciteit die wordt gecreëerd wanneer gedistribueerde groepen mensen samenwerken, vaak met behulp van technologie, om meer informatie, ideeën en inzichten te mobiliseren. Artikelen van Singularity Hub en Nesta vertellen er meer over.
Artikel Singularity Hub
Artikel Nesta
Hoe gaat de post-pandemische samenleving eruitzien?
Een artikel van The Startup schetst hoe de coronacrisis een impuls zal geven aan de digitale samenleving. Ook Martin Sorrell, voormalige ceo van het grootste reclame‑ en pr-bureau van de wereld WPP plc, is daarvan overtuigd, zegt hij in een vraaggesprek met Information Age. Bedrijven die er nog niet mee bezig zijn, moeten nu volop aan de bak. Dat geldt voor werken op afstand en voor klantrelaties. Voor het werken op afstand is het van groot belang dat overheden hoogwaardige digitale connectiviteit mogelijk maken waar dat nodig en gewenst is, constateert een artikel van Brookings. De verdere en grootschalige digitalisering van klantrelaties baart ook zorgen, zeker als het gaat om de retail, aldus een artikel van One Zero. De vrees is dat veel banen verloren zullen gaan en dat platformbedrijven, zoals Amazon, een onevenredig grote marktmacht krijgen. Een artikel van het BCG Henderson Institute beschrijft hoe bedrijven zich op de toekomst, na de coronacrisis, zouden moeten voorbereiden.
Artikel The Startup
Artikel Information Age
Artikel Brookings
Artikel One Zero
Artikel BCG Henderson Institute
Bedrijven, blijf innoveren!
Natuurlijk worden veel bedrijven zwaar getroffen door de crisis en blijven er geen middelen over voor innovatie. Maar misschien blijft er wel werkkracht over. Een artikel van Innovation Excellence spoort bedrijven en organisaties aan om, als het maar enigszins mogelijk is, door te gaan met innoveren. “Wie nu investeert, is straks de winnaar”. Een tweede artikel van dit medium noemt de belangrijkste aangrijpingspunten voor innovatie in tijden van crisis. Een artikel van Information Age gaat over misschien wel het belangrijkste aangrijpingspunt: data.
Artikel Innovation Excellence – 1
Artikel Innovation Excellence – 2
Artikel Information Age
OECD-OPSI: “Publieke sector moet nu ook zelf gaan innoveren”
De inzet voor innovatie is nog nooit zo groot geweest, net als het risico op mislukking, stelt een artikel van het Observatory of Public Sector Innovation van de OESO (OECD-OPSI). Volgens de organisatie moet ook de publieke sector er nu aan geloven, hoe risicomijdend ook ze van nature is. De uitdagingen van dit moment laten geen ruimte voor een afwachtende houding.
Artikel OECD-OPSI
Oproep OECD-OPSI
Innovatieclusters spelen cruciale rol in strijd tegen COVID-19
Veel van het werk aan het begrijpen en bestrijden van COVID-19 vindt plaats in ‘innovation districts’, geografisch te duiden clusters waarin geavanceerd onderzoek, snelle prototyping en commercialisering in samenhang plaatsvindt. Dat stelt een artikel van het Global Institute on Innovation Districts (GIID). Het bespreekt een aantal innovatieclusters in de wereld en wat daar precies gebeurt.
Artikel GIID
Blockchain blijkt bruikbaar hulpmiddel
Nu landen vechten tegen de COVID-10-pandemie, blijkt blockchain-technologie een bruikbaar hulpmiddel in pogingen om individuen, instellingen en bedrijven over de hele wereld te helpen. Een artikel van GovTech noemt een aantal voorbeelden.
Artikel GovTech
3D-printen kan wellicht helpen bij productie noodzakelijke medische hulpmiddelen
Het tekort aan medische hulpmiddelen als gevolg van het coronavirus zou misschien kunnen worden verlicht met 3D-printers. Verschillende bedrijven in de wereld zijn ermee aan het experimenteren, voor zaken als ventilatorkleppen, ademfilters en gelaatsmaskerbeugels.
Nieuwsbericht C|Net
Meer thuiswerk zal leiden tot meer cyberaanvallen op organisaties
De kwetsbaarheid van apparaten van thuiswerkers zoals mobiele telefoons, laptops en pc’s zal door cyberaanvallers worden uitgebuit om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Dat voorspelt Dave Waterson, ceo bij beveiligingssoftwarebedrijf SentryBay, nu veel mensen als gevolg van het coronavirus thuiswerken. Waterson wordt geciteerd in een artikel van Information Age. Een studie van het cybersecurity-bedrijf Cynet, eveneens beschreven door Information Age, laat zien dat dit in Italië al volop gebeurt. Een artikel van Raconteur vertelt hoe thuiswerkers cyberveilig kunnen blijven.
Artikel Information Age – 1
Artikel Information Age – 2
Artikel Raconteur
Gaat de huidige crisis de ‘gig economy’ veranderen?
De coronacrisis leidt tot veel verlies aan werk en inkomen voor zelfstandigen in de ‘gig economy’, constateert een artikel van het UCL Institute for Innovation and Public Purpose (UCL-IIPP) op Medium.com. Overheden zouden de sociale zekerheid voor deze groep moeten verbeteren, meent het artikel. Ook in artikelen van NRC en de Volkskrant wordt daarvoor gepleit.
Artikel UCL-IIPP – Medium.com
Artikel NRC (registratie verplicht)
Artikel de Volkskrant (registratie verplicht)
VS: Pleidooien voor wederopleving maakindustrie
De COVID-19-pandemie heeft wereldwijde toeleveringsketens ernstig schade toegebracht. Dat leidt in de VS tot pleidooien om de Amerikaanse productiecapaciteit nieuw leven in te blazen. Volgens een artikel van EE|Times is daar wel veel tijd en geld voor nodig. En er zal enorm moeten worden geïnvesteerd in menselijk kapitaal.
Artikel EE|Times
Zuid-Korea: Wetenschappelijke bestrijding coronavirus is succesvol
In Zuid-Korea is de verspreiding van het coronavirus sterk teruggedrongen. Een artikel van Science Magazine legt uit hoe dit is bereikt: “Achter het succes tot nu toe schuilt het meest uitgebreide en best georganiseerde testprogramma ter wereld, gecombineerd met uitgebreide inspanningen om geïnfecteerde mensen te isoleren en hun contacten op te sporen en in quarantaine te plaatsen.” In een artikel van ScienceGuide zegt Remco Breuker, hoogleraar Koreaanse en Noord-Aziatische geschiedenis aan de Universiteit Leiden: “Het succes heeft niets te maken met ‘de collectivistische volksaard’ van Zuid-Koreanen, maar met een groot vertrouwen in wetenschappers.” Een artikel van UNU-MERIT beschrijft wat de wetenschap tot nu toe weet over de bestrijding van het virus door overheden.
Artikel Science Magazine
Artikel ScienceGuide
Artikel UNU-MERIT