Europese Green Deal Call gelanceerd ter waarde van 1 miljard euro
De Europese Commissie (EC) heeft een oproep van 1 miljard euro gelanceerd voor onderzoeks- en innovatieprojecten die een antwoord bieden op de klimaatcrisis en bijdragen aan de bescherming van de unieke ecosystemen en de biodiversiteit van Europa.
Persbericht EC
Factsheet EC (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Volgende stappen voor EU-herstelfonds van 672,5 miljard euro
De Europese Commissie (EC) heeft in haar jaarlijkse strategie voor duurzame groei (ASGS) voor 2021 richtsnoeren opgesteld voor de uitvoering van de ‘faciliteit voor herstel en veerkracht’ (RRF), het belangrijkste onderdeel van het nieuwe programma NextGenerationEU. Voor de faciliteit is 672,5 miljard euro beschikbaar, bedoeld voor leningen en subsidies in de cruciale eerste jaren van het herstel na de huidige crisis. Uitgangspunten voor de ASGS waren de European Green Deal en het concept van ‘concurrerende duurzaamheid’.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Q&A – EC
Richtsnoeren voor lidstaten inzake herstel- en veerkrachtprogramma’s (pdf)
EUA-briefing beschrijft impact Covid-19 op hoger onderwijs en onderzoek
De coronacrisis heeft een grote negatieve impact gehad op zowel het aangeboden onderwijs als op internationale mobiliteit van studenten en onderzoekers, stelt de EUA in een briefing. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Zo kan deze periode de kwaliteit van digitaal onderwijs ten goede komen en heeft de crisis nogmaals het belang van internationale samenwerking en kennisdeling benadrukt.
Artikel Neth-ER
Publicatie EUA
Missies innovatiebeleid barsten van ambitie, maar blijven onduidelijk over uitwerking
De ‘mission boards’ van de vijf missies voor het Europese innovatiebeleid hebben deze week, tijdens de jaarlijkse R&I Days, hun missievoorstellen officieel overhandigd aan de Europese Commissie. Ze hebben er sinds juni aan gewerkt, maar dit heeft niet geleid tot duidelijkheid over de organisatie, het management en budgetten van de verschillende missies, aldus een artikel van Neth-ER. Wel zijn de langetermijn- en interimdoelen verder geconcretiseerd.
Persbericht EC
Artikel Neth-ER
EU gaat biomedisch onderzoeksbureau oprichten naar voorbeeld BARDA
De Europese Commissie (EC) roept een equivalent van de Amerikaanse Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) in het leven. Die moet ervoor zorgen dat de EU sneller medisch kan reageren op noodsituaties dan ze nu deed bij de coronacrisis. De EC wil verder het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding versterken, en een discussie op gang brengen over het vergroten van de bevoegdheden van de EU op het gebied van gezondheid. Een artikel van Science|Business stelt dat er wel gezorgd moet worden voor onafhankelijkheid van het onderzoek.
Nieuwsbericht Science|Business
Artikel Science|Business
The Guild: EU zou farmaceutische strategie moeten opstellen
Het is in de EU bijna niet mogelijk om multinationale farmaceutische studies te doen buiten de industrie om, aldus de organisatie van Europese universiteiten The Guild. Daarom zou de EU een nieuw regelgevend kader moeten opstellen voor het ontwikkelen en evalueren van innovaties buiten industriële partijen op. Daarvoor zou ook aparte overheidsfinanciering moeten komen.
Nieuwsbericht The Guild
Europese steun voor internationaal netwerk onderzoek behandeling Covid-19
Een ambitieus nieuw, door de EU gefinancierd, onderzoeksinitiatief, EU-RESPONSE, zal een klinisch onderzoeksnetwerk opzetten voor de behandeling van Covid-19 en andere opkomende infectieziekten. De Europese Commissie (EC) steunt het project met 15,7 miljoen euro.
Nieuwsbericht EC
Webinar over wetenschappelijk beleidsadvies: wat werkt in een crisis?
De organisatie Science Advice for Policy by European Academies (SAPEA) organiseerde op 16 september een webinar. Bijna 190 deelnemers kwamen virtueel bijeen om te luisteren naar en van gedachten te wisselen met de belangrijkste wetenschapsadviseurs, deskundigen en medewerkers van de Europese Commissie over hoe effectief het Europese wetenschapsadviessysteem omgaat met de huidige crisis. De video-opname (1,5 uur) staat nu online.
Video SAPEA (YouTube)
EIT Digital: Aanbevelingen voor een Europese aanpak van kunstmatige intelligentie
Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) heeft een beleidsrapport geschreven over hoe de EU zou moeten omgaan met kunstmatige intelligentie. Het biedt het bedrijfsleven en beleidsmakers een op scenario's gebaseerd effectbeoordelingsinstrument voor de ontwikkeling van AI-beleid.
Nieuwsbericht EIT Digital
Rapport EIT Digital (pdf)
EU werkt aan wetgeving om marktmacht van techreuzen te beperken
De Europese Commissie werkt aan een voorstel voor nieuwe wetgeving waarmee de EU meer druk op techgiganten kan uitoefenen. EU-commissaris Thierry Breton laat aan de Financial Times (FT) weten dat de grote techbedrijven te groot zijn en dat meer toezicht nodig is. Daarnaast wil Europa meer kunnen doen tegen techbedrijven die hun macht misbruiken.
