Wetenschappers staan onder grote druk op het werk
De prestatiedruk op universiteiten zorgt voor schokkende niveaus van stress en mentale gezondheidsproblemen onder wetenschappers, volgens een onderzoek van de biomedische onderzoeksorganisatie Wellcome Trust. Veel wetenschappers die aan het onderzoek deelnamen geven aan zich zorgen te maken over de “groeiende dominantie en impact” van prestatie-indicatoren. In Nederland presenteerde protestbeweging WOinActie deze week een rapport aan de Arbeidsinspectie. Het bevat meer dan zevenhonderd meldingen van structureel overwerk. Vorige week maakten we melding van plannen van VSNU en NWO om de druk op wetenschap te verlagen. Socioloog Thijs Bol (UvA) is er kritisch over: “Dit plan tegen aanvraagdruk doet precies wat niet moet”, zegt hij tegen Folia. “Men zoekt de oplossing alleen aan de kant van de aanvrager.” ScienceGuide vroeg om reacties aan de VSNU en het Rathenau Instituut. Eerstgenoemde benadrukt dat meer geld van OCW nodig is om de werkdruk aan te pakken. Laatstgenoemde twijfelt of dit de oplossing is.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Nature
Rapport (pdf)
Nieuwsbericht HOP / Erasmus Magazine
Werkplan VSNU / NWO (pdf)
Artikel Folia
Artikel ScienceGuide
Steeds meer stappen naar open access publiceren
In Duitsland heeft een grote groep van zo’n 700 wetenschappelijke instellingen een overeenkomst getekend met Springer Nature. Als gevolg hiervan kunnen auteurs van deze instellingen hun geaccepteerde manuscripten nu onmiddellijk in open access (OA) publiceren, zowel in ‘hybride’ als in volledig OA-tijdschriften, waarbij de kosten centraal worden beheerd door hun instellingen. Dat meldt University World News. Science|Business maakt melding van een proefproject waarin acht uitgevers aan bibliotheken en onderzoeksfinanciers meer inzicht gaan geven in hun kosten en baten. Dit zou de uitvoering van Plan S een stimulans moeten geven.
Bericht University World News
Nieuwsbericht Science|Business
ESFRI-werkgroep presenteert plan voor monitoring onderzoeksinfrastructuren
Een werkgroep van ESFRI, the European Strategy Forum on Research Infrastructures, heeft een methodiek en kernprestatie-indicatoren ontwikkeld voor het monitoren van onderzoeksinfrastructuren. De resultaten werden voorgesteld tijdens de 71ste vergadering van het ESFRI-forum, op 17 en 18 december in Tervuren (België).
Nieuwsbericht ESFRI
Rapport ESFRI (pdf)
Voorzitter Europees Octrooibureau verwacht nog dit jaar het eenheidsoctrooi
Antonio Campinos, de voorzitter van het Europees Octrooibureau (EPO), verwacht nog dit jaar de start van het nieuwe pan-Europese octrooi. Het meest recente, en hopelijk laatste, oponthoud ontstond door een uitspraak van het Duitse Federale Constitutionele Hof, dat oordeelde dat het eenheidsoctrooi het gezag van de Duitse octrooirechters ondermijnt. Volgens Campinos is deze blokkade bijna de wereld uit.
Nieuwsbericht Research Europe
Onenigheid en discussie over financiering Europese Green Deal
De plannen van de Europese Commissie voor de 1 miljard euro financiering van de Green Deal hebben direct geleid tot discussie, melden artikelen van de Vlaamse overheidssite Vleva en Science|Business. Er wordt bijvoorbeeld gesproken van “creatief boekhouden en financiële avonturen”, er leven bezwaren tegen het inzetten van een groot deel van de landbouw‑ en cohesiegelden voor de Green Deal, en er zijn zorgen of er wel genoeg goede projecten zijn om te financieren. Een artikel van The Parliament Magazine tekent positievere reacties op over de plannen.
Artikel Vleva
Artikel Science|Business
Artikel The Parliament Magazine
Hoe brengen we Europese technologie op het volgende niveau?
“Europa heeft geen gebrek aan start-ups”, zegt Chahab Nastar van EIT Digital in een interview met Silicon Canals. Het probleem is vooral dat start-ups op ons continent niet doorgroeien. Volgens hem zou Europa sterker moeten inzetten op eenmaking van de digitale markt, ‘Europese waarden’ als uitgangspunt voor technologieontwikkeling, ondersteuning van ‘deep tech’-talent en een focus op strategische tech-gebieden.
Artikel Silicon Canals
“Regulering is geen middel om alle doelen te bereiken”, zegt tech-alliantie
De European Tech Alliance (EUTA), de vertegenwoordiger van een aantal vooraanstaande techbedrijven en -scale-ups, heeft een brief gestuurd aan de Europese Commissie. Hierin dringt ze aan op het realiseren van een ‘gelijk speelveld’ voor techspelers uit de hele wereld. Ze waarschuwt echter ook tegen overregulering. “Er is evenredige wetgeving nodig die innovatie bevordert, de Europese technologische industrie stimuleert en de investeringen in onderzoek en ontwikkeling versterkt”.
