Europese Commissie druk bezig met afstemming geldstromen onderzoek en innovatie
In een vergadering van de Industrie- en Onderzoekscommissie van het Europees Parlement (ITRE) vertelde eurocommissaris Mariya Gabriel dat de Europese Commissie “vorderingen maakt” met nieuwe regels voor de manier waarop Horizon Europa synergie gaat bereiken met andere EU-financieringsstromen. Ze maakte zich wederom sterk voor een snel akkoord over de volgende EU-begroting. In januari 2021 moet het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, Horizon Europe, van start gaan. Gabriel pleitte ook, en niet voor de eerste keer, voor een budget van minstens 120 miljard euro. De onderzoeksalliantie EU-LIFE stelde afgelopen week dat het budget minimaal 150 miljard euro zou moeten bedragen.
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Nieuwsbericht EU-LIFE
EP-leden versoepelen regels om mkb betrokken te houden bij EIT
In de Commissie ITRE van het Europees Parlement werd ook gesproken over de mogelijkheden om kleine en middelgrote ondernemingen te behouden voor de kennis- en innovatiegemeenschappen (KICs) van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Besloten is dat het EIT akkoord mag gaan met een lagere bijdrage van deze partijen als ze door de coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt.
Nieuwsbericht Science|Business
Waarschuwing: Veel corona-onderzoek mogelijk onbetrouwbaar
“Er worden in Europa meerdere Covid-19 geneesmiddelenproeven uitgevoerd door organisaties die eerder de wet op de rapportage van de resultaten van klinische proeven hebben overtreden.” Dat stelt een organisatie die opkomt voor transparantie in het medisch onderzoek, Transparimed, in een artikel van Research Professional News.
Artikel Research Professional News
Toekomstige crises: Méér of ándere wetenschap en innovatie?
De Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) heeft een commissie opgericht om het basisonderzoek naar pandemieën in alle disciplines te versterken. In de komende twee jaar zal het 18 leden tellende panel, dat verschillende disciplines vertegenwoordigt, samenwerken met Duitse en internationale instellingen om de samenwerking te intensiveren. In een artikel van Research Professional News pleit een Italiaanse wetenschapper voor een vergelijkbare aanpak voor Europa als geheel. Een artikel van MIT Technology Review pleit voor hogere overheidsinvesteringen in het innovatiebeleid. Een rapport van het Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA), een centrum van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam, gaat tegen de gedachtegang van de hiervoor genoemde benaderingen in. “Europa stelt zich, in al zijn besluitvormingsprocessen, overdreven afhankelijk op van superspecialisatie en protocolgedreven wetenschappelijk bewijs. Dat verklaart, op zijn minst gedeeltelijk, waarom Europa het zo moeilijk vindt om verstoringen te voorspellen en zich snel aan te passen aan crises.” De onderzoekers pleiten voor het creëren van meer ruimte voor experimenten en oordeelkundige improvisatie: ‘frugal innovation’. Een artikel van Harvard Business Review (HBR) wijst op de noodzaak van ‘reverse innovation’: het benutten van innovaties uit opkomende en ontwikkelingslanden. Die hebben bijvoorbeeld veel meer ervaring met het bestrijden van pandemieën dan wij hebben. Wat kunnen geïndustrialiseerde landen hiervan leren?
Persbericht DFG
Artikel Research Professional News
Artikel MIT Technology Review
Artikel CFIA
Rapport CFIA (pdf)
Presentatie CFIA (pdf; 2020)
Artikel HBR
Hoe we ons uit de crisis moeten innoveren
Onder het motto van Abraham Lincoln, “de beste manier om je toekomst te voorspellen is om die te creëren”, kiest de Europese Centrale Bank voor digitalisering en duurzaamheid als de leidende principes voor het herstel van de Europese economie. Dat zei bankpresident Christine Lagarde op een virtuele bijeenkomst van de Italiaanse Nationale Consultatie over het economisch herstel in Italië. Overheden zouden deze keuze van de ECB moeten aanvullen door het stimuleren van innovatie en het nemen van risico’s in nieuwe en groeiende sectoren, en het ondersteunen van mensen in de overgang naar nieuwe banen in veelbelovende sectoren. Dat laatste betoogt ook Robert D. Atkinson, president van de Amerikaanse denktank ITIF, in een artikel van Tagesspiegel. “Herstelpakketten van overheden moeten transformatief zijn.” Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) presenteerde afgelopen week een concreet plan voor duurzaam herstel van de wereldeconomie, dat niet alleen economische groei zou stimuleren, maar ook de komst van miljoenen nieuwe banen en een structurele daling van emissies. Volgens IEA-topman Fatih Birol heeft de wereld nog zes maanden de tijd om de koers van de klimaatcrisis te veranderen, anders zet het tijdperk van voortdurende emissiegroei zich weer gewoon voort. Dat zegt hij in een artikel van The Guardian. Een rapport van de Britse innovatiestichting Nesta laat zien hoe het innovatiebeleid, in het kielzog van de coronacrisis, achtergebleven regio’s opnieuw kan helpen opbouwen en de levensstandaard van miljoenen werkenden kan verbeteren. Het rapport legt tevens uit hoe de overheid ervoor kan zorgen dat haar middelen worden ingezet voor de uitdagingen waar het publiek het meest om geeft.