Artikel FT
Nieuwsbericht Nu.nl
Nieuw EU-programma voor ‘supercomputing’
De Europese Commissie (EC) heeft een plan gepresenteerd voor de European High Performance Computing Joint Undertaking. Ze gaat onderzoeks- en innovatieactiviteiten voor nieuwe supercomputers, systemen en producten ondersteunen, en bevorderen dat mensen worden opgeleid om de infrastructuur te gebruiken. In totaal is met het plan 8 miljard euro gemoeid. Het plan maakt onderdeel uit van een breder pakket van maatregelen voor de digitale economie, Digital Decade genaamd, dat zich bijvoorbeeld ook richt op de versnelde uitrol van 5G in de EU.
Persbericht EC
Persconferentie EC
Voorstel EC (pdf)
Q&A – EC
Nieuwsbericht Reuters
Nieuwsbericht Neth-ER
Test interoperabiliteitsdienst voor nationale contacttraceer- en ‑waarschuwingsapps
Om ten volle gebruik te maken van het potentieel van nationale ‘contact tracing and warning apps’ voor het coronavirus zouden deze apps ook met elkaar moeten kunnen samenwerken. Daartoe heeft de Europese Commissie een proef opgezet met een interoperabiliteitsdienst.
Nieuwsbericht EC
Opinie: Instituties moeten vertrouwen herwinnen
“Vertrouwen zal de sleutel zijn tot het herstel van de coronapandemie en de recessie als gevolg hiervan”, aldus een artikel van Project Syndicate. Helaas is het vertrouwen van mensen in regeringen, de wetenschap, openbare en particuliere instellingen de afgelopen tien jaar in veel geavanceerde economieën afgenomen. De instituties zullen er daarom alles aan moeten doen om het vertrouwen te herwinnen.
Artikel Project Syndicate
Europese Commissie voert strijd tegen desinformatie op
De Europese Commissie (EC) heeft een tussentijdse evaluatie gepresenteerd van de Code of Practice on Disinformation, die in 2018 werd geïntroduceerd. De praktijkcode heeft, volgens het rapport, een kader geboden voor gestructureerde dialoog met de grote internetplatforms. Die hebben ook concrete actie ondernomen. Maar het zelfregulerende karakter beperkt ook de effectiviteit van de code. Daarom komt de EC nog dit jaar met aanvullende maatregelen. Een artikel van Wired zet uiteen wat YouTube de afgelopen jaren heeft gedaan tegen desinformatie (meer in het bijzonder: samenzweringstheorieën). Een rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) gaat dieper in op het gebruik van algoritmen bij het filteren of modereren van online informatie.
Persbericht EC
Rapport EC (pdf)
Bericht US News
Artikel Wired
Rapport EPRS (pdf)
Europese werknemers moeten op grote schaal worden bij‑ en omgeschoold
In het komende decennium zullen, als gevolg van de groei van automatisering, de banen van naar schatting 94 miljoen werknemers in Europa ingrijpend veranderen. Ongeveer 21 miljoen van hen zullen daardoor van beroep moeten veranderen. Alle belanghebbenden hebben een rol te spelen bij de aanpak van deze vaardigheidsuitdaging, aldus een artikel van de OESO: werkgevers, overheden, onderwijsinstellingen, de sociale sector en betrokkenen zelf.
Artikel OESO
Disruptie door technologie: de gevolgen voor politiek, economie en maatschappij
Een rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) onderzoekt de ontwrichting die wordt veroorzaakt door technologieën in een reeks belangrijke gebieden van de politiek, de economie en de maatschappij. De analyse richt zich op: het economisch systeem, defensie, het democratische debat, sociale normen, waarden & identiteiten, internationale betrekkingen, het wettelijke & regelgevende systeem en grensvlakken van deze gebieden.
Rapport EPRS (pdf)
Aanbevelingen voor een veilige en ethische overgang naar autonome mobiliteit
De Europese Commissie (EC) heeft een deskundigenrapport gepubliceerd over de ethiek van verbonden en geautomatiseerde voertuigen. Dit gaat over onderwerpen als: wie is er verantwoordelijk in geval van een botsing, of: wanneer er geen menselijke bestuurder is en hoe kan de ethische en verantwoorde uitwisseling van gegevens tussen voertuigen worden gewaarborgd?
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Factsheet EC (pdf)
Artikel Horizon Magazine
Eurostat presenteert Regionaal Jaarboek 2020
Utrecht was in 2018 de EU-regio met het hoogste percentage volwassenen dat gebruik maakt van e-commerce (89%). Dat is een van de vele weetjes die te halen zijn uit het Eurostat Regionaal Jaarboek 2020. Gegevens over onderzoek en ontwikkeling staan in hoofdstuk 8 (vanaf p. 118), die over de digitale samenleving in hoofdstuk 9 (vanaf p. 131).
Nieuwsbericht Eurostat (pdf)
Introductie op Regionaal Jaarboek
Rapport Eurostat (pdf)