Artikel Sifted en EUTA Open Letter
Rapport over mensgerichte fabrieken, van theorie tot industriële praktijk
Met de opkomst van de vierde industriële revolutie, gekenmerkt door steeds meer automatisering, worden veel bestaande werkplekken vervangen door geavanceerde. De samenwerking tussen mens en machine maakt hierbij een grote sprong voorwaarts gemaakt. Een rapport van de Europese Commissie (EC) geeft een overzicht van de lessen die zijn geleerd in vijf H2020-onderzoekprojecten op dit gebied: A4BLUE, Factory2Fit, INCLUSIVE, HUMAN en MANUWORK.
Nieuwsbericht EC
Rapport (pdf)
Opvallende bevindingen over scale-ups
Scale-ups zijn niet per se innovatieve technische bedrijven. Ze komen voor in alle sectoren en kunnen elk niveau van innovatie hebben. Scale-ups met externe investeerders aan boord worden professioneler beheerd en boeken meer vooruitgang op het gebied van internationalisering, innovatie en talentmanagement. Toch blijkt het aantrekken van extra financiering zeer moeilijk en belemmert het vaak verdere groeiambities. Dit zijn enkele van de conclusies van een grootschalig onderzoek van de Belgische Vlerick Business School in opdracht van Scale-Ups.eu.
Nieuwsbericht Vlerick
European Scale-up Report (pdf; registratie verplicht)
Trends in Europese clusters
The ‘European observatory for clusters and industrial change’ heeft een serie rapporten gepresenteerd die samen een overzicht geven van het Europese clusterlandschap. Het rapport laat ook zien waarom regionale concentraties van verwante industrieën van belang zijn en welke recente trends de industriële transformaties aansturen.
Nieuwsbericht en rapporten European Cluster Collaboration Platform
‘Smart City’ is iets ander dan ‘controlestad’
‘Smart cities’ lijken soms vooral gericht op het in de gaten houden van burgers. De meeste mensen vinden dat geen gewenste ontwikkeling. Maar het begrip ‘smart city’ kan ook anders worden ingevuld en in het teken staan van betere informatievoorziening en dienstverlening aan burgers. Een artikel van The Guardian legt uit hoe. In en TED-talk van juli 2019 vertelt e-government-expert Anna Piperal hoe Estland dit aanpakt.
Artikel The Guardian
TED-talk Piperal
Sociale innovatie bevorderen
Na drie jaar uitvoering van het project ‘Accelerating Change for Social Inclusion’, in Athene, Barcelona, Lissabon, Rotterdam en Stockholm, hebben de deelnemers zeven conclusies getrokken over sociale innovatie in steden. Zo is het aanpassen van bestaande innovaties effectiever dan het ontwikkelen van totaal nieuwe, en is het slim om het totale innovatie-ecosysteem van steden te benutten, in plaats van alleen stukjes ervan.
Nieuwsbericht Eurocities
Rapport (Slideshare)
Britse wetenschapper: “Brexitgevecht verloren, maar we moeten doorvechten”
Medeoprichter Mike Galsworthy van de Britse actiegroep Scientists for EU maakt zich op voor een tweede ronde ‘gevechten’ over de toekomst van de wetenschapsrelatie tussen het VK en de EU. Hij is bang dat de Britse regering straks allerlei beslissingen neemt zonder goed na te denken over de gevolgen.
Artikel Science|Business
Slechte IP-bescherming in China veroorzaakt “onherstelbare schade” in EU
Slechte bescherming van intellectuele-eigendomsrechten (IP) van EU-bedrijven die in China actief zijn blijft een belangrijk punt van zorg, volgens een rapport van de Europese Commissie. Ondanks de pogingen om hervormingen door te voeren en ondanks enige verbetering, veroorzaakt China’s lage niveau van bescherming voor handelsgeheimen en IP-diefstal nog steeds “onherstelbare schade aan Europese bedrijven”, aldus het rapport. De organisatie van het bedrijfsleven Business Europe bracht deze week een strategienota uit over een eerlijker handelsrelatie met China. VNO-NCW noemt het “een goede en uiterst praktische China-strategie”. Ook de Amerikaanse denktank ITIF gaf afgelopen week een rapport uit over de handelsrelatie met China. “Zonder agressieve actie om China’s ‘innovatiemarketing 2.0’ tegen te houden, zullen toonaangevende economieën in Europa, Azië en Noord-Amerika een verpletterende golf van oneerlijke concurrentie onder ogen zien en als gevolg daarvan minder banen hebben.”
Nieuwsbericht EC
Artikel Science|Business
Rapport EC (pdf)
Nieuwsbericht Business Europe
Rapport Business Europe (pdf)
Samenvatting rapport (pdf)
Nieuwsbericht VNO-NCW
Nieuwsbericht ITIF
Rapport ITIF