Toespraak Lagarde
Artikel Tagesspiegel (D)
Nieuwsbericht IEA
Rapport IEA
Artikel The Guardian
Nieuwsbericht Nesta
Rapport Nesta (pdf)
EU definieert ‘groene investeringen’ om duurzame beleggingen te stimuleren
Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met nieuwe wetgeving voor duurzame investeringen, waarover de Europese Commissie en de Europese Raad eerder overeenstemming hadden bereikt. De wetgeving beschrijft de criteria om investeringen te kunnen beschouwen als ‘duurzaam’. Het doel is om op deze manier het “groenwassen” van investeringen te bestrijden en een impuls te geven aan echte duurzame ontwikkeling.
Nieuwsbericht EP
Wetsvoorstel (pdf)
CERN wil nieuwe, nóg grotere testfaciliteit bouwen, voor 21 miljard euro
De CERN-Raad heeft een nieuwe strategie gepresenteerd voor de toekomst van de deeltjesfysica in Europa. De wetenschappelijke prioriteiten zijn het in detail bestuderen van het higgsdeeltje en het verkennen van de grens van het hoogst haalbare energieniveau. Om dit te kunnen onderzoeken is de bouw nodig van een Future Circular Collider, als opvolger van de huidige Large Hadron Collider. Hiervoor zou 21 miljard euro nodig zijn. Een opiniebijdrage van Scientific American stelt dat dit geld wel beter kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor klimaatonderzoek.
Nieuwsbericht CERN
Artikel Nature
Artikel AAAS Science Magazine
Artikel Scientific American
Proces van ‘faling forward’ blijkt echt te bestaan
Bedrijven leren echt iets van hun mislukte innovatieprojecten. Dat laat onderzoek van het Britse Enterprise Research Centre (ERC) zien, uitgevoerd onder een grote groep Spaanse bedrijven over de periode 2008-2016. Bedrijven die een mislukt innovatieproject hebben uitgevoerd, hebben na enkele jaren vaak wel andere innovaties doorgevoerd. Overheidsbeleid zou bedrijven kunnen steunen om ook na mislukte projecten door te zoeken naar innovaties.
Rapport ERC (pdf)
Beleidsaanbevelingen ERC (pdf)
Energiesector kan fungeren als beleidsmodel voor vergroening van álle sectoren
Onderzoek van de London School of Economics and Political Science (LSE) laat zien dat investeren in groene energie in de energiesector loont. Door dat breed uit te dragen en meer zekerheid te geven over de regelgeving omtrent groene investeringen in andere markten, kunnen overheden vergroening van goederen en diensten in de hele economie bevorderen.
Persbericht LSE
Rapport LSE (pdf)
Samenvatting rapport
Heel Europa moet nu aan de slag met kunstmatige intelligentie
De coronacrisis herinnert ons eraan dat het niveau van de digitalisering van bedrijven rechtstreeks is gerelateerd aan hun veerkracht, aldus een artikelserie van adviesbureau BCG. Bedrijven die daar nog niet mee bezig zijn, moeten nú aan de slag met digitalisering in het algemeen en kunstmatige intelligentie (AI) in het bijzonder. Zowel de rol van bedrijven als die van overheden komen in de artikelen aan bod. Afgelopen weekend ging de bijlage Raconteur van The Times volledig over de digitaliseringsgolf die momenteel over ons heen spoelt. Een artikel van de denktank Nesta neemt de stelling in dat overheden vooral de toepassingen van AI moet stimuleren die ten goede komen aan de maatschappij. Combinatie van AI met collectieve intelligentie (CI) is daarbij noodzakelijk. Het Britse Centre for Data Ethics and Innovation (CDEI) heeft zijn eerste nationale AI-barometer gepresenteerd. Deze geeft een analyse van de meest urgente kansen, risico’s en governance-uitdagingen voor AI en het gebruik van data in het VK. Het rapport bespreekt ook hoe de organisatie samen met de overheid de benutting van AI en data in de maatschappij kan stimuleren.
Artikel BCG – 1
Artikel BCG – 2
Artikel BCG – 3
Bijlage Raconteur – The Times
Artikel Nesta
Nieuwsbericht Britse overheid
AI Barometer – CDEI (pdf)
De onderzoeks- en innovatiekloof in de EU en de economische gevolgen daarvan
DG Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie en de European Parliamentary Research Services (EPRS) hebben beide een rapport uitgegeven over de onderzoeks‑ en innovatiekloof in de EU en de beleidsuitdagingen die daaruit voortkomen. Het eerstgenoemde rapport gaat over de oorzaken van de ongelijkheid tussen EU-regio’s, zoals de afstand tussen bedrijven en kennisinstellingen. Het tweede rapport duikt in de verschillen tussen EU15 en EU13 in hun deelname aan het Europees Kaderprogramma. Beide rapporten doen voorstellen om de onderzoeks- en innovatiekloof te verkleinen, zoals het beter op elkaar afstemmen van regionaal, nationaal en Europees beleid.
Rapport DG Onderzoek en Innovatie
Rapport EPRS (pdf)
Duitsland: Uitgaven aan energieonderzoek stijgen met 9 procent
De Duitse regering heeft het Bundesbericht Energieforschung 2019 gepubliceerd, een jaarlijkse voortgangsrapportage over het energieonderzoek in Duitsland. Uit het rapport blijkt dat de totale overheidsuitgaven aan energieonderzoek in 2019 ten opzichte van het jaar ervoor met 9 procent zijn gestegen tot 1,15 miljard euro. Het rapport maakt inzichtelijk waar de prioriteiten liggen binnen het Duitse energiebeleid.
Nieuwsbericht Nederlands Innovatie Attaché Netwerk
Rapport Duitse overheid (pdf)